Lunin magazin

Lunacije in Mrki

Objavljeno: 23.8.2008
Avtor: Irena Stopar
Lunacije in Mrke sem izbrala kot eno prvih tem Biltena Astro®, ker so preproste, vidne s prostim očesom in pogosto burijo domišljijo ljudi, ki jih opazujejo.
Verjetno ni nikogar med nami, ki ne bi vsaj občasno slišal, da »nekoga nosi Luna«. Pri nas sosedje pogosto sprašujejo: »Ali bo spet polna Luna? Soseda xy je spet veliko bolj glasna kot običajno.« To so preprosti odzivi na dogajanja v nas, pogojena z odnosom Sonca in Lune na nebu. Zaslužijo si, da si jih vsaj nekoliko bliže pogledamo.
Ljudje so se že v starih časih ozirali v nebo in ga opazovali. Kadar so se dogajale Lunacije na nebu, so tem obdobjem celo preprosti ljudje pridali večji pomen. Kadar se je dogajal Mrk (Sončev ali Lunin), so prestrašeni čakali, kakšna nesreča jih čaka v naslednjem obdobju. Sama verjamem, da so Lunacije priložnosti, ki nam odkrivajo, česa še nismo postorili in nam dajejo priložnost, da le-to uredimo v svojem življenje. »Negativne« in »pozitivne« vplive zapisujem v narekovajih, saj nič v življenju ni le slabo ali le dobro. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da življenje ni črno-belo, pač pa se v njem prelivajo najrazličnejše kombinacije in barvni odtenki. Če ne storimo ničesar, nebo poskrbi, da se moramo ukvarjati s tem, kar smo zanemarili, zato se nam včasih zdi, da doživljamo prav posebno negativno obdobje. Takrat je odličen čas za obisk astrologa, ki nam pomaga ozavestiti, kaj se dogaja in kako najlažje pristopiti k reševanju problemov. Nekatere spremembe so posebno pozitivne in nam prinašajo priložnosti za nemoteno in hitrejše napredovanje. Vse je odvisno od rojstne karte in od vplivov ter energij, ki jih nosimo v sebi. Ne nazadnje je vpliv odvisen tudi od tega, koliko smo »do danes delali na sebi« in koliko zavedanja smo si pridobili. Poglejmo si na kratko, kaj predstavljajo Lunacije in Mrki pri razlagi rojstne ali druge karte.
Pri praktičnem delu se večkrat zgodi, da planeti iz rojstne ali druge karte tvorijo aspekte z nekaterimi točkami, ki opisujejo mesto, kjer se je zgodila določena Lunacija. Z besedo Lunacija preprosto opišemo mesto, kjer se je pojavil aspekt Luna konjunkcija Sonce, ki jo imenujemo Prazna Luna ali aspekt Luna opozicija Sonce, ki jo imenujemo Polna Luna. Kadar se takšna Lunacija zgodi v bližini Luninih vozlov, govorimo o Mrku. Ljudje si pogosto težko zapomnijo, kateri je Sončev in kateri je Lunin Mrk.
Preprosto si lahko zapomnimo, da se zgodi Sončev Mrk na mestu, kjer sta Sonce in Luna v konjunkciji, Lunin Mrk pa na mestu, kjer sta Sonce in Luna v opoziciji. Pri tem ne smemo pozabiti, da gre za Mrk le takrat, kadar se Lunacija zgodi v orbisu do 19° od stopinje, kjer se v tistem trenutku nahajata Lunina vozla (Severni in Južni Lunin vozel).
Mrk predstavlja občutljivo točko, ki ima lahko »pozitiven« ali »negativen« vpliv na naše življenje. Predstavlja dogodke, ki bodo pogosteje oz. močneje delovali v našem življenju do naslednjega Mrka istega tipa. V večini primerov deluje okoli 6 mesecev, čeprav se lahko zgodi, da njegov vpliv čutimo še nekaj let. Prav posebno pomembni so Mrki, ki padejo v konjunkcijo s pomembno točko v horoskopu. Pri analizi Mrkov in Lunacij moramo proučiti hišo, v kateri se Mrk dogaja. Če se dogaja v konjunkciji s katerim od planetov v hiši ali na vrhu te hiše, kaže na pomembno dogajanje.
Običajno več let deluje njegov vpliv na svetovna dogajanja, s čimer se podrobneje ukvarja veja astrologije, ki jo imenujemo Mundana astrologija.
Orbis, ki ga lahko upoštevamo, znaša največ 2 – 3°. Pomembno je opazovati vse eksaktne aspekte, sploh konjunkcije, ki delujejo najmočneje.
Na spletni stran http://www.astro.si/meni/slo/clanek_lunacije_in_mrki_v_letu_2006.htm boste našli tabelo, s pomočjo katere boste ugotovili, da se približno vsake 14 dni dogaja Lunacija. Vsako leto doživimo okoli 25-26 Lunacij, od tega običajno 4 Mrke. Vidimo vsak Lunin Mrk, Sončevega pa bolj poredko.
Magazin   › Astrologija   › Lunacije in Mrki
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.