Moje zdravje

Članki in prispevki

Stavrolit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Stavrolit
Rombični 2FeO . AlOOH . 4Al2[O | SiO4]
Pogoste primesi: Co, Mg, Mn, Ti
Trdota: 7 - 7,5
Gostota: 3,65 - 3,77 g/cm3
Element: ogenj, voda, zrak, zemlja

Izvor imena:

Grška beseda stauros pomeni križ; stavrolit običajno tvori dvojčke, ki so zrasli v križni ali x-obliki.

Stavrolit je rdečkast do temnorjav mineral, školjkastega do iverastega loma, steklenega, na površini tudi motnega, na lomu pa mastnega sijaja. Na površini je videti hrapav. Je pleohroičen, tali pa se samo z boraksom ali fosforno soljo. Količina kremena v stavrolitu je zelo različna in se giblje med 28 do 49 %. Metamorfno lahko preide v muskovit. Rad se pojavlja skupaj s sljudami, distenom, avanturinskim glinencem, silimanitom, granatom, turmalinom, cirkonom in rutilom. Precej redkejši je Lusakit – kobaltni stavrolit. Ta je črn, če ga spoliramo, pa je videti modrikast.


Nahajališča:

Stavrolite so našli v Alpah, v Skandinaviji, na Češkem, v Rusiji in ZDA. Kobaltni stavrolit je bil najden le v severni Rodeziji.


Možnosti zamenjave:

Dvojčki, zrasli v križ ali x obliko so tako specifični, da ga ni moč zamenjati.


Ponaredki:

Ni mi znano, da bi stavrolite ponarejali.


Tradicionalna uporaba:

Nekdaj so jim rekli lapis crucifer, uporabljali pa so jih kot amulete pri krstu.

V okrožju Patrick v Virginiji (ZDA), so stavroliti znani kot vilinski kamni, ki naj bi nastali iz solz, ki so jih točile vile, ko so izvedele za Kristusovo smrt. Stavrolit so v preteklosti nosili predvsem kot zaščito pred slabimi nameni drugih, boleznim in nesrečami, verjeli pa so tudi, da krepi spolno moč.


Uporaba danes:

Danes kraki stavrolita simbolizirajo štiri osnovne elemente. Še vedno veljajo za simbol zaščite, znano pa je tudi, da so kar trije ameriški predsedniki (Roosevelt, Wilson in Harding) nosili stavrolit kot kamen sreče. Pogosto ga nameščajo tudi v avto, saj naj bi zagotavljal varno vožnjo. Položen na solarni pleksus zajezi čustveni nemir, na drugi čakri pa stimulira seksualne impulze.

V zadnjem času ga uporabljamo predvsem pri meditaciji. Programiramo ga za kontrolo oziroma obvladovanje moči osnovnih štirih elementov; kvaliteto posameznega elementa mentalno vtisnemo po vrsti v krake križa, nato pa nad močmi elementov vzpostavimo mentalni nadzor. Pri takšnem programiranju si pogosto pomagamo z barvnimi svečami, ki simbolizirajo moč posameznih elementov, postavimo pa jih v smereh krakov križa.


Astrološke povezave:

Ob vstopu v astrološko obdobje vodnarja, pripisujemo stavrolit osebam, ki so tako po sončnem, kot po ascendentnem znamenju vodnarji.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.