Lunin magazin

TANTRA - DIH SONCA IN DIH LUNE

Objavljeno: 29.11.2004
Avtor: Šola Krija tantra joge
TANTRA - DIH SONCA IN DIH LUNE
DIH SONCA IN DIH LUNE

Simbolizem sonca in lune se pogosto uporablja v Taoističnih, Tantričnih in drugih jogijskih učenjih.

Sonce predstavlja moški del naše psihe. Povezan je z levo možgansko polovico, njegov element je ogenj in predstavlja intelektualno delovanje.

Luna pa je njegovo nasprotje in predstavlja žensko energijo znotraj nas, ki je povezana z desno možgansko polovico, z elementom vode in intuitivnim delovanjem.

V telesu imamo tri glavne energetske poti - nadije - ki se imenujejo Ida, Pingala in Šušumna.

Po Idi potuje ženska ali lunarna energija, ki je povezana z levo nosnico. Če imamo pri dihanju bolj odprto levo nosnico, je torej Ida aktivna. To pomeni, da trenutno deluje naša desna možganska polovica, da smo torej v sprejemljivem razpoloženju, smo bolj čustveni in intuitivni.

Po Pingali pa teče moška, sončna energija, ki je povezana z desno nosnico. Ko imamo bolj odprto desno nosnico, deluje naša leva možganska polovica. To pomeni, da smo bolj intelektualno aktivni, kreativni in imamo več iniciative.

S pomočjo tega znanja lahko sami nadzorujemo našo energijo. Če želimo biti bolj sprejemljivi in intuitivni/ženska, lunarna energija/, zapremo desno nosnico. To lahko storimo s kosmom vate ali pa nosnico pokrijemo s prstom. Če pa želimo biti bolj agresivni in analitični /moška, sončna energija/ naredimo obratno in dihamo samo skozi desno nosnico. Lahko tudi obrnemo glavo na desno in tako stimuliramo levo nosnico in na levo, če želimo odpirati desno nosnico.

Jogiji, ki so opazovali dihanje so ugotovili, da se preko dneva izmenično odpirata enkrat ena in enkrat druga nosnica.. Ti intervali so dolgi okrog 45 minut. V času ko se nosnici menjata pa nastopi trenutek ravnovesja. Takrat sta obe nosnici enako odprti, Ida in Pingala ali naš moški in ženski princip sta v ravnovesju in obe možganski polovici ne delujeta več izmenično, temveč istočasno. Takrat se aktivira Šušumna, energetski kanal v sredini hrbtenice.Doseči, da bi bilo to ravnovesje trajno, je cilj jogijskih vaj. Istočasno delovanje leve in desne možganske polovice je tudi sposobnost, ki je značilna za vse genije. Einstein je recimo, svojo relativnostno teorijo zaznal intuitivno /ženska stran/, istočasno pa je imel vse matematično znanje, da jo je lahko izrazil tudi intelektualno /moška stran/. Mnogim izumom je botrovala intuicija, saj so izumitelje navdihnile sanje ali vizije, vendar ne bi ti izumi nikdar ugledali luči sveta brez znanja in analitičnih sposobnosti leve /moške/ možganske polovice.

IZMENIčNO DIHANJE

Neravnovesje moških in ženskih energij je pogost vzrok fizičnih bolezni in čustvenega nemira. Izmenično dihanje je tehnika s pomočjo katere uravnovešamo obe energiji v telesu. Po približno petih minutah takega dihanja, bi morali imeti obe nosnici enako odprti in obe možganski polovici uravnovešeni. Ta tehnika pa nam pomaga tudi kadar imamo preveč energije v glavi, saj jo enakomerno razporedi po celem telesu in je zato tudi učinkovito zdravilo pri glavobolih.

1.Sedemo na stol in zravnamo hrbtenico. Združimo palec in kazalec leve roke in roko položimo na koleno. Iztegnjeni kazalec desne roke položimo na tretje oko /točka med obrvmi/, tako da lahko s kazalcem in sredincem zatiskamo nosnici.

2.Preverimo katera nosnica je bolj odprta. Zapremo jo in izdihnemo skozi drugo nosnico. Vdihnemo skozi isto nosnico v ritmu štetja do sedem.

3.Zapremo obe nosnici, zadržimo dih in štejemo do sedem.

4.Odpremo drugo nosnico in izdihnemo med štetjem do sedem.

5.Takoj po izdihu ponovno vdihnemo skozi isto nosnico, štejemo do sedem.

6.Zapremo obe nosnici in zadržujemo dih. Štejemo do sedem

7.Izdihnemo skozi drugo nosnico med štetjem do sedem.

In tako izmenično dihamo. Vedno vdihnemo skozi isto nosnico, kot smo izdihnili, zadržimo dih in potem nosnici zamenjamo.Vajo ponavljamo vsaj sedemkrat. Med dihanjem smo sproščeni in pozorni, da sta izdih in vdih čim bolj tekoča in povezana.če imate visok pritisk, ne zadržujte diha ampak takoj nadaljujte z izdihom skozi drugo nosnico.

DIH SONCA IN LUNE V LJUBLJENJU

V tantričnem ljubljenju partnerja usklajujeta moški in ženski princip v sebi in med seboj, s pomočjo sinhronizacije in konvergence dihanja. Njuni življenjski sili se s pomočjo zavestnega dihanja združita v skupen vrtinec ekstatične energije. Tantrični teksti nam ponujajo celo bogastvo informacij o tem kako lahko med ljubljenjem uporabljamo dih lune /kjer je dominantna leva nosnica-torej ženski princip/ in dih sonca /kjer je dominantna desna nosnica, torej moški princip/. Najprej moramo vedeti, da kadar ležimo na boku, s tem avtomatično odpremo nasprotno nosnico. Ko torej ležimo na levem boku, se odpre naša desna nosnica in obratno. Ko se v sanjah premetavamo z boka na bok, poskuša naše telo na ta način nezavedno povrniti ravnovesje diha sonca in lune, ki smo ga izgubili preko dneva.

Tantrični teksti učijo, da ko je v trenutku orgazma pri moškem dominantna desna nosnica in pri ženski leva, bo v slučaju spočetja otrok moškega spola. Če pa je obratno, bo otrok ženskega spola. V kolikor pa je pri obeh partnerjih dominantna ista nosnica, bo imel ta otrok močna homoseksualna nagnjenja. Različni položaji ljubljenja, ki jih najdemo v Kama Sutri in drugih tantričnih knjigah, so bili ustvarjeni za to, da vplivajo na nepravilnosti diha, pravilno usmerjajo energetske tokove in omogočajo spočetje zdravih otrok.

Tantrični spisi nas učijo tudi, da se bo močno povečala privlačnost med partnerjema kadar moški zavestno vdihne zrak, ki ga je ženska izdihnila skozi levo nosnico v njegovo desno nosnico.Ta privlačnost bo še močnejša, če bo tudi ženska zavestno vdihnila zrak, ki ga je moški izdihnil skozi desno nosnico nazaj v njeno levo. Ta izmenjava se velikokrat zgodi sama po sebi, če partnerja med odnosom ležita na boku, obrnjena drug proti drugemu.

V mnogih kulturah ima dih mističen pomen. Eskimi recimo ne izkazujejo naklonjenosti s poljubom, temveč se podrgnejo z nosovi in izmenjajo svoj dih. Mnogi tradicionalni mistični teksti poudarjajo povezujočo moč komplementarnega diha .Ekstatično ljubljenje je najmočnejše ko sta diha partnerjev uravnovešena in komplementarna in mnogi obredi in položaji so namenjeni zavestnemu odpiranju komplementarnih nosnic. Če med ljubljenjem zavestno usmerjamo dihanje, združujemo svojo življenjsko silo z življenjsko silo partnerja. Ta izmenjava vitalnih energij povezuje partnerja v večnosti, daleč preko omejitve fizičnega bivanja in tako presega obljubo »dokler naju smrt ne loči » - koncept , ki je v kozmičnem smislu pesimističen in omejujoč.

Polona Sepe

Magazin   › Zanimivosti   › TANTRA - DIH SONCA IN DIH LUNE
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.