Lunin magazin

Domače milo in njegova skrivnost

Objavljeno: 9.9.2016
Avtor: Bogastvo travnika

Izdelava mila res ni zakomplicirana. Vsaj na prvi se tako zdi. Potrebujemo maščobo in lužno raztopino. Pod maščobo razumemo neko olje ali maslo. Seveda dajejo različne maščobne različne rezultate – nekatere se penijo, druge ne, nekatere naredijo milo mehko, druge naredijo milo trdo, imajo različno delovanje na našo kožo.  In tisto, kar je največji izziv in brez česar ne gre, je lužna raztopina. Da jo naredimo potrebujemo lug in tekočino v kateri lug raztopimo.  Glede luga veljajo zelo resna varnostna opozorila, ki jih je potrebno nujno zelo natančno in dosledno upoštevati. Resno !!!

 

OPOZORILO

Pri izdelavi mila ne gre brez luga. Pri delu z njim moramo dosledno upoštevati varnostna navodila, imeti moramo zaščiteno kožo, dihala in oči. Vedeti moramo kako ga nevtraliziramo. Predvsem pa moramo vedeti in razumeti kaj se stresa kam – če tukaj naredimo napako imamo lug povsod, predvsem pa na sebi. Si predstavljate kaj na vaši koži naredi neka močna kislina? No, lug, ki ga uporabljamo pri izdelavi mila je ena močnejših baz in naredi podobno!!! Torej ne lotevajte se izdelave mila, če niste prepričani kaj delate in kako. Poškodbe so zelo resne!!!

 

Domače milo

Torej pod pogojem, da nam je jasno in razumljivo kaj in kako se dela, se lahko lotimo izdelave mila. Domače milo ima sicer razmeroma visok Ph, nekje okoli 9, kar je precej bazično, vendar pa boste razliko in odlične lastnosti dobrega domače mila zelo hitro prepoznali in cenili. Milo, ki ga naredimo sami je namreč povsem po našem okusu – igramo se lahko s kombinacijami različnih olj in masel ter z različnimi dodatki za barvo ali vonj. Domača mila so zelo blaga in odlično delujejo na kožo, saj vsebujejo približno 10% glicerola.

 

Vonj in barva

V milo lahko dodamo različne dodatke. Zaradi njihovega dodatnega negovalnega ali kakšnega drugačnega učinka, ali pa zaradi barve. Tako lahko dodajamo posušena zelišča, različne gline ipd. Za vonj pa uporabimo eterična olja ali druge dišave, pri čemer pa je seveda pomembno poznati učinke eteričnih olj, v kakšnih koncentracijah jih uporabljamo in kako jih kombiniramo, da je vonj čim bolj obstojen.

 

Trdo ali tekoče?

Razlika ni le v agregatnem stanju, temveč tudi v samem postopku izdelave, ter seveda v uporabljenih sestavinah. Več ustvarjalnih možnosti in možnosti kombiniranja nedvomno omogoča izdelava trdega mila. Pri obeh pa veljajo ista varnostna opozorila.

Magazin   › Zanimivosti   › Domače milo in njegova skrivnost
Oglejte si tudi

› Preberi več

Uran v Biku – SVET, KOT ..POZNAMO, SE BO SPREMENIL

Uran, planet nenadnih sprememb, je 15.5.2018 ob 12:10 vstopil v najbolj stabilno in zemeljsko znamenje, Bika. V njem bo ostal 7 let. Naravi znamenja Bika in planeta Urana sta neusklajeni, saj je Bik počasen in previden, medtem ko je Uran hiter...
› Preberi več

Saturn v Kozorogu – nov red na starem pogorišču !

Saturnov prehod nas sooča z realnostjo in ruši naše morebitne iluzije. Od nas zahteva delo in trud, saj so področja, ki jih aktivira tokom svojega prehoda, podvržena preizkušnjam in počasni rasti.
› Preberi več

Pomoč in zdravljenje s Samorogi

Samorogi niso samo mistična bitja, ampak so konkretna bitja, ki nas, če jim dovolimo, usmerjajo, vodijo ter nam pomagajo prebuditi sebe skozi odpravljanje vzorcev in bremen, zaradi katerih ne živimo v sedanjosti in smo obstali na točki.
› Preberi več

Osebni horoskop v knjigi

Vsak je rojen pod srečno zvezdo. Osebni ali rojstni horoskop pa je kot zemljevid, ki ti natančno predstavi tvojo osebnost, obnašanje, pomanjkljivosti in potenciale in te popelje do tiste zvezde, ki prinaša srečo tebi.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Divji kostanj in njegova čistilna moč

Uporaba kostanja kot čistilnega sredstva danes ni več tako poznana. Nekoč pa so ga uporabljali tako za osebno nego, kot za pranje.
› Preberi več

Pepel - kot čistilo

V prehodnih obdobjih je kamin super zadeva. Nad kaminom in uporabo kurjave v njem imamo popolen nadzor in tako si lahko pripravimo tudi zelo kvaliteten pepel. Pepel je vsestransko uporaben - tokrat bomo pogledali kako ga uporabiti kot čistilo.
› Preberi več

Zelenjavne začinke

Zelenjava je zdravilna prav tako, kot so številne cvetlice in druge rastline. Škoda jo je pustiti, da propade in v pozno poletnem obilju jo lahko porabimo tudi za zanimive mešanice
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.