Lunin magazin

Osnovni sistem duhovnih vaj

Objavljeno: 22.6.2005
Avtor: Kabalist

Duhovne vaje

Znani mistik, utemeljitelj Družbe Jezusove (po domače jezuiti), Ignacij Loyola je ugotovil potrebo po sistemu duhovnih vaj, ki bi tudi preprostim laikom omogočal osebnostno rast. Tako je izdelal silno preprost sistem, temelječ na krščanski mistiki, ki za izvajanje ne potrebuje izolacije od sveta. Nasprotno, potrebna je dejavna vključenost v svet.

Ne mislim vas mučiti z zgodovinopisjem, saj je o tem mistiku dovolj podatkov v knjižnicah in tudi na spletu.

Izhodišče

Duhovne vaje, katere so del prakse v Kabali Ognja Življenja, so neposredna izpeljava vaj Ignacije Loyole. Originalni sistem predpostavlja, da si Katolik (-čanka), a tukaj predstavljen sistem predvideva, da pripadaš zahodnim duhovno-moralnim vrednotam. Sistem sem prečistil in dopolnil, da je del kabalističnega duhovnega treninga. Sistem vaj deluje kot celota in zahteva sledeče:

 • periodičnost
 • sistematičnost
 • natančnost
 • vztrajnost

Vaje se delijo na:

 • posebno izvajane vaje, saj zahtevajo odmerjen čas in prostor
 • vaje kot del vsakdanjega življenja (pozornost)

Koristno predznanje

Priporočam, da predhodno v dobesednem in alegoričnem smislu poskušate razumeti 10 božjih zapovedi. Saj vem, ta sistem moralnosti je bil v svoji zgodovini že mnogokrat zlorabljen, a v Kabali na njih gledamo kot na sistem pozitivne motivacije. Nobena moralni sistem ne zmore človeka narediti moralnega. To mora storiti vsakdo sam, v globini svoje duše.

Seznam vaj za vsakogar

Vsi, ki iščete v duhovnosti veličastje, zveneče izraze iz daljnih dežel, boste razočarani. Besednjak Ognja Življenja in s tem tudi Duhovnih vaj je poslovenjen, kjer se je le dalo. Vaje so razdeljene na sledeče:

 • Dnevne vaje
 • Vaje neprekinjene pozornosti
 • Skupinske vaje
 • Priložnostne vaje

Sedaj vam vsled preglednosti ne morem naklepati celovitega navodila. Ta članek niti ni prostor za to. Dnevne vaje se izvajajo vsakodnevno ali vsaj v dovolj rednih presledkih. Vaje neprekinjene pozornosti se izvajajo ves čas, saj za njih ni potreben poseben prostor, temveč zgolj pozornost na določene stvari. Skupinske vaje se izvajajo v skupini v rednih časovnih terminih. Njih temeljni namen je vzpostaviti dinamiko skupine in določene psihosocialne elemente. Priložnostne vaje se izvajajo samo v posebnih primerih. Vaje se izvajajo v dveh različnih oblikah:

 • indivdualna vadba
 • skupinska vadba

Individualna vadba zahteva samo vašo pozornost in po možnosti naj se izvaja tam, kjer niste moteni od okolja. Skupinske vaje se izvajajo v skupini. Individualni in skupinski del sta komplementarni celoti, ki imata sinergijski učinek.

Vaje

Sproščanje
Vaja sproščanja je namenjena, vašemu telesu. Vsakršno delo na sebi je nekoristno, ako vam truplo trza, kot bi bilo priklopljeno na elektriko. Skoraj vse duhovne tradicije poznajo vaje, s katerimi se ukroti divjega konja telesa. Vajo izvajate sede v položaju faraona ali meniha. Kakor vam je bližje. Ni se vam potrebno mučiti s posebnimi telesnimi položaji, saj to ni pomembno za namen vaj.
Molitev
Molitev je največkrat zlorabljena tehnika. Gre za usmerjeno pozornost na božjo navzočnost. Molitev izgovarjate tako, da s celimi pljuči vdihnete (dihalne vaje niso za odmet), nakar izgovorite molitev, pri čemer izdihnete. Molitev je lahko molitven obrazec ali nekaj, kar vam pade na pamet. Nekatere molitve so namenjene uvodu v duhovno delo, a druge imajo očiščujoč pomen. A vedite, molitev ne sme biti prosjačenje, niti izgovarjanje za lastno lenobo. Naj bo zgolj metoda, s katero spoznavate vidike svoje osebnosti.
Kontemplacija
Kontemplacija je neka vrsta koncrentriranega opazovanja in razmišljanja. Gre za obujanje nezavednih psihičnih energij s pomočjo različnih simbolov. S pomočjo"opazovanja" spoznavate notranji pomen simbolov. najprimernejši simboli za kontemplacijo so na začetku besedila. Osebno priporočam izbrana poglavja Biblije.
Samoopazovanje
Ta vaja je namenjena opazovanjuu lastnih miselnih procesov. Namen vaje je izkustveno ugotoviti, da misli niste vi in da je moč tok misli nadzorovati.
Vizualizacija osebnega Drevesa življenja
Drevo življenja je univerzalni simbol, katerega moč raste z močjo samozavedanja. Najprej je potrebno pravilno izgraditi osebno drevo življenja, kar je dobra vaja koncentracije in vizualizacije. Drevo gradite v sedečem ali stoječem položaju. Morate obvladati oba. Sprva bo težko, a sčasoma boste napredovali. vedite, to je simbol, ki je v vas in ga morate zgolj oživiti.
Logodinamo
Zvok ima vpliv na zavest. S pomočjo pravilnega "uglaševanja" in ustrezne koncentracije pridobite sposobnost razvoja s pomočjo zvočnih formul - logodinamičnih besed. Začne se s prailno lokacijo in "vibriranjem" samoglasnikov, nadaljuje se s posebnimi logodinamičnimi molitvami.
Spoznanje minljivosti fizičnega sveta
Za to vajo je treba zapustiti svojo čumnato in se podati v naravo. Najbolje je iti v kakšen gozd, kjer ni velike možnosti srečanja z ljudeki (volkovi, medvedi ipd.). Najdite si dovolj velik bor ali (v sili) smreko ter se vsedite ob deblo, da je hrbet poravnan z deblom. Drža pri sedenju? Ne se mučiti s kakšnim jogijskim krotovičenjem, samo enostavno prekrižajte noge, a roke pač dajte tako, da vam bo udobno. Pomnite - UDOBNO. zatem se posvetite vojnem, zvokom inu krikom gozda. Samo opazujte in ne poskušajte razmišljati o ničemer. Samo pustite, da signali iz okolja naredijo invazijo na vaša čutila. Začutite, da je fizični svet dinamična spremenljivka... Vse je del popolnega bpžjega razodevanja. A ne pretiravati. Kakšna ura vaje je dovolj.
Dihanje - 1
Človek plitko diha. To je znano. A za zdravje je bolje dihati s celimi pljuči. Vdihnite s prepono tako, da napolnite pljuča od spodaj navzgor. To storite sprva zavestno, nakar bo to postalo skorajda avtomatsko. Izdihnite do konca.
Dihanje - 2
Ritmično dihanje obsega štiri korake. Vdih - zadržitev diha - izdih - zadržitev izdiha. V praksi to pomeni, da vdihnete med štetjem 1 do 4. zatem zadržite dih (štetje 1 - 4), izdihnete med štetjem 1 - 4, nakar zadržite prazna pljuča (1 -4). Sprva uporabite štetje 1 - 4, delajte cca. 3 min.

Neprekinjena praksa

Tako bi lahko rekli za stvari, na katere morate biti neprestano pozorni. To so stvari, katere vam ne vzamejo dodatnega časa, a so silno pomembne za vaš razvoj. Gre za neko vrste samodisciplino.

Spoznanje upočasnjene vsakdanjosti
To je silno pomembna vaja. Vaš razum deluje v čas prostoru. Pozornost je eden od temljev duhovnih veščin, a vaš razum je kot kobilica. Skače sem ter tja. Nikoli niste z mislimi v trenutku sedaj, temveč se gibljete v času pred ali izza trenutka. A tega se boste odvadili. Kaj to v praski pomeni? Najprej oste pravočasno vstajali. Malce boste preleteli dnevne zadolžitve, da poženete motor razuma. Zatem boste vstali, naredili kakšno vajo in se umili. Sledi zajtrk. A pri tem ne boste brali časopisa, niti se ne boste basali kot prašič. Med hranjenjem boste vso pozornost posvetili hrani. Zatem se boste odpravili v službo. Ako je služba od doma oddaljena 2 do 3 km, boste šli peš, a za do 10 km pride v poštev kolo. Izračunajte si, da pridete v službo 15 minut prej. V službi boste z mislimi pri delu. PO službi pojdite mimogrede v kakšno cerkev ali na miren kotiček in si vzemite 15 minut za umiritev misli. Tudi zvečer ne boste buljili v TV do jutra, temveč boste šli spati tako zgodaj, da boste zjutraj zlahka vstali (po možnosti brez ure). Med vsakodnevnimi opravki boste z mislimi na njih. Ko se vsedete, to storite tudi z mislimi in ne v trenutku, ko se vsedete, z mislimi ponovno stojite. Tako si urite pozornost. Sčasoma boste opazili napredek.
Ljubeča pozornost
Ljubeča pozornost je intimen odnos med vami, neskončno majhnim in Bogom (ali kakor že rečete izvoru vsega), neskončno velikim. Božji načrt vam neprekinjeno daruje, a vi sprejemate samo toliko, kolikor ste sposobni ljubeče sprejeti. Odvisni ste od svoje sposobnosti ljubeče pozornosti. Vi gojite svoj odnos z Univerzumom kot celoto, kajti samo tako boste tudi vi v celoti postali to, kar je del božjega načrta. V praksi to pomeni, da morate do vsega razodevanja čutiti iskreno ljubezen brez zahteve po povračilu. Iskreno se morate zaljubiti v vsemogočnost in vseprisotnost razodevajočega bistva Univerzuma. Bog bo skozi vas razodel svoje bistvo, kajti samo ljubeče pozorni ste sposobni prenašati kozmično atrakcijo. V praksi boste v preklopnih trenutkih dneva za hip pomislili in v sebi ponovili kakšno kratko molitev (ni potebe za obrazcem - izmislite si kaj in to uporabljajte - pomeben je namen, ne oblika). Nikoli ne boste o drugih slabo govorili. Vedno boste v vsem iskali dobro in pomagali boste brez zahteve po povračilu. Dajte brezdomcu tolar za njegov dnevni obrok, pomagajte brez izstavitve računa! Ako vas užalijo, ne mislite na maščevanje. Ko vas udari v levo lice, se umaknite. Ne nastavljajte še desnega lica, niti ne vračajte. Samo to je del poti iz egiptovske sužnosti.

Suma sumaris

Morebiti se te vaje zdijo smešne, da ne rečem kar "nemoderne", ker pač ne uporabljam zvenečih besed. Ta sistem korenini v naši podzavesti, prilagojen je nam, zahodnim ljudem in povprečno nadarjen človek s povprečno odmerejno redoljubnostjo pri izvajanju vaj bo hitro dosegel določene uspehe. Za uspeh ni potrebno nobenih zvenečih teorij, sanjarjenja o vnebovzetih in podobnega. Lahko pripadate kateri koli veri, lahko ste ateist... ni pomembno.

To je osnvni sistem, kateri ima seveda svoje nadaljevanje. A obstaja pravilo, da se nadaljevanje preda samo takrat, ko praktikant (praktikantka) obvlada osnovni sistem. Saj ne, da bi se kaj skrivalo. Gre za varnost in učinkovitost. Dokler ne shodiš, pač ne moreš vzleteti. Za nadaljni sistem je potrebno obvladati osnove Kabale.


Duhovne vaje

Znani mistik, utemeljitelj Družbe Jezusove (po domače jezuiti), Ignacij Loyola je ugotovil potrebo po sistemu duhovnih vaj, ki bi tudi preprostim laikom omogočal osebnostno rast. Tako je izdelal silno preprost sistem, temelječ na krščanski mistiki, ki za izvajanje ne potrebuje izolacije od sveta. Nasprotno, potrebna je dejavna vključenost v svet.

Ne mislim vas mučiti z zgodovinopisjem, saj je o tem mistiku dovolj podatkov v knjižnicah in tudi na spletu.

Izhodišče

Duhovne vaje, katere so del prakse v Kabali Ognja Življenja, so neposredna izpeljava vaj Ignacije Loyole. Originalni sistem predpostavlja, da si Katolik (-čanka), a tukaj predstavljen sistem predvideva, da pripadaš zahodnim duhovno-moralnim vrednotam. Sistem sem prečistil in dopolnil, da je del kabalističnega duhovnega treninga. Sistem vaj deluje kot celota in zahteva sledeče:

 • periodičnost
 • sistematičnost
 • natančnost
 • vztrajnost

Vaje se delijo na:

 • posebno izvajane vaje, saj zahtevajo odmerjen čas in prostor
 • vaje kot del vsakdanjega življenja (pozornost)

Koristno predznanje

Priporočam, da predhodno v dobesednem in alegoričnem smislu poskušate razumeti 10 božjih zapovedi. Saj vem, ta sistem moralnosti je bil v svoji zgodovini že mnogokrat zlorabljen, a v Kabali na njih gledamo kot na sistem pozitivne motivacije. Nobena moralni sistem ne zmore človeka narediti moralnega. To mora storiti vsakdo sam, v globini svoje duše.

Seznam vaj za vsakogar

Vsi, ki iščete v duhovnosti veličastje, zveneče izraze iz daljnih dežel, boste razočarani. Besednjak Ognja Življenja in s tem tudi Duhovnih vaj je poslovenjen, kjer se je le dalo. Vaje so razdeljene na sledeče:

 • Dnevne vaje
 • Vaje neprekinjene pozornosti
 • Skupinske vaje
 • Priložnostne vaje

Sedaj vam vsled preglednosti ne morem naklepati celovitega navodila. Ta članek niti ni prostor za to. Dnevne vaje se izvajajo vsakodnevno ali vsaj v dovolj rednih presledkih. Vaje neprekinjene pozornosti se izvajajo ves čas, saj za njih ni potreben poseben prostor, temveč zgolj pozornost na določene stvari. Skupinske vaje se izvajajo v skupini v rednih časovnih terminih. Njih temeljni namen je vzpostaviti dinamiko skupine in določene psihosocialne elemente. Priložnostne vaje se izvajajo samo v posebnih primerih. Vaje se izvajajo v dveh različnih oblikah:

 • indivdualna vadba
 • skupinska vadba

Individualna vadba zahteva samo vašo pozornost in po možnosti naj se izvaja tam, kjer niste moteni od okolja. Skupinske vaje se izvajajo v skupini. Individualni in skupinski del sta komplementarni celoti, ki imata sinergijski učinek.

Vaje

Sproščanje
Vaja sproščanja je namenjena, vašemu telesu. Vsakršno delo na sebi je nekoristno, ako vam truplo trza, kot bi bilo priklopljeno na elektriko. Skoraj vse duhovne tradicije poznajo vaje, s katerimi se ukroti divjega konja telesa. Vajo izvajate sede v položaju faraona ali meniha. Kakor vam je bližje. Ni se vam potrebno mučiti s posebnimi telesnimi položaji, saj to ni pomembno za namen vaj.
Molitev
Molitev je največkrat zlorabljena tehnika. Gre za usmerjeno pozornost na božjo navzočnost. Molitev izgovarjate tako, da s celimi pljuči vdihnete (dihalne vaje niso za odmet), nakar izgovorite molitev, pri čemer izdihnete. Molitev je lahko molitven obrazec ali nekaj, kar vam pade na pamet. Nekatere molitve so namenjene uvodu v duhovno delo, a druge imajo očiščujoč pomen. A vedite, molitev ne sme biti prosjačenje, niti izgovarjanje za lastno lenobo. Naj bo zgolj metoda, s katero spoznavate vidike svoje osebnosti.
Kontemplacija
Kontemplacija je neka vrsta koncrentriranega opazovanja in razmišljanja. Gre za obujanje nezavednih psihičnih energij s pomočjo različnih simbolov. S pomočjo"opazovanja" spoznavate notranji pomen simbolov. najprimernejši simboli za kontemplacijo so na začetku besedila. Osebno priporočam izbrana poglavja Biblije.
Samoopazovanje
Ta vaja je namenjena opazovanjuu lastnih miselnih procesov. Namen vaje je izkustveno ugotoviti, da misli niste vi in da je moč tok misli nadzorovati.
Vizualizacija osebnega Drevesa življenja
Drevo življenja je univerzalni simbol, katerega moč raste z močjo samozavedanja. Najprej je potrebno pravilno izgraditi osebno drevo življenja, kar je dobra vaja koncentracije in vizualizacije. Drevo gradite v sedečem ali stoječem položaju. Morate obvladati oba. Sprva bo težko, a sčasoma boste napredovali. vedite, to je simbol, ki je v vas in ga morate zgolj oživiti.
Logodinamo
Zvok ima vpliv na zavest. S pomočjo pravilnega "uglaševanja" in ustrezne koncentracije pridobite sposobnost razvoja s pomočjo zvočnih formul - logodinamičnih besed. Začne se s prailno lokacijo in "vibriranjem" samoglasnikov, nadaljuje se s posebnimi logodinamičnimi molitvami.
Spoznanje minljivosti fizičnega sveta
Za to vajo je treba zapustiti svojo čumnato in se podati v naravo. Najbolje je iti v kakšen gozd, kjer ni velike možnosti srečanja z ljudeki (volkovi, medvedi ipd.). Najdite si dovolj velik bor ali (v sili) smreko ter se vsedite ob deblo, da je hrbet poravnan z deblom. Drža pri sedenju? Ne se mučiti s kakšnim jogijskim krotovičenjem, samo enostavno prekrižajte noge, a roke pač dajte tako, da vam bo udobno. Pomnite - UDOBNO. zatem se posvetite vojnem, zvokom inu krikom gozda. Samo opazujte in ne poskušajte razmišljati o ničemer. Samo pustite, da signali iz okolja naredijo invazijo na vaša čutila. Začutite, da je fizični svet dinamična spremenljivka... Vse je del popolnega bpžjega razodevanja. A ne pretiravati. Kakšna ura vaje je dovolj.
Dihanje - 1
Človek plitko diha. To je znano. A za zdravje je bolje dihati s celimi pljuči. Vdihnite s prepono tako, da napolnite pljuča od spodaj navzgor. To storite sprva zavestno, nakar bo to postalo skorajda avtomatsko. Izdihnite do konca.
Dihanje - 2
Ritmično dihanje obsega štiri korake. Vdih - zadržitev diha - izdih - zadržitev izdiha. V praksi to pomeni, da vdihnete med štetjem 1 do 4. zatem zadržite dih (štetje 1 - 4), izdihnete med štetjem 1 - 4, nakar zadržite prazna pljuča (1 -4). Sprva uporabite štetje 1 - 4, delajte cca. 3 min.

Neprekinjena praksa

Tako bi lahko rekli za stvari, na katere morate biti neprestano pozorni. To so stvari, katere vam ne vzamejo dodatnega časa, a so silno pomembne za vaš razvoj. Gre za neko vrste samodisciplino.

Spoznanje upočasnjene vsakdanjosti
To je silno pomembna vaja. Vaš razum deluje v čas prostoru. Pozornost je eden od temljev duhovnih veščin, a vaš razum je kot kobilica. Skače sem ter tja. Nikoli niste z mislimi v trenutku sedaj, temveč se gibljete v času pred ali izza trenutka. A tega se boste odvadili. Kaj to v praski pomeni? Najprej oste pravočasno vstajali. Malce boste preleteli dnevne zadolžitve, da poženete motor razuma. Zatem boste vstali, naredili kakšno vajo in se umili. Sledi zajtrk. A pri tem ne boste brali časopisa, niti se ne boste basali kot prašič. Med hranjenjem boste vso pozornost posvetili hrani. Zatem se boste odpravili v službo. Ako je služba od doma oddaljena 2 do 3 km, boste šli peš, a za do 10 km pride v poštev kolo. Izračunajte si, da pridete v službo 15 minut prej. V službi boste z mislimi pri delu. PO službi pojdite mimogrede v kakšno cerkev ali na miren kotiček in si vzemite 15 minut za umiritev misli. Tudi zvečer ne boste buljili v TV do jutra, temveč boste šli spati tako zgodaj, da boste zjutraj zlahka vstali (po možnosti brez ure). Med vsakodnevnimi opravki boste z mislimi na njih. Ko se vsedete, to storite tudi z mislimi in ne v trenutku, ko se vsedete, z mislimi ponovno stojite. Tako si urite pozornost. Sčasoma boste opazili napredek.
Ljubeča pozornost
Ljubeča pozornost je intimen odnos med vami, neskončno majhnim in Bogom (ali kakor že rečete izvoru vsega), neskončno velikim. Božji načrt vam neprekinjeno daruje, a vi sprejemate samo toliko, kolikor ste sposobni ljubeče sprejeti. Odvisni ste od svoje sposobnosti ljubeče pozornosti. Vi gojite svoj odnos z Univerzumom kot celoto, kajti samo tako boste tudi vi v celoti postali to, kar je del božjega načrta. V praksi to pomeni, da morate do vsega razodevanja čutiti iskreno ljubezen brez zahteve po povračilu. Iskreno se morate zaljubiti v vsemogočnost in vseprisotnost razodevajočega bistva Univerzuma. Bog bo skozi vas razodel svoje bistvo, kajti samo ljubeče pozorni ste sposobni prenašati kozmično atrakcijo. V praksi boste v preklopnih trenutkih dneva za hip pomislili in v sebi ponovili kakšno kratko molitev (ni potebe za obrazcem - izmislite si kaj in to uporabljajte - pomeben je namen, ne oblika). Nikoli ne boste o drugih slabo govorili. Vedno boste v vsem iskali dobro in pomagali boste brez zahteve po povračilu. Dajte brezdomcu tolar za njegov dnevni obrok, pomagajte brez izstavitve računa! Ako vas užalijo, ne mislite na maščevanje. Ko vas udari v levo lice, se umaknite. Ne nastavljajte še desnega lica, niti ne vračajte. Samo to je del poti iz egiptovske sužnosti.

Suma sumaris

Morebiti se te vaje zdijo smešne, da ne rečem kar "nemoderne", ker pač ne uporabljam zvenečih besed. Ta sistem korenini v naši podzavesti, prilagojen je nam, zahodnim ljudem in povprečno nadarjen človek s povprečno odmerejno redoljubnostjo pri izvajanju vaj bo hitro dosegel določene uspehe. Za uspeh ni potrebno nobenih zvenečih teorij, sanjarjenja o vnebovzetih in podobnega. Lahko pripadate kateri koli veri, lahko ste ateist... ni pomembno.

To je osnvni sistem, kateri ima seveda svoje nadaljevanje. A obstaja pravilo, da se nadaljevanje preda samo takrat, ko praktikant (praktikantka) obvlada osnovni sistem. Saj ne, da bi se kaj skrivalo. Gre za varnost in učinkovitost. Dokler ne shodiš, pač ne moreš vzleteti. Za nadaljni sistem je potrebno obvladati osnove Kabale.

Magazin   › Zanimivosti   › Osnovni sistem duhovnih vaj
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.