Lunin magazin

Jantar

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Jantar
Fosilna smola iglavcev
Trdota: 2 –2,5
Gostota: 1,05 – 1,09 g/cm3
Element: akaša

Izvor imena:

Večina poznavalcev meni, da izhaja ime jantar iz ne povsem pojasnjene litovske besede gintaras. Grški filozof Tales pa je odkril, da se nabije z električno negativnim nabojem, če ga podrgnemo z bombažno krpo – takrat so mu rekli elektron, kar je izvor besede elektrika.

Jantar je okamenela smola iglavcev nastala v sedimentnem okolju v obdobju terciarja in kolikor mi je znano, najstarejši dragoceni mineral v zgodovini človeštva. Pojavlja se v različnih, na površini pogosto razpokanih oblikah. Najpogosteje je rumen do oranžen, lahko pa je tudi zelen, vijoličast ali črn. Neredko vsebuje ostanke žuželk ali rastlin, kar je običajno lepo vidno, saj je jantar največkrat prozoren ali vsaj prosojen.


Nahajališča:

Največ jantarja prihaja iz Baltika (Poljska, Rusija), lep je tudi jantar iz Burme (burmit) in Sicilije (simetit). Ostala pomembnejša nahajališča jantarja so še v Mehiki, ZDA, Kanadi in Dominikanski republiki.


Možnosti zamenjave:

Zamenjava skorajda ni mogoča, je pa na trgu zelo veliko ponaredkov.


Ponaredki:

Jantar pogosto ponarejajo iz umetnih mas, včasih pa le »izboljšajo« pravega - ker je najbolj cenjen prozoren jantar, z različnimi postopki neprozornega »zbistrijo«. V ta namen ga »kuhajo«, pri čemer odstranijo plinaste in tekočinske vključke. »Kuhan« jantar spoznamo po značilnih okroglih tankih ploščatih napetostnih vključkih, ki jih pogosto vidimo s prostim očesom.

Jantar »narejen« iz umetne mase spoznamo tako, da se ga dotaknemo z razžarjeno iglo. Ponaredek zasmrdi po plastiki, jantar pa po kadilu. V nasičeni raztopini soli jantar plava, ponaredki pa potonejo.


Tradicionalna uporaba:

Kot zdravilni kamen in amulet ga uporabljajo že vsaj 7000 let. Simbolizira sonce in duhovno povezanost. Psevdo-Dionizij Areopagit je menil, da vsebuje jantar kvalitete zlata in srebra. V preteklosti so ga veliko uporabljali za lajšanje glavobolov, bolezni grla, ušes in oči. Vonj zažganega jantarja naj bi prinašal moč jasnovidnosti.

Včasih so magi jantar uporabljali za krepitev svojih obredov, zelo pa je bil znan obred, ki ga za zaščito uporabijo ljudje, ki menijo, da jih nekatere situacije in ljudje izčrpujejo, oziroma da so žrtve psihičnega napada:

V čistem in tihem prostoru prižgi belo svečo in sedi na pod. Okoli sebe naredi krog iz majhnih koščkov jantarja; pred tabo, znotraj tega kroga, naj bo tudi sveča. Zapri oči in vizualiziraj, kako plamen sveče hrani tvojo avro, jo krepi in dela neobčutljivo za vse zunanje vplive. Najbolje je, če vizualiziramo vdih energije plamena skozi temensko čakro, izdihnemo pa jo skozi vse pore in čutimo, da je z vsakim izdihom naša avra močnejša. Če je potrebno, postopek po nekaj dneh ponovimo.


Uporaba danes:

Jantar lahko uporabljamo na tretji čakri kot ognjeni kamen, po drugi strani pa ima, nabit z negativnimi ioni, magnetno moč, ki je atribut srebra oz. elementa vode. Če ga nosimo na goli koži na področju solarnega pleksusa, oblečeni pa smo v bombažno majico, se zaradi trenja med majico in mineralom v slednjem neprestano ustvarjajo negativni ioni, ki učinkovito čistijo blokade na tretji čakri in nas osvobajajo strahov, lahko pa ga uporabljamo tudi za odpravo vseh drugih blokad. Pomaga tudi pri želodčnih in žolčnih težavah, stimulira obnovo hrustanca v sklepih, pospešuje celjenje ran in blaži bolečine pri rasti zob majhnih otrok. Sončna vibracija jantarja krepi samozavest, v ozadju katere pa je nežna duša. Dela nas odprte, a naklonjene tradiciji. Kljub temu, da ne vsebuje silicija, ga programiramo kot prinašalca sreče in uspehov.


Astrološke povezave:

Klasični astrologi so ga povezovali s Soncem, torej z levom. Z upoštevanjem ascendenta je primeren za kombinacije lev/oven, lev/strelec, dvojčka/vodnar, pri odpravljanju težav s samozavestjo pa pomaga tudi kombinaciji devica/bik in ribi/tehtnica, čeprav jim barvno običajno ne ustreza.
Magazin   › Kristali   › Jantar
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.