Lunin magazin

Astrološka znamenja in prehrana

Objavljeno: 6.9.2004
Avtor: Marsa
Astrološka znamenja in prehrana

PREDSTAVNIKI ASTROLOŠKIH ZNAMENJ IN NJIHOVE PREHRANJEVALNE NAVADE IN OKUSI


Kot na vseh področjih, smo si tudi na področju pripravljanja in uživanja hrane toliko različni, kolikor nas je.


V splošnem pa velja nekaj »pravil«, ki jih pripisujemo določenemu znaku, ki pa se tičejo predvsem našega odnosa, stališča - tako do prehranjevanja splošno, kot tudi do pripravljanja jedi.

Seveda je treba vedeti tudi to, da ni vsakdo tipičen predstavnik svojega znaka. Da bi poznali vse globlje plasti naše osebnosti, je tako potrebno vedeti poleg Sonca (to pa je to, kar smo po horoskopu) vsaj še položaj Lune in Ascendenta. Če in ko govorimo o naših prehranjevalnih navadah in nagnjenjih, pa seveda ni odveč poznati še položaj Venere.

Vendarle pa obstaja nekaj splošnih meril, kazal, namigov… katere jedi so priporočljive in koristne in katere ne, kaj osrečuje in kaj v prehranjevanju zanima, kako k pripravljanju jedi pristopajo in kakšen odnos imajo do tega predstavniki posameznih astroloških znamenj.

Prav tako obstaja nekaj »zakonitosti«, po katerih pripisujemo posameznemu znaku tako lastnosti kot osnovno simboliko, kot npr. rdečo barvo pripisujemo Ovnu.

Pomembno pa je vedeti (še bolje pa seveda začutiti), kdaj je določeno energijo potrebno stopnjevati in kdaj umirjati. Tako pač razburjenemu človeku, ki je po horoskopu Oven, v trenutku takšnega njegovega počutja ne bomo ponudili močnih in pikantnih, s čilijem začinjenih jedi, zgolj zato, ker smo npr. nekje prebrali ali izvedeli, da moramo ljudem, rojenim v znamenju Ovna, vsekakor pripraviti jed, začinjeno z rdečo papriko. In podobno. …

Sledijo opisi prehranjevalnih navad in odnosa do prehrane posameznih znamenj, vedno pa se zavedajmo, da je dober občutek tisti, ki šteje in je najpomembnejši - doseže pa tudi boljše rezultate kot analiziranje vsemogočih razpredelnic in zvesto, a mehanično sledenje najrazličnejšim receptom..
OVEN


Ponavadi ima rad meso, krompir, pečene, ocvrte in pražene jedi, nad zelenjavo pa ni posebno navdušen. Zlasti kot otrok je skoraj zagotovo izbirčen in najraje izbira med sladkimi okusi.

Ovnu ponavadi v astrologiji pripisujejo rdečo barvo, prav take barve kristale in drage kamne in seveda tudi jedi teh barv (paradižnik, češnje…). Pomembno pa je seveda vedeti in začutiti, ali moramo te energije stopnjevati ali umirjati.

Tako Ovnu, ki je sicer ponavadi vročekrvnejše narave, svetujemo jedi, ki so po barvni lestvici komplementarne: najpomembnejše so tako jedi zelene barve (vsi zeleni deli rastlin, vsa zelena zelenjava: špinača, blitva, ohrovt, zelje, solata…) in tudi bele (riž, kokos…).

Sicer Oven rad uživa v hrani, a navadno nima prav discipliniranih prehrambenih navad. Tako se mu pojavijo lahko tudi težave s prebavo in celo glavoboli – ravno zaradi nepravilnega prehranjevanja (kot so prehitro oz. prepogosto uživanje hrane, premočne jedi, preveč sladkarij, uživanje hrane, osiromašene vitaminov in mineralov, ipd.). Pri glavobolih, ki so morda posledica slabe prebave, je priporočljivo pitje (zelo blagega!) sivkinega čaja ali čaja poprove mete.BIK

Bik je v prehranjevanju, kot tudi drugod, se ve, uživač. Rad in pogosto se ukvarja s to umetnostjo in ponavadi je dober kuhar.

Rad ima kruh, všeč so mu sploh vse jedi iz testa, rad peče in venomer kaj pripravlja, shranjuje, suši, vlaga…

Najraje ima močne in bogate jedi, zraven pa mu godi tudi dobra kapljica. Tako si večkrat privošči dobro, domačo, »tapravo« hrano in mu ni niti najmanj do hitro pripravljene. Sodi, da se je s kuhanjem, tako kot z drugimi rečmi, potrebno ukvarjati z občutkom in predano.

Obožuje pecivo in redilne jedi, zato jih med Biki ni malo, ki so rahlo okroglejši ali celo bolj masivni – odtod tudi težave, ki se lahko pojavijo, so pa večkrat povezane s pretiranim užitkarstvom.

Rad ima tako zelenjavo kot meso, nič kaj rad pa ne eksperimentira. Za svoje kuharske podvige mora imeti vedno dovolj časa; moti ga, če mora kuhati na hitrico.

Uživa naj dovolj sadja, predvsem vijolične in modre barve (slive, borovnice, višnje…), pa tudi jedi oranžne barve (korenje, marelice, breskve..). Biki naj si po preobilnih obedih pripravijo peteršiljev ali presličin čaj.DVOJČKA

Človek, rojen v znamenju Dvojčkov, se s prehrano in pripravljanjem jedi ne obremenjuje preveč. Ponavadi ima rad italijansko hrano, testenine, pizze, pa tudi hitro pripravljene jedi.

To je pač človek, ki je nenehno na poti in bi mu pretirano ali preveč posvečeno ukvarjanje s pripravo jedi preprosto vzelo preveč časa. Tudi sicer navadno sploh ne čuti kakšne pretirane potrebe po hrani – to je zračen, dinamičen, spreten in leteč človek, ki ga redko lahko vidimo, da bi počasi, z občutkom in predano užival v jedi…

Včasih mu je celo precej vseeno, kaj je, da je le pripravljeno hitro, da je jed moč zaužiti hitro, in da mu jo – če se le da – pripravijo drugi.

Zaradi teh - dokaj nezdravih - prehranjevalnih navad ima često težave s prebavo, želodčno kislino in podobnim. Zaradi dinamičnega življenjskega sloga nagonsko izbira jedi, bogate z ogljikovimi hidrati, je pa nujno, da si zraven privošči tudi dovolj vitaminov in rudninskih snovi.

Predvsem naj je več sadja modre barve, pa tudi vse jedi rumene barve (koruza, bučke…). In nujno je tudi, da užije dnevno dovolj tekočine – Dvojčki namreč pogosto nekako »pozabijo« piti – večkrat naj pijejo blago mešanico šipkovega in bezgovega čaja.RAK

Rak ponavadi rad kuha in je tudi dober kuhar. V pripravljanju jedi uživa, ob tem nekako meditira in se sprosti.

Rad pripravlja juhe, omake in solate, loti pa se tudi česa novega. Navadno mu je blizu tudi morska hrana, zraven pa si seveda zelo rad privošči kozarec vina, najverjetneje belega in najraje domačega.

Prehranjevanje mu tudi obredno veliko pomeni; prav rad se zbere v družinskem ali pač ožjem prijateljskem krogu na dobrem obedu – z vsem, kar sodi zraven. Tako se pri njem skoraj zagotovo ob nedeljah je nedeljsko in ob praznikih praznično.

Veliko kuharskega znanja in tudi raznoraznih »fint«, ki so potrebne za dobrega kuharja, je vsrkal in pridobil od matere ali babice in morda ima doma celo staro, zaprašeno »družinsko« kuharico, ki jo je npr. sama sestavila – opremila z recepti – njegova babica, prababica ali pač kateri od starejših družinskih članov.

Tudi Rak sodi med užitkarje in tudi on ima često ravno zato težave na področju želodca ali jeter. Za Rake so poleg jedi zelene barve priporočljive tudi jedi bele in rumene barve (kokos, riž, krompir, bučke). Več naj je tudi hrane, bogate z balastnimi snovmi.

Pri želodčnih težavah naj si privošči čaj iz tavžentrože, pri težavah, povezanih z zastojem vode v organizmu, pa presličin in rmanov čaj.LEV

Lev si rad dobro privošči – tako je seveda tudi v primeru prehranjevanja… Rad ima dobro postrežbo, pomemben mu je videz vsega, tudi jedi, za vse je pripravljen dobro plačati in je tudi sploh dober gostitelj in je navadno tudi radodaren.

Večkrat prireja večerje sam, pri sebi doma, često pa tudi organizira razne sprejeme ali srečanja in sam izbira mesto in je pripravljen tudi kriti stroške ali pošteni del.

Tudi ko se sam loteva kuhe, se resnično posveti. Je dober kuhar, ki ima rad močno in bogato, pa tudi raznoliko hrano.

Venomer nekaj peče, rad ima pecivo in sladice, pa tudi dobro pečenko. Ni mu odveč tudi preizkusiti česa novega.

Njegov odnos do prehranjevanja pa je sicer dokaj tradicionalen: veliko da na družinska srečanja, praznična in nedeljska kosila… Poleg kozarca vina ob kosilu si rad še popreje kot aperitiv privošči kapljico, najraje domačega….. Vse pa mora biti seveda izbrano in najboljše.

Zaradi ognjevitega temperamenta ga privlačijo tudi jedi takšne narave – zato se često otepa težav s pritiskom ali srcem in ožiljem, prav tako pa so občutljiva tudi njegova jetra in želodec.

Zato je priporočljivo kdaj pa kdaj po močnem obedu spiti skodelico peteršiljevega čaja, sicer pa je zanj priporočljivo pitje vseh čajnih mešanic, ki ugodno delujejo na prebavo, pa tudi na srce in ožilje (čaj melise, rmana, bele omele…).

Predvsem mora uživati več zelenjave, največ tiste, ki je zelene barve, sicer pa jedi vseh barv in sploh se mu priporoča raznolikost v prehranjevanju.DEVICA

Devica je tudi v prehranjevanju, tako kot povsod, natančna in čista. Je malo - rada ima lažje jedi, juhe, solate…

Odloča se za zdrav način prehranjevanja; ni ji vseeno, kaj, koliko in kdaj je.

Zanimajo jo priročniki, doma ima polno kuharic in knjig, ki pa se vse v večini ukvarjajo z zdravim načinom življenja in prehranjevanja.

Device so često vegetarijanci ali se vsaj izogibajo pogostejšemu ali obilnejšemu uživanju mesa. Često si kot glavni obed pripravijo zgolj solato ali juho. Veliko jih ima doma priprave, kot je npr. tista za kalitev kalčkov ali pa slednje vključijo v prehrano na tak način, da jih pač kupujejo v trgovinah, v katerih, predvsem tistih specializiranih, se rade zadržujejo in si ogledujejo zdrave proizvode in jih tudi kupujejo.

Rade in često jedo žitarice. Veliko dajo na zelišča in naravne mešanice. Kljub temu, da se jih večina prehranjuje dokaj zdravo, si pripravlja razne napitke, namaka sadje čez noč in počne reči, ki naj bi pomagale k boljšemu prebavljanju… - imajo često težave s prebavo – te pa so v veliki meri povezane z njihovo notranjo nervozo, ki je posledica tega, da so v vseh rečeh perfekcionisti.

Uživajo naj malo več ogljikovih hidratov, sicer pa jedi bele, pa tudi rumene in zelene barve in različne čajne mešanice, ki umirjajo nervozno prebavo; njihov želodčni nemir bo umirilo pitje melisinega ali kamiličnega čaja.TEHTNICA

Tehtnice so navadno izbirčni ljudje, ki prisegajo na sladkarije in podobne dobrote. Često pa med rojenimi v tem znamenju najdemo prave gurmane.

Radi venomer nekaj meljejo, raje imajo lahko kot pa močno in pikantno hrano. Ljubijo obed v dvoje kot nekakšen uvod v npr. dvorjenje, ali pa si tudi sicer za mesto sestanka radi izberejo lokal, ki slovi po dobrih jedeh, in – kar je zanje skoraj še pomembnejše – po dobri postrežbi.

Pri pripravljanju hrane so sami dokaj sodobni in si privoščijo navadno vse, kar v sodobno kuhinjo sodi. Radi tudi eksperimentirajo, vendar se večinoma lotevajo jedi, ki ne zahtevajo prav veliko časa in tudi ne pretirane energije in niso težavne za pripravo in ob katerih pripravljanju je kar najmanj možnosti, da se umažejo.

Zaradi obilnejšega uživanja sladkarij imajo često slabe zobe, večkrat pa imajo tudi težave z ledvicami oz. odvajanjem vode.

Zanje je koristno uživanje jedi rumene, bele in modre barve. Večkrat naj pijejo presličin čaj, prav tako pa naj uživajo tudi bezeg in kamilico.ŠKORPIJON

Škorpijon praviloma obožuje močne, začinjene in pikantne jedi. Sicer pa ima precej širok spekter prehrambenega okusa.

Rad ima domačo, močno hrano in meso, prav tako pa tudi juhe, mineštre, jote, golaže, omake in solate. Uživa tudi v morski hrani….. Vedno pa si zraven rad privošči kozarec - ponavadi - rdečega vina, sorto in poreklo pa izbira po trenutnem nagibu in oslanjajoč se na prefinjen okus, pa tudi znanje in izkušnje, kar vse poseduje – tudi in predvsem na teh področjih.

Rad se sam loteva priprave hrane in večkrat in rad eksperimentira – tudi Škorpijon namreč slovi kot dober kuhar.

Najraje se loteva najrazličnejših čorb; najbolj je naklonjen ravno jedem, ki jih navadno kuhamo v enem samem loncu. Vse seveda dobro – a primerno! – začini in so zato jedi, ki jih pripravlja, neznansko okusne, vendar za nekatere (občutljivejše) morda celo premočne ali preveč začinjene, čeprav z začinjanjem ne pretirava in točno pozna pravo mero vsega za dovršen okus določene jedi.

Škorpijon mora uživati več jedi zelene in oranžne barve, sicer pa jedi vseh barv. Od zelenjavnih vrst so zelo priporočljivi gomolji, npr. krompir, pa tudi stročnice. Intenzivno prebavo bo omililo in olajšalo pitje melisinega čaja, morebitne krče v spodnjem delu trebuha pa preprečil ali pomagal lajšati majaronov ali tavžentrožin čaj.STRELEC

Strelec slovi kot velik gurman in užitkar. Zelo rad eksperimentira in venomer kaj pripravlja. Njegova kuhinja sodi med najsodobnejše – z vsemi pripravami, ki bi jih utegnil potrebovati v prihodnje pri pripravi česa novega.

Tudi videz mu je pomemben in prav tako vzdušje….. Tako bo npr. ob pripravi kitajske hrane najverjetneje pripravil tudi tako vzdušje, ob pripravi italijanske pa slednjega; njegov okus je namreč tako raznolik, da mu je blizu vse – rad odkriva nove in nove jedi in dobrote…

In kot ga zanimajo tuje dežele in njihove kulture, ga zanima tudi prehrana slednjih; tipične, avtohtone jedi. Rad tudi sam kaj dobrega pripravlja in peče, tako sladice kot tudi pečenke. Obožuje pa tudi sladkarije. Rad spije kapljico dobrega… Vendar se nekako raje odloča za priznane blagovne znamke kot za - po njegovem - večkrat vprašljivo doma narejeno robo.

Zelo je radodaren in gostoljuben, meni, da je za dobro hrano in pijačo, kot tudi za vse dobre reči v življenju, potrebno odšteti pač več denarja kot za povprečno, zato si rad in večkrat privošči tudi obed v priznanem lokalu.

Ker je tak užitkar, ima lahko težave z jetri in s kopičenjem nezdravih snovi v organizmu. Zanj je priporočljivo uživanje jedi modre in vijolične barve, prav tako žitaric in stročnic; zelo pa mu koristi tudi med in njegovi izdelki (če seveda nanje ni alergičen!). Od časa do časa pa naj si privošči presličin, rmanov ali šipkov čaj.KOZOROG

Kozorog ima rad zdravo, domačo, kmečko hrano, poleg tega pa se seveda skuša prehranjevati karseda uravnoteženo – nič kaj preveč ni naklonjen prehrambenim eksperimentom, čeprav navadno rad in dobro kuha.

Raje si kuha sam, doma, kot da bi se odpravil v gostilno, če pa se tako zgodi, si izbira jedi, katerih pripravljanja se sam sicer redko loti.

Zelo rad ima sadove narave; gozdne sadeže, gobe… In rad pripravlja jedi, katerih sestavine je sam nabral ali celo vzgojil. Loti se tako pečenja kot kuhanja, pa tudi najrazličnejšega pripravljanja, kot je sušenje, vlaganje in priprava sokov in ozimnice. Ima smisel za shranjevanje in gospodinjstvo in večina jedi, ki jih pripravlja, je obarvanih z nekakšno tradicionalno, starinsko noto.

Tudi on je naklonjen nedeljskim in prazničnim kosilom in obedom v dvoje, kot tudi obedom, ki so hkrati tudi poslovni sestanki.

Uživa naj jedi vseh barv in tudi sicer naj gleda na čimbolj raznoliko prehrano, uživa naj več stročnic, sicer pa so zanj pomembne vse jedi, bogate s kalcijem in kremenčevo kislino. Večkrat naj si privošči presličin in rmanov čaj.VODNAR

Tipičen Vodnar se s prehrano in pripravljanjem jedi navadno ne obremenjuje pretirano. Sodi k znakom, ki za svoje delovanje potrebujejo najmanj spodbude v obliki hrane.

Kot pri vsem, je tudi pri prehranjevanju poseben in samosvoj – lahko je praktično vse, lahko pa je izbirčen kot le kaj.

Večkrat se tudi Vodnar odloča za zdrav način prehranjevanja in tako med Vodnarji najdemo veliko vegetarijancev ali celo ljudi s še posebnejšimi prehranjevalnimi navadami, kot je npr. uživanje zgolj presnih jedi ipd. …

Rad uživa sadeže, oreščke in semena, ki pa jih večkrat tudi sam nabira in malokdo ve toliko o sadovih, ki jih nudi narava, kot ravno Vodnar.

Sicer pa med Vodnarji najdemo tudi prenekaterega užitkarja, ki v pripravi jedi sam neznansko uživa in tudi rad ekserimentira.

Vodnar naj uživa predvsem jedi, bogate z železom, prav tako tiste, bogatejše s Ca in C-vitaminom, v prehrani pa naj mu ne manjka tudi žitaric. Predvsem pozimi naj večkrat pije šipkov čaj, sladkan z medom (če nanj ni alergičen!).RIBI

Ribe slovijo kot dobre kuharice, ki pa so predvsem “specializirane” za pripravljanje jedi, kot so juhe, mineštre, solate in omake. Zelo rade eksperimentirajo in skoraj nikoli ne kuhajo po receptih, pač pa praviloma po občutku.

Tudi Ribe često kaj same nabirajo, sušijo, predelujejo, shranjujejo, vlagajo in vkuhavajo.

Ni jim preveč za sladkarije, najraje imajo kisle in slane okuse. Obožujejo tudi morsko hrano – z vsem, kar sodi zraven, vključno z dobrim vinom. Navadno imajo rade dokaj začinjene in bogate jedi, sicer pa sodijo med znamenja, ki se najlažje postijo oz. ki brez hrane najlaže in najdlje zdržijo. Predvsem pa je zanje pomembno, da dosti pijejo.

Riba je prijetna gostiteljica, ki rada za svoje goste dobro poskrbi in pripravi najrazličnejše jedi, ki so vse tudi zelo lične na pogled in seveda skuša ustvariti zraven tudi čimprijetnejše vzdušje.

Navadno je počasi, z občutkom, rada se zares posveti, moti jo divjanje in hitro prehranjevanje. Izogiba naj se dodatkom v prehrani, saj je pogosto nagnjena k najrazličnejšim alergijam.

Uživa naj predvsem jedi, ki so bogate s Ca in Mg, prav tako sadje in zelenjavo vseh barv, posebno pa modre, vijolične in bele; njena prehrana naj bo čimbolj pestra in raznolika. Koristilo pa ji bo tudi pogostejše pitje nesladkanega kamilicnega ali melisinega čaja.


Marsa,
Februar 2002

Magazin   › Zdravje   › Astrološka znamenja in prehrana
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.