Lunin magazin

Indigo otroci - vprasanja in odgovori

Objavljeno: 26.7.2002
Avtor: Mateja Keber

NAJPOGOSTEJSA VPRASANJA STRASEV O INDIGO OTROCIH

Odziv na moje clanke o Indigo otrocih je razveseljivo velik in na nekaj najpogostejsih vprasanj odgovarjam ponovno tam, kjer sem zacela -
v reviji Aura.
Nekaj odgovorov je vzetih tudi iz intervjuja, ki ga je pripravila prof.
Breda Podbreznik Vukmir in bo objavljen v lokalnem casopisu.

Kaj so skupne znacilnosti Indigo otrok?

Preden omenim njihove skupne vedenjske vzorce, po katerih jih lahko prepoznamo, bi rada povedala, s kaksnim namenom so med nami. Zdi se mi pomembno, da se tega veckrat spomnimo, posebno pa takrat, ko stojimo pred konfliktno situacijo, ki je bila z otrokove strani izzvana. Njihov namen (in res ga otroci ne zaznajo zavestno, ker delujejo instiktivno) je lepo sporocil svetu M. Jackson v pesmi, v kateri nas poziva, da ustvarimo boljsi svet. Prav to pocnejo ti otroci. Iluzorno je misliti, da iz prisotnosti vseh vrst strahu, ki jih nosimo v sebi, lahko zraste mir. In zato nam ti otroci ne bodo dopustili, da bi v nas ostala skrita in nepreobrazena tema. S prstom kazejo naravnost tja, kjer tema isce svojo odresitev.

Ena kljucnih in mocno opaznih lastnosti (tudi precej motecih za stara prepricanja) je njihovo »kraljevsko« obnasanje. Ti otroci ze od svojega rojstva svoj prihod naznanjajo z izrazanjem, da »so bogovi na zemlji« in zato vredni, da so spostovani. Njihova lastna volja je skoraj neuklonljiva, njihova notranja moc pa nekaj, ob cemer cloveku zmanjka »starega« navdiha in je skoraj primoran v preobrazeno delovanje. Tisti, ki imajo doma taksen biser, vedo, o cem govorim! Skupno vsem tem otrokom je tudi njihovo globoko socutje (npr., mocno jih gane vest o pretepanju otrok ali mucenju zivali), veliko ustvarjalne energije, prav tako pa tudi visoka stopnja inteligence, ki pa jo nas solski sistem pravzaprav tezko odkrije, ker jo se vedno isce po starih merilih in, ker ti otroci ne cutijo potrebe po potrjevanju. V sebi nosijo veliko notranjo modrost, duhovno inteligenco in so prepoznavni tudi po globokem, modrem pogledu. Kar je skupno tem otrokom, je tudi hiter upad pozornosti ob dolgocasnih, ponavljajocih nalogah (zato je sola zanje taaaako dolgocasen kraj) in uravnotezeno delovanje desne in leve polovice mozganov (ugotovljeno s testiranji). S tem pravzaprav naznanjajo novo obdobje v zgodovini obstoja clovestva- uravnotezenost med zensko in mosko energijo.Njihova energetska struktura je precej bolj subtilna, zato so v tem casu velikih sprememb pri njih pogoste vrtoglavice, glavoboli, prebavne motnje, bolecine v razlicnih delih telesa, npr. cuden obcutek razlike med desno in levo stranjo telesa... Nekaj, kar tezko razume profesor sportne vzgoje in nekaj, kar predstavlja veliko uganko zdravnikom. In, ker gre za otroka, starsi tu pogosto (stari strah pred avtoriteto, kar sola in zdravstvo se vedno je, za vecino ljudi) raje verjamejo »drugim pomembnim«, kot, da bi bili otroku v podporo, ga poslusali, MU VERJELI in ukrepali po lastnem obcutku, kaj otrok takrat potrebuje.

Kolikokrat jih srecujes v svojih razredih?

Njihovo stevilo strmo narasca! Nekako navajajo l. 1986- 87, ko naj bi se ti otroci zaceli bolj mnozicno rojevati in to potrjujejo tudi moje izkusnje. Lansko solsko leto, ko sem se bolj predano lotila opazovanja teh otrok, sem v osmih razredih zasledila enega, kvecjemu dva Indigca v razredu. Letosnji osmi razredi imajo v svojih sredinah ze po stiri, celo pet takih otrok, medtem, ko jih je v petem razredu vsaj tretjina! Viri navajajo, da je od l. 1995 priblizno 95% vseh rojenih otrok, Indigo otrok! Upam, da vas ta podatek ni prestrasil, je pa precej jasno, da nam ne bodo dopustili, da bi ostali tu, kjer smo.

Se ti zdi, da bi solski sistem in pedagoska stroka lahko sprejela to trditev o indigo otrocih?

Zadnji cas veliko razmisljam o solskem sistemu in o tem, kaj naj bi njegova prenova sploh bila. Samo besede »potrebna je preobrazba«, niso dovolj. To je tako, kot, ce ze pet/deset let (vse zivljenje) pocenjate nekaj na enak nacin in se pri tem zavedate, da vam nacin, ki ga izbirate, ne prinasa tistega, kar zelite. Ob posledicah svojih izbir pa samo govorite: »Ja, tu je moj problem. Zavedam se, da moram glede tega nekaj narediti. No, zivljenje caka na tisto »nekaj« in pred tem je dobro vedeti, kaj naj bi »nekaj« bilo! Tudi s prenovo solskega sistema je podobno. Kaj pomeni prenova? Prenova cesa? Odgovor nam lahko ponudijo Indigo otroci. Preobrazbe je potreben nespostljiv odnos do otrok. To, da smo odrasli, nam ne daje nobene pravice, da z otroki ravnamo nespostljivo, da jim ne dovolimo, da izrazajo svoje mnenje (drugacno od nasega-privzetega), da zavracamo njihove predloge poti resevanj, da se se vedno naslanjamo na kaznovanje z obcutki krivde (lazje je, kot razvijati svojo avtenticno moc), groznje in ustrahovanje,... Smiselno je tudi razmisljanje, koliko vsebin je takih, ki jih otrokom, z razlicnimi oblikami prisile, vsiljujemo kot nujne za njihovo zivljenje, in imajo resnicno vrednost v zivljenju, torej ostanejo v spominu kot trajno znanje, ko opravljamo delo, ki si ga kot odrasli izberemo( »Silite, nas, da mladost zapravljamo za kup neuporabnih bedarij, zaradi katerih nimamo casa uzivati svoje mladosti, koristijo pa tako nicemur!«)? Ce imamo dovolj poguma, da se pri tej resnici zadrzimo dovolj dolgo, se kar naenkrat sesuje precej tega, na cemer temelji nas solski sistem, ali ne.

Na misel mi je prisla ena simpaticna prispodoba nasega delovanja, ki jo je nekoc povedal, Thomas Keller. Morda se vam bo zdelo malo hecno, ampak ni dalec od resnice. Takole gre: »Predstavljajte si, da stojite sredi prometne ceste in debelo strmite v tovornjak s prikolico, ki se vam z veliko hitrostjo priblizuje. Stojite in gledate, kaksna ogromna zadeva drvi naravnost proti vam in ob tem razmisljate: »Pa zakaj tale tovornjak drvi ravno proti meni? Kako je to mogoce?« Precej preprosto je prepoznati, da taksno razmisljanje ne prinasa kaj drugega kot..., no, dokoncajte zgodbo sami.

Ne gre za to, ali bo stroka sprejela ta izziv (nobene moznosti nima, da ga ne bi), gre za to, da

izberemo LAŽJI PREHOD v spremembe! Ce bi kogarkoli v solstvu vprasala, ali si zeli nasilja in burnih konfliktov, bi bil odgovor znan. Seveda ne! In, ce bi ga vprasala, si pripravljen preobraziti svoje strahove? Tu pa ze nisem vec prepricana, da bi bilo pritrdilnih odgovorov veliko. Pa gre za eno in isto stvar! Ce povem iz izkusenj - odziv na clanke je bil res velik, vendar ne iz vrst kolegov (tudi izjeme so, seveda)! Pravzaprav je tako, da o tem ne razmisljam, ko opazujem in pisem o Indigo otrocih - kaj bodo ljudje naredili s tem, kar povem, je njihova stvar. In, se strinjam, solski sistem je narejen za otroke, ki sledijo njegovim zahtevam. »BITI PRIDEN (da bos dober)« je mocan vzorec, ki pa ni lastnost Indigo otrok.

Ali si kdaj kot uciteljica dozivela trpek priokus pri stikih s starsih, ko si morala kritizirati njihovega otroka in hkrati zaznala, da bi tudi ti starsi radi imeli pridnega, uspesnega, veselega, krotkega in sploh cudovitega otroka?

Menim, da ni koristno zdaj vse metati v en kos. Niso vsi vedenjsko moteci otroci, Indigo otroci in ne gre za to, da bi odrasli otrokom dopuscali vse v imenu tega pojava! Celo obratno je. Ce se izkaze, da imate Indigo otroka, je zanj se kako dobrodoslo (tega si pravzaprav zeli od vas), da dosledno vztrajate pri izpolnjevanju dogovorov (npr. o vecernem izhodu, pospravljanju,...), prav tako pa je tudi zelo koristno za njegov razvoj, da ga ucitelj navaja (z demokraticnim pristopom) na urejenost in mu daje jasno vedeti, da ne podpira nasilnega vedenja in mu pomaga, da prepoznava posledice svojih izbir. Kar je nezdruzljivo s temi otroki, je nespostovanje in avtoritaren nacin, s katerim odrasli pristopajo k njim! Saj vemo - najbolj socne zgodbe iz nasega zivljenja (bolece, bolece!) so tiste iz solskih dni. Slisim, da so isti ucitelji in profesorji, ki so v casu moje mladosti igrali glavne vloge v teh nasih (resnicnih) zgodbah, se vedno trdno na svojih polozajih. Nimam se namena spuscati v njihove izbire, raje sem pozorna na to, kaj jaz izbiram zase.

Ne gre za to, da bi starsi radi imeli uspesnega in, kar je se tega, otroka, vprasanje je, ali tudi zares tako vidimo svojega otroka? Ga dozivljamo tako, ko nase navlece najbolj neprimerne kombinacije oblacil, ko se odpravljamo na obisk k starsem, ali takrat, ko se mu ne ljubi prijazno kramljati z druzinskim znancem in nam nameni samo zavijajoc ali strm pogled, ali, ko nas njegova razrednicarka poklice na razgovor zaradi njegovega neprimernega vedenja ali, ko ima slabe ocene,...Kar je vredno razmisleka je dejstvo, da starsi sami ocenjujemo svoje otroke po tem, kako uspesni/pridni so v soli!!! Spremembe naj bi se najprej zgodile doma! Ko sola ne bo vec merilo, po katerem bi starsi »merili« (ze izraz se mi ne dopade) vrednost svojega otroka, se bo zgodilo tisto, kar si, pravzaprav zelo mocno zelimo - spostovanje VSEH prinasa mir na Zemljo! Malce pravljicno se slisi v tem casu, vendar imamo za to res veliko moznosti! Na nek nacin je tale cas precej podobna iniciacija kot npr. resna bolezen. Najvecje trpljenje clovek dozivlja, ko se upira dejstvu, da je resno bolan.Toliko energije in moci gre v zanikanje resnice in toliko napetosti se sprosti, ko se vda in sprejme - in s tem ustvari prostor za preobrazbo.
Otroci ne bodo kar pozabili na svoj namen - niti malo ne! Bomo pocakali na tovornjak s prikolico? Tudi lahko. Vse je odvisno od nas.

Po katerih znacilnostih lahko starsi prepoznamo taksne otroke?

Oh, prepricana sem, zdaj, po odzivu na clanke pa se prav posebej ( samo se sledili naj bi temu bolj pogumno in vzravnane drze), da starsi teh otrok zelo dobro veste, da to niso samo »moteci« otroci, pac pa zelo, zelo globoka, modra, intuitivna in zrela cloveska bitja, ki jim ne mores kar tako vsiliti svojega mnenja, se posebno pa ne taksnega, ki nima nikakrsnega pojasnila. Temu otroku ne mores reci:«Naredi to!«, ker te bo takoj strmo pogledal in vprasal:«Zakaj naj to naredim in - zakaj, prav zdaj?« (nikar si ne privoscite odgovora »ker sem jaz tako rekel«, ce ne zelite doziveti Indigo scene). Kako jih prepoznati? Otroci sami ze zelo kmalu in glasno povedo, da so drugacni in, da jih ne razumemo.Ce vam nasteto zveni znano, potem imate verjetno to cast, da v svojem domu gostite Indigo otroka: neupostevanje hisnih pravil (in pravil nasploh - »To se mi zdi butasto in zato tega ne nameravam storiti!«), minimalna zavzetost za uspeh v soli, brezbriznost glede tega, kaj naj bi postali (ker jim to ne pomeni kaj dosti, glede na njihovo zavedanje, da to, kar jih uci sola, nima kaksne posebne vrednosti za zivljenje), provociranje druzinskih navad, ucenje ob prizgani televiziji in glasni glasbi iz CD plejerja(vse naenkrat, seveda), upravljanje/popravljanje vseh aparatov pri hisi (ne glede na njihovo starost), nam nerazumljiva spretnost pri delu z racunalnikom, njihov odlocen »NE!« za katerim pokoncno in vztrajno stojijo, sprasevanje nenavadnih vprasanj (veliko sprasevanja kar naprej) o zivljenju, o smrti in, znacilno vztrajanje, da odraslim ne dovolijo ziveti v prikrivanju resnicnih custev in obcutkov (»Mami, a si jezna?« »Seveda nisem, ljubcek!« »Pa si!«). Toda pozor: ce ste izbrali nasilje nad njimi, se vam lahko zgodi, da bo malcek poklical policijo in zelo jasno povedal, da ga ne spostujete! Kot sem ze na zacetku rekla - za resnico gre in to z veliko zacetnico in tukaj ni stranskih izhodov - dosledno nam jo kazejo. Imajo svoj razlog za to, da so tu - njihov prihod naznanja nove moznosti zivljenja na Zemlji! Dobro se je tega spominjati!

In kako naj starsi ravnamo z njimi?

Tako, da ne sledite nicemur, kar so vas naucili, pac pa sebi. Na kratko- zavrzite vse, kar so vam povedali »pomembni drugi« in se odlocite, da sledite resnici. Otroci vam bodo pri tem v veliko podporo. Kaj ste si kot otrok zeleli od starsev? Zdaj je priloznost, da to naredite. Zanimiv paradoks, kajne - prav tega ne dovolimo svojim otrokom!? In, se bolj zanimivo - ko ne dovolimo otrokom tega, cesar so vredni, sebi preprecujemo, da bi to izkusali. Otroci se zavedajo svoje lastne vrednosti, mi smo tisti, ki se je ne. Malce smesni pa ze smo, ko se tako borimo, da bi jih prepricali, da niso vredni spostovanja (seveda neuspesno, ker ne nosijo nasih vzorcev in ne poznajo obcutkov krivde), medtem, ko se obilno pritozujemo (vloga zrtve nas se dobro drzi), kaj vse pocnejo »drugi« z nami in kaj »se nam groznega dogaja«, kar ponavadi jezno in uzaljeno zakljucimo z: »Taksno nespostovanje pa presega ze vse meje!«... Zacnimo torej pri sebi. Zacnimo zdaj.

Ali so vsi Indigo otroci tako opazni in moteci za odrasel svet?

Na nek nacin vsi. Vendar je res, da ni opazna samo njihova pokoncna drza in mocna lastna volja, pac pa tudi njihovo globoko socutje, humorna naravnanost in izjemen stik z naravo(zelo radi imajo kristale!), posebej z zivalmi V clankih sem ze omenila, da je Nancy A. Tappe razvrstila Indigo otroke v vec skupin in po nacinu odzivanja se kar precej razlikujejo med seboj. Na primer, razlika med humanistom in konceptualcem je precejsnja v odzivanju na zunanji svet. Humanist je zelo komunikativen otrok, veliko (veliko!) sprasuje, in njegov odnos do zunanjega sveta je zelo prijateljski. Vendar - ima zelo mocno lastno mnenje (skupna znacilnost Indigo otrok), ki pa jo svetu podaja z veliko ocarljivih nasmehov in z mnogo bolj »mehkim« pristopom, kakor konceptualec, ki se komajda odziva na zunanji svet in je globoko zatopljen v svoje ideje in koncepte. »Moteca« za odrasli svet sta verjetno oba, prvi zaradi nenehnih zahtevnih vprasanj, ki terjajo precej prisotne pozornosti, ker ni zadovoljen s kaksnim povrsnim odgovorom, pa tudi zaradi mocnega lastnega mnenja, ki ga tako prijazno servira odraslim.Izziv je ravno v tem, da te razorozi, se preden se zaves, kako te je postavil pred lastno ogledalo (»Kaksno je pa tvoje mnenje in kako pokoncno stojis za njim?«) . Medtem, ko konceptualec »para« zivce odraslim s svojo predano zatopljenostjo (po moznosti ob glasni glasbi), s katero nas nenehno spominja, kaj pomeni, »biti ves prisoten« v tistem, kar pocnes. Njegova miza je polna nekih vrednih stvari, ki se jih ne sme zavreci, cetudi tedne dolgo lezijo tam in ob njih nastajajo nove in nove...Ustvarjalec je prav tako lahko precejsen izziv, saj nenehno poskusa nove in nove izraze in starsem pogosto zmanjkuje potrpljenja, ko po treh mesecih odlozi kitaro, ki si jo je taaako zelel igrati in se zacne navdusevati nad violino (»zacne navdusevati« je ravno tista znacilna Indigo energija, ker to pomeni »priskrbite instrument za vasega genija«)... Ko pa ta otrok odkrije »svoj instrument« ga v zelo kratkem casu osvoji in novi Mozart je tu. Vendar tudi ta otrok tega ne pocne iz potrebe po potrjevanju, pac pa iz lastne predanosti taksnemu izrazanju sebe. Teh otrok ni treba priganjati k vaji, nemalokrat bi si zeleli prav nasprotno! Videti tega otroka, kako zelo uziva (koliko strasti!) v svojem ustvarjalnem izrazu je posebno dozivetje, ce pa si njegov stars, se skoraj ne mores izogniti vprasanju »Cemu sem pa jaz s takim uzitkom predan? In - kje se skriva moja genialnost?«

Pravis, da imajo razvito duhovno inteligenco? Moja hci se samo nasmehne vsemu, kar disi po duhovnosti. Njena duhovna inteligenca je rave in plesanje do jutra!

Se veliko tega nas ucijo! In vse ima skupni imenovalec - ZA RESNICO GRE! Mogoce pa duhovna inteligenca ni to, kar smo mi verjeli, da je? In, mimogrede, rave je zelo priljubljena zvrst glasbe med Indigo otroki. Takole mi je opisala dozivljanje rave-a sestnajstletnica: »Rave mi pomaga,da potujem k svojim zvezdam. (te otroke imenujejo tudi Zvezdni otroci). In ples je cudovita tehnika uravnotezanja in razvijanja strasti in veselja (toplo priporocam)! Se mnogo je, kar caka na resnico. Tisto, kar Indigo sporoca, ko se nasmiha nasi duhovnosti je nasvet, da »Boga iscimo na pravi polici«! Duhovnost teh otrok je drugacna kot nasa - vesela, preprosta in zelo strastna. Indigo otroci nicesar ne iscejo, pac pa svojo duhovnost zivijo.

Mateja Keber (objavljeno v reviji Aura)

Magazin   › Zanimivosti   › Indigo otroci - vprasanja in odgovori
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.