Moje zdravje

Članki in prispevki

VERBALNA AGRESIJA

Objavljeno: 29.8.2006
Avtor: Društvo TAOIN
VERBALNA AGRESIJA

VERBALNA AGRESIJA


Šef ima slab dan in vas pošteno nadre! Kako odreagirate?

A) Čeprav veste, da niste nič krivi in nimate ničesar na vesti, se cel dan počutite slabo zaradi dogodka!

B) V istem „nadirajočem“ tonu močno branite svojo stran.

C) Greste domov in stresete vso jezo na partnerja, prijatelja, soseda, otroka ali sorodnike.

D) Greste v prazno sobo in se zjokate, kričite, brcate ...

E) Ste mirni, ohranjate svoj center, ne nasprotujete in ne odgovarjate.

Kateri način najpogosteje uporabite? V nadaljevanju zapisa sledi analiza dogodka in posledice izbrane reakcije.


A) Čeprav veste, da niste nič krivi in nimate ničesar na vesti, se cel dan počutite slabo zaradi tega dogodka!

To se v prvi vrsti zgodi zato, ker ste sprejeli negativno energijo, v drugi vrsti pa zato, ker v sebi nosite podzavestno krivdo. Čeprav niste ničesar krivi, se počutite kot pasivni krivci. Radi bi nekako izravnali, uravnovesili zadevo, toda vedite, da vam ni treba vsega popraviti, raje poskrbite zase in za lastno dobro počutje.

B) V istem „nadirajočem“ tonu močno branite lastno stran.

To je pristop “ogenj + ogenj = požar”. Če reagirate na ta način, je negativna energija zmagala, ne glede na to, kako upravičeno se branite. V tem primeru je posameznik ugriznil v vabo. Sogovornik, ki je odreagiral na isti način kot izzivalec v smislu „Če ti nočeš takšne energije, misliš, da jo jaz?!“, je dejansko sprejemnik negativne energije, če to želi ali ne. Izzivalec dobesedno potrebuje nekoga, na katerega bi lahko stresel svojo negativno energijo. Če ne pozna drugih načinov za transformacijo, mu tega niti ne gre zameriti, saj je želel samo sprostiti svojo nevzdržno napetost v zgornjem delu telesa. Negativna čustva so včasih lahko težka tudi 100 kg, če veste, kaj želimo povedati. Da bi to energijo oddal, potrebuje sprejemnika. Najbolj neškodljiv sprejemnik je narava, še posebej drevesa, najpogostejši sprejemniki pa so ozračje, kovinski predmeti in ljudje.

„Mir ne bo nikoli nastal skozi vojno.“ Dobro je vedeti, da se nekateri ljudje hranijo z negativnimi čustvi in od vas (pogosto nevede) pričakujejo, da boste negativno odreagirali. Če odreagirate tako, da jim nazaj odgovarjate jezno ali užaljeno, ste jih s tem nahranili. Če bi jim privoščili malo posta, bi to zelo dobro delo vašemu in tudi njihovemu zdravju! Ljudje se premalo zavedajo, da sta “skromnost in ponižnost” na tem mestu zelo koristni vrlini, saj se tako z lahkoto umaknejo problemom. To je težko razumeti ljudem, ki si želijo nadvlade. Pa vendar je v ponižnosti skrita moč, da se lahko ohranimo in tako preprečimo možnost, da bi kdo na nas stresel negativno stresno energijo. Če je naše notranje bitje vznemirjeno in pod stresom, smo oropani duhovne energije in si tako porušimo ravnotežje. Če vzgajamo vrline, lahko še preden problemi postanejo majhni, subtilno občutimo, katere priložnosti nas lahko oropajo prefinjene energije, s tem pa nežnosti, vitalnosti in duhovnosti.

C) Greste domov in stresete vso jezo na partnerja, prijatelja, soseda, otroka ali sorodnike.

Energija, ki ste jo sprejeli, je postala moteča, zato mora iti nekako ven iz vas. V tem primeru gre ven tako, kot je prišla noter. Izvedete isti vzorec, kot vam ga je podaril vaš negativni izzivalec. Seveda so za vas najboljši sprejemniki tisti, za katere veste, da vas ne bodo zapustili ali vam zamerili, če se boste malce olajšali. Največkrat so to sorodniki. Tukaj pa se hipoma pojavi novi problem. Sorodniki, prijatelji oziroma tisti, ki se veliko družijo, vibrirajo na isti frekvenci, zato lahko le-ti še bolj občutijo in doživijo izbruh bližnjega. Vprašanje je le, kako in koliko jih ta izbruh prizadene, koliko so sami močni. Vsekakor bodo tisti, ki imajo nizki energetski nivo, najbolj prizadeti, saj nimajo ne močnega centra in zaščitnega ovoja, ki ga tvori dobra energija. Ali že znate predvideti, kaj se bo zgodilo dalje? Naši ljubi sorodniki ali bližnji (ker ne znajo drugače) velikokrat na izbruh reagirajo še s svojim izbruhom, posledica je vpitje drug čez drugega ali celo pretep, dokler vsem vpletenim ne zmanjka energije. Na isti način se prenaša tudi pozitivna energija.

D) Greste v prazno sobo in se zjokate, kričite, brcate, razbijate, mečete vzglavnik ...

V tem primeru energija ostane v zraku ali sobi. Negativna energija se nato - podobno kot cigaretni dim - prenese na prvega sprejemnika, ki nanjo naleti. Pogosti sprejemniki so tudi kovinski predmeti, kljuke, saj je narava kovinske energije, da vase posrka energijo. Če vam je blizu ta način, bodite pozorni, da negativno energijo med izbruhom pošiljate v zemljo, da se tam transformira. Še boljši način je, da se odpravite v gozd, se tam povežete z zemljo ali kakšnim prijaznim drevesom ter jih zaprosite naj sprejmejo motečo energijo. Ker ste energijo, čeprav negativno, odvrgli, bo znotraj vas nastal prazen prostor, ki bo težil k temu, da se znova napolni. Zato pazite, s čim se boste znova napolnili. Najbolje je, da se po olajšanju osredotočite na svoje telo in pomislite na nekaj lepega, na nekaj, kar vas že samo po sebi napolni s prijetnimi in pozitivnimi občutki; na primer smehljaj dojenčka. Če ste v gozdu, se lahko dodobra predihate s svežim zrakom.

E) Ste mirni, ohranjate svoj center, ne nasprotujete in ne odgovarjate po nepotrebnem.

“Molk je zlato!”, pravi star pregovor. In v takšnih situacijah je velikokrat zlata vreden! Če ostanete v centru, vas zadeva ne spravi iz tira in ne odgovarjate nazaj z jezo ali zamero, namesto tega ogenj pogasite z vodo. To je pristop „ogenj + voda = življenje“. Tak človek zelo verjetno razume ozadje za izbruh svojega verbalno agresivnega sogovornika. Ljudje so verbalno agresivni zaradi notranjega pritiska v zgornjem delu telesa. Zaradi tega pride preveč krvi v možgane, v oči, kar se rezultira v tem, da stvari ne vidijo več jasno, obraz jim pordi, imajo hitre kretnje, hitro dihanje, so glasni … Ker ne poznajo drugih poti za sproščanje pritiska, ga sproščajo skozi kritiziranje, zmerjanje in »teženje«. To lahko velikokrat opazite, saj mnogokrat rečejo nekaj, kar pri drugih prebuja zamere, ogorčenje, nato pa jim je žal. Če resnično razumemo odnose in komunikacijo, jim tega ne zamerimo, ampak najdemo »salomonsko rešitev«, torej takšno, ki bo zadovoljila obe strani. S tem, ko jim pokažemo in ponudimo pozitiven, umirjen odziv, jim ponudimo možnost, da uvidijo svoje pretiravanje. Kadar človek deluje pod neko (negativno) energijo, pogosto nima ideje o drugačnem načinu delovanja. Zato lahko s tem pristopom postanemo tudi dober vzor. Ni potrebe, da jih opozarjamo na njihove napake besedno ali da pokažemo strah, umikanje, zavračanje (kajti to pomeni, da smo mi v enakem neravnovesju, le da je pri nas v spodnjem delu več napetosti). Z uravnovešenim vedenjem smo jim raje vzor s subtilno željo po nudenju pomoči.

Konstruktivni pristop

Torej, kakšen način bi bil najbolj primeren in konstruktiven za vašega verbalno agresivnega sogovornika? Vsak človek je poglavje zase, zato je treba najti primeren pristop ali celo več pristopov, ki bodo dali konstruktivno rešitev. Pri nekomu bo pomagalo že, če ga jasno in glasno prekinete z enostavnim vprašanjem, ki bo delovalo kot šok ter ga zmotilo v njegovem negativnem delovanju, npr: “Koliko stane liter mleka!?”, pri drugem pa bo potrebno vložiti malce več izvirnosti in metodičnega dela.

Tukaj vam ponujamo nekaj idej, ki bi vam lahko pomagale najti konstruktivno rešitev:

- Prvi in glavni način je, da ostanete v centru, da vas zadeva ne spravi iz tira ter da ne odgovarjate nazaj z jezo ali zamero; to bi bil pristop „ogenj + ogenj = požar“, zato se raje zgledujte po pristopu „ogenj + voda = življenje“. Ostanite torej mirni, ne hranite jih z jeznim ali užaljenim odgovarjanjem. Naučite se tehnik in veščin notranje zaščite za ohranjanje svojega centra, pozitivne naravnanosti in harmonične uravnovešenosti; to so notranji smehljaj, zdravilni zvoki, mikrokozmična orbita, tai chi, chi kung. Tako boste vzpostavili notranje ravnovesje, razvili notranjo moč, ki vam bo zagotovila stabilnost in centriranost v vseh situacijah. Ta način dobesedno razorožuje vse verbalno agresivne sogovornike.

- Prisotnost tretje osebe: najdete nekoga, ki zna osebo ali situacijo nevtralizirati.

- Sogovorniku prijazno poveste, da vam ni potrebno poslušati takšnega napadalnega pogovora in se umaknete iz prizorišča. Če nimate kam iti, se lahko obrnete stran od njega (npr. proti oknu). Sogovorniku dajte vedeti, da se boste z njim z veseljem pogovorili, ko bo obrzdal napadalni ton, ko bo imel prijetnejši ton.

- Časovno usklajevanje pomeni, da se na situacijo odzovete, preden bi vas nekdo sploh lahko besedno ogrožal. To pomeni, da vi vodite igro oziroma pogovor. To je bolj aktivno delovanje, obstaja pa tudi pasivnejše, kjer se ne odzovete na besedne napade takoj, ampak s svojo mirnostjo, sprejemljivostjo in razumevanjem nevtralizirate agresijo. Če je nekdo aktiven v istem času kot njegov sogovornik, se želita prevladati (dva govorita – nihče ne posluša – tukaj ni skladnosti), zato je naraven odziv, da eden govori in drugi posluša, mnogo bolj prefinjena oblika komunikacije.

- Poiščete kraj, kjer ne more biti tako napadalen, kraj, ki mu zbuja spoštovanje ali ga umirja.

- Ne se čustveno vpletati! To posebej velja pri družinskih članih, partnerjih, sorodnikih, otrocih. Tu je potrebno paziti, da jim ne ponudimo naše šibke točke, na katero lahko pritiskajo. Delajte to, kar je uporabno in koristno za nekoga, ki vam je blizu, ni pa vam ga potrebno razvajati. S tem si prihranite ogromno lepot čustvenega odnosa.

- V službi: nikoli ne pokažite nenaklonjenosti, nespoštovanja, zavisti ali strahu pred sodelavci, šefi, podrejenimi, poslovnimi partnerji. Raje pokažite zanesljivost, natančnost, točnost, iskrenost, spoštovanje in prijaznost. Vedno delajte tisto, kar je prav, in ne tisto kar je moderno. „Kar sejemo, to žanjemo.“

- Zmanjšajte razloge za izpade. Če ni ničesar, kar bi lahko nekoga motilo, potem bo tudi manj razlogov za izpade. Bodite en korak pred vsemi. Vi ste tisti, ki lahko vodite in predvidite situacijo!

Ti pristopi se v resnici lahko zelo prepletajo in tukaj imate priložnost, da se vaša umetnost verbalnega in neverbalnega komuniciranja izrazi.


Če si v resnici želite, da so vse vaše misli, besede in dejanja ustvarjalne (koristne za vas in druge), boste imeli najmočnejše orodje oziroma metodo, ki vam omogoča pravilno odzivanje. Sčasoma, ko boste sami močni, stabilni in pozitivno naravnani, skorajda ne boste več srečevali takšnih ljudi ali pa se bodo sami izogibali kontakta z vami, saj
pri vas ne bodo več dobivali hrane! Če imate dobro energijo, boste pritegnili dobre ljudi in dogodke. Če prečistite lastno energijo, se vam bo začelo dogajati, da problemi odpadajo kot listje v jeseni, to pa zato, ker se slaba energija nima več na kaj prijeti. To je posledica naravnega zakona o privlačnosti energij.

Sčasoma se lahko naučite tudi neposredne transformacije negativne energije v pozitivno. Dokler pa še niste toliko stabilni in komunikacije (to je prenos in sprejemanje energije) popolnoma ne razumete, se lahko naučite nekaj tehnik zaščite na fizičnem, psihičnem in duhovnem nivoju.

Če ste neomajno pozitivni in uravnoteženi, bodo tudi drugi sledili našemu vzoru. Vse te zadeve se ne zgodijo čez noč, skozi en pogovor, ampak z vztrajnim delom na sebi. Ker ljudje vidijo samo del celotne zgodbe, se sprašujejo, zakaj bi jaz bil prijazen, če je on do mene takšen! Takšen pogled na zadevo je zelo omejen in ne nudi trajne rešitve oziroma konstruktivnega odnosa. Izvajanje samo tistega, kar je lahko, začasno in v prid samo eni stvari, odseva omejen razvoj naše osebnosti.

Konstruktivna rešitev poleg ustvarjanja nečesa novega pomeni zadovoljstvo obeh strani.

”Želiva vam sposobnost konstruktivnega reševanja problemov!”

Dušan Donko in Bernarda Pavič
Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Zdravje   › VERBALNA AGRESIJA
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.