Lunin magazin

Pepel - kot čistilo

Objavljeno: 9.9.2016
Avtor: Bogastvo travnika

Za začetek – v mislih imamo lesni pepel. Torej pepel brez raznih primesi, kot so embalaža, karton, plastika, hrana ipd. – torej pepel, ki je nastal samo iz lesa. Najboljši pepel dobimo sicer iz trdega lesa, saj vsebuje bistveno več hranil.

 

Je bazičen zato je pri delu s pepelom, sploh če je fin prah, priporočljivo uporabljati ustrezno zaščito (rokavice, očala, maska za dihala).

 

Zgodovina pepela je kar dolga. V preteklosti je bil priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko se je pepel načrtno proizvajal. In kot zanimivost: patentiran je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija.

 

Pepel za nemene čiščenja presejemo, da dobimo fin prah. Odlično razmaščuje in polira.  Fini pepel zmešamo z malo vode, da dobimo pasto in uporabimo za čiščenje. Lahko pa tudi suh prah nanesemo na vlažno krpo s katero čistimo. Je naboljše čistilo za čiščenje sajastih steklenih vrat od kamina. Prav tako odlično očiti pečico in žare. Uporabimo pa ga lahko tudi za ročno pomivanje posode – odlično namreč odstranjuje maščobo in ostanke hrane. Lotite se tistih najbolj zahtevnih kosov. V  procesu čiščenja posode, lahko dodamo še kapljico ali dve olja. Namočen pepel, vroča voda in maščoba namreč tvorijo milo.

 

Recept: polirna pasta iz pepela

20 g finega pepela

15 do 20 g vode

Vode dodamo toliko, da dobimo pastozno zmes, ki jo nato uporabimo za čiščenje in poliranje. Ko dodamo vodo se mešanica malo segreje.

 

Recept: čistilo za steklo

Pepel namočimo v topli vodi, ga po nekaj urah precedimo in tekočino uporabimo za umivanje stekel. Več ko bo pepela, močnejše bo čistilo. 

 

Poleg naštetih idej za uporabo pepela, bodo pripravki iz njega poskrbeli tudi za sijaj pribora in nerjaveče posode. Odlično ostranijo tudi ostanke lepila (npr. nalepke).

 
Magazin   › Zanimivosti   › Pepel - kot čistilo
Oglejte si tudi

Jupiter v Strelcu – ujemi svoje sanje

Planet Jupiter v astrologiji simbolizira naše potrebe in želje po napredku, rasti in širitvi. Njegov prehod skozi Zodiakalen krog traja 12 let.
› Preberi več

Orgonit - vir življenjske energije

Orgoniti odpravljajo težave, ki so posledica onesnaženosti sodobnega okolja. Z energijo napolnijo tako naš življenjski prostor kot tudi naš organizem in tako pozitivno vplivajo na naše psihofizično počutje.
› Preberi več

› Preberi več

Uran v Biku – SVET, KOT ..POZNAMO, SE BO SPREMENIL

Uran, planet nenadnih sprememb, je 15.5.2018 ob 12:10 vstopil v najbolj stabilno in zemeljsko znamenje, Bika. V njem bo ostal 7 let. Naravi znamenja Bika in planeta Urana sta neusklajeni, saj je Bik počasen in previden, medtem ko je Uran hiter...
› Preberi več

Saturn v Kozorogu – nov red na starem pogorišču !

Saturnov prehod nas sooča z realnostjo in ruši naše morebitne iluzije. Od nas zahteva delo in trud, saj so področja, ki jih aktivira tokom svojega prehoda, podvržena preizkušnjam in počasni rasti.
› Preberi več

Pomoč in zdravljenje s Samorogi

Samorogi niso samo mistična bitja, ampak so konkretna bitja, ki nas, če jim dovolimo, usmerjajo, vodijo ter nam pomagajo prebuditi sebe skozi odpravljanje vzorcev in bremen, zaradi katerih ne živimo v sedanjosti in smo obstali na točki.
› Preberi več

Čisto osebno, personaliz..darilo za celo življenje

Astrocaffe osebni horoskop - knjiga, ki govori o tvojem življenju. Popolno darilo.
› Preberi več

Osebni horoskop v knjigi..Darilo za celo življenje

Astrocaffe osebni horoskop v knjigi je resnično darilo za celo življenje, saj vam omogoča odkrivati in razvijati vaše potenciale ter vas opozarja na pomanjkljivosti, na katerih morate delati, da lahko zaživite polno življenje.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.

POPOLNO DARILO

Knjiga, ki govori o tvojem življenju

Moderna razlaga osebnega horoskopa v lični in povsem personalizirani knjigi.
Darilo z imenom in priimkom, na katerega boste ponosni.

NAROČI KNJIGO