Lunin magazin

Pepel - kot čistilo

Objavljeno: 9.9.2016
Avtor: Bogastvo travnika

Za začetek – v mislih imamo lesni pepel. Torej pepel brez raznih primesi, kot so embalaža, karton, plastika, hrana ipd. – torej pepel, ki je nastal samo iz lesa. Najboljši pepel dobimo sicer iz trdega lesa, saj vsebuje bistveno več hranil.

 

Je bazičen zato je pri delu s pepelom, sploh če je fin prah, priporočljivo uporabljati ustrezno zaščito (rokavice, očala, maska za dihala).

 

Zgodovina pepela je kar dolga. V preteklosti je bil priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko se je pepel načrtno proizvajal. In kot zanimivost: patentiran je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija.

 

Pepel za nemene čiščenja presejemo, da dobimo fin prah. Odlično razmaščuje in polira.  Fini pepel zmešamo z malo vode, da dobimo pasto in uporabimo za čiščenje. Lahko pa tudi suh prah nanesemo na vlažno krpo s katero čistimo. Je naboljše čistilo za čiščenje sajastih steklenih vrat od kamina. Prav tako odlično očiti pečico in žare. Uporabimo pa ga lahko tudi za ročno pomivanje posode – odlično namreč odstranjuje maščobo in ostanke hrane. Lotite se tistih najbolj zahtevnih kosov. V  procesu čiščenja posode, lahko dodamo še kapljico ali dve olja. Namočen pepel, vroča voda in maščoba namreč tvorijo milo.

 

Recept: polirna pasta iz pepela

20 g finega pepela

15 do 20 g vode

Vode dodamo toliko, da dobimo pastozno zmes, ki jo nato uporabimo za čiščenje in poliranje. Ko dodamo vodo se mešanica malo segreje.

 

Recept: čistilo za steklo

Pepel namočimo v topli vodi, ga po nekaj urah precedimo in tekočino uporabimo za umivanje stekel. Več ko bo pepela, močnejše bo čistilo. 

 

Poleg naštetih idej za uporabo pepela, bodo pripravki iz njega poskrbeli tudi za sijaj pribora in nerjaveče posode. Odlično ostranijo tudi ostanke lepila (npr. nalepke).

 
Magazin   › Zanimivosti   › Pepel - kot čistilo
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.