Moje zdravje

Članki in prispevki

Ametist

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Ametist
Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: AL, Fe, Ca, Mg, Li, Na
Trdota: 7
Gostota: 2,63 – 2,65 g/cm3
Element: ogenj/voda

Izvor imena:

Ime ametist izhaja iz grške besede amethustos, kar pomeni neopijanjen.

Ametist je različek kremena, ki ga svetlo do temnovijolično obarva majhna primes dvovalentnega železa. Topen je v HF. Pri žarjenju med 250 oC in 450 oC, preide vijolična barva ametista v rumeno. Pri višjih temperaturah se mineral obarva še bolj intenzivno rumeno, s prehodom na rjavo. Zelo redki so zeleni ametisti (prasiolit).


Nahajališča:

Velika nahajališča ametista so v Braziliji, Urugvaju, Indiji, Sri Lanki, Rusiji (Ural), najdemo pa ga tudi na Madagaskarju, v ZDA, Nemčiji, Zambiji, Burmi …


Možnosti zamenjave:

Glede na to, da se barva ametista giba od svetlo do temno vijoličnih nians, so mu lahko včasih podobni fluorit, kunzit, spinel, topaz ali turmalin.


Ponaredki:

Na trgu najdemo sintetične in ponarejene ametiste. Ponaredki so običajno iz sintetičnega korunda ali vijoličnega stekla. . Od obarvanega umetnega korunda ločimo ametist po nižji, od stekla pa po višji trdoti, zelo težko pa ločimo umetni ametist od pravega. Ponarejajo tudi prasiolite. Umetno lahko zeleno barvo, značilno zanje dosežemo z žarjenjem nekaterih vrst ametista (iz Brazilije in Arizone) na temperaturi 500 oC; barva se sčasoma povrne na vijolično


Tradicionalna uporaba:

Grki in Rimljani so menili, da ametist ščiti pred pijanostjo in obstaja več pričevanj, da tisti, ki so pili vino iz ametistove čaše, niso občutili nikakršnega vpliva alkohola. Tudi Kleopatro naj bi njen ametistni prstan varoval pred opitostjo. Je torej kamen zmernosti in zato so ga po verovanju pravoslavnih kristjanov nosili škofje; škof je pastir duš, naložena mu je duhovna in posvetna odgovornost in opitosti, čeprav le duhovne, se mora zato varovati. Vse to kaže na transformacijsko moč kamna. Arabci so ga dajali pod posteljno blazino, kot zaščito pred nočnimi morami. Sveta Hildegarda priporoča pri aknah umivanje kože z ametistovo vodo, čeprav so sicer za boj proti aknam primernejši kamni, ki vsebujejo energiji zemlje in zraka. Po ruskem ljudskem izročilu eliksir iz ametista zdravi neplodnost pri ženskah.

Tradicionalno so ametist uporabljali kot zaščitni kamen. Plinij Starejši je zapisal, da ametist ščiti pred uroki, če sta na njem vgravirana lika sonca in meseca in ga nosimo okoli vratu skupaj s pavjim puhom in lastovičjim perjem. V Egiptu so ga na osnovi instrukcij Knjige mrtvih, dajali k pokojnikom in v grobnicah faraonov je bilo najdeno večje število ametistov, oblikovanih kot srce. Veljal je za amulet moči popotnikov in jih varoval pred tatovi, nevarnostmi in slabostjo.


Uporaba danes:

Marsikdo je prepričan, da ametistu vlada zgolj element voda in da gre za receptivni kamen. Sam sem ga uvrstil k ognjenim kamnom, ker sem se prepričal, da deluje transformacijsko, očitno pa skriva v sebi tudi vibracijo elementa vode, saj se v mnogih primerih ne obnaša kot čisti ognjeni kamen. H kamnom, ki vsebujejo predvsem element ogenj, sem ga uvrstil iz naslednjih razlogov:

- Je vijoličaste barve (Jupiter - ogenj).

- Vsebuje primes železa (Mars - ogenj). Železu sicer vlada tudi Pluton - voda, vendar Kirlianova fotografija pokaže, da ima ametist zlato avro, kar je spet atribut ognja.

- Minerali elementa vode so receptivni, sam pa sem se prepričal v projektivno moč kristala ametista. Pred leti sem se namreč udeležil skupinske meditacije; udeleženci smo sedeli v krogu, v sredini med nami pa je bil kristal ametista. Očitno smo z našo mentalno energijo kristal aktivirali, kajti po zaključku meditacije je bila atmosfera v sobi dobesedno gosta, vsi smo se čudno počutili, neko dekle pa je moralo celo zapustiti prostor, ker je imelo na področju čaker občutek utripanja. Hitro smo spoznali, da je energijske spremembe povzročil ametist, njegovo energijo pa je bilo moč zaznati na razdalji preko 5 m. V stanju takšne aktivnosti je bil približno pet ur.

Da mu poleg ognja vlada tudi element voda, dokazuje dejstvo, da je polaganje ametista na prizadeto mesto odlično za odpravo oteklin, pomaga pri astmi, črevesnim obolenjem, eliksir pa povečuje absorbcijo vode. Je duhovni kamen in razvija “šesti čut”, čut pravice in očisti notranji svet fantazij in sanj. Spodbuja zmernost in zavestnost, kar nam omogoča večji nadzor nad energijskimi blokadami, t.i. podzavestnimi reakcijami in različnimi zasvojenostmi. Primeren je za programiranje v cilju razvitja duhovnih vrednot, prav tako pa tudi za pritegnitev ustreznega partnerja. Rimljani so ga kombinirali z bronom, ki sta ga danes zamenjala srebro in zlato. Ker prebija blokade, pa deluje tudi pri glavobolih, zobobolih in drugih bolečinah. Njegovo transformacijsko moč občutimo tudi pri polaganju ametista na mesta žuželčjega pika. Kaže pa, da njegova vibracija tudi ščiti pred piki nekaterih žuželk. Znanec mi je npr. povedal, da je kristal ametista privezal svojemu psu na vratnico; pes potem ni imel več klopov. Ko je mnogo kasneje na njem spet našel klopa, je ugotovil, da je pes ametist izgubil. Kot ognjeni kamen je ametist primeren tudi za zaščito prostora. Zanimivo pa je, da položen pod posteljno blazino, deluje proti nespečnosti, kar sicer ni odlika ognjenih kamnov. Na sonce ametistov ne dajemo.


Astrološke povezave:

Klasični astrologi ga v glavnem pripisujejo strelcu. Ob upoštevanju sončnega znamenja in ascendenta, najdemo v njem energije, ki vladajo astrološkim kombinacijam oven/rak, oven/ribi in strelec/ribi. Energijsko uravnava ljudi, rojene v kombinacijah oven/strelec, strelec/strelec, strelec/lev, strelec/oven, oven/dvojčka, primeren pa je tudi za osebe, rojene v kombinacijah lev/škorpijon, strelec/rak, rak/oven, rak/strelec in škorpijon/strelec.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.