Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Čebelarjenje v 3 etažnem AŽ panju


  • Prijavi se, če želiš komentirati
111 komentarjev na to temo

#76 Marko Hrastelj

Marko Hrastelj
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 199

Objavljeno: 27. januar 2004, 13:19

8 naklad, po možnosti celo standardnih-to je že stvar večmatičnega čebelarjenja. Ali pa Danilovih supermatic x:)x

Naklado s samimi satnicami ne moreš kar dodati, ko ti paše, moraš imeti močno družino, ki zasede ta prostor in dotok hrane v panj, da čebele tudi dejansko gradijo. Seveda pa tudi dovolj veliko število čebel gradilk.
Satnice za nakladni panj so seveda nekoliko drugačnih mer, so daljše, ker je pač sat daljši. Višina satnice pa je odvisna od višine okvirja. Lahko se uporabi tudi AŽ satnico, ki se jo odreže, če dobro gradijo, zgradijo itak vse-po mojih izkušnjah. Če se pa nekaj hecajo potem pa nastane dober material za sončni topilnik. x:Dx
Sat je po točenju še uporaben, seveda če se ne zlomi ali ni prestar. Staro satje je potrebno izločati.
Satnice se kupuje, nekateri imajo tudi svoje modele za vlivanje satnic, ker imajo raje satnice iz svojega voska. Deloz njimi pa zahteva nekaj prakse, ker se vosek rad prime modela.

Mogoče še en tak slovarček:
(Satni) okvir- lesen okvir, navadno iz lipovega ali opcijsko smrekovega lesa, v katerega se napne žica, v katero se vtopi satnica
Satnica-je voščena satna osnova, na kateri čebele zgradijo sat
Sat- zgrajena satnica, v kateri so celice, ki služijo kot prostor za čebeljo zalego, ali kot skladiščni prostor za pelod, medičino, med, ...

#77 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 27. januar 2004, 14:19

Uh upam da nisem preveč tečen ker hodim ven s takimi vprašanji...sej počas si bom zadeve zapomnu.

Prebral sem da so nakladni LR panji brez matične rešetke...kako je pa tle potem rešena zadeva z mediščem in plodiščem...a matica nič ne zalega v medišče?

Pa glede bolezni...povsod je velik govora o tem...kaj so bolezni res zelo pogost pojav ...torej pravilo...ali je recimo leto ko teh problemov praktično ni...?

Aha no pa recimo jst mam kšne čudne ideje verjetno...zdravljenje z mravčjično kislino...a recimo...hehe no če bo smešno se boste pa nasmejal...a pride recimo v poštev da pač najdeš mravljišče...streš nekaj mravljic na npr. filc in ga daš na dno panja...to tko sprašujem če se da recimo v panju kej improvizirat al je treba vse po pravilih...?

Upam da ne bo kdo preveč hud...sej verjetno bi vse zvedu če bi več bral sam nisem glih tip za knjige..rajš poslušam ker mi gre tko hitrej v glavo...

To me tut zanima, kdaj je sejem v Celju...in ali je tam mogoče dobit opremo kej ceneje...

#78 AndrejR

AndrejR
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 16

Objavljeno: 27. januar 2004, 15:01

To improviziranje z mravljami lahko poizkusiš....samo stvar je podobna kt bi si z ruporutom umival lase in upal, da ti ozdravi prebavne motnje. Vsekakor prelagam da si pri delu čimbolj inovativen, kajti tako se bo čebelarstvo razvijalo naprej.

Najbolj pametno pa je da pri zdravljenju vedno spremljaš število odpadlih varoi. Seveda bi pa bilo pri zdravljenju upoštevat tudi kak veterinarski nasvet(v slovenskem Čebelarju). Kot vidim se odločaš med AŽ in LR panji iz lastnih izkušenj ti za začetek priporočam AŽ.
zakaj AŽ:
Enostavnejši za pregledovanje.... pri LR panjih se čebele ko odprem streho ponavad(predvsem ob slabem vremenu in luni) zakadijo v me... in je kontakt pri AŽ bolj prijazen... seveda moraš s satjem previdno in počasi rokovati... da ne pomoriš preveč čebel.

Matica zalega tam, kjer je prostor in če ga zmanjka v plodišču se v primeru, ko ni matične rešetke in ko je v medišču primerno toplo za zarod poišče celice v medišču.... kar pa ni nič groznega... Ko zmanka prostora tudi v medišču.... pa čebele rojijo.

LP Andrej

#79 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 27. januar 2004, 15:23

Še nečesa sem se spomnu...a rabš za postavitev nakladnih panjev na svoji parceli kakšna dovoljenja...ne mislm tukej kšnih velikih obsegov...tko pač nekej panjev....

Andrej mislm da sem se za tip panja že odloču...bolj so mi nakladni všeč po tem kar sem prebral...kar se pa tiče odpiranja pa kukr sem bral prej preden odpreš panj pokadiš...oz. če maš klobuk z mrežo na glav pa rokavice itak nima kej hudga bit...če te pa kšna pič pa tut ni panike....sicer pa a ni na naklednem panju po d pokrovom še rešetka?

#80 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 27. januar 2004, 16:13

Sanjalček res hudooo sanjaš ni kaj x:Dx x:Dx

Saj te razumem, ker si niti slučajno ne predstavljaš kako izgleda čebelarjenje v praktičnem delu ne samo teoretičnem x^x
Čebelarjernje je kot bi končal fakulteto oziroma diplomiral vendar sama diploma še ni 10 ali več letna izkušnja. Kot prvo, ti svetujem ogled čebelarstva z AŽ in tudi takega z LR panji. Nadalje včlani se v ČD na tvojem območju in z tem tudi v ČZS kajti drugače ne bo šlo. Kort tretje izberi si mentorja-izkušenega čebelarja in ne takega, ki te postavi v kalne vode šele takrat se loti čebel kajti drugače se mi kar smilijo kaj se bo z njimi dogajalo. Nekoč sem že podaril rojo večim ampak vsakemu lepo zabičam, če ga ne izzimi ga plača 3× in z tem resno mislim. Prodam nerad takim ''letnim'' čebelarjem, ker se mi čebele smilijo, ko jih učijo kot cigan konja! edina slabost tega, ko jih naučiš umrejo :V:

#81 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 27. januar 2004, 18:27

Hehe Danilo nej te ne skrbi...čebelic še gotovo 3 mesce ne bo pri men...do takrat sem bom pa še velik nauču in mogoče me bodo minile tudi moje nore ideje:)

Sicer pa bodi prepričan da bi blo men za vsako čebelco še bolj hudo kot teb...ker jaz bi glede na to da nameravam met za začetek samo dva panja brez čebel....

Kar se izzimljenja tiče moram rečt da kar sem prebral izgleda precej zapleteno...tko da nikakor ne jemljem zadeve preveč na "izy"...mam pa pač glede na to da nimam pojma...precej nore ideje :eek:

Mentorja bom seveda probal poiskat...ker mi knjige itak ne dišijo preveč...se pa neizmerno veselim...ker majo pr punci tudi nekej krajev kjer so pogoji naravnost idealni...travniki...nobenih njiv...šprica noben v bližini....majhna dolina je praktično z vseh strani zaprta z gozdom...čez teče potok....skratka...nikar ne zgubit veselja z mano...sej se bom počas kej nauču pa ne bom več neumnosti kvasu tle:)

#82 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 27. januar 2004, 19:44

Hej saj ti nič ne zamerim niti upanja nisem izgubil z tabo ali karkoli. Jaz sem pač tip človeka, ki napiše ali pove vse direktno brez ovinkarjenja. Sam sem imel kar nekaj sreče moj prvi mentor je bil tast lepi časi, ko sem samo gledal oblečen kot medved, ko je delal v kratkih hlačah pri čebelah mene pa so pikale vsevprek x:Dx x:Dx :xx!:
Dal mi je en roj pa sem ga začudeno gledal zakaj samo enega??? Odgovor: če boš dobro delal jih bo iz tega vedno več, če pa ne pa je še tega škoda, jebemti je prav imel :palec:
No bil sem uspešen ( ne da bi se hvalil) ampak spoznal sem g. Pankerja, ki je sedaj že nekaj let čebelarski mojster on je pa bil enciklopedija znanja in tako sem pristal tu kjer sem dandanes. Z tastom sva si kar skakala v lase lep čas kajti on se nikakor ni mogel vživet v novejše tehnoligije in drugačno delo pri čebelah. No prepustil mi je vse ( delo mislim x:Dx x:Dx ) mi pomaga pri točenje pa še kaj vendar vsi pregledi, vzreja matic, selekcija skratka vse je ''moje''. Tudi žena mi pomaga pri vzreji matic, ob točenju skup stopimo vsi trije tu ni frke ampak direktno vzdrževanje družin je moje.

Knjige pa le beri jaz jih imam en kup pa še vedno v kaki kaj iščem ampak mentorja pa le poišči kajti praktika je pač tisto kar v knjigi ni!

#83 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 27. januar 2004, 19:49

Od kod si pa ti Danilo, mogoče bi bil lahko ti moj mentor...al pa mogoče se bi lahko pr komu od vas kdaj oglasu...sej avto mam tko da sem mobilen k čebela

#84 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 27. januar 2004, 20:11

Ja sem ti glih tam v temi o LR panjih napisal, doma sem blizu Murske Sobote torej čist druga stran. Vse o meni najdeš na www.cebelarstvo-bedek.com pa mal poglej kje sem lociran.
Prideš lahko kadar češ si dobrodošel tud pokažem ti vse lahko samo bolj za vikend oziroma najavi se prej ok???

#85 BONI

BONI
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 133

Objavljeno: 28. januar 2004, 17:19

KAKO BI BILO DA SE ENKRAT ZBEREMO IN SKUPAJ ODIDEMO DO DANILOTA NA INFORMATIVNI IZLET-
OGLEDALI BI SI NJEGOV ČEBELJAK.........
POSKUSILI MED....
IN MEDENI LIKER SEVEDA
ČE NIMAŠ KAJ POČETI, NE POČENJAJ TEGA TUKAJ !

#86 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 28. januar 2004, 17:54

Ja ni problema samo najavit se morate, da se zmenimo za kak vikend pa je :palec: :palec:

#87 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 28. januar 2004, 18:46

To sploh ni slaba ideja...jst se bom zihr kej nauču...če me štejete zravn sm za!
Avto mam pa tut...tko da lahko z mojo fiestico oddrajsamo do danilota...sm pa na relaciji Ivančna-Ljublana...tko da če kdo nima avta ga lohk tut kje poberemo...je treba zaloge spraznt drgacč se bo danilotu med zastarou:))

Sam če bo Danilo za to...aja pa se opravičujem...Prekmurje!!!! x:Ix

#88 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 28. januar 2004, 19:38

x:Dx x:Dx x:Dx meda ima točno še kakih 30 kil pa še to tega od divje češnje, ker sem ga pustil več doma kajti je neka eksotika. Skratka prodal sem skoraj vse in malo preveč sem ga dal Medexu :vragec: :vragec: :vragec: :xx!:
No za pokušino bo še dovolj x:px x:px x:Dx pa liker in medica je sedaj tud ta prava skratka vabljeni ste samo prit pa morate že :palec:

#89 Bogdan

Bogdan
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 36

Objavljeno: 28. januar 2004, 20:37

A tudi medico imate... A lahko še jaz pridem? xrolleyesx

#90 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 28. januar 2004, 21:01

ja imam zard mene lahko sam, da se mi preveč ne nacedite x:px x:Dx :palec:

#91 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 29. januar 2004, 08:41

Nimaš tok medice da b se ga lahk nacedl...jst bom tko k gorenc k še brata prpele s sabo:))

#92 BONI

BONI
  • Vajenček
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 133

Objavljeno: 29. januar 2004, 08:43

KAJ PA ČEBELARSKA RAZTAVA KONEC FEBRUARJA V CELJU . ZIHER JE VREDNO OGLEDA
A BO ŠE KDO ŠEL NA SEJEM V CELJE.
ČE NIMAŠ KAJ POČETI, NE POČENJAJ TEGA TUKAJ !

#93 sanjacek_hlacek

sanjacek_hlacek
  • NeČistZačetnik
  • PipPipPip
  • Št. objav: 29

Objavljeno: 29. januar 2004, 09:01

Jst sm se ze z Markotom neki pogovarju...mi je oblubu še kšn nasvet...tko da če navjo ošpičene prekle padale z neba pridem....

#94 AndrejR

AndrejR
  • NeČistZačetnik
  • PipPip
  • Št. objav: 16

Objavljeno: 29. januar 2004, 09:24

Nimaš tok medice da b se ga lahk nacedl...jst bom tko k gorenc k še brata prpele s sabo:))

:vragec: ja Gorenc ne pripelje samo brata ampak dva lačna in žejna brata... x:Dx

Drugač pa imam medico od našega predsednika društva, ki je dobila zlato medaljo... tko da bi blo dobr probat še kakšno....

Drugač je pa danes v prostorih Ljudske univerze v Radovljici zanimivo predavanje o prodaji medu in čebeljih pridelkov. x!x se bom probal udeležit... in kaj pametnega od tega probal odnest...(bom ruzak s sabo vzel)
LP!
Andrej

#95 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 29. januar 2004, 16:33

Čebelarska rastava v CELJU je konec MARCA in ne februarja se pa tud tam vidimo seveda, če pridete. Verjetno bova z g. Gromom na stijnici oziroma se dogovarjava za skupen nastop z izdelovalcem panjev g. Budijo. V kolikor g. Budija ne bo rastavljal pa bo g. Grom imel svojo stojnico torej se tam najdemo.

O gorecih je kar neki lepih vicov, da se člov reži od srca ej ZAKAJ ste taki škrti x:Dx :xx!: :V: No, če jo spiješ 30 liter pa ne boš pijan potem vsaka čast samo rad bi te videl drug dan kako se boš počutil x:Dx x:Dx x:Dx
No za zlato medaljo moja ziher ni samo je pa ok tak so mi mentorji tečaja potrdili, bom pa jo dal na ocenjevanje letos pa bomo videli kaj bo!?

Ja tak tečaj sem tud jaz že opravil in to celo 2 pa še nek idejni načrt sem moral delat itd...sam tega ne učijo kako kupce DELAT :V: x:Dx

#96 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 29. januar 2004, 17:48

Celje 2004 x:Dx :palec: x:px

http://www.cebelarsk.../Celje_2004.htm

#97 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 29. januar 2004, 19:01

JJ a prideš v CELJE??? Bi spet rad kako rekel z tabo :palec: x:px

#98 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 29. januar 2004, 19:13

Seveda pridem, kateri dan boš tam. Pa ne bova samo govorila x:px x:px x:px x:Dx

#99 Danilo

Danilo
  • Nepogrešljivi
  • Št. objav: 1 007

Objavljeno: 29. januar 2004, 19:49

V soboto bom tam, če ne bo kaj narobe, ja kaj bi ti spet mal za na jezik a???

#100 BeeKeeper

BeeKeeper
  • ŽeČistoDomači
  • Št. objav: 293

Objavljeno: 29. januar 2004, 19:55

Ne mislil sem če bi se malce posvetila izdelavi tiste posebne strani za vzrejevalce matic - pa še ti maš neke vizitke od francozov če se ne motim x;)x x^x




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0