Lunin magazin

Jogijska higiena

Objavljeno: 3.6.2010
Avtor: LN Uredništvo
Morda bo to koga presenetilo, vendar prebivalci indijske podceline, ki higieni javnih prostorov res ne namenjajo velike pozornosti, posvečajo prav neverjetno veliko časa svoji osebni higieni. Čas, ki ga tudi najrevnejši Hindujci vsak dan namenijo čiščenju telesa, predvsem umivanju zob ter čiščenju ustne in nosne votline, pravzaprav močno presega zahodna merila.

GRGRANJE (KAVALAGRAHA)


Grgranje je dnevna rutina mnogih Indijcev, zlasti tistih ki vadijo jogo. Tako ajurvedska medicina kot zahodna anatomija označujeta ustno votlino kot vhod, ki vodi do ušes, grla in nosu. Ajurvedski zdravniki zato ustno votlino imenujejo saptapath (sapta - sedem; path - prehod), torej prehod, v katerem se združuje sedem poti: nosnica (2), evstahijeva cev (2), ustna votlina, sapnik in požiralnik. Ustna votlina je torej pomembna pri prenosu tako grobih kot finih energij v našem telesu, zato je higiena ustne votline pomembna za zdravje. Z grgranjem spodbudimo krvni obtok globoko v grlu in delovanje žlez slinavk, ki pomagajo odstranjevati nečistoče iz ustne votline.

TEHNIKA
 • Čajno žličko soli dodajte v kozarec vroče vode in počakajte, da se raztopi. Naredili ste krepčilno raztopino, nekakšen tekoči obkladek, ki vsebuje dvakrat več soli kot kri. Ta raztopina bo potegnila sluz iz limfnih tkiv ter spodbudila pretok krvi in belih krvničk v grlu.

 • Voda mora biti vroča, ne vrela ali mlačna. V grlu imamo manj čutnic za vročino kot na koži, kar dokazuje tudi to, da lahko pijemo kavo, ki je tako vroča, da v njej ne bi mogli namakati prstov.

 • Vdihnite in z zrakom napolnite pljuča.

 • Naredite majhen požirek vode, nagnite glavo nazaj, iztegnite jezik in grgrajte. Jezik naj bo med grgranjem iztegnjen, saj tako raztopini izpostavimo limfna tkiva v grlu, mandlji pa dobesedno izstopijo na pecljih. S tako iztegnjenim jezikom grgrajte, dokler ne izpljunete tekočine.

 • Ponovite večkrat.
 • V primeru vnetega grla lahko slani raztopini dodate različne zdravilne tinkture ali zdrobljen aspirin, če želite lokalno anestezijo. Indijci bi ji dodali kurkumo, zaradi njenih antiseptičnih lastnosti.

TELOVADBA GRLA (SIMHASANA IN JIVABANDHA)

Po grgranju potelovadite z jezikom tako, da hitro izmenjujete simhasano in jihvabandho. Simhasana oziroma položaj leva (simha - lev, asana - položaj) je sicer samostojna jogijska vaja, v našem primeru pa boste opravili poenostavljeno različico vaje kar stoje. 

 • Nagnite glavo nazaj in močno iztegnite jezik (simhasana), kot bi se z njim hoteli dotakniti brade, in obrnite odprte oči proti točki med obrvmi. Jezik in oči naj bodo v tem položaju tri sekunde.

 • Jihvabandho oziroma zaporo jezika (jihva - jezik, bandha - zapora) naredite tako, da spet zravnate glavo in močno pritisnete jezik za zgornje zobe. Pritisk držite tri sekunde.

 • Potem spet nagnite glavo nazaj in naredite simhasano. Ta položaja izmenjajte približno šestkrat.
S tem močno spodbudite ščitnico, kar lahko preverite tako, da med izvajanjem vaje pritisnete palec in kazalec na začetek vratu. Začutili boste poskakovanje, ker izmenično napenjate in sproščate mišice, ki objemajo ščitnico in vsa notranja tkiva.


Tako masirate tudi glasilke v grlu, zato je tovrstna "telovadba" dobra tudi za glas.


Ta vaja spodbuja tudi delovanje žlez slinavk, da lahko oskrbujejo usta z zadostno količino sline. Slina igra pomembno vlogo v našem telesu, saj omogoča požiranje in okušanje, ki brez nje nista možna. Slina pomaga tudi pri izločanju strupov iz telesa. Znanstvenike zadnja leta bega dejstvo, da se splošnemu prepričanju navkljub zelo malo okužb v resnici širi s slino. Res je, da je v slini veliko patoloških bakterij, vendar jih slina večinoma hitro deaktivira. Dr. Ralph Nachman, dr. Roy Silverstein in dr. Jeffrey Laurence iz Cornellovega medicinskega centra Bolnišnice v New Yorku domnevajo, da naravni protein trombospondin (TSP), ki ga je najti v slini, ustavlja rast virusa HIV (objavljeno avgusta 1999). Tudi raziskave ameriške Nacionalne akademije znanosti kažejo, da protein lizocim, ki ga proizvaja naše telo, najti pa ga je v slini in solzah, zelo hitro uniči virus HIV v laboratorijskih epruvetah (objavljeno avgusta 1999). Iz tega bi lahko sledilo, da je glavna nevarnost uporabe zobne krtačke človeka, okuženega z virusom HIV, v tem, da si s ščetkanjem lahko ranimo dlesni, virus pa skozi te drobne ranice preide naravnost v kri, še preden ga lahko slina deaktivira.


Skratka, ker z zgornjimi vajami spodbujamo izločanje sline, posredno varujemo grlo, nos in usta pred vnetji.

ČIŠČENJE JEZIKA (JIHVA SODHANA)

Ajurvedsko izročilo pravi, da obloge na jeziku pričajo o prisotnosti strupov v telesu; v ajurvedi jim pravijo ama. S tem se strinjajo tudi zahodni zdravniki. Bele obloge na jeziku pomenijo, da tam živijo milijoni bakterij. Študija, ki jo je opravila Anne Bosy, soustanoviteljica klinike Fresh Breath v Torontu, je pokazala, da večina ljudi s slabim zadahom te težave nima zaradi obolelih dlesni, marveč zaradi bakterij, ki se nabirajo na zadnjem delu jezika. Te bakterije, ki tvorijo žveplo ter se zalezejo v zobne obloge in sluznico, so vzrok slabega zadaha.
Čiščenje jezika je del vsakodnevne ustne nege praktikantov joge. Tradicionalno jogijsko besedilo Gheranda Samhita pravi, da je čiščenje jezika ključno za ohranjanje zdravih zob. Čaraka Samhita pa pravi, da umazanija, ki se nabira pri korenu jezika, ovira dihanje in povzroča slab zadah, zato bi vsakdo moral vsak dan očistiti jezik.

TEHNIKA

V specializiranih prodajalnah lahko kupite jogijski pripomoček za čiščenje jezika, ki je največkrat izdelan iz bakra ali srebra, lahko pa uporabite tudi navadno jušno žlico, ki jo obrnete tako, da jezik lahko ostrgate. Potegnite nekajkrat po jeziku tako, da poskusite seči čimbolj proti korenu jezika, vendar le toliko, da ne sprožite refleksa po bruhanju. Pri tem morate paziti, da ne strgate premočno in pri tem poškodujete jezik. Žlico oziroma pripomoček redno čistite.

IZPIRANJE NOSNIC (JALA NETI)

Zrak, ki ga vdihujemo, je poln delcev prahu in mikrobov. Nos je organ, ki poskrbi, da je zrak, ki ga vdihujemo, primerno čist, s čimer prepreči poškodbe pljuč. Grobe delce zaustavijo dlačice na vhodu v nos. Nečistoče in klice, ki se izmuznejo skozi to prvo oviro, zaustavljajo še sluznica in žleze globlje v nosu. Z običajnim usekovanjem ne moremo temeljito očistiti nosu in globlje ležečega nazofarinksa. Izpiranje nosnic oziroma neti je učinkovita metoda, s katero izperemo nečistoče in bakterije ter tako lajšamo in preprečujemo nahod. Za izpiranje uporabljamo slano vodo, ki ima visok osmotski pritisk, zato v primeru vnetja hitro olajša zamašeno sluznico in izsuši sinuse. Neti dobrodejno učinkuje na vsa vnetja nosne sluznice in sinusov, pomaga tudi pri alergijah na cvetni prah, vnetjih gornjih dihalnih poti, grla in nekaterih vnetjih ušes. Neti pomaga izpirati solzne kanale in spodbuja jasnejši vid, izboljša občutljivost vohalnih živcev in pomaga obnoviti izgubljeni čut za voh.

TEHNIKA
 • Za jala neti potrebujemo posebno posodo. Napolnimo jo z mlačno vodo, katere temperatura je lahko nekoliko višja od telesne. Temperaturo preverimo na notranji strani zapestja. V vodo damo sol (približno pol čajne žličke na tri decilitre vode) in počakamo, da se povsem raztopi.

 • Jala neti lahko opravimo pod tušem ali tako, da se nagnemo nad umivalnik. Nagnemo se naprej, dvignemo posodo, zoženi tulec vstavimo v nosnico in nagnemo glavo tako, da curek vode skozi drugo nosnico teče ven. Pustimo, da voda teče deset sekund.

 • Posodo odmaknemo in vodo izpihamo iz nosa.

 • Ponovimo še z drugo nosnico.

 • Izpihamo vodo.

 • Pomembno je, da po izpiranju nosnice temeljito osušimo.

Neti ima hladilen in pomirjevalen učinek na možgane, zato lahko pomaga tudi pri glavobolih in migrenah. Jogiji pravijo, da odpira ajna čakro oziroma energijski center v točki med obrvmi: izboljšuje sposobnost vizualizacije in koncentracije ter ustvarja občutek lahkosti in jasnosti uma.


Polona Sepe
Magazin   › Zdravje   › Jogijska higiena
Oglejte si tudi

› Preberi več

Uran v Biku – SVET, KOT ..POZNAMO, SE BO SPREMENIL

Uran, planet nenadnih sprememb, je 15.5.2018 ob 12:10 vstopil v najbolj stabilno in zemeljsko znamenje, Bika. V njem bo ostal 7 let. Naravi znamenja Bika in planeta Urana sta neusklajeni, saj je Bik počasen in previden, medtem ko je Uran hiter...
› Preberi več

Saturn v Kozorogu – nov red na starem pogorišču !

Saturnov prehod nas sooča z realnostjo in ruši naše morebitne iluzije. Od nas zahteva delo in trud, saj so področja, ki jih aktivira tokom svojega prehoda, podvržena preizkušnjam in počasni rasti.
› Preberi več

Pomoč in zdravljenje s Samorogi

Samorogi niso samo mistična bitja, ampak so konkretna bitja, ki nas, če jim dovolimo, usmerjajo, vodijo ter nam pomagajo prebuditi sebe skozi odpravljanje vzorcev in bremen, zaradi katerih ne živimo v sedanjosti in smo obstali na točki.
› Preberi več

Osebni horoskop v knjigi

Vsak je rojen pod srečno zvezdo. Osebni ali rojstni horoskop pa je kot zemljevid, ki ti natančno predstavi tvojo osebnost, obnašanje, pomanjkljivosti in potenciale in te popelje do tiste zvezde, ki prinaša srečo tebi.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Moda za najmlajše

Kdo je rekel da tudi naši najmlajši niso modno oblečeni? To je zagotovo preteklost. Prav ta članek vas bo seznanil kaj obleči otroku, da bo tudi on skupaj z vami v trendu hkrati pa bo obdržal otroški izgled?
› Preberi več

Pepel - kot čistilo

V prehodnih obdobjih je kamin super zadeva. Nad kaminom in uporabo kurjave v njem imamo popolen nadzor in tako si lahko pripravimo tudi zelo kvaliteten pepel. Pepel je vsestransko uporaben - tokrat bomo pogledali kako ga uporabiti kot čistilo.
› Preberi več

Domače milo in njegova skrivnost

Milo je danes nepogrešljiv izdelek v našem domu. Poznali so ga že v Antiki in ni novost. Pa ga je res tako preprosto izdelati?
› Preberi več

Divji kostanj in njegova čistilna moč

Uporaba kostanja kot čistilnega sredstva danes ni več tako poznana. Nekoč pa so ga uporabljali tako za osebno nego, kot za pranje.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.