Lunin magazin

Harmonija srca in razuma

Objavljeno: 14.6.2004
Avtor: LN Uredništvo
Harmonija srca in razuma

»Razsvetljenje je prehod iz teme nevednosti v svetlobo globljega razumevanja in uvida.

Torej duhovni iskalec išče resnico. Govoril bom o dveh polarnostih, ki ju uporabljamo pri iskanju resnice:

Razum, ki uporablja logični, racionalni um, in srce, ki uporablja intuitivni um.

Racionalni um želi biti objektiven, intuitivni um je nujno subjektiven.

Objektivnost je temelj znanosti, subjektivnost je temelj duhovnosti.

Znanstveniki preučujejo materijo, mistiki preučujejo zavest.

Preučevanje materije temelji na dvomu in uporablja preverjanje s poskusi,

Preučevanje (svoje) zavesti pa temelji na zaupanju in uporablja sprostitev uma, meditacijo.

Znanost išče znanje, duhovnost išče modrost.

Znanje je osnovano na (znanstvenih) teorijah, modrost je osnovana na duhovnih vrednotah.

Znanost opisuje realnost, duhovnost čuti, oziroma se zaveda realnosti.

Znanje opisuje obstoj, modrost se zaveda smisla obstoja.

Obe polarnosti, tako srce kot razum, sta nujno potrebni pri iskanju resnice.

Matematika je že pred kakimi 40 leti postavila natančne meje, kaj je možno opisati z logičnimi izjavami, z matematičnimi funkcijami in z računalniškimi algoritmi. Dejansko je potrdila, da se lahko realnost samo približno opiše in nikoli dokončno. Vsak opis v simboličnem jeziku, ki ga znanost (razum) danes uporablja, je nujno samo približek.

In prav to nam že tisočletja sporočajo modreci, tako na zahodu (Sokrat, Platon, Epiktet, Mark Avrelij, Seneka, Pitagora) kot na vzhodu (Buda, Konfucij, Lao Ze). Resnica je neopisljiva in jo je nujno potrebno začutiti: s srcem, z notranjim čutom, z intuicijo. Približni, razumski opisi so seveda nujno potrebni na poti spoznavanja resnice in so koristni pripomočki, vendar nam dokončnega odogovora ne morejo dati. Dokončni odgovor mora nujno poiskati vsak sam, v sebi. Ali kot je rekel Jung: Naučite se zakonov, obredov in tehnik in jih vestno uporabljajte. Vendar bodite pripravljeni, da jih ob pravem trenutku zavržete.

Razum je na duhovni poti nujna opora, da nam pomaga slediti svojemu srcu. Zgolj opiranje na intuicijo nas lahko močno zapelje, saj so pasti ega zelo vabljive in kaj hitro se znajdemo v slepi ulici samozadovoljstva in svoje »resnice«. Taki »modreci« v narekovajih se tudi ne zavedajo omejitev logičnega razuma. Svojo »resnico« zato natančno opišejo in opredelijo kot edino »pravo«, saj v silni gorečnosti in zanesenosti pozabijo, da je različnih opisov iste resnice lahko neskončno mnogo. Od tu seveda izvirajo mnoge dogmatičnosti svetovnih religij, kot tudi dogme, ki se jih držijo mnogi znanstveniki, in žal tudi mnogi zdravniki.

Vsi veliki modreci so se omejenosti razuma zavedali in so na to tudi opozarjali. Razsvetljeni mojstri se izogibajo opisovanju resnice ali pa jo namenoma opisujejo kontradiktorno: enkrat iz enega zornega kota podajo zelo konsistenten in privlačen ter navdihujoč opis resnice, zatem pa ga z drugega zornega kota pobijejo z drugačnim, a enako kvalitetnim opisom resnice, ki pa ni skladen s prvotnim. Mojstri ne želijo, da bi njihovo pisanje postalo edina resnica (dogma, religija).

človeštvo potrebuje povezavo (združitev) med znanostjo in duhovnostjo. Na duhovni poti potrebujemo oboje, tako razum kot srce: drug drugega dopolnjujeta in usmerjata. Brez enega ali brez drugega ne moremo napredovati. Ali kot je rekel Albert Einstein:

»Vera brez znanosti je slepa, znanost brez vere je hroma!«

Igor Kononenko
Magazin   › Zanimivosti   › Harmonija srca in razuma
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.