Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Razsvetljenje


 • Prijavi se, če želiš komentirati
* * * * * 1 x ocenjeno
387 komentarjev na to temo

#1 Lemurian

Lemurian
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 94

Objavljeno: 24. maj 2007, 08:29

Kaj je to? Čemu bi se človek sploh trudil to doseči.

Življenje je krog, tudi duša potuje v krogu. Rodi se kot nevednica in tekom reinkarnacij si širi svojo zavest in postaja čedalje bolj etična, dokler ne postane razsvetljena? Potem se konča potovanje v tej dimenziji in gre v naslednjo? Ali kako? Skratka, če se po tem potovanju, ko doseže rrazsvetljenje vrne spet na začetek, potem se sprašujem čemu bi se trudli doseči razsvetlenje, čemu imeti to za takšen dosežek?

Po drugi strani je pa to paradoksalno, "doseči razsvetljenje". Ubistvu treba le spoznat, da smo že razsvetljeni, kar nas ovira pred tem je le oblak UMa. Pred tem, da bi to v resnici spoznali. Najbolj zanimivo pri vsem temu pa je to, da vemo kaj je to razsvetljenje, pa vendar ga ne začutimo s celim človeškim bitjem. Ego, ki je identifikacija z UMom, je tako prebrisan, da se skrije in prebije kamorkoli hoče. In kjer je UM je ponavadi tudi EGO. Torej, če se tudim doseči razsvetljenje, če delam iz tega problem, ker nisem že razsvetljen, ker imam še vedno toliko identifikacije z umom, potem je to spet ego. Ego skozi zadnja vrata. EGO, ki se trudi nekam prispet. Po drugi strani pa vemo, da smo že tam. Vemo, naj bi bili. Tega tudi sam nisem dokončno občutil. In če prav razumem, potem ko si v tem stanju naj bi življenje živelo tebe in ne obratno, če lahko tako poimenujem te pojme. Življenje mene živi, kaj pa potem moj UN, a ga sploh še rabim? Pol sem skor tko kot rastline, in živali in narava, ko nekaj naredi pa niti ne ve zakaj, le naredi to. Čuti vzgib in to naredi, kaj pa presojanje in te zadeve? Potem vse to izgine, mar ne? Ampak ali življenje ve kako lahko preživimo v tem svetu. Ker je dosti ljudi, ki so na ta način zabredli. Drugi se pa preživljajo z denarjem in podporo drugih iskalcev resnice. Zakaj si pa recimo ne najdejo temu primerne službe. No, sem skrajno nepravičen. Saj vemo da vsi umetniki, sportniki, kulturniki, politiki, javna uprava živijo na račun ljudstva, in denarji tukaj niso majhni. Torej zakaj nebi mogel potem razsvetljeni človek živeti na račun drugih. No, saj drugi pridejo zato, ker jim nekaj daje, torej le ni vse tako nesmiselno. Denar damo tja, kjer čutimo da bomo nekaj dobili.. Pa če sem čisto iskren, je to spet čisto svoja zgodba. Predvsem zaradi pranja možganov sodobnega marketinga... Seveda! Obstaja trgovanja na materialnem nivoju, in na nivoju čustev. Zakaj bi moralo vse imeti ceno le na materialnem nivoju.

Torej razsvetljenje.. verjeetno obstaja tudi več stopenj. In zanimiv paradoks je tudi ta, da smo že na cilju, pa vendar slišimo toliko o osebnostni RASTI, o duhovnih ISKALCIH, o VIŠANJU zavesti. Kaj vse to pravzaprav pomeni? Torej, po eni strani sem že na cilju, po drugi morem pa še vedno zrasti. Raste MOJ um, MOJA zavest, MOJA duša. In ko bo vse to dovolj zrastlo bom razsvetljen? Ampak jest sem že razsvetljen, čemu potem potrebujem rast? Samo še malo, pa bom na cilju.. prihodnost. Ta pa ne obstaja – na najvišjem nivoju. Na nivoju uma, duše, rasti zavesti pa obstaja.
A bomo sploh kdaj raztumeli te pojme? Pa tudi če bi jih razumeli, a bi nam to kaj pomagalo? Vedno bomo našli nekaj, česar ne bomo razumeli. Ker vse to skušamo dojet preko uma, um je pa ustvarjen da postavlja vprašanja. In s tem ni nič narobe, ker na ta način rastemo. In spet, kdo raste? Naš um, naša zavest, naša duša? Po drugi strani pa vemo toliko o naravi, drevesih, živalih, o človeku.. Poglejte psihologijo, toliko vedo, pa jim to kaj pomaga. So zaradi tega kaj bolj človeški, imajo zaradi tega bolj pristne človeške odnost. Toliko vemo o drevesih, pa smo jih sposobni začutiti? Ne, ker jih spoznavamo le na površinskem nivoju, na umskem nivoju. Svet nalepk. Verjetno potrebujemo drugačno vrsto znanja, tisto znanje, ki nam bo širil zavest. Ki nam bo povedalo, da smo vsi eno, da smo vsi neomejeni in popolni takšni kakršni smo. Česar se pa ravno ne da dokazati, vsaj s temi tehnikami kot jih imamo v tem trenutku na razpolago. Pa je zato kaj manj veljavno? Da, za mnoge. Je pa sedaj tudi znanost že na tem nivoju, da priznava da stvari ki jih zaznomo s petimi čuti so le DELČEK tega, kar se v resnici dogaja. In da obstaja veliko stopenj, o katerih lahko govorimo in kjer obstajajo povsem različni zakoni. Na najvišji stopnji je vse ENO.

In spet, je sploh bistveno, da te stvari razumsko dojamemo? Lahko grem do drevesa pa si mislim da ga čutim in da sva povezana, vendar ga v resnici ne bom čutil, ne bom čutil njegove energije. Četudi imam zelo široko raven zavedanja, pa še vedno ne morem ostati v sedanjem trenutku (kar je razsvetljenje), brez miselnega toka, ki mi to preprečuje. Razmišljam o pozitivnih stvareh, kaj vse bi moral še naredit, kako bi to in ono.... a še vedno je to miselni tok, ki mi preprečuje začutit globljo stran življenja, še vedno je to tisti nesmiselni tok, ki se ponavlja in mi kuri energijo.. Ego skozi zadnja vrata... Če delam problem iz tega, je to spet ego.

..Tako zgubljeni v delu, tako zgubljeni v razmišljanju, da smo pozabili zgolj BITI, biti v sedanjem trenutku.

Če povzamem, protislovje med tem, da smo že na cilju, in da osebnostno rastemo. Ker nek del v nas raste, ki v drugih ljudeh očitno ne. Imamo neko širšo sliko. Zdej me pa zanima, zakaj ravno JAZ? In predvsem kateri del mene? UM, duša, podzavest ali stopnja zavesti.

In spet, če bi bil razsvetljen vaše mnenje nebi vplivalo na moje počutje, tako pa verjetno bo. Ker se identificiram s tem postom, ker je ta post JAZ. In če boste napadli ta post boste napadli MENE. Lahko pričakujete, da se bom na vso moč branil. Še huje pa je, če boste vse skupej ignorirali.

Mater sem pameten...

Kteri del mene je to pisal?

človek, zbudi se..

 

"Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53

 


#2 Lemurian

Lemurian
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 94

Objavljeno: 24. maj 2007, 08:57

Pri vsem tem sem pozabil na mojo definicijo. Razsvetljenje je dvig nad misel, dvig nad miselni tok. To, da se ne poiztovetimo z obliko; z mislimi, telesom, znanjem, osebami okoli nas, materialnimi stvarmi, kaj drugi mislijo o nas. Da se povežemo z virom ljubezni in energije v sebi. To, da v svetu oblik (ljudje, živali, rastline, stvari) začutimo nekaj več, začutimo notranje bistvo, BOGA.

človek, zbudi se..

 

"Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53

 


#3 butl

butl
 • D član
 • Št. objav: 4 664

Objavljeno: 24. maj 2007, 08:59

O Lemurian, a ni lep dan, a ne da ja.

Sprašuješ, kateri del tebe je to pisal.
Zdej, jst ne vem kteri del tebe, bere se mi pa tko, kt da je ta del mal kaotičen in dobil sem asociacijo na koktail.
Sej veš, vzameš šejker, daš razne sestavine not in šejkaš. In dobiš kaj? Odvisno od sestavin a ne, samo totalno zmešano.
Tkole se je dost težko pogovarjat. Kaj če bi se ti poskusu ozemljit, da bi bla samo glava v luftu, noge pa trdno na zemlji in da bi začel z eno sestavino najprej. Jo potegnu ven iz šejkerja, jo opisal, orisal, predstavil svoje vtise o njej, izkušnje, opažanja, pa tko. Pa, mislm, lepo počas, z andohtjo kt pravjo, ker se ne mudi rajtam. Za druge ne vem, ampak jst bi se lažje pogovarjal na tak način.
Kaj meniš?

Lepo se imej
xsrcx
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#4 mayan

mayan
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 1 996

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:02

Men je še zmeraj najbolj luštna ta definicija, ki jo enkrat ena napisala, ne vem pa od kod. Enivej, hir it is:

"Da si razsvetljen, pomeni, da se zmeraj zavedaš popolne resničnosti v njeni imanentni drugosti - da se je zavedaš, pa vendar ostaneš sposoben da preživiš kot žival, da misliš in čutiš kot človeško bitje, da se zatečeš, kadar koli se splača, k sistematičnemu razmišljanju. Naš cilj je odkriti, da smo zmeraj tam kjer moramo biti."

~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

#5 butl

butl
 • D član
 • Št. objav: 4 664

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:08

Men je še zmeraj najbolj luštna ta definicija, ki jo enkrat ena napisala, ne vem pa od kod. Enivej, hir it is:

"Da si razsvetljen, pomeni, da se zmeraj zavedaš popolne resničnosti v njeni imanentni drugosti - da se je zavedaš, pa vendar ostaneš sposoben da preživiš kot žival, da misliš in čutiš kot človeško bitje, da se zatečeš, kadar koli se splača, k sistematičnemu razmišljanju. Naš cilj je odkriti, da smo zmeraj tam kjer moramo biti."


Zelo dobr je napisala. :palec:
xsrcx
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#6 Antoninus

Antoninus
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:30

meni se pa dopade izrek Ramane maharšija: To be is God.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#7 Lemurian

Lemurian
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 94

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:36

Bi moral popravt naslov.

Zanimiv mi je ta paradoks med
(1) tem, da smo že na cilju, da nam ni treba nikamor it, ni treba iskat razsvetljenja, ker smo že razsvetljeni. Edino kar rabmo narest je odvrečt vso to prtljago.
(2) osebnostno rastjo.. katera večinoma poteka na umskem nivoju. Rabim samo še tole in bom prispel.. kar se pa seveda nikoli ne zgodi. Ker vedno bo še čisto nekaj malega kar morem naredit..

Smiselno bi edino bilo, če osebnostna rast pomeni, da se čedalje bolj poglabljamo v sedanjost, da smo čedalje bolj prisotni v tem trenutku. Da čim večkrat vidimo stvari preko fizične oblike. Pri čemer pa UM pravzaprav ne igra nobene vloge - je verjetno koristno pridet do neke stopnje razumevanja tudi na umskem nivoju. Ne moremo pa preku um-a dojeti bistva.

To bi pa kr blo.meni se pa dopade izrek Ramane maharšija: To be is God.

Amen.
And yet we are so lost in DOING. DO DO DO...

Mogoče je še eno zanimivo (na umskem nivoju sevede) vprašanje, kdaj mislte da boste "dosegli" razsvetljenje?

človek, zbudi se..

 

"Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53

 


#8 mayan

mayan
 • Lunin Odvisnik
 • Št. objav: 1 996

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:39

Men se razsvetljenost velikokrat zdi le in samo to, da razmišljaš s svojo glavo. Da nekako začutiš svojo samost. Zaupaš v svojo inteligenco. Itak je pot za vsakega popolnoma individualna in svojevrstna in noben ti ne more odvzeti ali nobenemu en moreš dati svoje lastne izkušnje. Torej da res na nek način pozabiš kar si se v nekem življenjskem toku naučil, verjel, zaupal, vzel za absolutno resnico kar so povedali, dognali drugi, ter da sproti pri sebi nekako raztapljaš slepila, četudi lih cel svet trobi ena in taisto in so vsi doktorji znanosti x:Dx
~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

#9 E.C.

E.C.
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 259

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:41

Kaj je to? Čemu bi se človek sploh trudil to doseči.


Moderna, uradno priznana psihologija počasi priznava obstoj nivojev zavesti, ki vsakdanje doživljanje presegajo po svoji jasnosti, absolutnosti in spremljajočem občutku popolne izpolnjenosti...

Ta stanja so seveda dosegljiva prav vsakomur. Tisti, ki so ta stanja neposredno doživeli pričajo, da so to pravzaprav edino resnično in trajno imetje, ki enkrat za vselej postavi življenje na trdne temelje...

Različne kulture in filozofski sistemi pojmujejo ta stanja na različne načine.

Imena teh stanj se prav tako razlikujejo:

* Samadhi (vedska književnost)
* Satori (japonski Zen in kitajski Čan)
* Nirvana (Buddhizem)
* Mistična izkušnja (zahodnjaška ezoterika)
* Iluminacija zavesti (moderna psihologija)
* Enlightenment/Razsvetljenje (na zahodu)
* Stanje Enosti, Samospoznaja (na zahodu)
* itd...
več na insamadhi.com >>

Več o:
>> nivojih samadhija
>> izkušnjah samadhija


LP

e.

#10 butl

butl
 • D član
 • Št. objav: 4 664

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:43

Hojla Lemurian

A lahko poveš, kaj je zate um, pa ego?

Hvala xsrcx
Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

#11 Antoninus

Antoninus
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:45

Ne moremo pa preku um-a dojeti bistva.

Res je. Za dosego tega cilja moramo become like a diamond (=die mind).

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#12 Antoninus

Antoninus
 • Lunatik
 • Št. objav: 4 207

Objavljeno: 24. maj 2007, 09:56

Čemu bi se človek sploh trudil to doseči.

Št o tem na en trotl način poskušajmo. :inocent:

Vsak človek si želi biti srečen ves čas, ker je sreča naša prava narava in k njej težimo. nekdo bo lahko ugovarjal, da pač življenje mora iti gor in dol med solzami in smehom, da ni dolgčas, vendar bo to trdil samo takrat, ko mu ni nič hudega. Če bomo nekomu, ki je v slabem trenutku, rekli kako je fino, da gre življenje kdaj tudi na dol, jih bomo dobili po nosu.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.


#13 highlander

highlander
 • Vajenček
 • PipPipPipPipPip
 • Št. objav: 202

Objavljeno: 24. maj 2007, 13:27

.

#14 Matjaž Bogdan

Matjaž Bogdan
 • Legenda Foruma
 • Št. objav: 1 742

Objavljeno: 24. maj 2007, 13:46

[quote name='E.C.' date='24. May 2007, 10:42' post='846593']
Moderna, uradno priznana psihologija počasi priznava obstoj nivojev zavesti, ki vsakdanje doživljanje presegajo po svoji jasnosti, absolutnosti in spremljajočem občutku popolne izpolnjenosti...

Ta stanja so seveda dosegljiva prav vsakomur. Tisti, ki so ta stanja neposredno doživeli pričajo, da so to pravzaprav edino resnično in trajno imetje, ki enkrat za vselej postavi življenje na trdne temelje...Vse v redu -gre za pričanja o osebnih izkustvih- ali ni zanimivo , da večina le -teh deluje in živi še vedno po starem kalupu - z vso svojo prejšnjo prtljago in šleparjem naloženim z odvečnimi "smetmi " ?
Hotel sem dejati- besede so skoraj zastonj, sicer pa govorim o Razsvetljenju v dobesednem pomenu, kot ga večina razlaga- tudi tukaj gor....
Različni nivoji zavesti pa so seveda dosegljivi /skoraj/ vsakomur. Vendar bi malce podvomil o tistem kar si napisal- ENKRAT ZA VSELEJ POSTAVI ŽIVLJENJE NA TRDNE TEMELJE. V realnosti jih moraš kar skoraj ves čas obnavljati, tiste izolacije so namreč premalo...sežejo zelo plitvo v našo dušo, da bi lahko govorili o -ZA VSELEJ ...Fajn bi bilo , če bi to zadevo malce bolj opredelil- kraj, čas, osebe, -tole je vseeno malce presplošno rečeno.
Osebno še nisem doživel nikakršnega razsvetljenje v taki obliki, kot ga navaja tao, pa vse ostale vzhodnjaške energetske tehnike in pričevanja ,to o čemer se govori pa tukaj- je nekaj povsem drugega...Da bom skrajšal- če hočeš biti ČLOVEK, boš to tudi brez indijskih in kitajskih pa japonskih naukov, /seveda so lepa pot ,da kaj spremeniš v življenju -če želiš seveda/ , če pa nisi človek v pomenu dobrote in ljubezni- ti vsi našteti nauki in "izpričana razsvetljenja "- ne bodo pomagala . Si kakršen hočeš biti, oziroma koliko si pripravljen sprejeti in dati...vse ostalo je pa potenciranje besede duhovnost, s katero se tako in tako mnogo preveč manipulira- kot sem dejal- besede so skoraj zastonj.

xegox
Moja spletna stran
http://www.teate-reiki.com/


Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

#15 zerkalo

zerkalo
 • Nepogrešljivi
 • Št. objav: 951

Objavljeno: 24. maj 2007, 13:54Ta stanja so seveda dosegljiva prav vsakomur. Tisti, ki so ta stanja neposredno doživeli pričajo, da so to pravzaprav edino resnično in trajno imetje, ki enkrat za vselej postavi življenje na trdne temelje...


Osebno še nisem doživel nikakršnega razsvetljenje v taki obliki, kot ga navaja tao, pa vse ostale vzhodnjaške energetske tehnike in pričevanja
xegox

Pa tudi če bi ga, se mi zdi da takšno spoznanje temelje bolj poruši kot pa postavi.......
Norost je vcasih najvecja modrost…

#16 Lemurian

Lemurian
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 94

Objavljeno: 24. maj 2007, 15:40

Pa sej zakaj pa bi to moralo bit kaj kompliciranega?

Eckhart Tolle: "Razsvetljenje je dvig nad misel."
Pol omenja še to kar sem napisal, razistovetenje z obliko, spoznanje da smo neumrljivi.

Sri Sri Ravi Shankar:
" Živeti iz globin življenja, da te nobena situacija in nobene okoliščine ne preobremenijo, biti sposoben vplivati na okoliščine in situacije in ne pustiti, da one vplivajo nate, to je razsvetljenje.
Če se znaš smehljati iz globin svojega srca, tam, nekje globoko v tvoji notranjosti, je to razsvetljenje. Smehljamo se, toda globoko znotraj nas nismo povezani s smehljanjem. Povezati se s tem smehljanjem, biti naraven, enostaven in nedolžen, to je razsvetljenje.
Razsvetljenje ni dosežek. Veliko bolj je dosežek to, da se osvobodimo nevednosti, kajti razsvetljenje je naša prava narava.
Iskanje razsvetljenja je šala. To je tako, kot da bi riba iskala ocean. Bilo je nekoč pred davnim časom, da so se ribe zbrale, da bi razpravljale o tem, katera je videla ocean. Toda nobena od njih ni mogla z gotovostjo reči, da ga je videla. Končno je neka riba rekla: »Mislim, da je moj praded videl ocean.« Torej so zgradile ribe velikanski tempelj, postavile vanj kip pradeda in rekle: »On je videl ocean. Bil je povezan z oceanom.«
Razsvetljenje je pravo jedro tvoje biti. Če se potopimo v središče svoje biti in živimo življenje od tam, je to razsvetljenje.

Vsi pridemo na svet blagoslovljeni z nedolžnostjo, toda ko se bolj in bolj razvija inteligenca, izgubljamo svojo sproščenost. Rojeni smo polni tišine, toda ko odraščamo, izgubimo tišino in se napolnimo z besedami. Kot otroci smo živeli v svojih srcih, toda sčasoma se preselimo v svoje glave.
No, sprememba smeri tega potovanja je razsvetljenje. To je potovanje iz glave nazaj v srce, od besed nazaj k tišini, od inteligence nazaj k nedolžnosti. Čeprav je zelo enostavno, je to velik dosežek.
Védenje te mora popeljati do čudovite točke »ne vem«. Smisel védenja je nevednost. Konec védenja te bo popeljal do strmenja in čudenja. Ozavestil bo tvoje bivanje. Skrivnosti so zato tu, da jih živimo, ne pa zato, da bi jih razumeli. Življenje lahko živiš popolnoma v svoji celosti in celovitosti.
Razsvetljenje je stanje take zrelosti, da te nobene okoliščine ne pretresejo. Naj pride, kar hoče, nič ne more ukrasti smehljaja iz tvojega srca. Ne identificirati se z omejitvami, ampak čutiti, da ti pripada vse, kar obstaja v tem univerzumu, to je razsvetljenje.
»Ne-razsvetljenje« lahko enostavno definiramo. Pomeni, da rečemo: »Spadam na ta kraj. Izviram iz te kulture.« Enako je, če otroci rečejo: »Moj oče je boljši kot tvoj«, ali: »Moja igrača je lepša kot tvoja.«
Mislim, da je večina ljudi na svetu obtičala v tem mentalnem stanju. Samo igrače so se spremenile. Odrasli rečejo: »Moja dežela je boljša kot tvoja dežela.« Kristjan reče, Biblija je resnica, hindujec reče, Vede so resnica, in musliman reče, Koran je resnica. Slavimo neko stvar samo zato, ker izvira iz naše kulture in ne zaradi stvari same.
Božansko izraža védenje v odvisnosti od časa in prostora vedno znova drugače in na novo. Če postaneš poznavalec vsega univerzuma in spoznaš, da prihajajo vse različne čudovite rože z lastnega vrta, je to razsvetljenje.
Razsvetljenje je redka kombinacija nedolžnosti in inteligence, sposobnost, znati se izražati v besedah in istočasno biti zelo tih. V tem stanju je duh popolnoma v sedanjosti. Karkoli je potrebno, ti bo pokazano na čisto naraven in spontan način. Samo sediš tu in pesem teče skozi tebe."

človek, zbudi se..

 

"Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53

 


#17 Lemurian

Lemurian
 • Vajenček
 • PipPipPipPip
 • Št. objav: 94

Objavljeno: 24. maj 2007, 15:48

Povem kaj je um in ego, vendar mogoče rajši v kakšni drugi temi. A ni bla učas ena tema "EGO"?

Zakaj bi se trudil doseč razsvetljenje sem mislil bolj iz tega stališča: Če verjamemo, da ko si razsvetljen se tvoj krog rojstva in umiranja zaključil (budisti) (meni se zdi bolj smiselno, da greš v višje dimenzije). Vendar krog se ne more zaključit, greš na začetek. Ker vse to je namenjeno le temu, da se ENOst izraža, izkusi.
Torej, čemu hitet, če boš pa pol moral it še nekrat od začetka. A ni bolj uživat vsak trenutek, uživat življenje, oziroma živet življenje takšno kot je.... Sam to pa nej bi blo razsvetljenje po nekih definicijah... :)

človek, zbudi se..

 

"Velika Pot je lahka, vendar imajo ljudje raje stranske poti." Tao Te Ching, 53

 


#18 E.C.

E.C.
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 259

Objavljeno: 24. maj 2007, 16:03

Vse v redu -gre za pričanja o osebnih izkustvih- ali ni zanimivo , da večina le -teh deluje in živi še vedno po starem kalupu - z vso svojo prejšnjo prtljago in šleparjem naloženim z odvečnimi "smetmi " ?

Osebno še nisem doživel nikakršnega razsvetljenje v taki obliki,


Drugi stavek pojasnjuje tvojo izjavo v prvem odstavku.

Kot praviš, besede so odveč, treba je probat in izkusit.

:)


Pa tudi če bi ga, se mi zdi da takšno spoznanje temelje bolj poruši kot pa postavi.......

Živjo zerkalo :)

ma, če sem čisto natančen, tako spoznanje (samadhi) poruči prejšnje dojemanje sebe,sveta in drugih, in istočasno postavi le-to na trdne temelje...

...odvisno pač od odprtosti posameznika. Neka plitka izkušnja (če o plitkosti sploh lahko govorimo) samadhija vsekakor ni isto kot globoka globoka realizacija svoje prave narave...

Govoriš tle iz lastnih izkušen?

:)

lp

e.

#19 Alan_New

Alan_New
 • Lunatik
 • Št. objav: 5 580

Objavljeno: 24. maj 2007, 17:47

Pa tudi če bi ga, se mi zdi da takšno spoznanje temelje bolj poruši kot pa postavi.......

Tako je, pa saj zato gre. Poruši neprave temelje, zato je zmeda po prvih prebliskih. Kasneje se je treba na stanja navaditi, se udomačiti v njih, da smo potem lahko stalno v takem stanju bitja. Včasih so prebliski šoki, intenzivni, včasih mehki, da bolj mehki ne bi mogli biti. x:)x
Possible—but highly unlikely.

#20 Matjaž Bogdan

Matjaž Bogdan
 • Legenda Foruma
 • Št. objav: 1 742

Objavljeno: 24. maj 2007, 19:47

Drugi stavek pojasnjuje tvojo izjavo v prvem odstavku.

Kot praviš, besede so odveč, treba je probat in izkusit.

:

lp

e.Veš, če se ne motim, sem napisal malce več in tudi želel od tebe določene konkretnosti..pa jih ni bilo...
Kar se pa tiče tegale- govorim povsem iz svojih osebnih izkušenj z ljudmi, ki govorijo o lastnem razsvetljenju, jih pa vsekakor vidim kako delujejo...V tem kontekstu sem dejal, da so besede poceni...ker še vedno ostane bit človeka in to je verjetno bolj pomemno kot govoriti o nečem, kar se kao ne da niti približno razložliti, ali pa rečejo, da se pač ne da...
Ti verjetno govoriš na podlagi svojih izkušenj, spoštujem to, vendar dopusti pač tudi moje mnenje, ki je, kot sem dejal -utemeljeno z določenimi argumenti. -izkušnjami z razsvetljenci...
Sicer pa ima vsak svojo pot / več ali manj/ in tudi glede načinov nekakšno svojo voljo...
Je pa tako, da mnogo ljudi dojema nepoznane stvari in jih okarakterizira kakor mu drugi rečejo..in to je to...
No ja -kdor je pač bil razsvetljen- verjetno je potlej rešen vseh težav- za vnaprej in ne potrebuje raznih debat /komentarjev/ o tem , ker po tistem pisanju sodeč- mu je vse to odveč...je pač nad tem , a ne ????
xegox -pa fajn bodi
Moja spletna stran
http://www.teate-reiki.com/


Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

#21 tantra

tantra
 • Lunatik
 • Št. objav: 7 241

Objavljeno: 24. maj 2007, 19:47

Traja včasih po kako leto ali več. Da se na novo sestaviš.

2 - 3 huda sesutja starega v življenju.

Zunanji svet je še vedno tak kot je bil. Menja se zaznava. Perspektiva pogleda.

#22 tantra

tantra
 • Lunatik
 • Št. objav: 7 241

Objavljeno: 24. maj 2007, 20:00

Pa ne govorim o o lastnem razsvetljenju. Puščam naraven tok stvari. Naj se dogaja samo.

#23 Matjaž Bogdan

Matjaž Bogdan
 • Legenda Foruma
 • Št. objav: 1 742

Objavljeno: 24. maj 2007, 20:07

Traja včasih po kako leto ali več. Da se na novo sestaviš.

2 - 3 huda sesutja starega v življenju.

Zunanji svet je še vedno tak kot je bil. Menja se zaznava. Perspektiva pogleda.


Tole mi je dobro poznano pa vseeno temu osebno ne rečem razsvetljenje /vsaj kar se vzhodnjaške terminologije tiče / ...očitno več nazivov za isto stvar...-seveda -govoril sem o tem , kaj sploh kdo jemlje pod to besedo ....
xegox
Moja spletna stran
http://www.teate-reiki.com/


Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

#24 E.C.

E.C.
 • ŽeČistoDomači
 • Št. objav: 259

Objavljeno: 24. maj 2007, 20:07

Veš, če se ne motim, sem napisal malce več in tudi želel od tebe določene konkretnosti..pa jih ni bilo...


Se opravičujem, Matjaž.
xredx xredx


Kar se pa tiče tegale- govorim povsem iz svojih osebnih izkušenj z ljudmi, ki govorijo o lastnem razsvetljenju, jih pa vsekakor vidim kako delujejo...V tem kontekstu sem dejal, da so besede poceni...ker še vedno ostane bit človeka in to je verjetno bolj pomemno kot govoriti o nečem, kar se kao ne da niti približno razložliti, ali pa rečejo, da se pač ne da...
Ti verjetno govoriš na podlagi svojih izkušenj, spoštujem to, vendar dopusti pač tudi moje mnenje, ki je, kot sem dejal -utemeljeno z določenimi argumenti. -izkušnjami z razsvetljenci...
Sicer pa ima vsak svojo pot / več ali manj/ in tudi glede načinov nekakšno svojo voljo...
Je pa tako, da mnogo ljudi dojema nepoznane stvari in jih okarakterizira kakor mu drugi rečejo..in to je to...
No ja -kdor je pač bil razsvetljen- verjetno je potlej rešen vseh težav- za vnaprej in ne potrebuje raznih debat /komentarjev/ o tem , ker po tistem pisanju sodeč- mu je vse to odveč...je pač nad tem , a ne ????
xegox -pa fajn bodi


Vsekakor ni panike, vsak ima svoje mnenje.

Ok, no če greva skozi to natančno:

praviš torej da nimaš svoje lastne osebne izkušnje stanja zavesti, ki se mu mal zmotno reče razsvetljenje (enlightenment), imaš pa dosti izkušenj z ljudmi, ki so imeli te izkušnje (razsvetljenja)?

Je temu tako?

No, če je temu tako, potem te vsekakor vabim, da se sam dokoplješ do svoje lastne resnice, absolutne resnice o tem kdo ti so, kaj ti si in kaj so drugi. :)

Po teki izkušnji boš tudi lahko neposredno razumel, da sama izkušnja samadhija NE počisti vsega, kar je posamezniku uspelo napacati v svojo zavest skozi dolge eone existence.

Obstajajo namreč različne globine samadhija, na grobo sta to dve ravni:
- sabikalpa samadhi in
- nirbikalpa samadhi.

Slednji je šele tisto dokončno "razsvetljenje", dokončna osvoboditev, ki počisti sam vzrok za vse packarije, ki jih nosimo s sabo, bistvo lažnega ega - ahankara.

Do te izkušnje pa ljudje seveda ostajamo v svojih kalupih, ki pa so seveda ob vsaki izkušnji sabikalpa (časovno omejen) samadhija, tanjši, prozornejši.

Nirbikalpa samadhi (časovno neomejeno zavedanje - živetje - resnice) pa nima nobene veze s kakršnimi koli kalupi. Taki posamezniki so na tem svetu redki, so pa. Recimo Ramana Maharshi je bil v tem stanju zavesti.

Še to bi dodal, če dovoliš, da je besedačenje o samadhiju res brezpredmetno, enostavno zato ker te izkušnje tolk daleč presegajo um, da se niti povedati ne da.
In jst sm še vedno pogojen s tem umom, tako da ti kej preveč koristnega ne vem povedati.xredx

Razen tega, da se odloči in probi sam doživeti To stanje zavesti. In potem boš Vedel. Res Vedel. Imel boš svojo lastno modrost, ne le posredne informacije od drugih...


Aja, če želiš, ti lahko dam tel. št. ene osebe, ki je imela orng globoko izkušnjo samadhija na ta zadnjem intenzivu, ki smo ga imeli lani decembra. Na ZS, če te zanima, please.


Še enkrat oprosti, prosim, ker sem bil mal površen v prejšnjem odgovoru na tvoj post. xredx

hvala in lp

e.

#25 tantra

tantra
 • Lunatik
 • Št. objav: 7 241

Objavljeno: 24. maj 2007, 20:22

Tole mi je dobro poznano pa vseeno temu osebno ne rečem razsvetljenje /vsaj kar se vzhodnjaške terminologije tiče / ...očitno več nazivov za isto stvar...-seveda -govoril sem o tem , kaj sploh kdo jemlje pod to besedo ....
xegox


To je še sodilo v kontekst:

Pa ne govorim o o lastnem razsvetljenju. Puščam naraven tok stvari. Naj se dogaja samo.
Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0