Lunin magazin

Neulovljivi Neptun

Objavljeno: 1.3.2005
Avtor: Bern Jurečič
Neulovljivi Neptun

BOJ Z ODVISNOSTJO

(objavljeno v reviji Karma plus, marec 2005)

Človekov značaj je naravnost čudovit sklop najrazličnejših lastnosti, od tistih, ki nas krasijo, do tistih, ki nam gredo na živce. Medtem ko se nekateri ubadajo s problemi eksistence, telesnega zdravja, sožitja z drugimi, nasilja, neznanja, odvečnega denarja ali pa prevelike teže, obstaja čedalje več ljudi, ki imajo težave čisto posebne vrste. Astrologi v pogovorih z ljudmi pogosto naletimo na neskladje v značaju, ki bi mu najlaže rekli "razkorak med željami in resničnostjo". Odtenkov takega občutenja je seveda več, od želje, za katero že takoj vemo, da ni uresničljiva, zato spi nekje v ozadju naše zavesti, pa do travm, ki mejijo že na stanje bolezni, zato si v boju z njimi nikakor ne znamo pomagati ali pa nas celo popolnoma premagujejo. Med našimi željami in njihovo uresničitvijo torej obstaja nekakšen "medprostor", ki ga skušamo zapolniti na različne načine. Večina ljudi počasi dozoreva in izgublja iluzije, nekateri pa samo sanjarijo in se zadovoljujejo s tem, čeprav jih tu in tam življenje opozori, da so z odlaganjem soočenja z realnostjo na napačni poti. O teh drugih bo tokrat tekla beseda.

Ljudje, ki težijo k spoznavanju sebe, so sposobni tudi negativna spoznanja o sebi sprejeti z iskro radovednosti, če že ne celo radosti, saj jim omogočajo boljše razumevanje življenja okoli sebe in sebe kot dela tega življenja. Nekatera spoznanja seveda niso lepa, so pa zato stvarna, pogosto oprijemljiva. Vprašanje "Kakšen pravzaprav sem?" je eno od bistvenih v življenju in predstavlja osnovo za vrsto iskanj in brskanj po sebi, s tem pa za nadaljnjo osebnostno samoizgradnjo. Tisti, ki si niso pripravljeni ali sposobni pogledati v oči, pogosto že po nekaj sramežljivo postavljenih vprašanjih o sebi (na katera često sploh ne želijo pravega odgovora) spoznajo, da jih je življenje izigralo, da so zgrešene osebnosti in podobno, zadrtejši med njimi (astrološko je ta termin seveda nevzdržen) pa obtožujejo svojo okolico, od staršev do najrazličnejših okoliščin, da je kriva za njihovo osebno nesrečo. Takih verjetno vsakdo pozna kar nekaj.

NEULOVLJIVI NEPTUN

Ko se problema "medprostora" lotevamo astrološko, nas navadno v oči zbode oddaljeni in hladni svat Neptun, za katerega je jasno samo to, da z njim v zvezi ni nič jasno. Neulovljiv je, zamegljen, razblini dejstva, predstave in odnose, prinaša nam sanje, domišljijo, iluzije in razočaranja. Ali kot pravi Crowley:
"(Neptun) si želi prijateljstva in ljubezni. Ko ju dobi, se umakne, saj nič ne more potolažiti njegove žeje za nedosegljivim, saj dosegljivega cilja ni. - Nebo je premajhno za njegove želje."
Ne povezujemo pa ga samo s temi lastnostmi; pripisujemo mu tako čutnost kot brezbrižnost, samoprevaro in lažnivost. Pri tem je najprej treba povedati, da je Neptun zelo oddaljen planet, zato njegovo delovanje ni tako hitro, razločno in močno kot na primer delovanje Venere ali Marsa, ki ga čutimo včasih kar na dramatičen način. Da bi občutili Neptunov vpliv, mora biti v horoskopu postavljen precej močno. Precej močen vpliv ima na primer v horoskopih Rib (ki sodijo pod njegovo "vladavino") in vseh tistih, ki imajo to znamenje v podznaku, močnejši pa je tudi takrat, kadar je postavljen v kotnem položaju, ima močno povezavo z dvanajsto hišo ali pa veliko močnih aspektov. V takem primeru ga kljub mnenju nekaterih, da ga (skupaj s Plutonom, ki je od nas še bolj oddaljen) ni treba posebej obravnavati, češ da ima prešibak vpliv, moramo upoštevati. Prepogosto namreč naletimo na retorično vprašanje "Ali je to tisto, kar sem si želel (želela)?", pa naj gre za zakon, ki prinaša več razočaranj kot radosti, denar, ki ga varčujemo, da bi ga na koncu vrgli skozi okno, ali študij, za katerega smo se zelo trudili, pa nam nato v življenju nič ni prišel prav. Neptun se seveda lahko nahaja kjerkoli v horoskopu, zato je tudi možnosti za iluzije in razočaranja enako veliko. Ena od poglavitnih težav v zvezi z njim je njegova neulovljivost, nepredstavljivost njegovega delovanja in zlasti posledic, zato se pogosto dogaja, da se mu kljub podzavestnemu spoznanju o iluziji ne moremo upreti. Poseben izsek njegovega podtalnega delovanja so močno izražene težave, ki jih poznamo iz vsakdanjega življenja oziroma vsaj od bližnjih, če jih že sami nimamo (ali nismo imeli). Gre za različne čustvene strese, psihične napetosti, frustracije, negotovost, občutek osamljenosti, pomanjkanje časa za globlje socialne stike in še druge pojave, ki izzivajo agresivnost ali težnjo po izolaciji, da ne govorimo o iskanju sredstev, ki naj bi nam umetno povrnila izgubljeno ali pa nikoli posedovano samozavest. Ker gre pri tem za različna opojna sredstva, so z Neptunom povezani odvisneži vseh vrst, s kakršnimi se ukvarjajo številne institucije po vsem svetu in ki jih na žalost ni čedalje manj, temveč prav nasprotno. Navadno najprej pomislimo na mamila in alkohol, čeprav gre pri Neptunu pravzaprav za nekaj dosti bolj pretanjenega. Gre namreč za beg pred realnostjo, ki pa se lahko izrazi tudi v načeloma nenevarni obliki, na primer kot sanjarjenje ali (nerealno) negovanje lastne vrednosti. Tudi tisti, ki "obupno" iščejo "pravega" življenjskega (ali pa spolnega) partnerja, pri čemer redno - in pravzaprav zelo zlahka - teptajo zvestobo, resnico in druga pozitivna nravstvena načela, bodo v zgornjih trditvah našli vzroke za svoje težave.

NA KONCU ODVISNOST

Tako kot Neptun lahko deluje na različne načine, ima tudi vsaka osebnost do njegovega delovanja in odvisnosti lasten odnos. Ovni na primer odvisnost samo, pa tudi zdravljenje odvisnosti jemljejo kot izziv, seveda pa se morajo izbire lotiti sami; Dvojčke je pri tem treba podpirati, Kozorog mora imeti občutek, da si sam odreja pot, Lev pa recimo pa ne sme imeti občutka, da je "padla zvezda", če naštejemo le nekatera znamenja. Tako kot pri drugih osebnih problemih je treba tudi pri odvisnosti ugotavljati globlje vzroke, kar ni lahka naloga ne za odvisneža ne za njegovega sogovornika oziroma terapevta. Postopek traja dolgo, je navadno naporen in zahteva veliko moči, zlasti pa razumevanje problema in obilo potrpljenja. To je tudi eden od poglavitnih razlogov, da je zdravljenje odvisnosti drago, njegovi rezultati pa zelo pogosto visijo v zraku. Razlog za to trditev je vsaj navidez v tem, da je zdravljenec praviloma šibka osebnost, torej se le mukoma in omahljivo prebija do rešitve, obstaja pa še druga, krutejša, vendar precej verjetna razlaga.
O omenjenem "medprostoru" kaže namreč zapisati še naslednje. Gre za razpetosti med predstavo o samem sebi in dejansko osebnostjo, zapisano v nekem kozmičnem trenutku ali genetskem kodnem zapisu, kakorkoli pač to želimo imenovati. Če se odločimo spoznati, priznati in sprejeti drugi, pravilnejši "jaz", se moramo odreči vsaj delu prvega, natančneje rečeno, odreči se moramo lepši sliki lastne osebnosti. To pa ni več lahko. Za to je treba zbrati veliko moči in postaviti stvari v svojih predstavah na svoje mesto. Prav to pa je bistveni sestavni del spoprijemanja s težavami, ki nam jih povzroča Neptunov vpliv.

Astrolog praktik ima pri iskanju finih vzvodov, na katere se je mogoče opreti, kar nekaj možnosti oziroma prijemov. Tudi horoskop sam seveda ni preprosto "krog z nekakšnimi simboli", ampak bolj ali manj zapleten šifrant, ključ do najrazličnejših informacij, ki so nam – v primeru, da jih znamo pravilno povezati med seboj – lahko v veliko pomoč. Tako na astrološko karto – spet podobno kot na domala katerikoli problem ali izziv v življenju! – ne obstaja en sam pogled, ampak več. To je nekaj podobnega kot puška, ki se po zadnjem porabljenem naboju sredi bitke ne spremeni kar v trenutku v docela neuporabno reč, temveč z njo lahko koga vsaj prestrašimo ali držimo v šahu, morda udarimo, nemara celo prebodemo, lahko pa se nanjo tudi opremo ali jo uporabimo za imobilizacijo zlomljene noge.
Tako nam v enem od (manj znanih) pogledov na astrološko karto položaj Neptuna lahko pokaže, v katerem obdobju od spočetja naprej se je v nas naselil dvom, morda iluzija ali razočaranje, ki se kasneje spremeni v težnjo po begu pred resničnostjo ali celo v določene vrste odvisnost, ter kako močan je ta vzorec, uvideti pa je mogoče celo, na kaj (ali na katero osebo ali obdobje) je vezan. V nekem drugem pogledu nam povezanost tega planeta lahko pokažejo celo paleto nians, s katerimi moremo podrobneje opredeliti Neptunov vpliv, delovanje in tudi možnosti rešitve iz kalnega tolmuna, v katerem ribari. Skratka, kar veliko informacij.

KAKO IZ TEGA OBJEMA

… je seveda težavno vprašanje. Na lahek način prav gotovo ne gre, kot tudi zdravljenje odvisnosti nikoli ni lahko. Brez odkritega vpogleda vase in čim bolj temeljitega "čiščenja" iluzij imamo malo možnosti za uspeh. Kajti Neptun, bog iluzije, vedno znova vabi. Tudi ko smo že "prepričani", da smo na pravi poti, nam bo vedno znova ponudil novo iluzijo. Pri tem gre za podoben princip kot pri popotniku, ki se utrujeno prebija od sipine do sipine, da bi končno prispel do oaze, ki jo je bil videl. Nato razočarano spozna, da te oaze pravzaprav sploh ni. A preden si dodobra obriše potno čelo, jo nekje spet zagleda! In se spet prebija od sipine do sipine in naposled ugotovi, da tudi te oaze ni. A glej, spet zagleda eno – in spet se odpravi na pot.
Boj z Neptunom je tako nekaj podobnega kot boj s Predatorjem v istoimenskem filmu - nasprotnika sploh ne vidiš, a je izredno močan. Če naj bi ga premagal, ga moraš najprej videti! V tem pa je seveda tudi vsa težava.
Magazin   › Astrologija   › Neulovljivi Neptun
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.