Lunin magazin

Stavrolit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Stavrolit
Rombični 2FeO . AlOOH . 4Al2[O | SiO4]
Pogoste primesi: Co, Mg, Mn, Ti
Trdota: 7 - 7,5
Gostota: 3,65 - 3,77 g/cm3
Element: ogenj, voda, zrak, zemlja

Izvor imena:

Grška beseda stauros pomeni križ; stavrolit običajno tvori dvojčke, ki so zrasli v križni ali x-obliki.

Stavrolit je rdečkast do temnorjav mineral, školjkastega do iverastega loma, steklenega, na površini tudi motnega, na lomu pa mastnega sijaja. Na površini je videti hrapav. Je pleohroičen, tali pa se samo z boraksom ali fosforno soljo. Količina kremena v stavrolitu je zelo različna in se giblje med 28 do 49 %. Metamorfno lahko preide v muskovit. Rad se pojavlja skupaj s sljudami, distenom, avanturinskim glinencem, silimanitom, granatom, turmalinom, cirkonom in rutilom. Precej redkejši je Lusakit – kobaltni stavrolit. Ta je črn, če ga spoliramo, pa je videti modrikast.


Nahajališča:

Stavrolite so našli v Alpah, v Skandinaviji, na Češkem, v Rusiji in ZDA. Kobaltni stavrolit je bil najden le v severni Rodeziji.


Možnosti zamenjave:

Dvojčki, zrasli v križ ali x obliko so tako specifični, da ga ni moč zamenjati.


Ponaredki:

Ni mi znano, da bi stavrolite ponarejali.


Tradicionalna uporaba:

Nekdaj so jim rekli lapis crucifer, uporabljali pa so jih kot amulete pri krstu.

V okrožju Patrick v Virginiji (ZDA), so stavroliti znani kot vilinski kamni, ki naj bi nastali iz solz, ki so jih točile vile, ko so izvedele za Kristusovo smrt. Stavrolit so v preteklosti nosili predvsem kot zaščito pred slabimi nameni drugih, boleznim in nesrečami, verjeli pa so tudi, da krepi spolno moč.


Uporaba danes:

Danes kraki stavrolita simbolizirajo štiri osnovne elemente. Še vedno veljajo za simbol zaščite, znano pa je tudi, da so kar trije ameriški predsedniki (Roosevelt, Wilson in Harding) nosili stavrolit kot kamen sreče. Pogosto ga nameščajo tudi v avto, saj naj bi zagotavljal varno vožnjo. Položen na solarni pleksus zajezi čustveni nemir, na drugi čakri pa stimulira seksualne impulze.

V zadnjem času ga uporabljamo predvsem pri meditaciji. Programiramo ga za kontrolo oziroma obvladovanje moči osnovnih štirih elementov; kvaliteto posameznega elementa mentalno vtisnemo po vrsti v krake križa, nato pa nad močmi elementov vzpostavimo mentalni nadzor. Pri takšnem programiranju si pogosto pomagamo z barvnimi svečami, ki simbolizirajo moč posameznih elementov, postavimo pa jih v smereh krakov križa.


Astrološke povezave:

Ob vstopu v astrološko obdobje vodnarja, pripisujemo stavrolit osebam, ki so tako po sončnem, kot po ascendentnem znamenju vodnarji.

Magazin   › Kristali   › Stavrolit
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.