Lunin magazin

Malahit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Malahit
Monoklinski Cu2 [(OH)2 |CO3]
Pogoste primesi: Ca, Fe
Trdota: 3,5 - 4
Gostota: 3,75 – 3,95 g/cm3
Element: voda/zemlja

Izvor imena:

Latinska beseda malakos pomeni slez (zaradi barve). Poimenoval ga je Plinij.

Malahit je svetlozelen mineral, ki se pojavlja v vzporednih, včasih koncentričnih plasteh. Običajno je žarkovitih vlaken, natečene stalaktitne mase, zrnat in prsten. Je diamantnega do prstenega sijaja, v vlaknatih različkih pogosto svilnat, v prstenih skupkih pa moten. Nastaja tedaj, ko so prvotni bakrovi sulfidni minerali blizu zemeljske površine izpostavljeni oksidaciji.


Nahajališča:

Največja nahajališča so v Franciji (Chessy), Italiji (Elba, Sardinija), Nemčiji (Betzdorf, St. Avold, Wallerfangen), Madžarskem (Rudabanya), Rusiji (Mednorudjansk na Uralu, Gumeševsk), Zairu (Katanga) Namibiji (Tsumeb), Avstraliji (Burra, Wallarroo) itd. V Sloveniji so ga našli v Savskih jamah, v okolici Cerknega, v Dovjem, na Močilnem pri Radečah itd.


Možnost zamenjave:

Včasih naletimo na primerek hrizokole, ki je lahko zelo podobna malahitu. Zanesljivo ju ločimo po tem, da malahit, omočen z razredčeno HCl, zašumi.


Ponaredki:

Na trgu naletimo tudi na rekonstruiran malahit – malahitov prah pomešajo z umetno smolo in ga stisnejo (razlika med naravnim in rekonstruiranim malahitom je očitna, saj lahko pri naravnem jasno sledimo različnim plastem minerala, pri rekonstruiranem pa ne). Slabe so tudi imitacije iz obarvanega ahata ali jaspisa. Na trgu naletimo tudi na kamen, ki ga prodajajo pod trgovskim imenom »rdeči malahit«. Z malahitom nima nič skupnega, saj gre za jaspis.


Tradicionalna uporaba:

Simbolizira skušnjavo, senzualnost, estetiko in naravo jeseni. Kot ženski kamen so ga vedno povezovali z boginjami; v starem Egiptu z boginjo Hator, v grško-rimski mitologiji z Afrodito oziroma z Venero, v severni Evropi pa s Freyo. Po ruski legendi je to kamen gospodarice Bakrene gore (Ural), ki ima zelene oči in obleko iz malahita; včasih prevzame obliko zelenega kuščarja. Tako kot zlato, je tudi baker povezan z mitično kačo, zato je gospodarico Bakrene gore mogoče srečati na noč kačjega praznika (25. septembra), toda srečanje z njo je usodno. Kdor jo vidi, umre od hrepenenja.

V srednjem veku so z malahitom lajšali menstrualne probleme in porodne krče; rekli so mu kamen babic. Med epidemijami kolere, ki so bile v starem Egiptu pogoste, so opazili, da tisti ki so delali v rudnikih malahita niso nikoli zboleli. Kmalu so ugotovili, da baker, ki je prisoten v malahitu, veže nase slabe energije, nošen kot nakit pa tudi čisti telo. Zato so začeli nositi bakrene zapestnice, ki jih v arabskih in afriških deželah najdemo še danes. Zaradi te lastnosti je malahit primeren tudi kot zaščitni kamen za prostor. Malahit in baker sta hitro postala zaščitna amuleta za vse bolezni in magijske vplive, pokazalo pa se je, da je nošenje tovrstnega nakita zelo učinkovito proti astmi in revmatizmu. Malahit torej veže nase strupe in hkrati njegova zemeljska energija tudi energizira. Nujno pa je potrebno redno čiščenje malahitnega nakita. Malahitov prah so mešali tudi z mlekom in pitje tako obogatenega mleka je prinašalo zaščito pred zlomi, kilo, lajšalo bolečine pri srčnih napadih … Za zaustavljanje krvavitev so malahitov prah mešali z medom in s tem namazali rano. Gledanje v malahit ali držanje tega minerala v roki, pomirja in ublaži močna čustva. Za zaščito proti urokom, so malahit oblikovali trikotno in ga okovali v srebro.


Uporaba danes:

Ker vsebuje velik delež bakra, uporabljamo eliksir za odpravo motenj, ki so posledica pomanjkanja bakra v telesu (slabokrvnost, motnje v pigmentaciji, infekcije in alergije, motnje v okušanju…), za detoksifikacijo, redukcijo telesne kislosti in stimulacijo jeter. Polaganje malahita na prizadeto mesto ublaži revmo in astmo.

Malahit povečuje vrednotenje estetike, inspirirani z malahitom imamo radi riziko in računamo na srečo. Stimulira tudi notranje podobe, dela nas bolj čustvene, zlasti pa pripomore k podoživljanju in transformaciji potlačenih čustev.

Tudi malahitu pripisujejo moč, da pomaga pri ugodnih poslovnih odločitvah. Za okrepitev tovrstnih učinkov ga lahko tudi programiramo, vendar pa je treba program večkrat obnavljati.


Astrološke povezave:

Klasični astrologi ga energijsko povezujejo z Venero (bik, tehtnica). Ob upoštevanju sončnega znamenja in ascendenta simbolizira energije kombinacije bik/rak, primeren pa je tudi za kombinacijo rak/bik.

Magazin   › Kristali   › Malahit
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.