Lunin magazin

ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN

Objavljeno: 22.1.2010

Moški so z Marsa, ženske z Venere

Splošno znano je, da ženske cenijo lepoto, komunikacijo in medsebojne stike. Ker želijo sodelovati, rade pomagajo drugim in se družijo z njimi. Za ženske so dobri odnosi pomembnejši od dosežkov in rezultatov, so bolj čustvene ter obdarjene s psihološkimi sposobnostmi in intuicijo. Bolj imajo razvito empatijo in tudi potrebo, da izrazijo svoja čustva.

Po drugi strani pa moški cenijo moč, učinkovitost, borbenost in svojo izpolnitev najdejo predvsem v uspehu in znanju. Samozavest moških je odvisna od njihove sposobnosti doseganja ciljev in rezultatov. Potreba po samostojnosti se kaže tudi pri obvladovanju težav. Moški ima v sebi težnjo, da sam rešuje težave in ne čuti velike potrebe, da bi govoril o njih. Moški so tudi manj čustveni kot ženske, zato težje govorijo o svojih občutkih in čustvih, morda se jih niti na zavedajo.

Partnerski odnos je odnos med moškim in žensko – odnos dveh, med seboj zelo različnih, predstavnikov človeške vrste. O vseh razsežnostih njune različnosti lepo piše dr. John Gray, ki pravi, da izgleda, kot da ženske prihajajo z Venere, moški pa z Marsa. Gledano astrološko, je Mars planet borbe, tipično moški, bi rekli. Uteleša energijo, ki je zelo prodorna in lahko pomaga pri uveljavljanju nečesa novega. Venera pa je planet, ki ga povezujemo z ljubeznijo in modrostjo, ki predstavljata nekaj širokega, objemajočega, vseprisotnega in vseprežemajočega.

 

"Moški" in "ženska" sta v vsakem človeku

Ker ima vsak človek v sebi tako razum kot čustva, lahko rečemo, da se "moški" in "ženska" skrivata v vsakem človeku. Gre za dva temeljna arhetipa, ki sta prisotna na vseh področjih in v vseh razsežnostih bivanja, v naša življenja pa se najbolj neposredno zrcalita skozi odnos moški – ženska. Prispodoba uravnoteženega odnosa dveh polov znotraj celote je taoistični simbol jin – jang.

 

Gre za dve ustvarjalni energiji, v temelju različni, ki iščeta medsebojno sožitje ter ženeta moškega in žensko v odnos zato, da bi vzpostavila novo kvaliteto bivanja. Na ravni posameznika bi lahko rekli, da gre za iskanje pravilnega ravnovesja med čustvi in razumom in vsak človek mora najti dialog med svojim "moškim" – razumskim in svojim "ženskim" – čustvenim delom.

 

Živeti samo z ženskim delom sebe pomeni živeti za druge, pozabiti nase, zabrisati meje med seboj in drugimi, se potopiti v družinsko atmosfero, katere del smo, in zadovoljevati predvsem potrebe partnerja in drugih članov družine. Posledice so izguba občutka zase, za svoje potrebe, svoja hrepenenja in lastno ustvarjalno izražanje. Iz tega izhajajo mnoge depresije, glavoboli in težave z rodili.

 

Nasprotno pa, živeti samo z moškim delom sebe, pomeni videti zgolj sebe, svoje potrebe, svoj prav ter uveljavljati svoje interese in moč. V današnjem času niso redke ženske, ki so se, bodisi zaradi take naravnanosti družbe bodisi zaradi osebnega razočaranja v odnosih z moškimi, odločile, da bodo živele na tak "moški" način. Prav zato je danes odnos med moškim in žensko še posebej zapleten.

 

Ljubezen

Osnova vsakega partnerskega odnosa je ljubezen, prava globoka ljubezen, v kateri se predamo in zavežemo drug drugemu. Odločitev za ljubezen pomeni odločitev za partnerja in medsebojni odnos ter pomeni oboje sprejeti v realnosti zdajšnjega časa. Pomeni tudi zmanjšanje odvisnosti od preteklosti, tako tistega obdobja, ki nas je čustveno navdihovalo kot tudi od obdobja nerazumevanja, žalosti, razočaranja in občutkov neizpolnjenosti. Za ljubezen se moramo odločati vsak dan znova. Pot ljubezni pelje v večjo svobodo, samostojnost, neodvisnost in odgovornost. Čeprav ni lahka, je ta pot izjemno lepa, izpolnjujoča in navdihujoča.

 

Boštjan Trtnik

Šola čustvene inteligence

Magazin   › Zanimivosti   › ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN
Oglejte si tudi

Osebni horoskop v knjigi

Vsak je rojen pod srečno zvezdo. Osebni ali rojstni horoskop pa je kot zemljevid, ki ti natančno predstavi tvojo osebnost, obnašanje, pomanjkljivosti in potenciale in te popelje do tiste zvezde, ki prinaša srečo tebi.

Sončev mrk, 11.8.2018 - igre moči

Aspekt med Saturnom in Uranom ima v tem letu tudi močan vpliv na dogajanje v državi Slovenji, saj aktivira njen ascendent v znamenju Kozorogu kot tudi Sonce v znamenju Raka.
› Preberi več

UMETNOST SREČE IV - TIBE..ELJ RINGU TULKU RINPOČE

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo. Ob tejpriložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu..Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve".
› Preberi več

Nujni ukrepi za nego kože v poletnih mesecih

Vsak od nas ima verjetno že ustaljeno rutino kar se tiče naše lepote in zdravja – imamo najljubše kozmetične izdelke in prehranske dodatke ter načine uporabe, ki jim ostajamo zvesti.
› Preberi več

Lunin mrk 27.7.2018

Konec julija nas čaka zanimiv astrološki in astronomski dogodek. Polna luna na četrti stopinji znamenja Vodnarja bo obenem tudi najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju in pa tudi Krvava Luna.
› Preberi več

› Preberi več

Uran v Biku – SVET, KOT ..POZNAMO, SE BO SPREMENIL

Uran, planet nenadnih sprememb, je 15.5.2018 ob 12:10 vstopil v najbolj stabilno in zemeljsko znamenje, Bika. V njem bo ostal 7 let. Naravi znamenja Bika in planeta Urana sta neusklajeni, saj je Bik počasen in previden, medtem ko je Uran hiter...
› Preberi več

Saturn v Kozorogu – nov red na starem pogorišču !

Saturnov prehod nas sooča z realnostjo in ruši naše morebitne iluzije. Od nas zahteva delo in trud, saj so področja, ki jih aktivira tokom svojega prehoda, podvržena preizkušnjam in počasni rasti.
› Preberi več

Pomoč in zdravljenje s Samorogi

Samorogi niso samo mistična bitja, ampak so konkretna bitja, ki nas, če jim dovolimo, usmerjajo, vodijo ter nam pomagajo prebuditi sebe skozi odpravljanje vzorcev in bremen, zaradi katerih ne živimo v sedanjosti in smo obstali na točki.
› Preberi več

Sadni prigrizek za vašega psa

Sadni prigrizek za vašega psa. Vsebuje veliko beljakovin ter malo maščob.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.