Lunin magazin

Pepel - kot čistilo

Objavljeno: 9.9.2016
Avtor: Bogastvo travnika

Za začetek – v mislih imamo lesni pepel. Torej pepel brez raznih primesi, kot so embalaža, karton, plastika, hrana ipd. – torej pepel, ki je nastal samo iz lesa. Najboljši pepel dobimo sicer iz trdega lesa, saj vsebuje bistveno več hranil.

 

Je bazičen zato je pri delu s pepelom, sploh če je fin prah, priporočljivo uporabljati ustrezno zaščito (rokavice, očala, maska za dihala).

 

Zgodovina pepela je kar dolga. V preteklosti je bil priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko se je pepel načrtno proizvajal. In kot zanimivost: patentiran je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija.

 

Pepel za nemene čiščenja presejemo, da dobimo fin prah. Odlično razmaščuje in polira.  Fini pepel zmešamo z malo vode, da dobimo pasto in uporabimo za čiščenje. Lahko pa tudi suh prah nanesemo na vlažno krpo s katero čistimo. Je naboljše čistilo za čiščenje sajastih steklenih vrat od kamina. Prav tako odlično očiti pečico in žare. Uporabimo pa ga lahko tudi za ročno pomivanje posode – odlično namreč odstranjuje maščobo in ostanke hrane. Lotite se tistih najbolj zahtevnih kosov. V  procesu čiščenja posode, lahko dodamo še kapljico ali dve olja. Namočen pepel, vroča voda in maščoba namreč tvorijo milo.

 

Recept: polirna pasta iz pepela

20 g finega pepela

15 do 20 g vode

Vode dodamo toliko, da dobimo pastozno zmes, ki jo nato uporabimo za čiščenje in poliranje. Ko dodamo vodo se mešanica malo segreje.

 

Recept: čistilo za steklo

Pepel namočimo v topli vodi, ga po nekaj urah precedimo in tekočino uporabimo za umivanje stekel. Več ko bo pepela, močnejše bo čistilo. 

 

Poleg naštetih idej za uporabo pepela, bodo pripravki iz njega poskrbeli tudi za sijaj pribora in nerjaveče posode. Odlično ostranijo tudi ostanke lepila (npr. nalepke).

 
Magazin   › Zanimivosti   › Pepel - kot čistilo
Oglejte si tudi

Silva metoda - znanstven..ma - seminar v Ljubljani

Silva metoda je serija mentalnih vaj in tehnik za dosego sinhronizacije leve in desne polovice možganov s čimer se odklene višji potenciali vsakega uma. Na ta način lahko odkrijemo genija v sebi in si pomagamo sami:
› Preberi več

Rune kot pomoč pri neobremenjenem življenju

Nordijske Rune so skrivnostni simboli, ki so veljali za vedeževalski pripomoček. Vendar so vse prej kot to.
› Preberi več

Detox črna maska

Imaš težave z mozoljčki, aknami in ogrci? Hitro in enostavno si lahko sama pripraviš črno masko, ki učinkovito odpravlja težave z aknasto in mastno kožo. Obnese pa se tudi pri nadležnih ogrcih.
› Preberi več

Ametist - kristal spiritualnosti

Ametist velja za močen zaščitni kamen, saj čisti prostor negativnih energij in varuje naše energetsko polje. Vibracija kristala deluje na fizičnem, čustvenem in psihičnem nivoju, saj odpravlja stres in v življenje prinaša harmonijo.
› Preberi več

Roževec - kristal ljubezni

Roževec je napolnjen z nežno in toplo energijo, zato bo v vaše življenje prinesel več ljubezni, sreče, miru in samozaupanja. Sprošča neizražena čustva in srčno bolečino. Roževec krepi in odpira srčno čakro.
› Preberi več

Vrtnica - simbol lepote, ljubezni in ravnovesja

Vonj vrtnice pomirja, sprošča in dviguje razpoloženje. Deluje na vseh ravneh, tako na naše telo kot na naš um. Pomaga proti depresiji, žalosti, strahu in jezi, obenem pa je čudovita za odpravljanje ženskih težav.
› Preberi več

Materina dušica ali timijan

Materina dušica blaži vrsto težav: lajša prebavne motnje, čisti aknasto kožo, pomaga pri zdravljenju in razkuževanju zgornjih dihalnih poti, pomirja kašelj, uspava, pomirja in krepi živce, pospešuje tudi potenje in prebavo ter sprošča krče.
› Preberi več

Sivka in njena uporaba

Sivko lahko uporabite kot sproščujočo kopel, za boljši spanec, kot masažno olje, za lajšanje glavobola, za nego aknaste kože, preganjanje mrčesa ter umirjanje srbenja po pikih žuželk.
› Preberi več

Jupiter v Strelcu – ujemi svoje sanje

Planet Jupiter v astrologiji simbolizira naše potrebe in želje po napredku, rasti in širitvi. Njegov prehod skozi Zodiakalen krog traja 12 let.
› Preberi več

Orgonit - vir življenjske energije

Orgoniti odpravljajo težave, ki so posledica onesnaženosti sodobnega okolja. Z energijo napolnijo tako naš življenjski prostor kot tudi naš organizem in tako pozitivno vplivajo na naše psihofizično počutje.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.