Lunin magazin

Tibetanska astrologija

Objavljeno: 26.5.2004
Avtor: astrogaia
TIBETANSKA ASTROLOGIJA

"Pri svojem delu gradim most med zahodno in Tibetansko astrologijo. Zahodna astrologija izhaja iz grške, pri kateri so planeti nedotakljivi bogovi, za Tibetance pa so pomočniki in njihova astrologija je živa. Úivi na nebu in je del njihovega življenja. Natalno karto interpretirajo drugače, na človeka ne gledajo kot na psihološko bitje polno napak in blokad, temveč kot na člana širše skupnosti, ki je inkarnacija točno določene naloge. Na posameznika se obračajo s perspektive njegove naloge, na kakšen način se bo udejanjala in kje v širši skupnosti. Glede na to, da so planeti živi in imajo svoje življenje je potrebno prebuditi tudi druga čutila, to je telesno inteligenco. Ona doprinese svoj nepogrešljivi del k matematičnemu delu astrologije in vse skupaj je celota postane celota."

TIBETANSKA ASTROLOGIJA - GAIA

Katere so temeljne prvine tibetanske astrologije in kaj jo najbolj razlikuje od zahodne?

V tibetanski astologiji igra čutenje energij planetov ključni pomen. Prva njena modrost je, da ima vsak planet v sebi posebno hotenje, ki se nanaša na trenutek človekovega rojstva. Planeti so zavestna bitja, ki živijo svoje življenje. Skozi gib lahko začutijo energijo planetov, ki je klučnega pomena za razumevanje tega hotenja. To je druga modrost. Za Tibetance dojemanje astrologije le z razumom ni najbolj poglavitno, zato se pri tem poslužujejo tudi telesne inteligence. Pravijo, da je razum človeku dan šele z rojstvom, zapisi v celicah, ki jih nosi s seboj, pa so stari milijarde let, zato je modrost telesa brezmejna. Ko telesno inteligenco prebudijo s čutenjem, jim ta pomaga razumeti vpliv planetov na človekovo usodo in življenje. Za Tibetance so planeti živi, živijo svojo dramo, ki je veliko nebesno gledališče. Z obuditvijo drugih čutil se da to dramo spremljati. To čutenje je dopolnilo matematičnemu delu astrologije.
Zahodna astrologija ima v primerjavi s Tibetansko bolj strogo določeno, razumsko gledanje planetnih energij. Tibetanci pa so prepričani, da v primeru, ko neka energija vpliva na človeka, lahko tudi on vpliva nanjo, če se ji odpre in poveže z njo, mu ta energija postane okno v svet zavedanja. Tako vstopijo v dialog z planetom.Pravijo, da je zahodna astrologija postravmatična. Vzroke išče šele, ko se neka stvar že dogodi.Včasih dogodke predvidi že prej, večinoma pa so podatki preobsežni in um prepočasen za natančno predikcijo.
Kako je sploh mogoče čutiti planete? Kako se učijo čutiti planete Tibetanci in kako vi?

Tibetanski astrologi se več let učijo čutiti planete, preden odpro prvo knjigo o astrologiji. Pri nas pa je ravno obratno. Tibetanci so prepričani, da je največja knjiga vesolje samo. Samo z razumom preučevati astrologijo je podobno, kot le brati o potapljanju po koralnih grebenih ali pa biti na plažah in v sinjih oceanih. V notranji tišini se prepustijo vibracijam planetov. S petjem in mantranjem se vrnejo v predrojstno obdobje in s tem prebudijo spomin, ko duša še ni bila obremenjena, začutijo čisto sporočilo iz vesolja. V mirnem stanju, brez misli, se spomnijo svojih nalog, duša se takrat vrne k izvoru, pravijo.
Tudi otroke že v otroštvu spodbujajo, da najdejo svojo pot. Kajti Tibetanska astrologija je duhovna in ugotavlja kje in kako so se utelesili določeni aspekti duha.. Posameznik je član širše skupnosti in je inkarnacija točno določene naloge. Zakaj dajejo Tibetanci tak poudarek prav čutenju planetov?
Nek planet lahko različno deluje na ljudi, s čutenjem pa lažje ugotovijo, kako se bo vpletal prav v življenje nekega človeka. Pravijo, da je človekov um prepočasen, da bi zaznal, kateri od možnih scenarijev, ki jih lahko zaigra nek planet, se bo odvil. Telesna inteligenca se ne moti, razum pa je zmotljiv, so prepričani. (P.D. Ouspensky telesna inteligenca je 30 tisočkrat hitrejša kot um.)
Zahodna astrologija pa temelji le na matematičnih izračunih in ne upošteva nians, drobnih razlik, ki skozi čas lahko povzročijo popolnoma drugačno interpretacijo. Je nekaj takšnega, kot bi hoteli opisati celoten sadež po enem samem odgriznjenem koščku. Lahko bi ga, ni pa nujno.
To, kar začutim s telesom, prepletem s konstelacijo planetov, ki jih izračuna računalnik. Zaznam lahko postavitev planetov na nebu in njihove vplive. Preden pogledam natalno karto nekoga, z gibanjem oziroma plesom začutim postavitev planetov tistega trenutka. Vsakdo ima večjo ali manjšo sposobnost čutenja planetov, ki se jo pa da razviti.
Kakšen je njihov zodiak, znaki itn.? Kako razlagajo rojstno karto? Njihov zodiak je podoben kitajskemu. Vezan je na cikle v naravi, dolge več tisoč let in krajše cikle. Prepletanje teh ciklov so referenčne točke v njihovi astrologiji, nimajo pa hišnega sistema.
Tibetancem je astrologija orodje, ki človeku pomaga začutiti njegovo življenjsko nalogo. Úivljenjska naloga je temelj za razlago rojstne karte posameznika, vse je osredinjeno okoli nje, medtem ko zahodna astrologija daje poudarek bolj na človekove psihološke značilnosti. V človeku išče blokade in ovire, namesto možnosti. V zahodni astrologiji poznamo več razlag luninih sečišč, v splošnem naj bi imela veliko skupnega s prirojenimi darovi. Južno sečišče naj bi predstavljalo, kaj je človek prinesel s seboj, severno pa, česa bi se moral še naučiti. Obe astrologiji iščeta v sečiščih nalogo posameznika v odnosu do širše skupnosti. Tibetanska astrologija ima prvo kot telesno čustvo, skozi katerega dobiva človek moč, da vztraja. To je duša, ki se je obogatila skozi življene. Drugo pa pojmuje, kot telesni razum, vedenje, kako svojo nalogo izpelješ.
Kako potemtakem gledajo na človeka?
Na človeka ne gledajo kot na psihološko dejstvo, pač pa kot na udejanjanje duhovnih energij vesolja. Tibetanska astrologija na človeka ne gleda kot na posameznika, ločenega od celote, pač pa kot na človeka, ki je član širše skupnosti in ima v njej tudi določeno vlogo. Ima svoj namen.. K posamezniku se torej obračajo le z gledišča njegove naloge, vse njegove značilnosti naj bi temu služile, zato se z njim ne ukvarjajo kot s psihološkim bitjem, ker jim etika tega ne dovoljuje.
Pravijo, da ni smiselno brskati po človekovi intimi in iskati njegove blokade, šibke točke, denimo, kjer laže sam sebi, zanje je to stvar njegove zasebnosti. Kajti tako bi ga opredelili kot nesposobno bitje. Bistvo je, da bi človeka spomnili na njegovo nalogo in mu prebudili čutenje, spomin na njegovo pot, ki jo je dobil z rojstvom.
Vendar naj ima človek še tako smiselno nalogo, je bržkone ne bo uresničil, če ima v sebi veliko značajskih lastnosti, ki mu jo preprečujejo izvesti, nemara sploh začutiti svoj pravi poklic itn.
Pravijo, da so vse njegove značilnosti njegova orodja, in čim začne čutiti svojo nalogo, ko se začuti kot del vesoljnega načrta in je vsako njegovo dejanje na skupnem imenovalcu s to nalogo, začno njegove napake zlagoma odpadati, niso mu več tako pomembne. Preneha se, denimo, jeziti na ves svet, na življenjskega partnerja, sodelavce in druge. Vsa energija, ki jo sicer troši vnemar, v to, da bi spremenil svet, zdaj usmeri v nek zanj smotern cilj, smisel. Pravzaprav ne gre za to, da astrolog tega ne bi zmogel videti iz rojstne karte, marveč gre za povsem drugačen pristop k življenju, za povsem drugačno življenjsko filozofijo.
Osmišljen človek se bržkone zaveda, da ni v njegovi moči spreminjati sveta, marveč se usmeri na svojo življenjsko pot, ker ve, da spreminja svet, hkrati ko spreminja sebe. Bi lahko pojasnili, kaj sploh je življenjska naloga.
Denimo, jaz bi bila v Tibetanski astrologiji inkarnacija iskrenosti v medsebojnih odnosih. In moja naloga je, da gradim most med Tibetansko in našo astrologijo. Naloga je, za kar si - nalog je toliko, kolikor je ljudi. Zaradi naloge smo prejeli dar življenja.
Vesolje človeku vedno da podporo za uresničitev njegove naloge. Položaji planetov in povezave med njimi so človeku v pomoč pri dovršitvi njegovih življenjskih ciljev. Trenja med planet ga prisilijo, da se razvija, spreminja. Zaradi težjih preizkušenj morda tudi lažje ozavesti smisel bivanja na zemlji, ker ga razmere prisilijo, da se o tem sprašuje. To mu omogoča, da v sebi dozori, da razreši, kar še ni. ée človek živi daleč od svoje naloge, v sebi nima zaslombe in ga bolečina ob trenju planetov potegne v obup in životarjenje.
Opažam, da se zaradi tega veliko ljudi zaklepa vase, ne sprejme igre planetov, kot so jim dane. To pa ni smiselno, kajti narava je v nenehnem gibanju, tako se mora tudi človek nenehno prilagajati novim razmeram, nenehno se spreminjati, sprejemati tako slabe, kot, dobre, plati življenja.
Za Evropejce, katerih predniki so se zaradi strahu pred avtoriteto vere bali za življenje, če so sledili svoji intuiciji, občutjem, življenjski smisel sploh ni kakšna vrednota, zato ni presenetljivo, da mnogi sploh ne vedo, da imajo kaj za narediti v življenju. Nekateri pa potrebujejo tudi le potrditev, da so na pravi poti, da si začno bolj zaupati, bolj verjeti vase.

Tatjana Svete
Gaia se je z astrologijo srečala pred 15 leti. Zahodno astrologijo študira v astrološki šoli Stella, v Ljubljani.

"Nisem tibetanski astrolog, hočem le narediti most med zahodno in tibetansko astrologijo. Neka kultura lahko le obogati, oplemeniti drugo, ne more pa se iz ene narediti druge. Astrologijo preučujem zato, da bi človeka spodbudila, da lažje začuti svojo življenjsko pot. Tibetanci poudarjajo, da jo človek lažje ozavesti s prebuditvijo telesne inteligence, kajti potem je več ne more pozabiti."

e-mail
telefon: 041/733 372
Gaia

Magazin   › Astrologija   › Tibetanska astrologija
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.