Moje zdravje

Članki in prispevki

KAJ JE NAMEN IN SMISEL ŽIVLJENJA?

Objavljeno: 14.6.2005
Avtor: Društvo TAOIN
KAJ JE NAMEN IN SMISEL ŽIVLJENJA?

Vsi smo se v življenju že velikokrat vprašali, kaj je namen in smisel našega življenja. Od kod smo prišli? Kam gremo? Zakaj živimo? Veliko religioznih sistemov ima svojo filozofijo o smislu in namenu življenja, vendar za vsemi ne more biti nič drugega kot ena sama nespremenljiva resnica, ki ni ne sistem, ne religija, temveč neka najbolj preprosta in hkrati najbolj kompleksna pot realiziranja naših najvišjih potencialov.

 

OPUSTIMO VPRAŠANJE, DA BI DOŽIVELI ODGOVOR

Kaj je tisto, kar nas žene, da se zjutraj zbudimo, pripravimo na nov dan in zvečer zaspimo? Zakaj sonce zjutraj vzhaja in se zvečer skrije? Zakaj zvečer pride luna in se zjutraj skrije?

Taoisti pravijo, da je v namenu iskanja resnice potrebno opustiti vprašanje, da bi doživeli odgovor. Ko to naredimo, ne samo da ugotovimo, temveč tudi spoznamo in neposredno doživimo odgovor - naravni proces za ohranjanje narave in življenja, ki nam je kot tak koristen in ga lahko uživamo.

V današnjem času preveč razmišljamo, saj nas je na to pripravil šolski sistem, ki pa ne uči na vseh nivojih sorazmerno. Včasih ljudje niso imeli ne televizije, ne računalnikov, so pa zato bili veliko bolj povezani z naravo. Ker niso imeli nobenega znanja, so se morali učiti iz narave, da bi lahko preživeli, so morali razumeti njene zakone! Kadar niso pridelovali fizične hrane, so pridelovali duhovno! Ko niso delali na polju, so se lahko v miru obračali vase in meditirali. Ugotovili so, da se v njih pretaka nek topel in prijeten val. Ob njegovem raziskovanju so ugotovili, da bolj ko čutijo ta notranji val, bolj so zdravi, lepše jim je in več lahko delajo. Tako so skozi lastno uživanje spoznali zakone lastne narave-mikrokozmosa, moč kultiviranja življenjske energije ter smisel svojega obstoja. Taoisti, starodavni kitajski mojstri, so preko večtisočletnih opazovanj narave in dela na sebi razvili najstarejšo ohranjenost znanost na zemlji – taoizem.

 

KAKO JE NASTALO ŽIVLJENJE

Da bi razumeli, zakaj smo se rodili, je potrebno najprej razumeti, kako je nastalo življenje. Glede na taoistično kozmologijo je bilo pred nastankom vidnega univerzuma stanje popolne, absolutne praznine. V tem prvotnem stanju se ni nič premikalo in ni bilo nobenega vzgiba. Relativen koncept časa se v tem prvobitnem stanju ne more uporabiti, saj tam ni bilo ničesar, s čimer bi lahko čas merili. Starodavni taoisti so to stanje poimenovali wu chi, ki pomeni najvišje stanje ničnosti, absolutni nič, totalna ali popolna praznina. Ker je to prva stopnja naravnega razvoja, jo upodabljajo s praznim krogom.

Skozi neznan vzgib se je v wu chiju nekaj premaknilo. Pojavil se je prvi vzgib, iskrica, ki je iz prvobitne praznine rodila življenje in povzročila slavni Veliki pok. Danes tej iskrici pravimo chi, življenjska sila, bioenergija, bio-elektrika, prana, qi, sveti duh ali enostavno energija. V trenutku, ko se je pojavila chi, sta nastali dve polarni energiji jin in jang. Taoisti pravijo, da je vesolje kot neskončen ocean povezav energij, ki jih povzroča temeljna vzajemna igra jin in janga. Ljudje smo eno od najbolj celostnih stvaritev te vzajemne igre. Iz dveh so nastali trije, iz treh je nastalo pet elementov. Ta proces lahko opazujemo tudi pri razvoju otroka. Ko se jajčece in spermij (jin in jang) združita, se začne delitev celic. Najprej se razvijejo tri telesne votline, nato pa še pet organov (ledvica, jetra, srce, vranica, pljuča). Ste se kdaj vprašali, zakaj imamo prav pet prstov? Na Zemlji se pet elementov zraven mnogih drugih oblik, manifestira tudi v štirih letnih časih: zima, pomlad, poletje in jesen s petim povezovalnim elementom zemlje, ki predstavlja pozno poletje.

Vzajemna igra jin in janga predstavlja najbolj osnovno delovanje wu chija. Vsi pojavi, najdeni v univerzumu, vidni ali nevidni, so rezultat vzajemne igre energije jin in janga, (negativnega in pozitivnega, moškega in ženske, sonca in lune …) in energetskih procesov petih elementov. Makrokozmos si je na ta način zagotovil samoohranitveni mehanizem, samoobstoj in večno življenje.

 

KAJ JE SMISEL IN NAMEN NAŠEGA ŽIVLJENJA

Od kod smo prišli? Prišli smo iz prvobitne praznine, iz wu chi. Za kaj živimo? Tudi ljudje imamo samoohranitveni mehanizem, zato taoisti kot odgovor na to vprašanje ponudijo nadvse enostaven in logičen odgovor. »Da živimo«. Da živimo in se samoohranjamo, kakor to počne makrokozmos. Ko najdemo način za samoohranjanje lastnega telesa, uma in duha, lahko postanemo neumrljivi in večni; takrat lahko tudi potujemo skozi dimenzije in galaksije. Da ne omenjamo, da takrat živimo v popolnem zdravju, notranji blaženosti in v miru z okolico. Sliši se neverjetno, toda taoisti vodijo evidenco več kot 2000 nesmrtnikov samo na Kitajskem. Kam gremo? Da bi dosegli popolno samouresničenje in popolno duhovno neodvisnost, moramo najti pot do našega izvora, wu chija. Življenje prihaja iz wu chi nezavedno, namen življenja pa je zavestna vrnitev v izvor. Za to dolgo pot, je potrebno konstantno kultivirati življenjsko energijo chi, saj je potrebno dodobra okrepiti fizično, čustveno, mentalno in duhovno telo. Ko si človek popolnoma okrepi povezavo s samim seboj, postane eno z univerzumom in večen.

Taoizem aktivno vzpodbuja vsako prakso ali stališče, ki pomaga krepiti človekovo povezavo s samim seboj in univerzumom. Najbolj neposreden način je kultiviranje energije, ki je temelj življenja. Chi je ustvarila življenje, zato bi se brez nje življenje prekinilo. Chi je življenje, zato obilo energije pomeni obilno življenje. Če je energijska oskrba nizka zaradi bolezni in pretiranih čustev, človek doživi in občuti nizko življenjsko moč in pomanjkanje zagona. Na ta način življenja ne doživlja kot prijetnega, saj se počuti nepovezanega z okoljem, družbo in s samim seboj. Sedaj lahko bolje razumete, zakaj taoisti namenjajo izjemno pomembnost vzdrževanju višjega energetskega nivoja. Prvi korak za dvigovanje energetskega nivoja je kultiviranje vrlin, transformacija negativnih čustev, blokad in zastojev energije.

 

ZAKAJ JE UNIVERZUM VEČEN IN ZAKAJ LJUDJE UMIRAMO?

Univerzum nikoli ne umre, ker vzdržuje svojo večno konstanto, vsa bitja umirajo, ker dovolijo okolici, da nenehno spreminja njihovo naravo in njihove vrline. Mnoge ljudi privlači zunanji svet in ne čutijo zadovoljstva znotraj lastne narave. Sledijo tistemu, kar jih privlači, želijo biti nekaj ali nekdo drug, zato se ločijo od svoje originalne dobre narave. Vsak trenutek, ko se ločimo od svoje prave narave, je trenutek umiranja. Vsak trenutek, ki se ga zavedamo in v katerem kultiviramo energijo, je za nas novo življenje.

Dolžina vsake stopnje posameznikovega življenja ni določena z dolžino časa. Namesto tega določa dolžino časa trajanje energije jang. Navadno življenje je časovno uokvirjeno v letih življenja, toda leto je samo oznaka za čas. Dejansko ne predstavlja preživete situacije osebe. Ko jang ali subtilna energija presuši, se življenje preneha. Zatorej je v namenu vzdrževanja življenja potrebno kultiviranje subtilne energije, pozitivnih čustev, vrlin. Enostavno ni druge poti. To je osnovni pogled starodavnih razvitih posameznikov-taoistov. Podaljševanje prvine jang v življenjskem ciklu dejansko pomeni podaljševanje življenja.

 

PRIŽGITE SVETLOBO V SVOJEM ŽIVLJENJU

Vsak posameznik je majhen model narave in univerzuma, kar nam omogoča, obstoj na vseh nivojih univerzuma. Modernim ljudem se zdi to prevelik cilj, toda z vsakodnevnim kultiviranjem življenjske energije, jang prvine, boste odkrili duhovno svetlobo, rasti znotraj vas. Ko ta svetloba začne žareti znotraj vas, ne bo razsvetlila samo vaše poti, temveč tudi poti drugih ljudi. Današnji šolski sistemi masovno proizvajajo intelektualne robote, ki so na določenih področjih prekomerno razviti, medtem ko jim na drugih veliko manjka. To neravnovesje pa predstavlja oviro za našo samouresničitev na fizičnem, mentalnem, čustvenem in duhovnem nivoju. Kultivacija na vseh nivojih našega bitja oblikuje popoln razvoj vsakega posameznika. Ko nekdo doseže razumevanje popolnega razvoja, uvidi, da je veliko verskih voditeljev in svetnikov umrlo preden so se popolnoma razvili. Z drugimi besedami, umrli so zavoljo le enega od pomembnih nivojev naše celostne biti. Tako so za seboj pustili nepopoln primer duhovnega razvoja, kar zavede tiste, ki jim sledijo.

Duhovna svetloba posamezniku omogoči takojšen vpogled, brez starih vzorcev ali spominov. Duhovna svetloba vam postane vodnik, pomočnik in velik svetovalec. Tako postanete svetilnik za druge in dobite vse kar potrebujete zase.

Vsi ljudje, ki živijo intelektualni in čustven nivo svojega življenja, morajo kultivirati svoj duhovni del. Vsak od nas lahko razvije svojo notranjo svetlobo. Brez nje smo vedno odvisni od nekoga ali nečesa, da nam preda znanje, ki pa se ponavadi izkaže za nekoristno. Subtilna svetloba je naša duhovna narava, ki ne bo rasla brez vzgajanja. Potrebujemo potrpežljivost in vztrajnost, kar pa zahteva čas in neomajnost.

Pomembno je tudi razumeti, da ni potrebno preveč poudarjati univerzalno duhovno energijo, saj bi drugače razvili lažen koncept, da je to nekaj svetega in ločenega, visokega in nad nami. Naš cilj mora biti kultiviranje subtilne energije jang, ravnovesje med telesom, umom, duhom in zakonom narave in univerzuma. Ko to dosežemo, živimo v popolnem zdravju, notranji harmoniji in sreči, imamo popolno duhovno svobodo, živimo univerzalno življenje in lahko celo vstopimo v kraljestvo nesmrtnih.

 

Dušan Donko in Bernarda Pavič

 

Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Zdravje   › KAJ JE NAMEN IN SMISEL ŽIVLJENJA?
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.