Moje zdravje

Članki in prispevki

Ahat

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Ahat
Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: Al, Ca, Fe, Mg, Mn
Trdota: 6,5 – 7
Gostota: 2,6 – 2,65 g/cm3

Izvor imena:

Poimenoval ga je Aristotelov učenecTheoprast in sicer po reki Achates na Siciliji, v kateri naj bi ahate prvič našli (današnja reka Dirill)


Najlepši običajno nastanejo iz raztopin v votlinah, ki se zaradi prisotnosti plinov tvorijo v ohlajajoči lavi. Značilnost ahatov so tipične raznobarvne proge, ki so posledica vsebnosti primesi različnih substanc. Plasti so največkrat mikrokristalne kalcedonske, lahko pa poleg opala vsebujejo tudi prozorni debelozrnati kremen oziroma različno obarvane kremenove različke - ametist, karneol, oniks, jaspis pa tudi siderit, kalcit in goethit.Takšna votlina je lahko v celoti zapolnjena (ahatni mandelj), lahko pa ostane v sredini odprta (ahatna geoda). Odprtine v geodah ahata so včasih delno zapolnjene z vodo (enhidros); na trgu jih včasih najdemo pod trgovskim imenom orlovski kamen.

V grobem ahate delimo na trakaste, ki sestojijo iz pravilnih pasov raznobarvnega kalcedona, »mahovne«, kjer vsebuje mlečna osnova kloritove luske in vključke oksidov, kateri spominjajo na mah, strukturo, ki ponazarja pokrajino, ima »pokrajinski ahat«, mavrične barve ognjenega ahata pa povzročajo vključki železovih oksidov med tankimi plastmi kalcedona.

Zaradi plastovite sestave, so ahati zelo priljubljeni za graviranje. Z delnim izrezovanjem ene od plasti lahko oblikujemo neko podobo, ki je drugačne barve kot ozadje. Podoba je lahko izbočena (kameja) ali pa poglobljena (intaglio).


Nahajališča:

Verjetno najbolj znano nahajališče ahatov je Idar – Oberstein v Nemčiji, kjer jih nabirajo že od leta 1548. Zelo lepe ahate najdemo tudi v Braziliji, Urugvaju, Arizoni (ZDA), Madagaskarju, Egiptu itd.


Možnosti zamenjave:

Oblika in struktura ahatov sta zelo specifični, tako da jih zlahka ločimo od ostalih mineralov.


Ponaredki:

Ker so ahati relativno porozni in imajo precejšnjo vsebnost vode (opal), jih je zelo enostavno barvati. To so počeli že Rimljani, danes pa je dodatno kemijsko obarvanih praktično že preko 90 % ahatov na trgu. Najlaže kot obarvane spoznamo tiste, pri katerih so »obrtniki« res pretiravali z intenzivnimi barvami nenaravnega videza – običajno modra, intenzivno roza itd.


Tradicionalna uporaba:

Že Sumerci so ahate zelo cenili in jih nosili kot nakit. V obdobju največje moči rimskega imperija je bil ahat, v katerem so bile vidne plasti raznih odtenkov, tako čislan, da so ga smeli nositi le zaslužni odličniki; nosili so ga na zapestnici leve roke, povezovali pa so ga z božanstvi, ki bedijo nad vsemi vrstami sadežev. Verjeli so tudi, da jih nakit iz ahatov varuje pred trebušnimi boleznimi. Ahate so uporabljali tudi za izdelavo amuletov resnice, ki naj bi zagotavljali, da so besede tistega, ki tak amulet nosi, vedno čiste in pravilno razumljene, ter za ljubezenske uroke. Tudi Kelti so veliko uporabljali ahate, in sicer zlasti za zdravljenje kožnih bolezni. Dioscorides v peti knjigi svojega dela Materia Medica, v kateri je opisal uporabo več kot 200 mineralov, priporoča uživanje mešanice sadnega soka z ahatovim prahom, ki naj bi bila učinkovita pri zdravljenju norosti, proti turom in drugim bulam ter boleznim ledvic in jeter. Plinij je bil mnenja, da s sežiganjem ahatov lahko odvrnemo nevihto, medtem ko Camillo Leonardo v delu Speculum Lapidum (1502) trdi, da nošenje ahata varuje pred bliski in viharji – v ta namen so kmetje pritrdili ahate nad vhodna vrata svojih domov. V nekaterih predelih Evrope so kmetje takrat, ko je bil čas za oranje, ahate privezali za rogove živine ali na konjsko vprego v veri, da jim bo to prineslo bogato žetev. V magijsko moč ahatov so verjeli tudi Vikingi – s pomočjo ahatov so izvajali poseben ritual, kadar so želeli najti izgubljene stvari, zaklade itd. Vikinško sekiro (z rezilom ne obeh straneh) so najprej nad ognjem segreli, da je zažarela. Nato sp ročaj sekire zasadili v zemljo, na vrh kovinskega dela med obe rezili pa previdno položili okrogel ahat. Če je ahat padel s sekire, so smer padca razumeli kot namig, na kateri strani naj iščejo. Veliko manj upov, da bodo izgubljeno stvar našli, pa je bilo takrat, kadar je ahat ostal na sekiri.

Ahati, v sredini katerih je voda, naj bi povečevali plodnost tako pri moških kot ženskah in lajšali porod, izredno ugodno pa delujejo tudi na rast rastlin.


Uporaba danes:

Na duhovni in mentalni ravni ahati spodbujajo ozaveščanje življenjskih izkušenj, pozitiven odnos do medsebojnih razmerij in osredotočenost na tisto, kar je pomembno; za te učinke je dovolj že sama prisotnost ahatov v bivalnem prostoru, saj spremembe v nas povzroča že sam pogled na pestre oblike in prijetne barve ahatov. Na fizični ravni pa je pomembna predvsem vloga ahata pri spodbujanju regeneracije in rasti. Ahati, ki v jedru vsebujejo kameno strelo, stimulirajo spomine na prejšnja življenja. Zaradi pasaste strukture, sestavljene iz različnih kremenov, delujejo ahati na različne organe. Uporabljamo jih kot eliksir, z direktnim polaganjem na prizadeto mesto, močna pa je tudi meditacija v krogu iz ahatovih koščkov.

V ahatih zasledimo vpliv praktično vseh elementov, kateri prevladuje, pa je odvisno od sestave posameznega ahata. Nekateri ahati so zelo specifični že po naravni obliki (ali pa jih v želene oblike zbrusimo) včasih pa v njih prevladuje posamezna barva; na trgu največkrat naletimo na:

Ahatovo oko: Element zemlja/ogenj. Tako imenujemo ahate, ki vsebujejo specifične manjše koncentrične kroge v različnih plasteh, iz katerih je z brušenjem moč oblikovati formo očesa. Uporabljali so jih za očesa nekaterih kipov tako v Arabiji, kot tudi med ameriškimi Indijanci. V Arabiji so bili najdeni tudi prstani z ahatovim očesom, ki so jih uporabljali kot amulet proti zlemu očesu, prebivalci današnje Sirije pa so bili prepričani v njegovo protibolečinsko delovanje. Danes jih uporabljamo predvsem kot ročne kamne. Krepijo pretok energije po telesu, spodbujajo regeneracijske procese, simbolizirajo pa usmerjenost k cilju in odločnost.

Dendritni (mahovinasti) ahat: Element zemlja/ogenj. Gre za kremen z dendriti, zelenimi vključki drugih kristalčkov, ki simbolizirajo vztrajnost in moč. Eliksir iz tega kamna dobro vpliva na vitalnost in odpornost proti infekcijam. Krepi samozavest, notranji mir, vztrajnost in nam pomaga, da se zavemo svoje notranje moči. Navdahne nas s čutom za potrebe ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Obeski in ročni kamni krepijo samozavest, usmerjenost k cilju in pretok energije v telesu.

Kačji ahat: Element zemlja/ogenj. Formira se sekundarno v prostorih majhnih zračnih mehurčkov v že strjeni lavi. Ker so stene teh mehurčkov nagubane, dobimo na površini kačjega ahata značilne forme, ki spominjajo na kačjo kožo. Ti ahati simbolizirajo energijo kundalinija, ki po vzhodnjaškem učenju domuje v trtici (element zemlja), z ustreznimi postopki pa jo lahko prebudimo v njeno ognjeno moč. Simbolizira tudi neodvisnost in ambicioznost. To pa sta kvaliteti, ki ju želimo z nošenjem ročnih kamnov ali obeskov iz kačjega ahata prebuditi v sebi.

Oker ali rjavkasti ahat: Element zemlja. Rimljani so iz njih izdelovali talismane za hrabrost vojščakov, zaščito pred piki insektov in krepitev krvi. Eliksir krepi dlesni in nas tudi čustveno dela bolj odporne pred zunanjim vplivom.

Obstaja še več vrst ahatov, ki so glede na prevladujočo barvo energijsko primerljivi z nekaterimi drugimi sorodnimi minerali: modrikasti ahat – kalcedon, zelenkasti ahat – hrizopraz, rdečkasti ahat – karneol itd.

Zvezdni ahati pravzaprav niso pravi ahati, saj gre za razpokano vulkansko kamnino bogato z glinencem in kremenom, zapolnjeno s kalcedonom ali kalcitom.


Astrološke povezave:

Ahatovo oko : Moč za dosego cilja daje predvsem osebam, rojenim v astroloških kombinacijah rak – ribi, ribi – vodnar, običajno pa energijsko ustreza tudi rojenim v kombinaciji strelec – kozorog.

Dendritni ahat : Je energijski odsev energij, ki so vladale ob rojstvu ljudi, rojenih v kombinaciji sončno znamenje strelec – ascendent kozorog, ustreza pa tudi kombinaciji kozorog – oven. Energijsko uravnoteža ljudi, rojene v naslednjih nebesnih kombinacijah: strelec – ribi, rak – kozorog, ribi – vodnar in devica – oven.

Kačji ahat : Devica – oven,

Oker ali rjavkasti ahat : Prizemljuje osebe, rojene v kombinaciji rak – vodnar, primeren pa je tudi za druge osebe, rojene v kombinacijo voda – zrak, ali zrak – voda, če jim le barva ustreza.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.