Lunin magazin

Indigo otroci - Novo razumevanje življenja

Objavljeno: 28.1.2004
Avtor: Mateja Keber
INDIGO OTROCI:

NOVO RAZUMEVANJE ŽIVLJENJA

Kar nekaj let je beseda, ki so jo otroci neprestano izgovarjali, trkala na mojo zavest. Zadnji dve leti tako, da mi ni bilo preveč udobno. Celo zelo neudobno. In tudi bolelo je.

I.

Pri pouku matematike so me sredi razlage neštetokrat prekinili z vprašanjem: »Kaj pa, če je oboje?« Halo? Oboje, kaj? Najprej sem se samo nasmihala njihovim domislicam. Vprašanje sem dojela kot nekakšen Indigo nastop, nekaj malega izzivanja, nekakšen klic po premoru. Oddahnimo si malo od te resne matematike. Potem se mi je le zazdelo, da je prav ta ista beseda čisto prevečkrat izgovorjena, da bi bil njen pomen samo oddih sredi razlage. Pristopila sem k stvari z vso strokovno resnostjo, računala in obračala, premetavala številke sem in tja,... Kaj mi želijo sporočiti? Da matematika ni to, kar mislimo, da je? Kaj vas moti, jih sprašujem. Nekaj je, rečejo, kar ne gre skupaj. Zakaj pravite, da je samo tako? Zakaj v matematiki tako radi govorite, da je »natanko ena«?

Rada bi vam pokazala rešeno kontrolko kakšnega Indigca. Nobenega matematičnega reda, postopka... neki hecni računi, ki se iz množenja nadaljujejo v deljenje, seštevanje, odštevanje, včasih kakšno število nekam čudno »visi« v zraku, naprimer sredi praznega prostora je napisano neko misteriozno število, ki mu ne najdem smisla, pa na drugem koncu še eno tako, pri strani nekaj nakracanih računov... in seveda, pravilen rezultat. Matematiki, pregovorno natančni in redoljubni, ob tem ne doživljamo ravno izbruhov sreče. Jaz osebno sem se že naveličala pisati na teste, da nekaj ni »matematično korektno«. Kaj pa vem, če ni. Kaj pa, če je to nova matematika, hitrejša, učinkovitejša, bolj sproščena in z drugačnim razumevanjem. Resno smo se na aktivu začeli spraševati, od kod jim ta način? Od kod le, najbrž jih tako učijo v nižjih razredih, smo zaključili. Pa jih ne. To je njihov prispevek k rušenju okostenelega matematičnega razmišljanja. Vesela matematika po njihovo. Pa malo manj vesela za učitelje. Otroci si sicer zapišejo v zvezek našo razlago, postopek reševanja in na tablo večinoma tako tudi računajo (če smo vztrajni pri svojih zahtevah), ko pa dobijo v roke test, se ga lotijo po svoje. Včasih smo rekli, da je kakšen čisto »razmetan«, kar je pomenilo, da nima »reda v glavi« in se matematike loteva raztreščeno. Temu primeren je bil potem njegov uspeh. Kaj bomo rekli zdaj, ko je takih skoraj večina? Da ne znamo več učiti? To najbrž nazadnje. Kaj pa, če je OBOJE prav?

II.

Prvih deset let je bila moja hči, najpreprosteje rečeno, samo Lučka. Sijoča, bleščeča. Zelo lahko se je zaljubiti v tako svetlo bitje. Se lahko zaljubiš v temo? Izziv, kajne? Lahko objameš OBOJE? Dolgo se mi ni posvetilo. Dolgo me je preizkušalo. Saj sem vendar že toliko let v duhovnosti! Duhovnost pa je svetla! Duhovnost je SAMO svetla! Bolj, ko sem verjela, da začenjam razumeti zakone duhovnosti, več izziva mi je pod nos molila moja hči. Si Svetloba, je izzivala? No, jaz sem pa Porednica (je pisalo na njeni majici). Se bojiš teme? OK, jaz si bom pa medtem na stene lepila hudičke, na majico pa napis EVIL? Se spomnite tiste otroške igrice »Kdo se boji črnega moža?« Tukaj ga imaš! Boš zbežala? Mar zdaj nisem vredna tvoje ljubezni? Me boš poskusila spreobrniti? Kaj pa, če sem OBOJE - svetloba in tema?!?

Kot bi mi sporočala: »Več svetlobe boš poklicala, več teme boš privabila. Po nekaj prekopicavanjih sem to le dojela. Če sem najprej kot mama trpela, ko so ljudje, ki so prej zaljubljeno zrli vanjo, naredili korak ali dva nazaj (da jih ne bi kaj tistega »evil« oplazilo), je počasi kapljalo vame, da to ni lahek izziv. Da jih razumem, ker sem sama izkusila. Šele zadnje mesece pa nekako, po kapljicah spuščam v svojo zavest, da je pred nami nekaj resnično novega. Zanimivo »naključje« - hči je takorekoč istočasno opustila svoje zanimanje za temo.

Neka moja znanka se je, z očitnim obžalovanjem nad hčerinim spremenjenim videzom, zazrla hčerki v oči in rekla: »Taka lepa punca si, tale majica... pa nekam ne paše k tebi. Hči se ji je nasmehnila in mirno pogledala vame: »Bolje zanjo, da ji je tudi to všeč. Ker ni bilo v besedah nič bojevite energije, sem vprašala, kaj misli s tem. »Se bojite nekih temnih sil? Bi se jih radi znebili? Tega se ne da.

III.

Smo pred novim razumevanjem življenja? So to ta velika sporočila, ki jih otroci prinašajo? No, vsekakor je jasno, da ni tako, kar smo verjeli, da bo (kaj pa sploh je tako?). Tretje tisočletje je premaknilo magnetno mrežo. In nam poslalo otroke, da nas učijo modrosti življenja. Edino, kar gotovo drži je, da na star, preverjen način ni več koristno staviti. Bi si upali poskusiti novega? Takšnega, ki ga ponujajo otroci? Ko je matematična naloga lahko rešena na toliko načinov, kot je otrok v razredu? Ko otrok brez strahu objame temo in jo sprejme kot del njega? Ko tema ni bav bav, pač pa del vsega, kar je? Bi si upali zakorakati v neznano, z nenavadnim parom - svetlobo in temo, edinima zaljubljencema novega časa? Nova pot, neuhojena, nepoznana. Nova duhovnost? Nov svet? Smo že tukaj? Huh, bi še malo počakali? Bi še malo opazovali, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki bodo korajžno vkorakali v ta svet? Pa bo potem, ko bomo vztrajali v starem, res še vedno tako, kot smo vajeni? No, jaz vsekakor ne bi več stavila na to.

Mateja Keber

Magazin   › Zanimivosti   › Indigo otroci - Novo razumevanje življenja
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.