Lunin magazin

Indigo otroci - povzetek knjige

Objavljeno: 26.7.2004
Avtor: LN Uredništvo
Povzetek knjige »Indigo otroci«
avtorja: Lee Carroll in Jan Tober:
»The indigo children«, maj 1999, Hay House, Carlsbad CA
(Nemška izdaja: KOHA-Verlag GmbH Burgrain, 2. izdaja: junij 2000)


INDIGO OTROCI

Otroci, ki so se inkarnirali v zadnjem času, se razlikujejo od predhodnih generacij. Ne imenujemo jih brez razloga »otroci luči«, »otroci tisočletja« in »indigo otroci«. Ti otroci imajo visoko razvito zaznavanje, so zelo senzibilni in praviloma medialno nadarjeni. Prav nobene tolerance nimajo do nepoštenosti in nepristnosti. Vedo, če kdo laže, in to v trenutku!

Pozornosti širših množic so se doslej izmuznili. Praviloma družba verjame v evolucijo, a samo v pretekli obliki. Misel, da morda danes doživljamo, kako se na planetu počasi razvija nova človeška zavest, ki dobiva obliko v naših otrocih, je za naše uveljavljeno razmišljanje povsem neobičajna.
Vedno več jih je, vedno pogosteje poročajo o njih. Ne poznajo kulturnih pregrad. Sedaj obstajajo že dovolj dolgo, da so jih opazili tudi v strokovnih krogih. Pojavili so se nekateri odgovori na izzive, ki jih indigo otroci prinašajo s sabo. Lee Carroll in Jan Tober sta v knjigi »The indigo children« ( maj 1999, Hay House, Carlsbad CA ) zbrala prispevke različnih strokovnjakov o tej temi.

Nancy Ann Tappe je 1982. leta objavila knjigo z naslovom »Understanding your Life Through Color«.
To je prva znana publikacija, v kateri so poimenovani vzorci obnašanja nove generacije otrok. V knjigi so različni načini človeškega obnašanja prirejeni določenim barvnim skupinam, in po tem postopku je ustvarila avtorica, ki jo je vodila intuicija, osupljivo natančen in pomenljiv sistem. Ena od barvnih skupin v njeni knjigi je - indigo modra. Na vprašanje, zakaj jih imenuje indigo otroci, odgovarja: »Ker je to barva, ki jo vidim. To je njihova življenjska barva. Opazujem življenjske barve ljudi, da bi ugotovila, kaj je tu na zemeljski ravni njihova naloga. V osemdesetih letih sem začutila, da bi v sistem lahko prišli dve nadaljnji barvi, kajti dve barvi sta iz sistema izginili: barva fuksije in temno rdeča.

Obstajajo različni tipi indigo otrok, ki služijo določenemu namenu:

1. Humanistični tip bo deloval s širšo množico in ji služil. To so zdravniki, odvetniki, učitelji, prodajalci, trgovci in politiki jutrišnjega dne. Ti so hiperaktivni, izredno družabni, kot otroci ne zdržijo ob eni sami igrači ...

2. Idejni tip se bolj zanima za projekte kot za ljudi. To so inženirji, arhitekti, oblikovalci, astronavti, piloti in oficirji jutrišnjega dne. Kot otroci so pogosto zelo športni. Probleme jim povzroča kontrola; in oseba, s katero najbolj manipulirajo, je pri dečkih mama, pri deklicah oče. V najstniških letih so nagnjeni k boleznim odvisnosti, zlasti k drogam.

3. Umetniški tip je zelo senzibilen in kreativen. To so učitelji in umetniki jutrišnjega dne. Lahko delujejo na področju medicine kot kirurgi ali raziskovalci; če delujejo v umetnosti, potem so prvorazredni igralci. V starosti od štirih do desetih let se bodo začeli ukvarjati morda s 15 različnimi umetnostmi. Z vsako stvarjo se ukvarjajo le kratek čas. Kot mladostniki pa se lotijo ene in postanejo tu virtuozi.

4. Interdimenzionalni tip je po rasti višji od drugih. Ko so stari leto ali dve, jim že ne smete nič več reči. Ugovarjajo: »Saj vem. Lahko sam. Pusti me. Ti bodo na svet prinesli nove filozofije in nove religije. Lahko so grobijani, ker so toliko večji, pa tudi zato, ker se ne pustijo nikamor uvrstiti.

Značilnosti indigo otrok:

- Videti je, da indigo otroci v duhovnem pogledu »vedo, kdo so« in to že v najzgodnejših letih dajo vedeti tudi svojim staršem.
- Na svet pridejo z občutkom, da so kraljeve visokosti in se temu primerno pogosto tudi obnašajo.
- Imajo občutek, da »si zaslužijo, da so na svetu« in so presenečeni, če drugi ne delijo z njimi tega mnenja.
- Občutek lastne vrednosti je za njih samoumeven. Pogosto zelo jasno povedo svojim staršem, kdo so.
- Imajo probleme z absolutno avtoriteto (avtoriteto brez razlage ali brez možnosti izbire).
- Nekaterih stvari nikakor ne počno, zelo težko jim je npr. stati v vrsti.
- Frustrirani so, če so sistemi ritualizirani in če ne zahtevajo kreativnega mišljenja.
- Pogosto vidijo boljše možnosti za to, kako bi se česa lotili, doma ali v šoli, in tako jih drugi vidijo kot otroke, ki se obstoječim sistemom upirajo in se z nobenim sistemom ne konformirajo.
- Delujejo nesocialno ali pa se zapro vase, in če v bližini ni nikogar, čigar zavest bi bila podobno strukturirana, potem imajo občutek, da jih nihče ne razume. Šola je zanje s socialnega gledišča pogosto izredno težavna.
- Ne odzivajo se na »discipliniranje« in na »občutke krivde« (»čakaj, da pride oče domov in izve, kaj si napravil.)
- Niso zadržani, če je potrebno jasno povedati, kaj potrebujejo.

S temi otroki ne smete govoriti od spodaj navzgor. Od vsega začetka jih je treba obravnavati kot odrasle. Ne upoštevajo in ne spoštujejo človeka samo zato, ker ima sive lase. Njihovo spoštovanje si je treba zaslužiti. Zahtevajo, da jih kot otroke upoštevamo in z njimi postopamo kot s človeškimi bitji, in da ne delamo razlik med otroki in odraslimi.

Sledite svojemu instinktu in ne poskušajte biti zanje oseba z avtoriteto. Naj otroci sami povedo, kaj rabijo. In razložite jim, zakaj jim tega ne morete dati ali pa zakaj je v redu, da to dobijo. Nič drugega ni potrebno kot prisluhniti. To je vse. Indigo otroci so zelo odprti.

Indigo otroci so most med tretjo in četrto dimenzijo. Tretja dimenzija je razumska, miselna raven. Četrta dimenzija je bivanjska raven. Tu govorimo o ljubezni in časti in miru in sreči, vendar tega skoraj nikoli ne prakticiramo. V četrti dimenziji bomo to tudi prakticirali. In jasno nam bo, da je vojna nepotrebna in da je podcenjevanje drugih samo vrsta obremenjevanja sebe. Indigo otroci to že vedo.

So indigo otroci posebej nadarjeni ali problematični?
Značilnosti zelo nadarjenih otrok odgovarjajo značilnostim indigo otrok; te pa so:

- So zelo senzibilni.
- Ne vedo, kam z energijo.
- Hitro se dolgočasijo, videti je, kot bi imeli majhen razpon pozornosti.
- Potrebujejo čustveno stabilne in zanesljive odrasle ob sebi.
- Upirajo se avtoriteti, če ta ni demokratična.
- Določenim učnim metodam dajejo prednost, zlasti pri branju in matematiki.
- Hitro so frustrirani, ker imajo velike ideje, ne pa tudi sredstev ali ljudi, ki bi jim jih pomagali uresničiti.
- Učijo se z lastnim raziskovanjem, upirajo se čisti miselni akrobatiki ali golemu poslušanju.
- Ne morejo sedeti pri miru.
- Močno sočustvujejo, strah jih je mnogih stvari, smrti in izgube ljubljenih ljudi.
- če zgodaj izkusijo neuspehe, obupajo in razvijejo trajne učne blokade

Mati sedemletnega indigo otroka pripoveduje: »Ti otroci so nekonformistični, odraslim pomagajo spoznati njihove stare subtilne vzorce, ki so nekoč delovali, zdaj pa ne več. Če se vam otrok stalno upira, preverite najprej sami sebe. Mogoče vam indigo otrok drži ogledalo ali vas na nekonformističen način prosi za pomoč pri tem, da bi našel nove meje za razvoj lastnih spretnosti in talentov.

Indigo otroci imajo naravne sposobnosti za zdravljenje, čeprav je možno, da otrok sploh ne ve, da jih uporablja. Včasih se ob bolnem otroku ali ob otroku, ki je izgubil svoje notranje ravnotežje, zbere skupina ali najpogosteje par indigo otrok, se usede ob njem v obliki trikotnika ali diamanta. Vse se dogaja zelo subtilno, ne očitno. Ko otrok ne potrebuje več pomoči, indigo otroci enostavno odidejo. Nočejo pa govoriti o tem, in se včasih tudi ne zavedajo, kaj se je dogajalo.

Večina indigo otrok vidi angele in druga eterična bitja. Včasih natančno opišejo, kaj vidijo. Odprto govorijo o tem, dokler jih drugi od tega ne odvrnejo.

Nasveti za delo (vzgojo) z indigo otroki:

- Obravnavajte jih spoštljivo. Obravnavajte jih kot odrasle in enakovredne partnerje, ne da bi jim ob tem naložili tudi dolžnosti odraslih.
- Pomagajte jim pri tem, da bodo sami zase iznašli disciplinske ukrepe.
- Pustite jim možnost izbire - pri vsem.
- Ne podcenjujte jih - nikoli.
- Pojasnite jim, zakaj jim dajete določena navodila. Sami sebi prisluhnite, kako zvenijo vaše razlage. Če zvenijo neumno, abotno, kot npr. »Zato ker jaz tako pravim., potem še enkrat razmislite o njih in jih spremenite. Ti otroci vas bodo zaradi tega cenili in bodo počakali. Če pa jim boste avtoritarno, diktatorsko ukazovali, ne da bi za svoje ukaze navedli dobre razloge, potem vas bodo zasliševali. Ne bodo vas ubogali in navedli vam bodo celo vrsto razlag, zakaj so vaša navodila neumnost. Včasih so lahko vaši razlogi tako zelo preprosti kot npr. »Ker bi mi bilo danes to v veliko pomoč - popolnoma sem izčrpan(a). Poštenost vedno zmaga. Otroci bodo malo pomislili in potem storili to, kar jih prosite.
- Naj bodo vaši otroci partnerji pri vzgoji. Pogosto se spomnite na ta aspekt!
- Še ko so dojenčki, jim razlagajte, kaj počnete. Ne bodo vas sicer razumeli, toda neizpodbitno bodo začutili vaš odnos do njih in vaše spoštovanje. To je tudi čudovita priprava na čas, ko bodo začeli govoriti.
- če pride do resnih problemov, jih dajte testirati, preden jim boste začeli dajati zdravila.
- Nudite jim občutek gotovosti pri tem, da jih podpirate. Dajte jim vedno razumeti, da jih podpirate pri tem, k čemur stremijo. Ne poskušajte jih siliti k temu, da bi kaj dosegli, ampak jih pustite, da počno, kar počno, in jih pri tem spodbujajte.
- Ne govorite jim o tem, kaj zdaj so ali kaj bodo kasneje postali. Pustite jih, da se sami odločijo, kaj jih zanima. Ne silite jih, da se izučijo poklica, ki je v vaši družini že tradicija, ali da prevzamejo družinsko podjetje. Tak otrok nikakor ne bo prevzel nasledstva za nikomer.
- Enostavno se z njimi pogovarjajte. Skupaj preglejte dnevne dogodke, namesto da rečete: »Ne, sem rekla!« Ti otroci tega ne bodo sprejeli kot odgovor. Če boste rekli: »Nobenih vprašanj več o tem., potem si bo otrok odgovor poiskal drugje. Enostavno bo to sprejel tako, kot da vi odgovora ne poznate.
- Na nek način nas ti otroci pripravijo do tega, da izboljšamo svoje komunikativne sposobnosti, da jih izpilimo. Tega se moramo mi šele naučiti, to znanje pa ti otroci že prinesejo na svet. Pripravijo nas do tega, da smo v svoji komunikaciji do njih pošteni. Imajo zares ogromno osebno moč. Bolje je, da od časa do časa predamo kontrolo v njihove roke.
- Ti otroci zahtevajo od nas, da družinsko življenje zares prakticiramo, ne pa samo idealiziramo. Enostavno nam povedo: »Tudi jaz spadam k družini, tudi jaz hočem sodelovati pri odločanju. Pripravijo nas do tega, da to, o čemer »pridigamo«, tudi praktično živimo. Ukazovati ni efektivno. In tukaj šolski sistem zataji, kajti pozna samo absolutna pravila, ki ne trpijo odstopanj. »Ne sprašuj, nočem slišati!« Ti otroci pa sprašujejo in povedo, kar imajo za povedati. Sprašujejo: »Toda zakaj? Zakaj moram to storiti?« Ali pa: »če moram to storiti, potem bom to napravil tako, kot hočem sam!« Ti otroci pričakujejo od nas, da smo zares starši. Da se usedemo k njim in z njimi preživimo zares dragocen čas. Želijo, da smo, kadar smo ob njih, tudi zares prisotni, ne samo telesno.
- Bodite fleksibilnejši pri pričakovanjih do vaših otrok. Zakaj je konec koncev tako pomembno, da so naši otroci dobri v šoli? Zakaj se vznemirjate, če vas pokliče učiteljica in vam pove kaj negativega o vaših otrocih? Vas to ne spomni na lastno šolanje in na to, kako je bilo, če ste imeli probleme v šoli? če je temu tako, potem sploh niste jezni na svojega otroka, ampak se bojite zanj. Kaj res menite, da potrebuje vaš otrok dobro izobrazbo, zato da bo lahko kaj »doprinesel« temu svetu? Novi svet, ki prihaja, bo temeljil na povsem drugačnih idealih. Pomembna bo integriranost osebe, ki jo je moč telepatsko ugotoviti, česar se bomo v naslednjih letih vsi ponovno naučili.

Šolski sistem in indigo otroci

»Vse to si je človek moral pustiti ubiti v glavo, pa če mu je ugajalo ali ne. Ta pritisk je deloval name tako zastrašujoče, da mi je bilo eno leto po tem, ko sem napravil zaključni izpit, nadvse zoprno, da bi se ukvarjal z znanstveno problematiko ... Dejstvo je, da meji na čudež, da niso moderne učne metode popolnoma zadušile svetega raziskovalnega duha, kajti ta nežna rastlina potrebuje, če odmislimo stimulacijo, predvsem svobodo, sicer neogibno propade. Huda napaka je misliti, da je moč raziskovalni užitek spodbujati s prisilo in občutkom dolžnosti. (Albert Einstein)

Da bi šolski sistem ustrezal indigo otrokom, bi se moral temeljito spremeniti. Otroke moramo naučiti misliti, ne pa jim povedati, kaj morajo misliti. Naša vloga ni v tem, da posredujemo znanje, ampak modrost. Modrost je uporabno znanje. Če posredujemo otrokom samo znanje, potem jim povemo, kaj naj mislijo, kaj morajo vedeti in kaj morajo imeti za resnično. Vzgoja naj bi razvijala otrokove talente in sposobnosti, ne pa spomin. Kritično mišljenje, reševanje problemov, iskrenost in zavest odgovornosti - to bi moralo biti jedro vzgoje otrok 21. stoletja. Vzgoja prihodnosti bi morala temeljiti na brezpogojni ljubezni. To je esenca novega bistva človeka. Resnična vzgoja zaobjema telo, duha in dušo.

Discipliniranje indigo otrok

Disciplina je za indigo otroke izrednega življenjskega pomena. Ker so zelo kreativni in bistri, preizkusijo množico stvari in testirajo, kje so vaše meje. Potrebujejo ljubeče vodenje, ljubezen in disciplino, vendar discipliniranje brez kazni. Kaznovanje pri teh otrocih ne deluje. Utemeljuje strah, terja razsojanje, ustvarja namere, za katerimi stoji strah, in vabi nadaljnje konflikte. Ti otroci se bodo umaknili, uprli in se polni sovraštva zaprli vase. To je nevarno za njihovo dušo in za življenje drugih. Izogibajte se kaznovanju.

Disciplina je zato, da z njo otroke vodimo, s tem ko je poskrbljeno za logične in realistične konsekvence. Kaže jim, kaj so storili napak, dodeljuje jim avtorstvo za problem, ponuja jim poti za rešitev problema in pušča ob tem njihovo čast nedotaknjeno.

Ti otroci zahtevajo dostojanstvo in to, da so nekaj vredni. Berejo bolj vaše namene kot vaše besede. Govorite zatorej tisto, kar mislite; mislite, kar govorite; in storite, kar ste napovedali. Naj vas vodi integriteta. Bodite, kar se teh sporočil tiče, vzor za svoje otroke.

Za vsakim vprašanjem: »Kaj naj napravim s svojim otrokom?« tiči sporočilo: »Hočem, da se moj otrok spremeni. Vprašanje izdaja prepričanje staršev, da je cilj, napraviti otroka voljnega. Zmerom, ko poskušamo drugega pripraviti do tega, da kaj stori, mu vsilimo svojo voljo. To le redko deluje in skoraj zmerom povzroči boj za oblast. To se še toliko prej zgodi, če gre za močno intuitivne otroke, kot so indigo otroci. Kot živali začutijo strah, ki tiči za vašo željo. Protestirajo, kajti vaš strah spodbudi strah v njih. Želijo si, da ste mirni in da jim nudite varnost. Če pritiskate na otroke, potem ti postanejo negotovi in boječi.

Vedno torej velja: ko vas določeno vedenje vašega otroka razburja, zadržite impulz, da bi takoj reagirali. Vzemite si pet ali deset minut časa za premislek. Umaknite se v miren kotiček, zaprite oči in globoko dihajte. Prosite za duhovno pomoč boga, vašega angela ali mojstra. Posebej učinkovita metoda je, ko celotno situacijo predate božjemu duhu. Drugič: imejte v mislih prioriteto. Sami ste izbrali, da boste starši indigo otroku. Ta naloga ima za vas najvišjo prioriteto, vse drugo je manj pomembno. Če gledate vaše življenje nazaj iz perspektive po smrti, potem boste gledali na trenutke, ko ste bili svojemu otroku s svojim življenjem vzor za ljubezen, kot na vaše največje uspehe. In povsem nepomembno bo, ali je bila vaša kuhinja urejena in ali je vaš otrok imel dobre ocene. Na tretjem mestu si predstavljajte vrsto odnosa, kakršnega bi s svojim otrokom radi imeli. Vse, kar trdimo, doživimo kot resnično. De facto vedno deluje vse, v kar verjamemo.

Šole, kot so npr. Montessorijeve ali waldorfske šole, so morda primernejše zanje. Steiner je npr. svojo nalogo povzel takole: »Ravnaj z otroki spoštljivo, vzgajaj jih z ljubeznijo in odpusti jih v svobodo. Način, kako otroke naučiti tolerantnosti, so tudi nekonkurenčne (netekmovalne) igre. Najdete jih v knjigah:

Gregson, Bob: The Incredible Indoor Games Book (Igre v prostoru), David S. Lake Publishers, Belmont, CA, ISBN 0-8224-0765-5.

Gregson, Bob: The Outrageous Outdoor Games Book (Igre zunaj), David S. Lake Publishers, Belmont, CA, ISBN 0-8224-5099-2.

Zdravstveni problemi

Nimajo vsi indigo otroci velikih psiholoških problemov, toda če jih imajo, pogosto diagnosticirajo pri njih sindrom pomanjkljive pozornosti ali pa sindrom pomanjkljive pozornosti s hiperaktivnostjo. Bistveno je, da otroke poskušamo rešiti pred medikamenti, ki jih umirijo. Kot starši otroka, ki ga je zdravilo umirilo, imate morda občutek, da predstavlja zdravilo resnično rešitev problema. Otrok se obnaša bolje, deluje bolj umirjeno in doma in v šoli spet vse poteka bolj gladko. Toda kasneje, ko otrok preneha jemati zdravilo, lahko to povzroči neke vrste eksplozijo. Ko ti ljudje odrastejo in se spominjajo otroštva, imajo pogosto občutek, da so del otroštva preživeli v nekakšnem otopelem stanju zamračenosti uma, ko niso bili povezani s svojim resničnim jazom.

Nimajo vsi indigo otroci motenj, ki jih označujemo kot sindrom pomanjkljive pozornosti in hiperaktivnost, pa tudi vsi otroci s temi motnjami niso indigo otroci. Toda komu zares v teh primerih pomagajo zdravila, otrokom ali staršem in učiteljem? Gotovo je, da nekateri otroci po zdravilih postanejo mirnejši in bolj konformni, toda morda je to samo zato, ker so zdravila onesposobila, izločila njihovo visoko razvito zavest. Indigo otroci se nočejo podrejati in biti poslušni. Če gledamo v kinu film o kaki uporniški osebnosti, ji aplavdiramo, če pa se isti duh pokaže pri naših otrocih, ga poskušamo zatreti z zdravili. Nekateri psihiatri menijo, da zdravila v teh primerih ne korigirajo biokemičnega neravnotežja, ampak da ga, nasprotno, povzročajo. Otroci nimajo motenj - živijo v motenem svetu! če se spremeni njihovo okolje, »motnje« izginejo. Ti otroci se razcvetijo, če jim odrasli pokažejo, da jim je kaj do njih in če posvetijo pozornost njihovim osnovnim otroškim potrebam.

Pri teh otrocih je poudarjeno delovanje desne možganske polovice. To pomeni, da so vizualni, kreativni, umetniški, naravnani na telesno in prostorsko. Naš šolski sistem, ki zahteva uporabo leve možganske polovice, se ne sklada z naravnim načinom mišljenja otrok z dominantno desno polovico možganov.

Ti otroci razen tega spadajo k taktilnemu učnemu tipu, to pomeni, da se najbolje učijo s pomočjo rok. Ker so pogosto zelo bistri, lahko to v prvih razredih šole kompenzirajo. Ko pa se v četrtem ali petem razredu začne frontalni pouk - učitelj(ica) stoji spredaj in predava ali piše naloge na tablo, imajo s takim načinom dela velike težave. Zato kljub svoji bistrosti pogosto dobijo etiketo »otrok s težavami pri učenju« ali »zgaga«. Ti otroci pogosto potrebujejo taktilno stimulacijo, ker jim ta pomaga, da se učijo tudi z ostalimi čuti. Morda jim pomaga, če imajo pri poslušanju, branju ali pisanju lahko v roki kaj, kar lahko gnetejo, npr. žogico. Če nagovorimo otrokov tip, medtem ko se poskuša učiti, potem to spodbudi njegovo akustično in vizualno učenje.

Če damo indigo otrokom diagnozo, potem jih ožigosamo. Vsako stanje je iluzija. Če pa to stanje diagnosticiramo, ožigosamo ali zdravimo, potem ga naredimo realnega. Razen tega povzročimo, da se poslabša. Pomembno je, da naših otrok na noben način ne ožigosamo in ne ocenimo kot »bolne«. Previdni bodite celo s pojmom »indigo otrok« in naj nas ta etiketa ne zapelje, da bi mislili, da so naši otroci posebni in drugačni. Vsi smo božji otroci in vsi smo eno. Edina razlika je ta: v teh sanjah o materialnem svetu, kjer smo videti ločeni, imajo indigo otroci edinstveno poslanstvo. Dobesedno so ljudje prihodnosti, ki so se inkarnirali na tem planetu, ki ima svoje korenine še v preteklosti. So stvaritelji miru, modre stare duše in upanje za izboljšanje položaja našega planeta. Doma med starši želijo ustvariti mir. Določene stvari jim bolj ležijo na srcu, kot bi to pričakovali od otrok njihove starosti, in izkazujejo modrost, ob kateri onemimo. Humanitarni instinkti so vanje tako rekoč »serijsko vgrajeni« in izkazujejo jih že od vsega začetka. Vedo, da spadajo zraven. So nov evolucijski korak človeštva.

Ljubezen je ključ

Ti otroci ne reagirajo na to, če jim hočete vcepiti občutke krivde, ne reagirajo na vaše trike, poskuse zastraševanja. Če se boste posluževali tega, boste samo izgubili njihovo spoštovanje. Trdno so odločeni, da bodo dobili tisto, kar hočejo dobiti. Na splošno imajo dobre razloge za to, in bolje je, da jim rečete, da boste o stvari še premislili, kot da jim jo takoj prepoveste. Če rečete »ne« in kasneje popustite, potem otroke samo učite, da morajo samo dovolj dolgo sitnariti, pa bodo dobili, kar želijo. To ne pomeni, da jim morate dati vse, kar želijo, ampak to prej pomeni, da tisto, kar rečete, tudi zares mislite, pa če že potrdite ali zavrnete otrokovo željo.

Definirajte meje, preden jih začnete uveljavljati. Če so usklajene z zahtevami otrokove razvojne stopnje, ustvarite prostor za otroško neodgovorno delovanje in dopustite, da se otrok uči iz naravnih in logičnih konsekvenc. Pogovorite se o problematičnih točkah z otrokom in naj ima pravico do soodločanja. Zaupajte mu in zelo verjetno se bo izkazal za zaupanja vrednega.

Mislite na to, da ima ta otrok prav toliko življenj (ali več) za sabo kot vi, in da je torej duhovno bitje, prav tako kot vi, z določenimi izkušnjami, talenti, z določeno karmo in z določenimi karakternimi potezami. Naši otroci so se inkarnirali, da bi bili skupaj z nami. Izbrali so nas za starše, da bi se naučili določenih lekcij, da bi pridobili določene izkušnje, da bi razvili določene vidike svojega bitja, da bi okrepili določene vidike svojega duhovnega razvoja, v katerih se še izkazujejo slabosti. To nas ne odvezuje od naše starševske odgovornosti, nas pa v celoti odvezuje od tega, da bi bili popolnoma in v celoti odgovorni za to, kaj bo iz njih nastalo. Kot duhovna bitja so enakopravni z nami. Sami so si izbrali, da so tokrat naši otroci, mogoče smo bili v kakem drugem življenju mi njihovi otroci. Saj veste, kako starši pogosto rečemo: »Kar počakaj, boš videl, ko boš sam imel(a) otroke. Upam, da bodo ravno taki, kot si ti!« No, morda so naši otroci ravno zaradi tega tokrat naši otroci! Bolj smo podobni svojim otrokom in naši otroci so nam bolj podobni, kot želimo priznati.

Največja razvojna priložnost, ki se nam ponuja, leži prav v naših odnosih z drugimi. Samo na ta način, da nas drugi zrcalijo, dobimo povratno informacijo o tem, kdo smo. Če bomo v problemih, ki nam jih naložijo naši otroci, videli možnosti za razvoj naših otrok in nas samih, bomo opazili, da nas ti problemi veliko manj motijo. Težave sami okrepimo samo v primeru, če si zaradi njih delamo skrbi, iščemo krivca zanje ali poskušamo uiti izzivom, pred katere nas naši otroci postavljajo. Opazujte sami sebe, kaj vam v odnosu z otrokom predstavlja težave, in potem poglejte, v čem bi lahko bila lekcija za vas. Če se boste problemov lotili tako, se boste rešili bojev s svojim otrokom, in vaš odnos z njim se bo izboljšal. Poskušajte videti tudi humorno stran in začutiti ljubezen do tega bitja, ki je za vas nekaj posebnega. Počutite se počaščeni, kajti vaš otrok je imel razlog, da je izbral vas, in sprejmite vašo vsakokratno nalogo. Podarite otrokom svoj čas, svojo pozornost in vas same - to je ljubezen. Otroci se kasneje spomnijo najpomembnejših doživljajev z vami, ne spomnijo pa se, kako pogosti so bili. Dajte jim torej iz vsega srca, kar jim lahko daste.

Samozaupanje indigo otrok je osrednji faktor, ki odloča o njihovem uspehu. Spodbujajte najboljše v njih. Igrajte se z otroki, smejte se z njimi!

»V uri igre lahko izveš o človeku več, kot če se z njim pogovarjaš leto dni. (Platon)

Približati sem se hotela otroku z besedami,
pa so šle pri enem ušesu noter in pri drugem ven.
Približati sem se mu želela s knjigami,
pa sem požela samo zmedene poglede.

Obupana sem se zazrla vase
in zakričala:
»Kako naj se približam temu otroku?«
Tedaj mi je deček zašepetal na uho:
»Pridi, igraj se z mano!«
(Neznan avtor)

Dalai Lama je imel predavanje pred skupino. Rekli so mu, da želi nek otrok, ki boleha za rakom, k njemu, in tako je poprosil otroka, da pride k njemu. S sijočim smehljajem, ki je njegovo naravno znamenje, je Dalaj Lama spoštljivo poprosil otroka, da pove občinstvu, o čem ta trenutek razmišlja. Brez obotavljanja se je otrok obrnil k zbrani množici in rekel: »Jaz sem otrok, ki ima raka. Ampak predvsem sem otrok. Potrebujem igro. Potrebujem smeh. Potrebujem to, da vidite veselje v mojem srcu. In šele potem lahko opazite, da ima moje telo raka. Ta preprosta zgodba ima globok pomen tudi kar se tiče indigo otrok. Da, drugačni so. Da, stare duše so. Da, imajo poseben bivanjski namen. Da, imajo posebne talente in sposobnosti. Da, da, da - toda v prvi vrsti in pred vsem drugim - so otroci. Ne pozabimo tega in potem jih bomo lahko v njihovi svojskosti bolj podpirali. Če nam je življenje tako resno, da nimamo časa igrati se, smejati se, si v dežju zgraditi zavetje, teči s psom po blatu ..., potem smo izgubljeni. Ali kot pravi pregovor: Ni pomembno, kaj nas doleti, ampak kaj s tem storimo.

Kontakt

Oglejte si tudi...

Magazin   › Zanimivosti   › Indigo otroci - povzetek knjige
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.