Moje zdravje

Članki in prispevki

Moč in nemoč komplementarnega in naravnega zdravilstva

Objavljeno: 8.11.2004
Avtor: LN Uredništvo
MOč IN NEMOč KOMPLEMENTARNEGA IN NARAVNEGA ZDRAVILSTVA

Naravno zdravilstvo je staro toliko kot človeški rod. Ko je bil človek v težavah, ga je sotrpin tolažil z dotikom polnim ljubezni. Ni se zavedal kaj je s tem naredil, toda pomagal je sočloveku. Bolnik je občutil to sočutje in to ljubezen in lažje mu je bilo, celo ozdravel je.

Z opazovanjem in intuicijo (notranje vedenje) je za pomoč uporabil različne materiale, kamne in zeli v takšni obliki, kot so obstajali v naravi. Ko se je začelo mešanje in pripravljanje substanc, lahko govorimo o začetkih farmacije medicine in znanosti. Z razvojem znanosti kot eksaktne vede se začne zaton določenih čutil, ki pa jih je nekaj ljudi vseeno ohranjalo. V zgodovini so jih imeli za čarovnike, vrače, svečenike, padarje itd. Vprašam vas, ali res verjamete, da ti ljudje skozi tisočletja ohranjanja niso ničesar znali in se ničesar naučili? Znanost pozablja, da so mnogi tabuji zrušeni, da so mnoge znanstvene zablode pristale v pozabi zgodovine. In tukaj se začne področje zdravilstva, duhovnosti in dodatkov k prehrani.

Še danes ostaja vprašanje, kaj je bilo prej: kura ali jajce. Še danes ostajajo vprašanja, ki smo jih reševali pred milijoni let. Še danes z vidika znanosti ne vemo ali smo res samo kup kemije ali kaj več. Zatiskati si oči pred tem je kakor nojeva glava v pesku. In končno vprašanje, kje je Nikola Tesla našel idejo za svoj elektromotor, v znanosti ga niso poznali, uporabil je nekaj kar imenujemo FANTAZIJA, mi pa še ustvarjalna vizualizacija.

Kljub vsemu pa tudi zdravilstvo v svojih najbolj eksotičnih oblikah kot so npr. bioenergija, reiki, pranoterapiji, podleže določenim zakonitostim, ki se jih mora vsak naučiti in izučiti. Prav tako mora vsak zdravilec trenirati način dela in dostopa do zdravljenca in še in še.

V Sloveniji ni priznana nobena šola iz tujine, kaj šele privatna Slovenska. Zaničevanje je zaslediti na vseh koncih, razen pri bolnikih, katerim smo velikokrat zadnja pomoč ali uteha, ko jih je uradna medicina dala na končno čakanje.

Še zdaleč ne zaničujemo uradne medicine, ker mnogih bolezni in stanj ne more pozdraviti samo zdravilstvo.Toda ne moremo več prenašati arogance medicinskih povzpetnikov, ki ne priznavajo ničesar, pa čeprav se nahaja na njihovem krožniku. Nismo nevarni medicini, smo pa delna konkurenca farmaciji, ki ni več fleksibilna in razume samo strogo ekonomski jezik.

Ne smemo biti trgovci ampak moramo biti zdravilci in misliti predvsem na korist bolnika.

Mnogi nas obsojajo, da potegnemo iz zdravljencev še zadnji denar, češ, da zdravilec ne bi smel računati. Torej bi morali biti svetniki, ki ne jedo in pijejo in še pomagajo drugim. Kje so ti svetniki v medicini in farmaciji, zakaj se nekatere firme in posamezniki tako borijo za te firme, ki delujejo z neverjetnimi dobički, ki bi jih v dobro ljudstva lahko vsaj prepolovili?

Kot sem dejal, smo zdravilci v mnogih primerih nemočni. Zato se moramo zavedati, kje so naše meje in kako ukrepati, ko te meje presežemo.Tukaj pa mnogi naši kolegi padejo. To se zgodi zato, ker so samouki, ker so šole in tečaji predragi in ker so mnogi med nami tudi mazači in predvsem trgovci. Seveda pa velja enako za medicino, dolgoletno šolanju še ne naredi nujno ne zdravnika in ne človeka. Verjetno smo zdravilci malo naprej, saj tisti, ki so šolani, le gredo skozi sito, kjer se da ugotoviti ali so za to sposobni. V zdravilstvu je potrebno graditi na etiki in kar je smešno, s tem bomo več pridobili kot pa s čisto trgovino. Ljudem dati pravi nasvet in jim pomagati s pravilnim načinom delovanja, jim dokazati učinkovitost in jih spremljati skozi čas do zmage nad boleznijo temu lahko rečemo zdravilstvo.

Moč zdravilstva se v grobem pokaže na razpredelnici:

Preventiva

20% medicina, 80% alternativa

Akutna stanja

85% medicina, 15% alternativa

Kronične bolezni

50% medicina, 50% alternativa

Kot vidite, ima medicina neverjetno moč pri obvladovanju akutnih stanj človekovih boleznih. Pri akutnih stanjih je zdravilstvo skoraj nemočno. Banalno: akutno vnetje slepiča lahko operiramo samo s sabljo, akutne pljučnice ne moremo zdraviti s homeopatijo ali kakšnimi naravnimi antibiotiki ali celo z dodatki... Nalezljive bolezni večinoma spadajo v akutne in mi nimamo moči in znanja, da bi jih zdravili.Tukaj je domena medicine skoraj popolna. Nemočni smo tudi pri težkih poškodbah, ki zahtevajo takojšnje operacije in invazivno zdravljenje.

Toda tudi tukaj lahko nekaj malega storimo. Lahko človeka okrepimo,da bo lažje prenesel invazivno zdravljenje, z manj negativnimi učinki ali pa da bodo zdravila močneje prijela. Z različnimi načini astrologije se lahko določi najboljši možen čas operacije... Prav tako se da z različnimi prijemi pospešiti čas okrevanja in rehabilitacije po poškodbah ali operacijah ali težjih boleznih.

Posebno poglavje zajema preventiva, kjer komplementarno in naravno zdravilstvo kaže človeku znova pot k naravi in naravnim pripomočkom za ohranjanje zdravja. Tukaj imamo absolutno premoč, ker iščemo pot vsakemu človeku posebej in ker mu kažemo kako bo našel svoj način pridobivanja in ohranjanja zdravja. Učinkoviti so tečaji meditacije in dela z energijo, razne iniciacije, joga in vzhodnjaške tehnike sprožanja energijskih pretokov, novi načini prehranjevanja, dodatki k prehrani. Toda vse to osvobaja človeka, kaže mu, da mora ljubiti sebe in sočloveka, s tem pa je nevaren politiki, religiji in v končni fazi sedanji družbi, ki temelji na prisili in nasilju. To ni nova hipijevska pot, ampak pot, ki človeka pelje v novo razsežnost bivanja, kjer se zaveda, da je vreden ljubezni do sebe in ve, da je sodrug tisti, za katerega se splača potrpeti in mu dati kanček svoje svobode. Ko dodamo še znanstvena dognanja, še posebno raziskave, katere je družba in znanost zaradi profita skrila globoko pod mizo, uspemo dobiti zdravega in srečnega človeka. In to je zdravje. V to kategorijo spadajo kronične bolezni, ki so že povzročile propad celic in telesa, ki so dolgotrajno zdravljene in imajo zdravila še močne stranske učinke.

Komplementarno in naravno zdravilstvo ima tukaj veliko prednost, saj uči človeka, kako se na naraven, njemu svojstven način spopade z boleznijo, jo sprejme in z njo živi. Pripravki, kot so homeopatska zdravila, razne informirane remedije, dotatki k prehrani, polaganje rok, meditacije in usmerjeno energetsko zdravljenje, imajo tukaj veliko prednost, saj nimajo stranskih učinkov. Ko takšen človek še najde svoj način prehranjevanja in hranjenje za zdravje, ko spremeni način razmišljanja in drugače dojema bolezni, bo lahko bolj kvalitetno živel ali celo počasi premagal bolezen.

Obstaja pa še eno področje, kamor komplementarno zdravilstvo sega in kjer uradna medicina nima kaj početi oziroma lahko samo lajša bolečine. To poglavje je umiranje in sama smrt. Pokazati človeku, da je smrt nekaj, kar smo mi sprejeli kot strahoto, ker nam je vladajoča klika, bodisi politična bodisi religiozna, to tako predstavila, v resnici nekaj povsem drugega. Rekli boste: nova vera, da, vera v ljubezen in dobroto, vera, da ni vse zaman, vera, da ni sodnikov in pekla, spoznanje, da pravzaprav odhajamo domov, je tisto, ki vliva zadovoljstvo in spoznanje, da je tako prav. Tudi svojcem lahko pokažemo pravo pot in jim olajšamo žalovanje, strah in trpljenjei. Nismo ne duhovniki in ne zdravniki, smo ljudje, ki kažejo svojstven način razmišljanja in se želijo približati človeku tudi skozi njegovo vero in skozi njegovo religioznost, če je potrebno. Držimo se zakona, vsakemu po njegovi potrebi.

Nazadnje bi se dotaknil še največjega današnjega problema: bolezni, ki ji rečemo rak in ki ima neskončno mnogo obrazov, vedno pa poje človeka. Vprašanje je, kdaj ima komplementarno in naravno zdravilstvo pravico pomagati. Menim, da imamo pravico in dolžnost pomagati vedno takrat, ko človek v strahu najde pot do nas, ko nas prosi za pomoč. Jasno je, da mora biti zdravilec toliko razgledan, da ve, kaj je možno in kaj ne. Moje izkušnje mi kažejo, da se pri mnogih stanjih, kjer je medicina obupala in kjer sem tudi jaz ali drugi zdravilec mislil, da ni kaj narediti, zgodijo ozdravljenja. Vse je odvisno od posameznika, vse je odvisno od tiste vere v sebe in moč univerzalne energije, vse je odvisno od vere v "molitev". Veliko pomagamo tudi takrat, kadar bolniku olepšamo zadnje dneve življenja in dodamo leto ali dve kvalitetnega življenja. Zato se je vredno boriti.

Ali lahko računamo svoje storitve tudi ljudem, ki so na smrt bolni. Seveda, saj jim poklanjamo svoj čas in znanje, kakor računa bolnišnica bolnikom preko zdravstvenega zavarovanja. Vsi smo enaki, samo gledamo z drugega zornega kota.

V medicini veljajo znanstvena dokazovanja in znanstvene raziskave. V komplementarnem in naravnem zdravilstvu se mnoge stvari ne dajo meriti, niti znanstveno dokazati. Mnogo jih verjetno nikoli ne bo znanstveno dokazljivih, toda to še ne pomeni, da ne obstajajo. Nekoč bo tudi obstajalo neznanstveno, nekonvencionalno dokazovanje, kjer bomo iskali zelo drugačne poti, kjer niti rezultat ne bo pomemben, temveč bomo gledali na kvaliteto in lepoto kot pokazatelja. Kjer bomo iskali vero vase in nam bo pomemben samo ta trenutek, kjer bomo živeli za lep nežen nasmeh otroka v nas, kjer bo dovolj, da nam bo nekdo ponudil samo roko.

In nazadnje se moram dotakniti alternativnih načinov diagnosticiranja kot so iridologija, Kirlianova fotografija, urino diagnostika, krvna diagnostika, radiestezija, notranji pogled itd... Vedeti moramo, da v nobenem primeru ne določamo bolezni po medicinski doktrini, ampak lahko določimo samo v kakšnem stanju so organi ali kako delujejo. Na primer v iridologiji poznamo tri osnovna stanja: pritisk, vnetni proces in degeneracijo. Vsako stanje ima več podstanj. Tako lahko ponudimo nekaj, kar lahko zmanjša stroške diagnosticiranja v medicini ali pa prepreči kakšno invazivno diagnostiko. To je veliko vredno, je pa dosti premalo raziskano. Mi zdravilci, ki delujemo večinoma sami, si ne moremo plačati tima strokovnjakov s katerimi bi skupaj raziskovali.

Ne zavrzimo drugačnosti, ne zavrzimo možnosti, ki se kažejo na čudežen način, dovolimo samo to, da se ladja z imenom čudež, spusti tudi v naše srce. Nismo si nasprotni, še kako smo si enaki v svoji različnosti,TODA VSAKE OčI IMAJO SVOJEGA MALARJA.

Vasilij Šimek m.d.(m.a.), zdravilec

Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Zdravje   › Moč in nemoč komplementarnega in naravnega zdravilstva
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.