Lunin magazin

ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN

Objavljeno: 22.1.2010

Moški so z Marsa, ženske z Venere

Splošno znano je, da ženske cenijo lepoto, komunikacijo in medsebojne stike. Ker želijo sodelovati, rade pomagajo drugim in se družijo z njimi. Za ženske so dobri odnosi pomembnejši od dosežkov in rezultatov, so bolj čustvene ter obdarjene s psihološkimi sposobnostmi in intuicijo. Bolj imajo razvito empatijo in tudi potrebo, da izrazijo svoja čustva.

Po drugi strani pa moški cenijo moč, učinkovitost, borbenost in svojo izpolnitev najdejo predvsem v uspehu in znanju. Samozavest moških je odvisna od njihove sposobnosti doseganja ciljev in rezultatov. Potreba po samostojnosti se kaže tudi pri obvladovanju težav. Moški ima v sebi težnjo, da sam rešuje težave in ne čuti velike potrebe, da bi govoril o njih. Moški so tudi manj čustveni kot ženske, zato težje govorijo o svojih občutkih in čustvih, morda se jih niti na zavedajo.

Partnerski odnos je odnos med moškim in žensko – odnos dveh, med seboj zelo različnih, predstavnikov človeške vrste. O vseh razsežnostih njune različnosti lepo piše dr. John Gray, ki pravi, da izgleda, kot da ženske prihajajo z Venere, moški pa z Marsa. Gledano astrološko, je Mars planet borbe, tipično moški, bi rekli. Uteleša energijo, ki je zelo prodorna in lahko pomaga pri uveljavljanju nečesa novega. Venera pa je planet, ki ga povezujemo z ljubeznijo in modrostjo, ki predstavljata nekaj širokega, objemajočega, vseprisotnega in vseprežemajočega.

 

"Moški" in "ženska" sta v vsakem človeku

Ker ima vsak človek v sebi tako razum kot čustva, lahko rečemo, da se "moški" in "ženska" skrivata v vsakem človeku. Gre za dva temeljna arhetipa, ki sta prisotna na vseh področjih in v vseh razsežnostih bivanja, v naša življenja pa se najbolj neposredno zrcalita skozi odnos moški – ženska. Prispodoba uravnoteženega odnosa dveh polov znotraj celote je taoistični simbol jin – jang.

 

Gre za dve ustvarjalni energiji, v temelju različni, ki iščeta medsebojno sožitje ter ženeta moškega in žensko v odnos zato, da bi vzpostavila novo kvaliteto bivanja. Na ravni posameznika bi lahko rekli, da gre za iskanje pravilnega ravnovesja med čustvi in razumom in vsak človek mora najti dialog med svojim "moškim" – razumskim in svojim "ženskim" – čustvenim delom.

 

Živeti samo z ženskim delom sebe pomeni živeti za druge, pozabiti nase, zabrisati meje med seboj in drugimi, se potopiti v družinsko atmosfero, katere del smo, in zadovoljevati predvsem potrebe partnerja in drugih članov družine. Posledice so izguba občutka zase, za svoje potrebe, svoja hrepenenja in lastno ustvarjalno izražanje. Iz tega izhajajo mnoge depresije, glavoboli in težave z rodili.

 

Nasprotno pa, živeti samo z moškim delom sebe, pomeni videti zgolj sebe, svoje potrebe, svoj prav ter uveljavljati svoje interese in moč. V današnjem času niso redke ženske, ki so se, bodisi zaradi take naravnanosti družbe bodisi zaradi osebnega razočaranja v odnosih z moškimi, odločile, da bodo živele na tak "moški" način. Prav zato je danes odnos med moškim in žensko še posebej zapleten.

 

Ljubezen

Osnova vsakega partnerskega odnosa je ljubezen, prava globoka ljubezen, v kateri se predamo in zavežemo drug drugemu. Odločitev za ljubezen pomeni odločitev za partnerja in medsebojni odnos ter pomeni oboje sprejeti v realnosti zdajšnjega časa. Pomeni tudi zmanjšanje odvisnosti od preteklosti, tako tistega obdobja, ki nas je čustveno navdihovalo kot tudi od obdobja nerazumevanja, žalosti, razočaranja in občutkov neizpolnjenosti. Za ljubezen se moramo odločati vsak dan znova. Pot ljubezni pelje v večjo svobodo, samostojnost, neodvisnost in odgovornost. Čeprav ni lahka, je ta pot izjemno lepa, izpolnjujoča in navdihujoča.

 

Boštjan Trtnik

Šola čustvene inteligence

Magazin   › Zanimivosti   › ŽENSKE IN MOŠKI – DVA SVETOVA, ENA LJUBEZEN
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.