Moje zdravje

Zdravje iz narave

Glina in kako jo uporabljamo

Glina se v glavnem uporablja za obkladke, v tem primeru lahko uporabimo različne vrste gline, tako kupljene, v prahu, kot tudi tiste, ki jo na čistem ozemlju sami izkopljemo. Uporabna je siva lončarska glina, ki je lahko rumenkasta, ne pa tudi rdečkasta (ima prevečc železa).

Glino pa lahko tudi uživamo (v tem primeru svetujeva katero od uradno potrjenih znamk, npr. Ašičevo glino v prahu, ki je res kvalitetna - preizkušeno!).

Uporabimo jo v primeru poškodb - izpahov, izvinov, obtolčenin, udarcev ipd., pa tudi neposredno na rane - v tem primeru uporabimo čistejšo glino (najbolje čisto glino v prahu, ki je primerna tudi za notranjo uporabo).

Shranjujemo jo ponavadi v steklenem kozarcu ali primerni keramični posodi, nikakor v plastiki, še manj pa naj ima glina stika s kovino (na to bodite vedno pozorni; namreč da se ne "spozabite" in pomešate glinene zmesi s kovinsko žlico; vedno moramo uporabljati keramično, porcelanasto, stekleno ali leseno).

V tem primeru jo imamo vedno "pripravljeno" in jo samo nanesemo tja, kamor je pač potrebno. Po potrebi (če se preveč posuši), ji samo dolijemo malo vode ali mešanico vode in jabolčnega kisa.

Namažemo predel, ki ga hočemo zdraviti (naj bo to gleženj, rama, zapestje, koleno ali tudi bolj nedostopna mesta, kot je križ ipd., kjer nam bo moral nekdo pomagati) čimbolj na debelo, položimo čez glino kakšno krpo, npr. bombažno plenico, in, če je predel manjši, še povijemo, seveda ne preveč na tesno. Po približno uri do dveh (še bolje pa je po lastni presoji, ko se namreč glina posuši in se z lahkoto odstrani, pomeni, da je "naredila svoje") glinen obkladek zlahka odstranimo in ga po potrebi čimvečkrat ponovimo in to počnimo vsaj nekaj dni; glina namreč potrebuje določeno dobo, da postopoma posrka in izloči negativne, strupene snovi. Ko obkladek odstranimo, ga čimprej zavrzimo, saj vsebuje strupene snovi (ki jih je ravno posrkala vase).

Delovanje gline je vsestransko

Mozolj, ki ga premažemo z glino, se hitreje posuši. Noht, ki zaradi poškodbe odpade, se s pomočjo glinenih obkladkov sam in zdravo obnovi. Glina mi je nekoč potegnila ven celo glavico klopa (katerega odstranjevanja sem se zelo nespretno lotila in glavo pustila notri) in verjamem tudi, da mi je glina posrkala ven strupe (če so bili oz. kakršni so že bili).

Njeno delovanje je res mnogostransko; naj gre za poškodbo ali vnetje, vedno jo lahko uporabimo in začutili bomo njeno delovanje; predel, ki ga obravnavamo, bo postal mrzel ali vročc, notri bo kljuvalo, tiščalo ipd. - to pomeni, da dela. Ko preneha delovati oz. obkladek samo še tišči ali pa celo sam odpade ali se odlušči, je pač opravil svoje in ga odvrzimo.

Glina v prahu

Z glino v prahu ravnamo enako, pripravimo pa si jo takole: v keramično (ali stekleno, porcelanasto) posodo stresemo nekaj gline in jo zalijemo s primerno količino mešanice vode in jabolčnega kisa, lahko pa tudi čaja - pač tistega, ki bo še podkrepil moč delovanja v točno določenem primeru (če se bomo hoteli znebiti notranjega vnetja, bomo, npr., glino prelili s presličinim ali tavžentrožinim čajem, itd.) in pustimo (nič ne mešamo). Po uri ali dveh jo lahko uporabimo.

Količino boste morali poštekati sami, saj je vsak primer - in s tem tudi količina, ki jo potrebujemo za obkladek - individualen, svetujeva pa vam, da ne uporabite preveč tekočine. Uporabite je malo in je raje potem še malo dodajte, če jo bo glina prehitro vpila in dobljena masa ne bo dovolj mazljiva.

Glino v prahu lahko uporabimo tudi za masko obraza, vendar jo osebam z zelo suho kožo odsvetujem - primerna je predvsem za osebe z mastno in mozoljavo oz. problematično kozo.

Če nameravamo glino v prahu uživati notranje; če se bomo hoteli, npr., znebiti strupenih snovi ali če bomo hoteli okrepiti organizem, če bomo hoteli prečistiti in obnoviti kri, ko bomo hoteli povečati in obnoviti število krvničk, ko bomo hoteli očistiti in razbremeniti delovanje notranjih organov, bomo naredili glineno kuro:

Zvečer stresemo žličko (leseno, keramično ali stekleno) gline v keramično ali stekleno posodico in čezenj zlijemo vodo (1 - 2 dcl). Ne mešamo! Pokrijemo. Zjutraj na hitro premešamo (z leseno ali stekleno žličko!) in popijemo. Če nočemo piti goste vode, jo pazljivo prelijemo v drug kozarec in izpustimo goščo.

Tako ravnamo en teden. Potem prenehamo. Po kaksnem tednu si glineno kuro spet lahko privoščimo, tokrat lahko traja do 2 tedna. Vmes vedno prenehajmo; glina namreč raztaplja in odvaja snovi. Možno je tudi, da doživimo kakšno (negativno) reakcijo - tega se ne smemo ustrašiti, pomeni samo, da se je proces zdravljenja začel in kaže na to, da je bila bolezen oz. težava globoko ukoreninjena.

Ko sem pred leti sama delala glineno kuro, sem imela med kuro in tik po njej hudo vnetje in visoko temperaturo skoraj tri tedne, polega tega pa tudi skoraj povsem zmanjšano vsebnost trombocitov, ki so se potem čudežno obnovili in spravili v red v manj kot tednu. Potem je bila moja kri obnovljena in izvrstna. Mogoče je torej glina samo pospešila vnetni proces, ki se je že dolgo kuhal po meni. Kdo ve.

Pet zvezdic za glino

Res se skoraj ne spomnim težave, ki se je ne bi dalo zdraviti tudi z glino; pa še dostopna in poceni je, če smo se odločili, da jo bomo kupovali. Še enkrat naj tudi ponovim, da je zmotno mnenje, da je to umazano, blatno početje. Pripravi in odstrani se povsem brez težav, vse, kar smo potrebovali zraven (krpe ipd.), pa zlahka operemo in uporabimo ponovno. Pripravimo si jo relativno hitro, vedno je imamo nekaj lahko že pripravljene... Glini torej 5 zvezdic!

Moje zdravje   › Zdravje iz narave   › Glina in kako jo uporabljamo
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.