Lunin magazin

ŽENSKI CIKLUS

Objavljeno: 11.9.2004
Avtor: Šola Krija tantra joge
Zenski ciklus

MENSTRUALNA KRVAVITEV

Menstruacija je neprostovoljna Joga, ki je zenskam dana od Boga. Leonard Orr

Tabuji, povezani z menstruacijo so praktično univerzalni, najdemo jih tako v primitivnih kot v bolj razvitih kulturah. Od Indije do Kitajske, Japonske, Pacifika, Indijancev Severne in Juzne Amerike, Srednjega vzhoda in Afrike vidimo, da za zensko v času menstruacije veljajo posebna določila. Na Kitajskem se je za časa krvavenja umaknila in ni sodelovala pri vsakdanjih in verskih opravilih. Ortodoksni Hinduisti so prepričani, da se ne smejo dotakniti niti pogledati zenske, ki ima menstruacijo. Prepričani so, da lahko pokvari hrano ali povzroči, da se sesiri mleko. Muslimani in ortodoksni Brahmini se prav tako močno bojijo moči menstrualne krvi. Moski v mnogih kulturah ne bodo stopili na tla, kjer je hodila zenska, ki je imela menstruacijo. Krsčanstvo smatra, da je menstruacija kazen, ki jo je Bog nalozil zenski zaradi njene gresne narave. Vsak dan lahko po televiziji spremljamo reklame proizvajalcev, ki nam obljubljajo da bo z uporabo njihovih vlozkov in tamponov nasa menstruacija ostala neopazna in nemoteča in tako sluzijo denar na račun vseh zensk, ki se zelijo osvoboditi svojega »prekletstva«.

Kaksen naj ima torej zenska odnos do tega povsem naravnega dogajanja v svojem telesu, do tega »darila od Boga«, kot ga imenuje Leonard Orr citiran na začetku?

Ze vse vrazeverje in tabuji , ki temeljijo na strahu nam dajo misliti, da je menstruacijski ciklus za zensko lahko izvor moči, če bi ga le znala izkoristiti zase. Starodavne kulture so poznale to moč in njen vpliv na obnavljanje kreativne energije zenske, sele patriarhalna druzba jo je začela interpretirati kot nekaj, kar je umazano in moskemu nevarno. Danes ze zenske same gledajo na menstruacijo kot na svojo naravno pomanjkljivost, zaradi katere so preveč čustvene, nerazumne in nezanesljive delavke.

CIKLIčNA ENERGIJA ZENSKE

Zenska energija je ciklična - za razliko od moske energije, ki je linearna. Tudi ko je zenska se otrok, je njena energija linearna, s prvo ovulacijo in menstruacijo pa se zgodi zanjo velika spremeba. Naučiti se mora ziveti z obdobji svojega ciklusa in ga izkoristiti za svojo rast. V druzbi, ki je usmerjena v dosezke, kjer menstruacija predstavlja nadlogo, ki ovira njeno učinkovitost, si zenske ne dovolijo slediti svojem notranjim ritmom, se jim upirajo, in se trudijo plavati proti naravnemu toku. Ni slučaj, da je predmenstrualni sindrom tako razsirjena sodobna »bolezen«. Energija zenske je povezana z enegijo lune, ki se vsak mesec »rodi«, raste, se izpolni , odmre in spet na novo rodi. Tako kot ima luna stiri glavne faze / prvi krajec, polna luna, zadnji krajec in mlaj/ gre zenska vsakih 28 dni skozi stiri fizioloske in psiholoske faze, ki energetsko odgovarjajo luninim menam. Zenska ima moznost , da se vsak mesec na novo rodi, v njenem telesu je zapisana modrost odmiranja starega in rojevanja novega, krozenja rojstva in smrti

1. FAZA : Traja priblizno teden dni od konca menstruacije do ovulacije. Energetsko odgovarja prvemu luninemu krajcu. Fiziolosko pa je to obdobje, ko po menstruaciji prične zoreti novo jačece.

Psiholosko bi lahko rekli da je to obdobje DEVICE. Med menstruacijo se je zenska očistila, zaključila prejsnji ciklus in to je čas, ponovnega rojstva. Počuti se svezo, prerojeno, polno energije, dinamično in inspirativno. Usmerjena je navzven, ima več zaupanja v svoje telo in svoje sposobnosti. V tej fazi je zenska dinamična, neodvisna in potrebuje manj zasčite in tolazbe. Marsikateri moski se ob taki zenski počuti ogrozenega, zato mnoge poskusajo neodvisne energije tega obdobja potlačiti. Zenska naj jo izkoristi, da načrtuje in začne nove projekte. To je čas, da udejani vse nove sklepe in odločitve.

Ključna beseda tega obdobja je : ENERGIJA.

2.FAZA: Traja priblizno teden dni v času ovulacije. Energetsko odgovarja polni luni. Fiziolosko pa je to čas ovulacije v katerem mnoge zenske dozivljajo tudi fizične spremembe - morda celo manjse bolečine in krvavitve, ali pa imajo večjo potrebo po hrani.

Psiholosko bi to obdobje lahko imenovali obdobje MATERE. Zenska ni več samozadostna in usmerjena navzven. V tem času postanejo potrebe drugih pomembnejse od njenih lastnih. To je čas ko zarči, daje ljubezen in zasčito. To je tudi čas v katerem projekte, ki jih je v prvem obdobju zastavila lahko s pomočjo svoje energije vzdrzuje, razvija in jih podpira. Ključna beseda za to obdobje je: LJUBEZEN IN DAJANJE

3.FAZA : Traja priblizno teden dni po ovulaciji, se pred menstruacijo. Energetsko odgovarja zadnjemu luninemu krajcu . Fiziolosko pa je to čas, ko se celo telo pripravlja na oploditev. V zenski se prebudi ogromno kreativne in seksualne energije, ki bi se v slučaju oploditve usmerila v ustvarjanje novega zivega bitja. To je hkrati tudi obdobje v katerem zenske trpijo zaradi predmenstrualnega sindroma. V njej se nenadoma se prebudi moč, hkrati pa začne v tej drugi polovici ciklusa pozornost usmerjati navznoter. Bolj je intuitivna, prodorna in precizna. V projektih, ki jih je začela kot DEVICA in jih razvijala kot MATI, vidi napake , ki jih v tem obdobju velike moči zeli brezpogojno obelodaniti in spremeniti. Je odkrita in resnicoljubna in zeli razkrinkati vse iluzije. To je obdobje destrukcije, obdobje polaganja računov , razčisčevanja in resevanja začetih načrtov. Predmenstrualni sindrom se razvije tudi zato, ker zenska ne zna pozitivno kanalizirati te ogromne količine energije in ne zna sprejeti svoje brezkompromisnosti in moči. Če potiska ta aspekt svoje narave in sovrazi sebe, ker se obtozuje kaksen učinek ima njeno obnasanje na okolico, lahko postane nemirna in samodestruktivna. Naučiti se mora videti destrukcijo kot pozitivno stvar ki nam omogoča,da popravimo napake in ustvarimo nekaj novega. Mnoge , ki so vzgojene v prepričanju, da je prava zenska vedno ljubeča in razumevajoča ne znajo uporabljati svoje moči brez občutka slabe vesti in obzalovanja. Sprejeti morajo, da rast ni mogoča brez uničevanje starega.

Ključna beseda za to obdobje je : MOč

4.FAZA: Traja priblizno teden dni v času menstruacije. Energetsko odgovarja mlaju. Fiziolosko je to čas malo pred menstruacijo in čas krvavitve same. Psiholosko pa je to čas, ko so pregrade med zavestnim in podzavestnim nizje. Zenska ima potrebo po umiku in izkusanju notranjih nivojev. Ima boljsi stik s sanjami in arhetipskimi svetovi. Na zunanja opravila se tezko koncentrira in ima lahko na splosno tezave s koncentracijo. Zunanji svet zanjo ni tako pomemben, tako da sta ji lahko druzenje in govorjenje odveč. Odtekanje krvi predstavlja smrt prejsnjega meseca: smrt navad, obnasanja, vezi in je tako priprava na novega. Lahko si naredimo spisek nezeljenih lastnosti, razvad, strahov in čustvenih stanj in si predstavljamo da s krvavitvijo odhajajo stran.V mnogih kulturah so se zenske v tem času umaknile od vsakdanjih opravil in izkoristile ta čas za meditacijo in kontemplacijo. Jogijske tradicije smatrajo menstruacijo kot proces čisčenja, ki je zenski dan zato, da se lahko mesečno očisti vseh negativnih energij in se ponovno rodi- simbolično spet postane devica. Smatrajo, da je ravno zaradi te njene sposobnosti mesečnega obnavljanja zivljenjska doba zensk daljsa. Zneska pa ne prečisčuje samo sebe, temveč vse, ki so takrat v njeni auri - partnerja, otroke... Dokazano je, da moski, ki zivijo z zenskami, ki so v menopavzi večkrat zbolevajo, kot tisti, ki zivijo z zenskami, ki se imajo menstruacijo. Rituali za zenske z menstruacijo, ki jih poznajo mnoge kulture, so bile namenjene ravno temu, da bi bil ta proces čim bolj ozavesčen. Severnoameriske Indijanke plemena Navajo se med menstruacijo umaknejo in meditirajo. Predstavljao si,da z njihovo krvjo odtekajo v zemljo vse negativne energije, čustva in miselni vzorci, ki v njihovem zivljenju, v njihovi skupnosti in po celem svetu preprečujejo hramonijo, ljubezen in razumevanje. Mati zemlja sprejme to kri in prečisti energije.

Pri danasnjem načinu zivljenja je popolen umik med krvavitvijo praktično nemogoč. Pomembno pa je, da si dovolimo ustaviti in postorimo samo najnujnejse. Lahko si privosčimo teh nekaj dni oddiha, saj bomo v obdobju ki sledi, v obdobju DEVICE spet polni energije in bomo vse zamujeno brez tezav nadoknadile. Če zatiramo to obdobje v sebi, si ne damo priloznosti, da rastemo skozi spremembo.

Osvobodimo se torej pogledov na menstruacijo, ki nam jih vsiljuje okolje in spostujmo to »neprostovoljno jogo« ki nam je bila dana od Boga.

Polona Sepe- Ambikananda

Magazin   › Zdravje   › ŽENSKI CIKLUS
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.