Lunin magazin

Stopinje zodiaka

Objavljeno: 11.12.2006
Avtor: Irena Stopar

STOPINJE ZODIAKA

 

Zodiak je zamišljen pas ekliptike in obsega 360°. Razdeljen je na 12 enakih delov, od katerih vsak obsega 30°. Vsaka od 360° stopinj v zodiaku ima svojo naravo in svoje specifično delovanje. Na lastnika rojstne karte vplivajo le tiste stopinje, na katerih se nahajajo planeti, Ascendent ali katera od drugih pomembnih točk. Najpomembnejše so tiste, ki se nahajajo na stopinji višine ali dna nekega planeta, v konjunkciji z zvezdo stalnico, imajo podobno naravo kot planet, ki se na njej nahaja in podobno. Opozoriti vas moram, da nikoli ne razlagajte nečesa le na podlagi postavitve planeta na določeni stopinji. Naravo in delovanja stopinj je smiselno vključiti v razlago takrat, ko želimo nekatera dogajanja v horoskopu potrditi še iz drugačne smeri.

 

Poraja se vprašanje, kako določiti stopinjo planeta. Namreč, če si zamislimo, da se planet nahaja na 15°59' Ovna, se vprašamo, ali ta postavitev pomeni 15° ali 16° v zodiaku. Mnenja o tem, na kateri stopinji se nahaja takšen planet, so med astrologi deljena. Sama upoštevam, da se planet nahaja na tisti stopinji, kakor je opisan v svoji postavitvi. Poenostavljeno povedano upoštevam, da se planet na 15°59' Ovna nahaja na 15° Ovna. Planet na 16°00' Ovna pa na 16° Ovna.

 

Primeri:

Mars se nahaja na 12°59' Ovna. Ali naj ga upoštevamo na 12° ali na 13° Ovna? Mi bomo ves čas upoštevali, da se Mars nahaja na 12° Ovna. Za Marsa na 16°22' Bika bomo določili, da se nahaja na 16° Bika.

 

Kadar se planet nahaja zelo blizu stopinje, ki ga opisuje, moramo to vzeti v obzir. Npr. Luna se nahaja na svoji višini na 3° Bika. Če bi se v rojstni karti nahajala na 2° ali 4° Bika, bi jo lahko upoštevali ne le v znamenju njene višine (Bik), pač pa tudi v neposredni bližini svoje velike moči (višina na 3° Bika).

 

Podobno bi upoštevali, če bi se Venera nahajala na 26° Device. Njeno dno se nahaja na 27° Device. Upoštevali bi tako znamenje dna kot tudi veliko bližino natančne stopinje njenega dna.

 

Pomembne stopinje vseh znamenj

 

Nekatere stopinje so prav posebno pomembne, saj podobno delujejo prav v vsakem znamenju:

 

Vsaka označuje nekaj novega.

Vsaka pogosto nakazuje na grobost ali nasilje.

Vsaka 12° predstavlja velike strasti in trpljenje.

Vsaka 15° je tako imenovana »kraljevska stopinja«.

Vsaka 18° predstavlja velike nevarnosti in spremembe.

Vsaka 22° predstavlja predvsem višji um.

Vsaka 29° predstavlja konec.

 

Sorodnost stopinje in znamenja

 

Nekateri astrologi zagovarjajo teorijo o sorodnosti stopinje in znamenja. Tudi sama sem odkrila, da s to analogijo lahko pogosto potrdim prvotno hipotezo, ki sem jo pred tem obvezno potrdila iz drugih postavitev planetov.

 

Stopinje, povezane z zvezdami stalnicami

 

Ne pozabite, da vsak planet, ki se nahaja v konjunkciji z zvezdo stalnico v orbisu 1°, največ pa do 2°, sprejema njen vpliv, ki ga je smiselno vključiti v razlago.

 

Obstaja še več razdelitev in pomembnih stopinj, ki pa presegajo namen tega članka. Vse, ki vas tematika zanima, vabimo k vpisu v Osnove astrologije Šole astrologije Astro®.

Magazin   › Astrologija   › Stopinje zodiaka
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.