Moje zdravje

Zdravje iz narave

Zdravilna zelišča

Kje dobimo zdravilna zelišča

Najboljše je, če sami naberemo zelišča, ki jih potrebujemo (in poznamo!), na čistem in neonesnaženem območju. Naberemo vedno samo toliko, kot potrebujemo, ne delajmo si nepotrebnih zalog, saj v glavnem vsaka sestavina za čaj izgubi moč po približno dveh letih.

Ne pulimo zeli vsevprek (razen če ne potrebujemo korenin); če ne poznamo dobro zdravilnih rastlin ali če nismo vešči v nabiranju, je bolje, da prepustimo ta posel strokovnjakom; obstajajo številne apotečne trgovine, v katerih lahko dobimo vse mogoče zeli in tudi že pripravljene mešanice.

Kako pripravljamo čaje

Čaje ponavadi pripravimo tako, da v zavreto vodo (posodo nato odstavimo od ognja) nasujemo približno slabo žličko čaja na skodelico in nato pokrito pustimo stati 5 - 10 minut (kamilični čaj naj odstoji kvečjemu 5 minut - sicer izgubi vse najpomembnejše učinkovine). Čaj nato odcedimo in si ga pripravimo po želji in potrebi; lahko dodamo limono, med, javorjev sirup ali sladkor. Slednjega pa se raje izogibajmo ali uporabimo rjavega. Lahko pa pijemo čaj brez vsega - in nekateri so na tak način ravno najbolj učinkoviti (npr. tavžentroža in vsi čaji, ki jih pijemo pri težavah z želodcem in prebavili).

Iz čaja si lahko pripravimo tudi zavretek, kjer nekaj časa sestavine tudi kuhamo; tako ravnamo predvsem pri čajih za zunanjo uporabo (npr. prevretek za obkladke, obloga za lase...), pri tistih, ki so sestavljeni iz trdih delov rastlin, kot je npr. lubje, les ali korenine. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da zvečer zel namočimo v mrzlo vodo, zjutraj pa ga popijemo kar takega (seveda smo prej odstranili zeli), ali pa ga pristavimo na ogenj le do začetka vretja.

Opis najpomembnejših zelišč

Moje zdravje   › Zdravje iz narave   › Zdravilna zelišča
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.