Lunin magazin

TANTRA - OSEM KOMPONENT NEPOZABNEGA SEKSA

Objavljeno: 2.5.2013

Časopisi so polni nasvetov kako lahko v petih korakih omrežimo svojega moškega, postanemo izjemna ljubimka ali doživimo orgazem. Kot da bi bila zadovoljitev tehnično vprašanje! Tovrstno penostavljanje in trženje spolnosti, nas lahko naredi še bolj negotove v naših spolnih vezah, poleg tega da ustvarja tudi občutek, da premalo vemo. Zagotovo pa dviguje naklado časopisov. Zakaj bi se morali bati, da bo izmenjava naše življenjske energije, esence naše biti z drugim, postala nezanimiva? In če se že to zgodi, mora biti problem drugje, ne v tehniki. Ne želim reči, da poznavanje našega telesa in tehnik ne more izboljšati kvalitete naše spolnosti. Seveda jo lahko, vendar to ni tisto, kar jo bo naredilo resnično izpolnjujočo. Že dvajset let poskušam ženskam dopovedati, naj ne nasedajo tej propagandi, da je to tipično moška in hkrati tržna logika in naj ostanejo zveste sebi. Doživljanje orgazma samo po sebi ni garancija za dober seks, čeprav je seveda pomembno, da ženska razvije svojo orgazmično sposobnost (in obstoja veliko možnosti za to), vendar spolni odnos lahko pusti v nas občutek neizpolnjenosti, kljub doživljanju orgazma. Tantra  ne podpirajo  tovrstnega populizma in poudarja pomen predajanja, globine, intimnosti in avtentičnosti. V podporo temu pogledu dodajam prevod ankete , ki jo je naredila seksologinja dr. Peggy Kleinplatz v Kanadi. Anketirance (moške in ženske) je spraševala kaj so bile bistvene komponente tistih spolnih odnosov, ki so jim ostali v spominu kot nepozabni. In čeprav je avtorica seksologinja, je rezultat ankete popolnoma v skladu s tantričnimi nazori.

OSEM KOMPONENT NEPOZABNEGA SEKSA

1. Biti prisoten/na, osredotočen/a, s pozornostjo v telesu.

V tej študiji je bila sposobnost , da smo popolnoma prisotni med odnosom, najpogosteje omenjana, kot pomembna komponenta nepozabnega seksa. 

To pomeni, da smo osredotočeni na partnerja. Ko govori ga dejansko poslušamo in nismo z mislimi drugje ali pa pri razmišljanju, kaj mu bomo odgovorili. V intimnosti smo popolnoma osredotočeni na njegovo/njeno telo in na to kako se odziva na naš dotik.

 

»To pomeni, da smo dovzetni in živi v svoji koži« , pravi dr. Kleinplatz, » in popolnoma angažirani s svojim partnerjem – čustveno, intelektualno, fizično in duhovno – da smo prisotni v trenutku.«

 

2. Povezanost, usklajenost, sinhronost, zlivanje.

Povezanost nam daje občutek, da smo razumljeni, slišani in upoštevani. Globina povezave med partnerjema je bila navedena kot eden najbolj bistvenih elementov pozitivne izkušnje, ne glede na trajanje odnosa med partnerjema.

 

3. Globoka seksualna in erotična intimnost.

Globoko medsebojno spoštovanje, skrb za drugega, pristno sprejemanje in občudovanje predstavljajo osnovo za možnost optimalne izkušnje spolnosti. »Ne moremo zaupati kar komurkoli«, pravi dr. Kleinplatz.

 

4. Izjemna komunikacija in povišana empatija.

Dr. Kleinplatz je udeležence v tej raziskavi opisala kot ljudi, ki imajo »črni pas« v medsebojni komunikaciji – torej nadpovprečne sposobnosti medsebojnega komuniciranja. To niso ljudje, ki so se vse naučili o genitalijah nasprotnega spola in potem samo uporabili tehniko. To so bili ljudje, ki so bili tako globoko angažirani s partnerjem in njihovim telesom, da niso samo brali odzive partnerja, ampak jih tudi dejansko čutili.

5. Avtentičnost, pristnost, transparentnost, brez zadržkov.

»To predstavlja nasprotje od nesproščenosti in sramežljivosti« , pravi dr. Kleinplatz. »To pomeni, da si dovolimo, da se čustveno razgalimo pred partnerjem .«

Eden od udeležncev ankete je dodal :« Ne morem imeti kvalitetnega seksa z nekom za katerega mi človeško ni mar.«

 

6. Transcendenca, blaženost, mir, zdravljenje.

Udeleženci študije so velikokrat omenili občutek brezčasja in neskončnosti med nepozabnim seksom. Ta izkušnja je bila tako vzvišena, da so si morali izposoditi izraze iz religije, da so jo lahko opisali, ker seksološki besednjak takih izrazov nima.

 

7. Raziskovanje, tveganje, radoživost.

To pomeni da smo pustolovski na potovanju vase, drzni v odkrivanje sebe in seks je naša pot.

 

8. Ranljivost in predajanje.

Avtentičnost je povezana s tem, da smo se pripravljeni čustveno razgaliti , ranljivost pa je bolj povezana s tem, da smo pripravljeni, da nas partner tako razgaljene tudi vidi.

»To je kot zavedanje, da spustimo drugega vase, zato da bova lahko prodrla v dušo drug drugega«, pravi dr. Kleinplatz.

 

 

TANTRIČNA TEHNIKA S KATERO POGLOBIMO INTIMNO POVEZANOST

 

Če se želimo s partnerjem povezati na nivoju duše, pa lahko uporabimo tudi TEHNIKO ZRENJA V OČI, ki se imenuje TRATAK. Tratak je jogijska tehnik, pri kateri usmerimo pogled na – recimo - plamen sveče, ki ga gledamo tako, da pri tem ne mežikamo. V našem primeru, pa partnerja usmerita pogled na oči drug drugega in se gledata brez mežikanja. Pravijo, da so dojenčki, ko se rodijo še povezani z izvorom , da so nekaj časa še v stanju enosti, iz katere so prišli. In dojenčki zelo malo ali pa sploh ne mežikajo. Z vsakim mežikom namreč prekinemo ta tok enosti in vzpostavimo svoj »ločeni jaz«. Če ste kdaj morda srečali visoko realizirane jogije ali svete može, ki so povezani z izvorom,  ste zagotovo opazili, da imajo poseben, direkten in prebadajoč pogled. Torej, ko smo s partnerjem v razprtijah ali imamo občutek, da nismo v stiku, nam lahko pomaga tratak na partnerjeve oči, tako da se spomnimo kdo v resnici smo in  presežemo svojo omejeno identiteto: v katerem koli položaju zremo v oči drug drugega, sproščeno dihamo, sprostimo pogled (ne bolščimo) in poskušamo ne mežikati, oziroma čim manj. Ko tako gledamo drug drugega se notranje odprimo temu toku enosti in zlivanja. Pri tem se nam lahko začnejo solziti oči, vendar to ni nič hudega, pomeni samo, da se čistijo naši solzni kanali in to je celo zdravo. Ne prizadevamo si, da ne bi mežikali, samo sprostimo se in se spustimo v ta tok, ki vodi v enost na nivoju duše. Po kakšni minuti, se objamemo.

 

 

Polona Sepe /Ambikananda

www.kriyatantra.com

 

 

Magazin   › Zdravje   › TANTRA - OSEM KOMPONENT NEPOZABNEGA SEKSA
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.