Moje zdravje

Vaje za zdravo telo

Sprostitvene vaje

Sprostitvene vaje

Izvajanje kratke sprostitvene seanse enkrat ali dvakrat dnevno je najboljši način za sprostitev. Tukaj vam opisujeva tri preproste vaje, ki jih lahko izvajate doma, ne da bi se vam bilo treba najprej naučiti kakšnih posebnih spretnosti. Poizkusite jih izvajati čimbolj redno, po možnosti ob istem delu dneva. Videli boste, da vam bodo vaje prišle v navado in da jih boste s pridom uporabljali tudi ob raznih drugih priložnostih.

Položaj trupla

To je klasičen sprostitveni položaj, ki se izvaja pri jogi. Najprej si poiščite miren prostor, kjer vas ne bo nihče motil. Oblecite ohlapno in udobno oblačilo, sezujte se in odpnite vse tesne pasove in/ali gumbe.

Nato se sproščeno ulezite na hrbet, z nogami približno pol metra narazen. Roke simetrično položite ob telesu, z dlanmi obrnjenimi navzgor in približno 15 cm odmaknjene od bokov. Pustite rokam in nogam, da se sproščeno zasučejo navzven, zaprite oči in se sprostite tako, da se osredotočite na dihanje (ne kontrolirajte dihanja, zgolj spremljajte ga).

V tem položaju lahko izvajate tudi katerokoli od naslednjih vaj - ali pa obe, eno za drugo.

Vaja napetosti in sprostitve

Mnogi se ne zavedajo, kako napeto telo imajo, dokler ne izkusijo in občutijo svojih sproščenih mišic. Ta vaja vam omogoči, da resnično občutite nasprotje med napetostjo in popolno sprostitvijo.

Najprej se namestite v položaj trupla. Nato vsak del telesa zapored, od nog navzgor, močno napnite za nekaj sekund, nato pa ga popolnoma sprostite - stopala, meča, stegna, zadnjico, hrbet, prsni koš, ramena, roke, dlani, vrat, čeljust in cel obraz. Napnite posamezne dele telesa kolikor morete, če hočete tako, da se dvignete za nekaj centimetrov od tal in se nato sprostite tako, da se spustite dol.

Progresivni postopek

V položaju trupla položite roke na trebuh in globoko, počasi vdihnite, tako da najprej napolnite trebuh, nato prsa in na koncu vse do ključnic. Izdihnite, ko izdihujete v obratnem vrstnem redu, da boste občutili, kako se vsa napetost v vašem telesu sprošča z dihom. Sedaj pa pustite, da se dihanje nadaljuje v svojem običajnem ritmu in globini. Medtem, ko izdihujete, sproščajte vsakršno napetost iz svojega telesa. Najprej v stopalih, nato z naslednjim izdihom v gležnjih, nato v mečih in tako naprej po telesu navzgor do oči, nosu in ust.

Poskusite pri tem resnično osredotočiti svoje misli na vsak posamezni del telesa in ga popolnoma sprostite, preden greste naprej.

Utegne vam pomagati, če pri dihanju uporabljate tudi pozitivne afirmacije; v mislih tiho ponavljajte: `Moje noge so popolnoma sproščene` in tako naprej pri vsakem predelu telesa.

Moje zdravje   › Vaje za zdravo telo   › Sprostitvene vaje
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.