Lunin magazin

Fenomeni intuicije - Čutila, ki povejo več ...

Objavljeno: 2.2.2009
Fenomeni intuicije - Čutila, ki povejo več ...

Fenomeni intuicije so tiste nenavadne sposobnosti, za katere menimo, da so skoraj čudežne ali pa vsaj nemogoče. Mednje sodijo t.im. zunajčutne zaznave.

To so zaznave, do katerih ne pridemo po običajni poti – preko čutil – temveč na 'nerazložljiv' način. Tako v budnem stanju, kot v meditaciji, molitvi ali sanjah. Včasih so dejstva ali logika razuma navidezno celo v nasprotju s samim intuitivnim spoznanjem. Npr. okoliščine govorijo, da določena stvar ne bo uspešna, da se bo izjalovila, pa nam notranji glas pravi, da se bo vse dobro izteklo, čeprav je na videz nemogoče, da bi se. Zgodi pa se kasneje ravno to: vse se izteče dobro.

Podobno je, ko stojimo na življenjskih razpotjih – poskušamo prepoznati, kaj je tisto, kar je zares dobro za vse vpletene. Morda so to odločitve, ki niso lahke, na liniji najmanjšega napora in na videz tudi niso logične. Pa so pravilne.

Izkušnje zunajčutnih zaznav so različne in se tičejo vseh čutov: vida, sluha, tipa, vonja, okusa ... Če poslušate okuševalce vin, njihov opis okusa meji na zunajčutne zaznave. Opišejo lahko toliko različnih značilnosti okusa, da tega ne morejo razbrati zgolj samo z okusom samim, temveč sega njihov opis v subtilnejše dimenzije.

To velja tudi za vizije dogodkov, ki so se ali pa se šele bodo zgodili, ne da bi bili nujno prisotni. Tako se npr. v naših sanjah ali celo v budnem stanju pred našimi očmi odvije nek prizor, jasen in čist v vseh detajlih, ki se v nekem prihodnjem bližnjem ali daljnem času dejansko zgodi.

Že zaznava energij kristalov, je izziv za razum. Kako neki lahko začutiš energijo, če je ta nevidna, neslišna, nima mase, teže, ne moreš je otipati, okušati ... ? Nenavadni so tudi zdravilni potenciali posameznikov, kjer že samo položena dlan lahko tako spremeni neravnovesno stanje v telesu, da človek ozdravi. Enako lahko omenim prenos misli - telepatijo, sposobnost videnja prihodnosti in preteklosti – prekognicija in retrokognicija, kjer nisi bil prisoten in naj omenim še fenomen zunajtelesnih izkušenj ...

Najbolj nenavaden učinek delovanja intuicije je zagotovo zapustil Arhimed s svojim spoznanjem, ki ga je obeležil z vzkliki 'heureka' in tako močnim navdušenjem, da je nag tekal po vasi, kričeč to besedo. Gre za prenos globokega spoznanja z višjih ravni zavedanja. Temu fenomenu pravimo luč v glavi (iluminacija), kjer z neposrednim intuicijskim uvidom prideš do najglobljih spoznanj. Zakaj luč? Ker je luč oz svetloba najbolj izražena lastnost sveta duš. Če meditiramo in naravnamo svoja telesa (kot lečo) na ta žlahtni in skriti izvor v nas, se nam odpre ocean luči, v katerem svojo dušo prepoznamo kot prav posebej zgoščeno luč, ki se odpre kot komaj vidna silhueta, če pa je naša zaznava prav posebej precizna, pa jo lahko vidimo kot sijoči lotosov cvet.

Prisotnost močne svetlobe v 'notranjem' svetu so opisovali tisti, ki so doživeli obsmrtno ali pa zunajtelesno izkušnjo. Zato lahko rečemo, da smo v resnici stkani iz svetlobe, le da se v najgostejši materiji, iz katere je naše telo, ta svetloba izgubi in skrije. V materiji fizičnih teles je svetloba skrita in latentna in skozi razvoj zavesti in intuicije se prebuja in aktivira, mi pa jo lahko vse bolj zaznavamo.

Vse te posebne zaznave in uvide lahko razvrstimo v to ali ono kategorijo zunajčutnih zaznav. Tipi zunajčutnih zaznav so zaznave etrskih energij, zaznave astralnih energij, aurična jasnovidnost, jasnoslišnost, psihometrija – jasnočutnost, telepatija, prekognicija, retrokognicija, psihokineza, neposredni uvid ... Pri zunajčutnih zaznavah (ekstrasenzorni percepciji) gre za nadgradnjo spoznavanja s čutili – s petero čutili spoznavamo zunanji svet, za spoznavanje notranjih svetov razvijamo notranja čutila, senzitivnostne senzorje (etrski vid, čakre v dlaneh, aura človeka kot senzitivnostni organ, ustrezne čakre – spolna, srčna, trebušna, čelna).

Prav posebne znuajčutne zaznave pa so povezane z notranjimi izkušnjami visokih stanj zavesti, ki se lahko zgodijo v meditaciji ali zelo predani molitvi ali pa ob kakšnih zelo posebnih trenutkih naše odprtosti in uglašenosti za finejše dimenzije.

Nataša Zorc, Praktikum intuicije natasa.zorc@cdk.si

Magazin   › Zanimivosti   › Fenomeni intuicije - Čutila, ki povejo več ...
Oglejte si tudi

Ahat - kristal dinamičnosti

Poznan je tudi pod imenom mavrični kristal. Krepi spomin, razumevanje, notranjo moč in stabilnost. Uravnoveša obe možganski polovici, zato nam omogoča boljšo presojo pri odločitvah.
› Preberi več

Zeleni aventurin - kristal priložnosti in sreče

Prinaša optimizem, smisel za humor in veselje do življenja. Naredi nas bolj samozavestne in odprte za spremembe. Krepi odločnost, vodstvene lastnosti kot tudi sposobnost za sodelovanje z drugimi.
› Preberi več

Libijski zlati tektit, zvezdni kamen svetlobe

Povečuje voljo do življenja ter nas zaščiti pred destruktivno energijo okolice. Prinaša obilje in blaginjo v naša življenja.
› Preberi več

Malahit, kristal transformacije

Malahit prinaša željo po spremembi. Uči nas sprejemanja odgovornosti za vse, kar mislimo in ubesedimo. Pomaga sprejemati pravilne odločitve. Z njim tudi lažje prepoznamo intuitivna sporočila.
› Preberi več

Omrežje 5G. Je varno? Kako se zaščititi?

Zaradi potrebe po hitrem tehnološkem napredku zmankuje časa za temeljite raziskave o vplivu tehnologije na okolje in ljudi. Neodvisne študije, ki krožijo po svetovnem spletu, veliko pišejo o negativnem vplivu 5G tehnologije tako na človeka kot na okolje.
› Preberi več

Palo Santo - Sveti les

Tradicionalno se ga uporablja za lajšanje splošnih prehladnih obolenj, simptomov gripe, stresa, astme, glavobola in vnetij. Uporabljamo pa ga lahko tudi pri ritualih, ker čisti negativne energije in ima podobne zdravilne lastnosti kot žajbelj.
› Preberi več

Kamena strela ali gorski kristal

Kamena strela je 'kamen vseh kamnov'. Čisti in nevtralizira negativno energijo in sevanje, veča avro, odpira, uravnoveša in razkraja čustvene blokade.
› Preberi več

Mandala

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika in pomeni krog. V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali komplementarno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju in meditaciji.
› Preberi več

Homeopatija

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim. Bolezen obravnava kot težnjo telesa, da s homeopatskimi mehanizmi vzpostavi ravnovesje.
› Preberi več

Naravna kozmetika – lokalna pridelava

Vse več ljudi se odloča za uporabo naravne kozmetike lokalnega izvora. Uporaba naravne kozmetike je koži, telesu in zdravju prijazna, ker ne vsebuje umetnih parfumov, kemičnih barvil in konzervansov, kar proizvajalci dokazujejo z ustreznimi certifikati.
› Preberi več

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.