Lunin magazin

Od romantične ljubezni do zrelega partnerstva

Objavljeno: 26.7.2004
Avtor: LN Uredništvo
SREČA V DVOJE:
Od romantične ljubezni do zrelega partnerstva.

članek o partnerskih odnosih, ki je izšel v Misterijih

Andrej Trampuž

Kadar gre v partnerski zvezi dobro, se počutimo čarobno. Vendar vem, da dobri zakoni temeljijo na mnogo več kot na čaru, pravi Harville Hendrix, en največjih strokovnjakov in terapevtov s področja partnerskih odnosov ter avtor svetovne uspešnice Najina Ljubezen (-Getting the Love You Want). Temeljijo na navadah, ki ujamejo občutke, ki jih imamo drug do drugega, in te naredijo zvezo trdno in trajno. Mnogo parov je uporabilo takšne veščine, da so spremenili slab in težaven v čudovit zakon.

Verjetno smo se vsi znašli v svoji zvezi kdaj sredi dvomov in razočaranj, trenutkov, ko se nam je zdelo, da ne vidimo več poti. K pisanju tega sestavka me je spodbudil Hendrixov edinstveni pristop, za katerega se mi zdi, da spreminja paradigmo, na kateri temelji večina naših partnerskih zvez, znotraj katere se pogosto znajdemo po začetni skupni sreči v krogu bolečih izkušenj, razočaranj, spopadov za prevlado ter bolečem iskanju izhodov. Z njim se pokažejo nove možnosti zveze kot skupnega popotovanja, rasti, zdravljenja in odkrivanja samega sebe.

Če nam je v zakonu všeč ali ne, naj bi bilo odvisno le od sreče pri izbiri partnerja. Kar približno polovica vseh parov te sreče očitno nima; njihovi zakoni in zveze razpadejo, sami pa se vedno znova podajajo v iskanje novega, če bo sreča mila, boljšega partnerja.

Hendrix želi ponuditi novo upanje, pa tudi nov pogled na ljubezenski odnos. Zakon ali partnerstvo ni trdno zakoličena zveze med dvema, ki se nikakor ne bi mogla spreminjati in razvijati. Zakon je psihološko in duhovno popotovanje, ki se začne z vznemirljivo privlačnostjo, potem pa vodi skozi trnovo pot odkrivanja samega sebe in partnerja in se končuje v tesni, ljubeči in trajni zvezi. Ali bomo prišli do konca poti ali pa omagali kje na sredi, ni odvisno od tega, koliko sreče bomo imeli pri izbiri pravega partnerja, pač pa od naše pripravljenosti za odkrivanje skritih kotičkov svoje lastne osebnosti.

Usoda večine ljubezenjskih zgodb je: privlačnost, romantična ljubezen in spopad za prevlado. To so povsem vsakodnevni prizori iz običajnega zakonskega življenja. Psihološka drama, ki jo Hendrix imenuje nezavedeni zakon. To je zakon, v katerega partnerja prinašata svoja skrita hrepenenja in privzgojene vedenjske navade iz svojega otroštva, ki ju neizogobno vodijo v nasprotja in spore. Nasprotje predstavlja zavestni zakon. V njem svoja otroška hrepenenja uresničimo na pozitiven način.

Obstaja vrta načinov, ki pripomorejo k obujanju romantične ljubezni med partnerjema, ki sta se že zapletla v igro moči, in pomagajo pri resnem in trdem delu, ki ga navadno zahteva reševanje težav. En izmed principov, ki lahko transformira našo zvezo je: energija sledi pozornosti. Vsakič, ko -investiramo v negativno, brusimo svojo sposobnost, da najdemo napake. Naša energija ojačuje neprijetno, mučno in krhko in mi sami ustvarjamo pogoje, ki dovolijo problemom, da rastejo kot plevel na neobdelovanem polju.

Drugi princip: problemov se ne da rešiti na nivoju zavesti, kjer so nastali. Svoje ideje o partnerskih zvezah oblikujemo v povezavi z našimi starši in kadar naše potrebe niso izpoljnjene, jokamo, se jezimo, upiramo ali celo borimo. Če še vedno ne dobimo, kar želimo, občutimo ranjenost. Zato ustvarimo obrambo proti temu, da bi bili ranjeni ponovno, kot npr. da se emocionalno umaknemo ali stopnjujemo svoje zahteve.

Kadar vstopamo v zvezo, naš podzavestni um pogosto izbere nekoga, ki ima pozitivne in negativne kvalitete podobne našim staršem, da bi imeli ponovno možnost, da si zacelimo rane iz preteklosti. Vendar prepogosto končamo v oživljanju vzorcev, ki so nas prizadeli v začetku. In storimo, kot smo storili, ko smo bili otroci, pokažemo svoje razočaranje a` le da tokrat izrazimo svojo bolečimo s kritičnostjo. Uporabljamo negativne načine, da bi dosegli pozitiven rezultat. To nikoli ne deluje.

Čeprav je nemogoče biti vse za svojega partnerja, poznavanje vloge, ki jo igra tvoje ozadje v zvezi, pomaga, da se premaknemo od -Kaj je tvoj problem? -Kako ti lahko pomagam?. Najboljše je, če oba partnerja sodelujeta, vendar lahko že sprememba odnosa ene osebe naredi potrebno razliko. Spreminjanje načinov obnašanja in navad v komunikaciji lahko traja dolgo časa. Toda to, da kažemo partnerju, da ga poslušamo, spoštujemo njegova čustva in lahko občutimo njegove izkušnje, tudi ko vidimo stvari drugače, bo prineslo, da se bo počutil ljubljenega in mu bo pokazalo, kako lahko on stori za nas enako. Čeprav morda na začetku ne bo sodeloval, se vam bo zelo verjetno pridružil, če so boste držali smeri. Zveza ne more ostati enaka, če se en izmed vaju spremeni. Z nekaj dela, bosta morda oba opazila, kako se čudita čarobnosti vajine sreče.

Andrej Trampuž,
po knjigi Najina ljubezen in članku Reconnecting (avtor Harville Hendrix)

Magazin   › Zanimivosti   › Od romantične ljubezni do zrelega partnerstva
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.