Moje zdravje

Članki in prispevki

Opal

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Opal
SiO2 . nH2O
Pogoste primesi: C, Ca, Fe, Mg
Trdota: 5,5 – 6
Gostota: 1,98 – 2,50 g/cm3
Element: voda

Izvor imena: 

Izvor imena lahko iščemo v staroindijskem jeziku, saj izraz upala pomeni dragocen kamen; ustvarila naj bi ga boginja mavrice, ko se je umaknila od neželjene družbe ostalih bogov. Grška beseda opallios, pa po Dioskoridu pomeni drag kamen. Poimenoval ga je Plinij.

Opal je amorfen, včasih ledvičast mineraloid smolnatega ali pogosteje steklenega sijaja. Opalov je sicer več vrst; dragi opal je bele do mlečno modre barve, za katerega je značilno prelivanje mavričnih barv. Največ je navadnega opala, ki ga najdemo v zelo različnih barvah. Dragocena sta tudi ognjeni in črni opal, popolnoma prozoren in brezbarven je hialit, k opalu pa uvrščamo tudi kremenovo sigo, ki se izloča v toplih izvirih in gejzirjih in lesni opal – fosilni les, prepojen z opalom. Če se opal, podoben hialitu, mavrično svetlika, ga imenujemo dragoceni vodni opal. Hidrofan pa je vrsta opala, ki je sicer moten, ko pa ga potopimo v vodo, postane brezbarven. Priljubljen je tudi t.i. boulder opal, ki ima vraščene tanke žilice opala v kamenini. Opalom močno presevne oranžne barve pravimo ognjeni opali in bodo opisani posebej; prav tako tudi andski opali, ki jim da zelenomodro barvo primes bakra.

Opali so zelo občutljivi na temperaturne spremembe, in radi počijo. Barvi opala koristi, da ga občasno položimo v vodo, nikdar pa ga ne dajemo na sonce.


Nahajališča dragega opala:

Avstralija, ZDA (lesni opali), Italija, Slovaška, Češka, Turčija, Mehika, Egipt.


Možnosti zamenjave:

Topen je v vroči KOH. Od drobnozrnatih kremenov ga ločimo po manjši trdoti in vsebnosti vode.


Ponaredki:

Ponaredkov je na trgu zelo veliko. Zelo iskani črni opal ponarejajo na tri načine:

Navadni opal kuhajo v vodi, v katero dodajo veliko sladkorjan nato pa ga pomočijo v žvepleno kislino, da na površini počrni.

Opale zavijejo v papir, prepojen s starim motornim oljem in ga zažgejo; tako dobijo na površini čokoladno barvo.

Opale impregnirajo s črno plastiko.

Zelo znana imitacija opala je t.i. »Slocum kamen« (po imenu ameriškega proizvajalca). Pod imenom opalit prodajajo plastične imitacije opala. Velikokrat naletimo tudi na ponaredke iz stekla. Ponarejeni opali običajno dajo vtis nenaravnosti – barve so kar preveč živahne in nekoliko kičaste.


Tradicionalna uporaba:

Po grški mitologiji so opali solze sreče boga Zeusa, po njegovi zmagi nad titani. Po drugi strani marsikje velja prepričanje, da je opal kamen nesreče in lažnih upov. V štirinajstem stoletju so namreč Benečani opazili, da so se opali, ki so jih nosile osebe, obolele za kugo, začeli svetiti, ko pa so bolniki umrli, so postali motni. Vera v to, da opali prinašajo nesrečo, se je okrepila v 17. stoletju v Franciji. Francoski kralj Ludvik XIV. je namreč dal svojim kočijam imena dragih kamnov; kočijaž na Opalu je bil običajno pijan, zato so mislili, da kočija prinaša nesrečo. Iz navedenega lahko poskusimo pojasniti splošno prepričanje, da opali prinašajo nesrečo:

Ob koncu devetnajstega stoletja so začeli opale uporabljati za pomoč pri doseganju psihofizičnega stanja, potrebnega za zavestno astralno potovanje; v fazi astralne projekcije, je imel opal zaščitno funkcijo.


Uporaba danes:

Najprej si oglejmo, kakšna je dejanskan možnost, da opali prinašajo nesrečo.

Vemo, da opali vsabujejo precej vode, voda pa ima izjemno moč »spomina«. - Rudniki opalov so običajno v lasti premožnih ljudi, ki delavce, iskalce opalov, slabo plačujejo. Ti delajo mnogokrat v težkih razmerah in so zaradi bednega plačila seveda v glavnem slabe volje. Zlovoljnost se zapiše v opal že ob samem izkopu. Kasneje gredo opali skozi roke trgovcev. Ti razmišljajo le o zaslužku in dobičku in opali se navzamejo še vibracij pohlepa. Teh vibracij se torej navzame voda, prisotna v mineralu, silicij pa jih nato trdno pomni. Ker s klasičnim čiščenjem takega “programa” iz minerala ne moremo očistiti, so torej opali mnogokrat nekakšni prinašalci slabih energij. V precej bolj mili obliki je to prisotno pri drugih mineralih, ki vsebujejo vodo, saj so manj dragoceni in zato izpostavljena bistveno manjši količini ekstremnih čustvenih energij.

Večje primerke lahko postavimo v spalnico, kjer razširja enake vibracije, kot so sicer značilne za nakit iz opala. Danes je namreč močno prisotno prepričanje, da nošenje nakita iz opala pripomore k izrazu notranje lepote. Opal krepi zdravje in voljo do življenja, uporabljamo ga pri meditaciji… Izredno tudi pospešuje rast rastlin. Njegova vibracija prinaša v življenje barvitost, željo po materialnih dobrinah, seksualnost, erotizem, nekonvencionalnost in željo po spremembah. Za programiranje je zelo primeren, hkrati pa dovzeten za sprejem okoliških vibracij. Če nosimo opale, jih torej v primerih, ko se nam je kaj slabega zgodilo, obvezno čimprej energijsko očistimo.


Astrološke povezave:

Tradicionalna astrologija običajno pravi, da lahko zaradi prelivanja različnih barv, dragocene opale povezujemo z vsemi planeti. Detajlnejša analiza energij opala pokaže, da simbolizira energijo ljudi, rojenih v kombinacijah rak/ribi. Ker gre za zelo neuravnoteženo kombinacijo in zelo občutljive ljudi, ni pametno, da opal nosijo, saj bi znal njihovo občutljivost potencirati. Kot nakit je primeren za zelo prizemljene in čustveno zaprte ljudi, katerim pomaga pri razvoju emocionalne svobode.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.