Lunin magazin

TAI CHI - PLES NARAVE

Objavljeno: 14.6.2005
Avtor: Društvo TAOIN
TAI CHI - PLES NARAVE

Tai chi je starodavna veščina meditativnega gibanja, ki pomaga na poti osebne in duhovne rasti. Preko umirjenega gibanja, dihanja in opazovanja pretoka življenjske energije nas uči ravnovesja in nas vodi do popolnega zdravja in blagostanja telesa, uma in duha. Nauči nas pridobivati energijo, sprostiti napetosti, izboljša držo in dihanje. Čeprav je tai chi sproščena meditacija v gibanju, vsebuje tudi tehnike za samoobrambo.

 

TAI CHI JE HARMONIJA

Tai chi je prefinjen ples, ples s taom – veliko naravo. Starodavni taoisti so opazili, da smo del narave in univerzuma; saj smo vsi rojeni iz energij Zemlje, zvezd, planetov in drugih elementov. Toda moderni ljudje smo pozabili na naše mesto v naravi in si moramo ponovno zagotoviti svoje prirojeno pravico, da smo otroci narave. Vrnitev na pot narave pomeni vrnitev na pot uresničevanja naših vrlin, vrnitev k tau – k izvoru. Pomeni živeti v harmoniji z naravnimi vzorci in energijami. To harmonijo so taoisti prikazali z znamenitim simbolom jina in janga, ki se imenuje »tai chi tu«. Veščina tai chi je fizična manifestacija igre jina in janga, negativnega in pozitivnega, ženske in moškega, zemlje in neba, lune in sonca, dneva in noči, vdiha in izdiha, trdega in mehkega, obrambe in napada... Medsebojno druženje jina in janga predstavlja najbolj osnovno in najbolj kompleksno delovanje človeka, narave in vesolja. Vsi fenomeni najdeni v univerzumu, vidni ali nevidni, so rezultat vzajemne igre jina in janga. Zato poznati tai chi ne pomeni samo poznati skrivnosti popolnega gibanja, temveč pomeni poznati modrosti nenehnih sprememb in bivanja v harmoniji z univerzumom.

 

POZABILI SMO ŽIVETI ZNOTRAJ SEBE

Prav tako kot je univerzum povezana in nedeljiva celota, je tudi naše telo povezana celota, kjer je vsak del povezan z drugimi in odvisen od njega. Kot odrasli pa, žal, večino življenja presedimo, tako da pogosto pozabimo uporabljati vse dele telesa. Odvisni postanemo od rok in glave, medtem ko hrbtenico, noge in medenico uporabimo le, ko gremo do avta, dvigala, kjer pa ponovno sedemo in spet pričnemo uporabljati le roke in glavo. S tem ko si omejimo gibanje, pogosto pozabimo, kako se gibati na učinkovit, lahek in močan način. Ko pozabimo, kako živeti znotraj svojih teles, si omejimo ne le gibanje, temveč tudi razumevanje in sčasoma pozabimo, kdo v resnico smo.

 

KAKŠNO ENERGIJO VZGAJAMO

Ko je naš um umirjen, lahko prodremo v globino samega sebe in se spoznamo. Na ta način ugotovimo, kdo v resnici smo in kakšno energijo vzgajamo. Glede na to, kakšno energijo vzgajamo, je takšno tudi naše razumevanje, misli, čustva, dejanja, pričakovanja in modrost. Potrebno je razumeti, da je vse, kar obstaja, ena energija, ki pa se razlikuje po prefinjenosti oziroma gostoti. Če je naša energija težka, potem lahko pričakujemo tudi težko življenje, če je lahkotna, potem lahko pričakujemo lahkotno življenje.

Energijo lahko primerjamo z vodo, ki je lahko:

- kot led - trda, groba in fizična

- kot tekočina - prilagodljiva, nežna, voljna in vztrajna

- kot para - brezoblična, neomejena in nekonfliktna.

Lahko si predstavljate, kaj se zgodi, če led sreča led; pride do trenja, krhanja in lomljenja. Če se srečata dve tekočini, pride do zlitja in mešanja, trenje je minimalno. Če se srečata dve pari, pride do združevanja in poenotenja, trenja ni. Če vzgajamo energijo, ki je groba kot led, se zelo težko prilagajamo in se omejimo samo na fizični nivo. Če led utekočinimo, vidimo, da to ni edina resničnost, čutimo se bolj živi in prosti, če pa tekočino uparimo, pa spoznamo tudi duhovni nivo in se napotimo na pot božanskosti, pot taa. Povedano drugače, ko transformiramo led, presežemo omejitve telesa, ko transformiramo tekočino, presežemo omejitve uma in čustev, ko transformiramo paro, presežemo omejitve duše. Na tem nivoju se popolnoma pomešamo s taom.

 

TAI CHI PRI POMIVANJU POSODE

Pri tai chiju smo sproščeni, dihamo počasi, globoko in tekoče. Telesno strukturo poravnamo tako, da se lahko v nas pomeša energija Neba in Zemlje. Ko občutimo chi, ki se pretaka znotraj nas, pričnemo ples s taom. Energiji dovolimo, da premika telo v popolni strukturi. Poudarek pri tai chiju je ustvarjanje enovitosti znotraj sebe in enovitosti s taom. To se doseže na različnih nivojih prakse in se izraža v vsakodnevnem življenju. Tako potem, ko razumemo notranja načela, lahko tai chi izvajamo medtem ko hodimo, sedimo, pomivamo posodo, kosimo travo, likamo, spimo, meditiramo ...

 

VPLIV NA TELESNO DRŽO IN ČUSTVA

Ena najbolj pomembnih koristi, ki jih pridobite s prizadevno vadbo tai chija, je izboljšana telesna drža. Slaba drža je ena izmed največjih blokad na duhovni poti. Slaba drža je kombinacija čustvenih brazgotin in pomanjkanja samozavedanja. Ko postanejo negativna čustva kronična, se vtisnejo v fizični okvir, kar nam onemogoča, da bi občutili harmonično in uravnoteženo čustveno stanje. Verjetno ste že opazili, da negativna mentalna oziroma čustvena energija, denimo depresija z plitkim dihanjem in sključeno držo drži posameznika v tem stanju. Na drugi strani se jeza pojavi skupaj z pospešenim dihanjem in povečanim pritokom energije v zgornji del telesa. Z umirjenim dihom in pravilno strukturo telesa lahko zelo učinkovito kontroliramo vsa ekscesivna čustva. S samozavedanjem smo pozorni do energije, ki se pretaka znotraj energetskih kanalov in fizične strukture. Poravnava telesa - strukture je naravna funkcija človeškega telesa, ki pa jo po otroštvu pogosto izgubimo. Z vadbo tai chija lahko zavestno in redno popravljamo strukturo, dokler ni ta ponovno del telesnega znanja. Izboljšava telesne drže - strukture se takoj odseva tudi v izboljšanju mentalne in čustvene strukture ter igra odločilno vlogo pri zdravi cirkulaciji energije. Taoistične tehnike že več tisočletij prikazujejo in potrjujejo, da je slaba energetska cirkulacija glavni vzrok bolezni. Ko z meditacijo, tehnikami gibanja, pravilno prehrano, spolnostjo in pozitivnimi mentalnimi in čustveni stanji ponovno sprostimo energijo, bolezen hitro oslabi. Telo ponovno odseva večne zakone narave, da vse, kar se giba, ostane zdravo in normalno. 

 

Ostale koristi tai chija:

Tai chi ima vsesplošni zdravilni učinek na naše telo, um in duha; pomaga ozdraviti kronične bolezni, ima regenerativne učinke in živčni sistem, lahko pretvori negativna čustva, okrepi vezi, kite, mišice in kosti, poveča življenjsko moč, energijo in razumevanje. Nemoten pretok energije po meridianih podari boljše zavedanje sebe in okolice ter nenazadnje tudi ravnovesje in lepe, graciozne gibe in kretnje.

 

SKRIVNOSTI BORILNIH VEŠČIN

Verjetno ste že gledali kakšen film o borilnih veščinah, kjer je starec z lahkoto premagal številne mladeniče, da so popadali kakor listje v jeseni? Pri tem pa se ni nihče ranil ali poškodoval – razen, če niso znali padati. „Kako le?“ se vprašamo. S pomočjo hitrosti, čudežnih moči? Da veliki junaki nimajo sebi enakih, je to posledica razumevanja načela jina in janga. Ti mojstri razumejo načela ko na primer: „Napredovati in umikati se je ena in ista stvar“ ali pa „Stoj kot skala, v akciji bodi kot kolo“. Razumejo, da približanje in zlepljenje pomeni tudi oddaljevanje ter da oddaljevanje pomeni tudi približanje in zlepljenje. Razumejo, da „Jin nikoli ne zapušča janga in da jang nikoli ne zapušča jina. Medtem, ko plešejo skozi igro jina in janga, se nanje ne more prilepiti nobena stvar, če ji ne dovolijo“.

S postopnim pridobivanjem življenjske energije – chi - si lahko posameznik odpira vrata v nove sposobnosti in višja razumevanja. Tako lahko mojstri prežečo nevarnost zaznajo v trenutku, ko se pojavi, in jo lahko preprečijo, še preden se zgrne nadnje. Lahko zaznajo vsako misel ali namen svojega nasprotnika. Nenaden gib nasprotnika se zanje odvija kot počasen posnetek, kjer je še veliko časa, da se odločijo, kako bodo preprečili nasprotnika. „Ko napredujem, bo nasprotnik občutil oddaljevanje. Pri mojem umikanju bo občutil približevanje in prenatrpanost. Niti majhna ptica ne more vzleteti, ker ni nikjer dovolj trdnega dela, od koder bi se dvignila. Niti muha ne more nikjer pristati. Tako nasprotnik ne more vedeti, kje v meni poteka izmenjava energije, toda sam vem, kje je nasprotnikova moč in kje jo lahko preusmerim”, pravi Chung-Yue Wangu, najboljši učenec ustanovitelja tai chija Chang San-Fenga.

Čeprav se mnoge tehnike bojevanja razlikujejo, nepremagljivi mojstri vedo, kako lahko kilogram premika pol tone. Imajo nenaden vpogled v popolnost, poznajo nekaj, kar očitno ni stvar fizične moči.

 

POSTATI ENO Z UNIVERZUMOM

Končni cilj tao prakse je "postati eno z univerzumom in naravo". Pri tai chiju se to odseva skozi telo, um in duha. Gibati se pričnemo kot celota, toda ne samo telesno, temveč tudi umsko in duhovno. Naša zavest in um ostajata v sedanjosti, da ne blodita in raziskujeta po preteklosti in prihodnosti. Ko se lahko povežemo s svetovi okrog nas, iz naše notranje enovitosti, občutimo globoko povezanost z univerzumom. To je popoln ples s taom, ki se nato izraža na vseh področjih življenja.

 

Dušan Donko in Bernarda Pavič

Magazin   › Zdravje   › TAI CHI - PLES NARAVE
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.