Lunin magazin

Kremen

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Kremen
KREMEN (GORSKI KRISTAL, KAMENA STRELA, QUARTZ)
Trigonalni SiO2
Trdota: 7
Gostota: 2,65g/cm3
Element: univerzalni mineral

Izvor imena

Izraz quartz je začel prvi uporabljati začetnik finske književnosti Mikael Agricola (1529), ime pa izvira iz besede querkluftertz, kar je bil izraz za saksonsko rezilo. Kamena strela je slovenski opisni izraz za prozoren kremenov kristal, beseda kremen, pa ima verjetno indoevropski izvor, saj je izraz kre pomenil goreti, tleti, netiti. Beseda kristal pa izvira iz grščine, kjer beseda krystallos pomeni led – kamene strele, ki so jih našli v Alpah, so imeli za kose ledu, ki se ne more več staliti.


Kremen v obliki lepo razvitih kristalov, vidnih s prostim očesom, imenujemo fanerokristaličen (grško phaneros – viden); sem sodijo kamena strela, ametist, roževec, čadavec, citrin, mlekovec, mačje oko, tigrovo oko in kremeni z različnimi vključki (rutilov kremen, avanturin, prasem...). Najdemo pa ga tudi kot drobnozrnati agregat, katerega obliko zaznamuje izraz kriptokristalična (grško kryptos – skrit), kamor sodijo kalcedoni in ahati, ter v amorfni obliki (grško amorphos – brezobličen), kjer kristalov ni več opaziti; v to skupino sodijo npr opali in stekla, z enako kemično sestavo, vendar brez kristalne strukture.

Preden se lotimo opisa kamene strele kot najbolj uporabljanega minerala v kristaloterapiji, pa omenimo še nekaj zanimivejših pojavnih oblik kremena. S kristalizacijo kremena v sedimentnih kamninah v fazi njihovega strjevanja (diageneza), najpogosteje nastanejo kremenovi kristali s številnimi vključki, zlasti anhidrita in bitumna. Z rastjo ob sočasnem nadomeščanju sedimentne kamnine, nastajajo v sedimentnih plasteh lepo razviti terminirani kremenovi kristali, ki so se jih prijela diamantna imena, pa čeprav nimajo z diamanti ničesar skupnega (herkimerjev diamant, cerkniški demant…). Iz prenasičenih raztopin, ali ko tlak in temperatura hitro padata, pa nastanejo motni, stopničasto oblikovani kristali kremena, brstične, artičokaste ali žezlaste oblike. Dogaja se, da se v fazi formiranja kristalov na obstoječe ploskve usedajo drugi kristalni delci iz raztopine (klorit, hematit…). Kadar jih kasneje prekrije nova plast kremena, dobimo v notranjosti kristala obris kristala, kakršen je bil tedaj, ko so se nanj usedali delci; to se lahko ponovi celo večkrat, takšne kristale pa imenujemo fantomi.

Kamena strela je brezbarvna ali bela različica kremena školjkastega loma in steklenega, na kristalnih ploskvah bolj ali manj mastnega sijaja, topna v HF kislini.

Dobro prevaja toploto, zato ob stiku s kožo deluje hladno. Zaradi vključkov plinov in tekočin, je tudi občutljiva na temperaturne spremembe.


Nahajališča

Najlepše in največje so našli v Rusiji, Braziliji, ZDA (Arkanzas), Namibiji in na Madagaskarju. Pri nas so našli lepe kamene strele v Crngrobu, Črnem vrhu nad Polhovim gradcom, Hrastniku (hrib med Škofjo Loko in Železniki), pri Cerknici pa so našli majhne dvojno terminirane kamene strele, ki jih imenujemo Cerkniški demant.


Možnosti zamenjave

Kameni streli so lahko precej podobni kristali apofilita. Ločimo ju po piramidalnih zaključkih kristalov apofilita.


Ponaredki

V nakitu kremen včasih zamenjajo s steklom. Steklo je mehkejše od kremena in s pravim kremenom ponaredek (steklo) zlahka razimo.


Tradicionalna uporaba

Številna ljudstva, tako Avstralije in Indonezije kot tudi Severne Amerike, so imela kremen za kose, ki so se odkrušili od neba ali nebeškega prestola. Sveta in mogočna voda v iniciacijskih obredih avstralskih vračev velja za utekočinjeni kremen. Kamena strela pa je simbol strele oziroma nebesne dejavnosti; predstavlja silo, nabito z magično, fetišistično močjo.

Simbolizira duh in intelekt človeka. V preteklosti je bila zelo pogosto uporabljana v magijsko-zdraviteljske namene. Dr. William Fernie je v knjigi Precious stones (1909) pisal o uporabi kremenovega prahu, zmešanega z vinom, kot zdravila proti griži, eliksir iz kamene strele pa je priporočal za obvladovanje vročinskih stanj. Med gabonskimi Fangi se je ohranilo izročilo, po katerem dajejo porodnicam med noge kameno strelo, češ da to olajša porod. Pri Jakutih (Rusija) porodnice pijejo vodo, v kateri so kosi kamene strele, da bi se lažje znebile posteljice, s takšnim napitkom pa si pomagajo tudi pri zaprtju sečevoda ali črevesja.

Vrači severnoameriških Indijancev so za zdravljenje in magijske rituale uporabljali ceremonialne palice, katerih zaključek je bil iz kamene strele. To konico so vrači plemena Cherokee hranili v jelenji koži in jo v prepričanju, da je živa, v določenih časovnih intervalih “hranili” z jelenjo krvjo, nasploh pa je kamena strela veljala za močan talisman lovcev. O uporabi kamene strele med Indijanci najdemo obilo podatkov v knjigi The Handbook of American Indians North of Mexico (1910). V Evropi so ji pripisovali moč, da odganja demone, bolezni ter nas fizično in psihično okrepi.

Simbol strele oziroma orodje božjega maščevanja pa je bil pri starih Rimljanih očitno tudi kresilni kamen (kremen). Pri sklepanju pogodb ali sporazumov so namreč žrtvovali Jupitru prašiča, ki so ga udarili po glavi s kremenom, kar naj bi bilo poroštvo za prisego in poštenje, kajti Jupiter je bil bog prisege (deus fidius). Če bi prelomili prisego, bi jih Jupiter udaril, kot so sami pobili prašiča, in to toliko močneje, kolikor močnejši in silnejši je bil (Tit Livij).


Uporaba danes

Pri opisu zdravilnih učinkov kamene strele je zelo zanimiva paralela med delovanjem bioenergetika in kristaloterapevta, ki zdravi pacienta s kameno strelo. Za dokazano imamo lahko dejstvo, da deluje bioenergetik, vsaj s frekvenčnega stališča, s popolnoma enako energijo kot jo lahko dobimo iz kristala kamene strele.

Andrija Puharich, ameriški parapsiholog, ki je deloval v okviru Nase, bolj znan po proučevanju telekineze v zvezi z Urijem Gellerjem, je namreč izmeril, da se iz rok bioenergetikov širijo alternirajoča zdravilna elektromagnetna polja s frekvenco 8 Hz. Ugotovil je tudi, da so elektromagnetna polja višjih in nižjih frekvenc za človeka zelo neugodna. Elektromagnetno polje frekvence okoli 8 Hz, pa dobimo ob pravilni uporabi tudi iz kamene strele. John Pierrakos, direktor inštituta za bioenergetsko analizo v New Yorku in sodelavec Nase, je v svojem delu The energy field in man and nature objavil presenetljive izsledke svojih raziskav. Kristali kamene strele namreč zaradi različnih vplivov, kot so npr. zemeljsko magnetno polje, rotacija Zemlje itd., vibrirajo različno glede na stran neba, kamor so obrnjeni. Če je vrh kremenovega kristala obrnjen proti jugu, vibrira s frekvenco 9 Hz, če je obrnjen proti zahodu – 6 Hz, severu – 4 Hz, proti vzhodu pa s frekvenco 14Hz. Če je kristal postavljen pokonci ali navzdol, vibrira s frekvenco, ki je aritmetična srednja vrednost navedenih veličin, kar približno ustreza lastni frekvenci Zemlje oz. takšni vibraciji, kakršno namerimo pod bioenergetikovimi rokami.To hkrati tudi pomeni, da nam napačna uporaba kristalov kamene strele naredi več škode kot koristi.

Pri bioenergetiku in kristaloterapevtu pa gre na nek način za zdravljenje s posredovanjem zemeljskega elektromagnetnega polja, saj je znano, da bioenergetiki ne zdravijo s svojo energijo, temveč delujejo le kot posredniki. Dr. Robert Beck, jedrski fizik, je meril tudi možganske tokove zdraviteljev in ugotovil, da je vzorec možganskih tokov pri vseh zdraviteljih enak (7,8 – 8 Hz med zdravljenjem, kar ustreza lastni zemeljski frekvenci). Ko je raziskoval naprej, je ugotovil, da je poleg frekvence tudi faza možganskih valov pri zdraviteljih sinhronizirana s Schumannovo resonanco (lastna frekvenca Zemlje). Iz tega lahko sklepamo, da zdravitelji jemljejo energijo iz elektromagnetnih zemeljskih polj in z njo zdravijo bolnike. Med zdravilnim polaganjem rok se tudi delovanje bolnikovih možganskih valov uskladi z zdraviteljevimi tako v ritmu kot po fazi. Zdravitelj torej poveže pacienta z zemeljskim elektromagnetnim utripom, za popolnoma enaka načela pa gre tudi, ko kristaloterapevt deluje na pacienta s kristali kamene strele.

Kamena strela
Kot okrasni kamen v bivalnih prostorih izboljšuje atmosfero. Eliksirji imajo splošen poživljavajoč učinek, v nakitu pa prinaša dolgoživost (nakit iz kamene strele je lahko vzrok nespečnosti).

Kremenov ježek
Uporabljamo ga predvsem kot okrasni kamen, krajši čas pa deluje tudi kot zaščita pred škodljivimi sevanji. Ta zaščita postane sčasoma neučinkovita, saj se mineral spontano programira s škodljivimi energijami. Kremenove konice, obrnjene v vse strani, simbolizirajo univerzalnost.

Herkimerjev diamant, cerkniški demant
Veljata za talisman razvoja, splošne ekspanzije, napredka in čistih misli.


Astrološke povezave

Kameno strelo pripisujemo astrološki kombinaciji strelec-vodnar, primerna pa je tudi za osebe, rojene v sončnem znamenju rib in z ascendentom v ovnu.

Magazin   › Kristali   › Kremen
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.