Lunin magazin

Apofilit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Apofilit
Tetragonalni KCa4[F | (Si4O10)2] . 8H2O
Trdota: 4,5 - 5
Gostota: 2,3 – 2,5 g/cm3
Element: ogenj/voda

Izvor imena:

Ime izhaja iz grščine, kjer beseda apo pomeni od, fillon pa list; pri segrevanju se namreč razlista.

Je prozoren do prosojen in ima na svežih prelomih steklen oz. skoraj biserni sijaj. Zaradi različnih primesi je lahko obarvan belo, bledo zeleno, rumeno ali rožnato.


Nahajališča:

Avstralija (Broken Hill),Mehika, Brazilija, Italija.


Možnost zamenjave:

Na prvi pogled je lahko zelo podoben kameni streli, vendar ga od nje zlahka ločimo po piramidalnih zaključkih kristalov.


Ponaredki:

Gre za kristal, ki na trgu trenutno nima visoke cene, zato mi ni znano, da bi ga kdo ponarejal.


Tradicionalna uporaba:

V preteklosti ta lep kristal ni bil veliko uporabljan, saj je znan šele od začetka 19. stoletja. Zato tradicionalna uporaba ni znana.


Uporaba danes:

Njegova sestava kaže na mineral, ki mu vlada element voda, zaključki kristalov apofilita pa večkrat tvorijo povsem pravilne piramide. Transformacijski učinki piramide so znani - v njem je zato močno prisoten element ogenj. V ezoteriki se voda in ogenj na nek način nevtralizirata, posledica pa je okrepljena prisotnost elementa zraka. Zato verjetno ni presenetljivo, da imajo številni občutljivejši ljudje občutek, da iz kristalov apofilita piha, če nad njimi podržijo roko. Kaže, da se ogenj in voda res nevtralizirata v takšni meri, da ima ta kristal nekatere odlike zračnih kamnov; uporaben je npr. za zdravljenje astme, stimulira regeneracijo kože in sluznice, pomaga pa tudi pri alergijah.

Je zelo primeren meditacijski kamen, ki pomirja, nas dela odkritosrčne, raztaplja notranje strahove, zaskrbljenost, nezanesljivost in druge miselne vzorce, ki nas omejujejo. Zaradi tovrstnih učinkov so lahko večji primerki apofilita zelo primerni okrasni kamni za prostore, kjer počivamo oziroma spimo. Programiramo ga lahko za kakršne koli cilje. Ker vsebuje veliko vode, zelo rad »potegne« nase okoliške vibracije, ki niso vedno prijetne. Zato je morda primerneje, da ga ne nosimo pri sebi, temveč naj raje deluje iz mirnega, varnega prostora.


Astrološke povezave:

Tradicionalna astrologija ga v glavnem ne omenja. V mineralih je energijska kombinacija voda – ogenj zelo redka, zato mu je ob upoštevanju kombinacije sončnega in ascendentnega znamenja pripisana energijska simbolika, ki se ujema s kvalitetami ljudi, rojenih v več različnih kombinacijah - lev/ribi, ribi/lev, ribi/oven in ribi/strelec, lahko pa ga nosijo tudi rojeni v kombinaciji lev/rak in rak/lev.

Magazin   › Kristali   › Apofilit
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.