Za nemoteno delovanje te spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z našo politiko piškotkov. Nadaljuj
Lunin net

Hitri skok na vsebino


Fotka

Kakšna je vaša omaka gospodična?


  • Prijavi se, če želiš komentirati
- - - - -
186 komentarjev na to temo

#101 contesa

contesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 659

Objavljeno: 7. julij 2004, 13:42

x:Dx Ene tri štiri, še napišem, potem pa naj še kdo drug! x8Dx
Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

#102 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 7. julij 2004, 13:59

Contesa - 365 je kar cifra, torej zazelenih je cimvec omak!
Sploh tvojih, ki so atraktivne in okusne, pa v vecini tudi preproste, pa se tako lepo pregledno podas recepte. :palec: x^x

Edina pripomba (poleg omenjenega zame pretiranega masla, moke, smetan in tega) - je barva fontov... :sori: svetlo roza, za recept, nic ne vidis, daj, spremeni, pliz...
Da so pa barve, je pa dbest, samo boljse je, ce se vidi bolje. :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#103 contesa

contesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 659

Objavljeno: 7. julij 2004, 15:34

MADEIRSKA OMAKA (omako ponudimo h kuhanemu jeziku)



1 srednje velika čebula
50 g mesnate slanine
2 srednje velika paradižnika
1 vrečko zamrznjene jušne zelenjave
25 g masla
25 g moke
3/8 l vode
zdrava sol
limonin sok
sladkor
4 žlice madeire


Čebulo narežemo na drobne kocke, paradižnike operemo, ju razpolovimo,izrežemo peclje, nato pa ju narežemo na majhne koščke. V ponvi razpustimo kocke slanine in na njej zdušimo narezan paradižnik, čebulo in zmrznjeno zelenjavo. V drugi posodi razpustimo maslo in na njem opražimo moko, da postane skoraj temno rjava. Prilijemo vodo, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Nato damo v omako zdušene sestavine, omako zavremo in pustimo, da vre približno 15 minut, potem pa jo pretlačimo skozi cedilo in začinimo s sladkorjem in limoninim sokom, še malo prevremo, potem pa jo malce ohladimo, dodamo zdravo sol in madeiro.




POLJSKA OMAKA (to omako ponudimo h krapom,lahko pa tudi k drugim ribam)



30g medenjakov
2 srednje debeli čebuli
20 g masla
10 g moke
1/8 l vode
1/4 l piva
2 žlici drobno narezane jušne zelenjave
4 poprova zrna
2 pimentovi zrni
1 nageljnovo žbico
1 majhen lovorov list
zdrava sol
limonin sok
sladkor
3 žlice rdečega vina


Medenjake razdrobimo,olupimo čebuli in ju narežemo na rezine. V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo moko, da postane skoraj temno rjava, prilijemo vodo in pivo in stepemo z metlico za stepanje. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Primešamo medenjakove drobtine, narezano čebulo,zelenjavo in začimbe. Omako zavremo in pustimo da vre približno 30 minut, nato pa jo pretlačimo skozi cedilo, ohladimo na primerno temperaturo(65 stopinj)in dodamo še sol, limonin sok, sladkor in rdeče vino.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

#104 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 7. julij 2004, 15:46

:palec:
in :palec: :palec: , da se prilagodis in da ostajas vseeno sebi zvesta x^x x;)x :vragec:
(* ni vec roza, pac pa je magenta ali pac barvno mocnejsi font, a v -barvno- istem stosu x;)x). :palec: :palec: x;)x x^x
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#105 contesa

contesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 659

Objavljeno: 7. julij 2004, 15:56

OMAKA IZ SLANINE (ponudimo jo k stročjemu fižolu,krompirjevim cmokom,krompirju v oblicah ali izgubljenim jajcem)



1 srednje debela čebula
50 g mastne slanine
20 g bele moke
3/8 l juhe(telečja,kurja)
1/2 lovorovega lista
2 nageljnovi žbici
2 žlici jabolčnega kisa
zdrava sol
sladkor



Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke in pražimo v ponvi tako dolgo, da porumeni, nato ju vzamemo iz posode. Na razpuščeni maščobi med mešanjem pražimo moko, da porjavi, prilijemo juho, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Dodamo nageljnovi žbici in lovor in prepraženo čebulo in slanino. Omako zavremo in kuhamo približno 5 minut. Nato jo ohladimo dodamo kis, sladkor in sol. Preden jo postrežemo vzamemo iz nje lovor in žbice.




GOBOVA OMAKA IZ JURČKOV IN LISIČK (k testeninam,krompirju,njokom,svaljkom...)


20 dag jurčkov
20 dag lisičk
1 srednje velika čebula
4 žlice masla
1 žlica moke
1 žlica sesekljanega peteršilja
2-3 stroke česna
pol žlice sesekljane bazilike
pol žlice sesekljanega drobnjaka
2-3 žlice kisle smetane
zdrava sol


Sesekljano čebulo prepražimo na maslu,da zarumeni, zatem dodamo očiščene,oprane in na lističe zrezane gobe, ter jih dušimo približno 15 minut, da voda izpari.Nato potresemo s peteršiljem,drobnjakom,baziliko in strtim česnom, pomokamo, ter vlijemo toliko vode, da so gobe pokrite. Ko zavre kuhamo vse še približno 15 minut.Malce ohladimo, dodamo zdravo sol in kislo smetano!

Moja najljubša omaka,če ji dodaš kruhove cmoke ali njoke, imaš dobro in nasitno kosilo! x:px
Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

#106 Andres08

Andres08
  • D član
  • Št. objav: 1 556

Objavljeno: 7. julij 2004, 20:35

Me veseli, da si tako aktivna omakarca postala.
Še bolj zanimivo, ker si ti ravno iz ta mlade generacije, tistih ta starejših ali pa vsaj takih v mojih letih, ki bi omake kar iz rokava stresale pa očitno ni.
Fino Contensa.

Andres

#107 Mateja

Mateja
  • D član
  • Št. objav: 5 354

Objavljeno: 7. julij 2004, 20:57

tole pa recepti moje mame (blazotno dobre omakce dela) x:px

GOVEJI ZREZKI V OMAKI:

cel kos mesa posoliš (verjetno bi se dalo tudi po Stanetovo - na koncu) daš v pečico, skupaj z vso jušno zelenjavo, česnom, lovorjem, celim poprom, timijanom in koščkom slanine (pokrij s folijo in ves čas zalivaj - 2 uri na 180 st.). Ko je meso pečeno, ga nareži na kose (pribl. 1 cm debele), zelenjavo zalij, ko prevre, jo spasiraj, dodaj kislo smetano, senf in rdeče vino. (Ponudiš s kruhovimi cmoki, pečenimi svaljki ali dušenim rižem).


JETRCA V OMAKI:

čebulo prepraži, nareži jetrca, dodaj malo moke, sladke paprike, majaron, lovor, poper, zalij z vročo vodo in nakoncu dodaj kislo smetano in sol (njamsi, skupaj s pire krompirjem).

#108 Andres08

Andres08
  • D član
  • Št. objav: 1 556

Objavljeno: 7. julij 2004, 23:42

Mateja!

Hvala za dve omaki. Tista ta prva ni še za mene. (strokovna podkovanost x:Ix )
Ta druga bi pa že bila. Bom enkrat to naredil. Sicer pa, še dobro da so mame nekaj naprej prenesle.
Kdo ve, morda vas čez deset let vprašam za recept za kako potico. Z receptrom od mam seveda.


Andres

#109 plesalka

plesalka
  • ŽeČistoDomači
  • PipPipPipPipPip
  • Št. objav: 109

Objavljeno: 8. julij 2004, 05:36

Tudi jaz obožujem omake. Naj dodam nekaj svojih receptov!


Poleti zelo paše drobnjakova omaka, ker se ponudi hladna. Je pa se z govedino iz juhe.

DROBNJAKOVA OMAKA
2 jajci
olje, kis
drobnjak
Jajca skuhaj, pretlači rumenjake, beljake sesekljaj. Rumenjakom dodaj 2 - 3 žlice olja in dobro premešaj. Temu dodaj beljake, kis, sol in drobno sesekljan drobnjak.


Še ena mrzla! Ta pa paše z divjačino, pa tudi z ostalim mesom!

SADNA OMAKA
2 pomaranči
2 limoni
20 dkg ribezovega želeja
2 žlici gorčice
1 dl rdečega vina
Pomaranče in limone tanko olupi. Olupke zreži na tanke rezance in jih na slani pari skuhaj do mehkega. Stisnjen sok pomaranč in limon dodaj ribezovemu želeju in vinu. Dodaj še gorčico in mehke olupke. Vse skupaj pretlači. Omako ponudi ohlajeno!


Tale pa paše skoraj povsod! H krompirju, testeninam, govedini...

KUMARIČNA OMAKA
2 kumari
olje
sladkor
čebula
2 žlici moke
smetana
kis
Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.
Ne jemlji stvari pretežko, toda vzemi jih in zmagal boš!
(Bob Dylan)

#110 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 8. julij 2004, 06:26

Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.

Kje je tu napaka :eek:

#111 contesa

contesa
  • Lunatik
  • Št. objav: 3 659

Objavljeno: 8. julij 2004, 07:30

Sol je potrebno dodati ob koncu kuhanja, da se ne izniči njena vrednost! x^x x:Dx
Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

#112 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 08:38

Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo.

Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...

Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. ;)
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#113 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 8. julij 2004, 09:34

Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo.

Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...

Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. ;)

Zakaj pa odvzemati kumaram Cvitamin, ki ga je največ v tej vodi, saj je vodotopen :eek:
Kaj za obrazno masko jih tudi odcejaš :eek:

#114 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 09:42

Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne. x^x
ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.

p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#115 Andres08

Andres08
  • D član
  • Št. objav: 1 556

Objavljeno: 8. julij 2004, 18:49

Plesalka se je torej vključila s svojim Tangom in Drobnjakasko omako. Me prav veseli. Verjetno je sedaj že kakih 7 gospodičen oddalo vsaj eno svojo omako. Celo eno od mame, torej ta staro še, sm zabeležili.
Ampak mene pa zanima kaj je to sploh drobnjak. A je kakšna bolj preprosta beseda za. Menda ja ne gre za drobtine? xDDx

Andres

#116 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 18:52

To je blagega alium okusa (cebulne sorte), navadno se ga nasecka v juho, po krompirju, na solato, za v sendvic...
... tak zelen... hm, kot travica, samo da je okrogel in votel kot cisto stanjsan in zmanjsan zeleni del pora recimo. xDDx
Mislim, da ponekod temu recejo snitlof (lahko pa da sem se kaj zmotila, jaz uporabljam besedo drobnjak).
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#117 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 8. julij 2004, 18:55

Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne.  x^x
ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.

p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.

A veš, da imaš prav. Če jih kuhaš, je bolje predhodno odstraniti C vitamin, da nastane čim manj konzervansa :eek:
Bravo :palec:

#118 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 18:58

heh, no vidis, ti si kemik, ti najdes odgovore, jaz pa samo ravnam po filingu. x^x x8Dx :palec:
A ves Stane, ko sem tamle rekla, da sem latinscino pisala minus dve?
Prav je pa tudi, da povem, da sem enkrat kemijo pisala + 5 in sploh sem bila kao 'nadarjena', imela ful tock pri kemiji, hecno v bistvu.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#119 Gost_sstane_*

Gost_sstane_*
  • Gost

Objavljeno: 8. julij 2004, 19:04

Ti si rojena alkimistka x:Dx :palec:

#120 Andres08

Andres08
  • D član
  • Št. objav: 1 556

Objavljeno: 8. julij 2004, 19:07

Vem zdaj Marsa. To je tisto kar kitajci uporabljajo, kot ena prekla.
Bom šel pogledat malo ven v štacuno. :)

Andres

#121 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 19:09

x^x x^x

Tudi alkimist je nasel doma, na svojem vrtu vse kar je rabil, najvecje in najbolj ucene resnice pa so bile zakodirane v smaragdu!!! x^x x^x x^x :palec:
Dbest.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#122 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 19:10

Andres, kot ena preklica, ja... ;)

Pomembno - to das ko je ze kuhano, natrosis po jedi, tega ne kuhas in ne cmaris.
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#123 Marsa

Marsa
  • Uredništvo
  • Št. objav: 60 729

Objavljeno: 8. julij 2004, 19:17

Spomnila sem se dveh tem, pa se mi zdi koristno, da bi tule bilo vse skupaj povezano...
Nepogresljivo v kuhinji
Koristni nasveti za gospodinjstvo. :palec:
Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.
Picasso

#124 Andres08

Andres08
  • D član
  • Št. objav: 1 556

Objavljeno: 8. julij 2004, 21:14

Tako. Moja omaka je fertik. Kljub temu, da je fantastičnega okusa, za razliko od zadnjič ko je bilo nekako kisla zaradi preveč zenfa, sem danes zadovoljen. Od vsake omakarice v tej temi sem malo pobral, največ pa seveda iz moje denarnice xDDx tako da je fertik. Joj, pa še za jutri bo, manjka mi torej 363 dni, da bi imel te omake dovolj za celo leto.
Ampak sem po drugi strani razočaran, ker jaz sem vednarle delal neke vrste omako, ampak mi je šele sedaj jasno, da če mečeš v ponev 1 kvadratni centimeter velike kose paprike niti ne more biti tekoča omaka. Genij seveda nisem, a bo mogoče kdaj tudi omaka tekoča, ne le kisla kot zadnjič.
In seveda. Zdravo Stanetovo sol sem uporabil pod 65 stopinjami. Ravno tako ostale začimbe. Biokoda se nekako reformira v mojem trbuhu. Kot bi čutil, se mi zdi xDDx .

andres

#125 Piko

Piko
  • D član
  • Št. objav: 2 943

Objavljeno: 10. julij 2004, 11:50

Mačomaka

Recept Sedani iz Margutte je iz ene meni najljubših kuharskih knjig o italijanskih omakah za testenine Sončna kuhinja. Nisem še delal po njem, a enkrat bo gotovo prišel na vrsto

400 g sedanov (tudi maniche, rigatoni, tortiglioni - skratka veliiiki!)
400 g pločevinka paradižnikovih koščkov v paradižnikovi omaki
100 g masla
100 g hamburške slanine
1,5 dl sladke smetane
nariban sir (parmezan)
2 kozarčka vodke (6-10cl)


Pristavimo vodo za testenine, hkrati pristavimo veliko ponev z maslom in na tanke rezine narezano slanino. Ko postekleni, dodamo paradižnik iz pločevinke in malo ukuhamo (10-15 min, lahko se malo potlači z ročajem za pire). Prilijemo smetano in prevremo. Testenine odcedimo, stresemo na omako, dodamo nariban sir in nekaj minut mešamo nad ognjem. Nazadnje polijemo z alkoholom in zažgemo (flambiramo - vodko bi upal zamenjati edino s kakim vinskim žganjem tipa konjak). Še malo premešamo in takoj postrežemo.
Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.




Uporabniki, ki si ogledujejo to temo (0)

Člani: 0 - Gosti: 0 - Skriti člani: 0