Moje zdravje

Članki in prispevki

Duhovna rast z minerali

Objavljeno: 7.9.2004
Avtor: Tadej Pretner
Duhovna rast z minerali
Znano je, da nekateri minerali nihajo identično z določenimi organi v telesu; takšne uporabljamo v kristaloterapiji. Vendar pa njihovo delovanje ni omejeno zgolj na naše fizično telo; vplivajo tudi na naš čustveni, mentalni in duhovni svet.

Pri iskanju osnovnih zakonitosti o vplivu posameznih vrst mineralov na naša čustvena, mentalna in duhovna stanja, vzemimo za izhodišče enega temeljnih kozmičnih zakonov, zapisanega na smaragdni plošči Hermesa Trismegistosa, ki pravi: »Kakor zgoraj, tako tudi spodaj.«

Minerali nastajajo na več načinov – magmatsko (z ohlajevanjem magme oziroma lave), sedimentno (z usedanjem različnih organskih in anorganskih snovi v vodi ali na kopnem) in metamorfno (s preobrazbo že formiranih magmatskih in sedimentnih mineralov zaradi visokih temperatur in pritiskov).

Ker Hermesov zakon velja na vseh ravneh in za vse stvari, lahko sklepamo, da je že od samega nastanka minerala odvisno, kakšna je njegova vibracija in s katerimi energijskimi situacijami v naših življenjih jo lahko povezujemo. ∙

Magmatski minerali:

Energijsko so usklajeni s primarnimi človekovimi funkcijami. Ko se otrok rodi, je njegova stopnja zavesti zelo primarna, informacije pa sprejema od staršev na nezavedni ravni. Te se nanašajo predvsem na potrebo po preživetju, gibanju, hrani, spanju, govoru, prepoznavanju predmetov skozi vid in otip, ter prepoznavanju ljudi in situacij.

Načeloma ne delujejo transformacijsko; tudi če gre za ognjene kamne, delujejo predvsem na nivoju preboja različnih blokad, na splošno pa magmatski minerali pomagajo predvsem pri razvoju naših potencialov.

Vsak magmatski mineral torej v energijskem smislu predstavlja določeno kvaliteto in podpira njen razvoj, pomagajo pa nam zlasti pri oblikovanju osnovnih življenjskih usmeritev.

Takšni minerali so npr.: kamena strela, smaragd, sugilit, topaz, turmalin, cirkon …

Sedimentni minerali:

Kakor so sedimentni minerali nastajali pod vplivom pritiskov iz okolja, lahko adekvatne situacije iščemo tudi v življenju – človeka oblikuje vzgoja staršev, učiteljev in drugih skrbnikov, povezanih z otrokovimi interesnimi dejavnostmi, partnerski in prijateljski odnosi, kulturni in socialni vplivi okolja …

V vsakem trenutku nismo po osebnostni plati nič drugega, kot rezultat sekundarnih vplivov okolja, ki so nas gradili, nam v neprijetnih situacijah »vgradili« miselne in čustvene vzorce, na osnovi vsega preživetega pa se na nove dražljaje samosvoje odzovemo.

Sedimentni minerali nam pomagajo spoznati vzroke teh vedenjskih vzorcev, ki nam pogosto preprečujejo živeti tako, kot si resnično želimo, jih ozavestiti in raztopiti. Nove izkušnje lahko torej ob pomoči sedimentnih mineralov doživljamo bolj čisto in neposredno, hkrati pa iz svojih življenj preženemo stres in napetost.

Nekateri minerali iz te skupine: boji stones, hrizopraz, malahit, turkiz, variscit …

Metamorfni minerali:

Ko otrok odraste, razvije polno zavest o sebi in doživlja sebe kot središče sveta. Ravno danes pa, ko smo priča masovni transformaciji človeške zavesti v občutenje enosti z vsem živim, so nam lahko metamorfni minerali v veliko pomoč, saj se evolucija vsake generacije meri z množino posameznikov, ki so uspeli spremeniti svojo notranjo naravnanost.

V pomoč so nam pri vseh situacijah, ko smo po dolgem času pred novim začetkom. To se zgodi, ko se npr. odločimo za zamenjavo zaposlitve, prekinemo dolgoletno vezo s partnerjem, pri mladih ljudeh npr. v trenutku, ko se odločijo, da bodo zapustili starše in živeli samostojno …

Vse te situacije so povezane s stresi, nostalgijo, bolečino, težavami in ker imajo metamorfni minerali glede na svoj nastanek na nek način vgrajeno »transformacijsko kodo«, nam v takšnih primerih olajšajo odločitve kot tudi posledice (zlasti čustvene) odločitev.

Po teh mineralih torej posežemo tedaj, ko smo zaradi nekega ustaljenega načina življenja, ki nas ubija, globoko nezadovoljni in vemo, da nekaj moramo storiti.

Vibracije teh mineralov nam pomagajo do pravih odločitev, hkrati pa delujejo transformacijsko na vse strahove, nervoze in kompromise, ki smo jih bili navajeni in jih sprejemali zato, ker nismo imeli moči, da kaj ukrenemo.

Minerali iz te skupine so npr.: aleksandrit, disten, lapis lazuli, tigrovo železo, zoisit …


Občutek, da smo del živega vesolja je aktualni evolucijsko – transformacijski moment, tesno povezan s pojmom kolektivnega nezavednega – termin, ki ga je švicarski psihoanalitik C. G. Jung uporabil za nezavedno povezanost človeštva.

Jung je bil namreč prepričan, da misli in čustva vsakega posameznika prispevajo k oblikovanju kolektivnega nezavednega, ki povratno vpliva na vedenje vseh posameznikov. In glede na to, da je kamen pravzaprav nekakšna naravna združba mineralov, je zelo zanimiva je paralela kolektivnega nezavednega in simbolike kupa kamenja.

Na prelazih v Andih in v Sibiriji se je ohranilo izročilo, po katerem popotniki dodajajo kamne na kup, ta pa potem dobi razsežnost piramide. Jean – Paul Roux, proučevalec verovanj med altajskimi ljudstvi, ki ima to izročilo za primer kolektivne duše, pravi: »Sleherno kopičenje skromnih predmetov, ki imajo dušo, krepi moč vsakega od njih in naposled ustvari novo dušo z izredno močjo. Duša navadnega kamenčka je šibka. Toda ko se seštejejo vse duše neštetih kamenčkov, postane kolektivna duša vsega kupa velika duhovna sila. Takšna moč se doseže tudi s kopičenjem kamenja na določenem kraju in v takšnem primeru je kolektivna in sveta duša kupa kamenja neločljiva od svete duše tal, na katerih stoji.«

Mimogrede pa omenimo le še različne pomene kupov kamenja; včasih so le znamenje, ki opozarja na pot, vodnjak, grob itd., včasih pa so spominskega značaja in povezani z nekim dogodkom. Postavljali so jih na prizorišča umorov ali na kraje, kjer je kdo umrl na način, ki je vreden usmiljenja; takšnim kupom pravijo menzeh in lahko so tudi na grobu ali pokopališču. Včasih so nad kupi kamenja tudi prisegali.

Na krajih, s katerih se vidijo mavzoleji, zlasti na višinah oziroma gorskih prelazih, še danes najdemo manjše piramide iz kamenja. Popotnik doda kamen ali dva v svetnikovo čast in za srečo na poti. Nekateri kupi že sami po sebi simbolizirajo grobove svetnikov.

Tadej Pretner
Insert iz knjige Minerali*zdravje*duhovnost
Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Kristali   › Duhovna rast z minerali
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.