Moje zdravje

Članki in prispevki

Masaza dojencka

Objavljeno: 7.10.2004
Avtor: LN Uredništvo
MASAŽA DOJENčKA

Masaža dojenčkov na zahodu ni tako znana oblika kontaktiranja z novorojenčkom po rojstvu . Pa vendar so njeni učinki zelo dobri in blagodejni tako za otroka kot za mamico.

Z masažo posredujemo otroku predvsem bližino. Med nosečnostjo sta mati in otrok stalno v kontaktu, to stanje lahko mati nadaljuje, če masira otrokovo telo. Intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in daje dojenčku občutek, da je ljubljen. Otrok z masažo sprejema vtise občutkov in ker se ga mati dotika z ljubeznijo, mu z govorico svojih rok omogoči pozitivno izkušnjo dotikov. Med masažo se vzpostavlja in poglablja njuna zveza.

UčINKI MASAŽE

Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok, njegovo celotno presnovo, podpira zdrav razvoj kože, muskulature in sklepov. Materini mirni gibi sproščajo novorojenčka. Njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči.

Masaža pomaga, da lažje navežemo stik z otrokom in da v njem spodbudimo komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarjamo, vsak del telesa, ki ga masiramo, spodbujamo k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošiljamo ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža je zelo primerna tudi za nedonošenčke, dvojčke, prav tako za otroke z motnjami v razvoju, saj pripomore k optimalnemu razvoju.

KDAJ ZAčETI

Z masažo lahko začnemo takoj po rojstvu. Sprva je masaža zelo nežna, občutena, traja nekaj minut in jo lahko izvajamo tudi dvakrat dnevno. Postopoma pa masažne prijeme začnemo izvajati bolj čvrsto, čas trajanja pa podaljšujemo.

Seveda pa so tu še drugi dejavniki, ki vplivajo na odločitev, kdaj začeti. Mamica, ki je utrujena od poroda in se ne počuti zadosti močna vsem novim preizkušnjam, ki jo čakajo, se bo odločila prav, če bo z masažo počakala. Ko bo našla v sebi moč, da je poleg vseh obveznosti kos tudi masaži , bo lahko začela. Dojenčka sme do takrat masirati oseba, ki ga ima rada.

Z masažo pa ne pridobi samo otrok, mamica navadno ugotovi, da masaža prija tudi njej. Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa materinim rokam in sprejema vse brez zadržkov.

To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavi zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje. Velikokrat se zgodi, da po uvedbi masaže izginejo težave z dojenjem, omilijo se krči in nemir pri dojenčku, ker sta oba z mamico začutila sproščenost in povezanost. Druženje postane pravi užitek, kjer ni več toliko skrbi in negotovosti..

Za očete, ki se odločijo, da bodo masirali svoje sinove ali hčere predstavlja masaža zbližanje z malim bitjem. Pomaga jim, da lažje sprejmejo vlogo očeta in v času, ki ga posvetijo otroku, začutijo vdanost in sproščenost.

Seveda pa lahko na začetku masaže naletimo na težave, ki nas zbegajo. Otrok se joka, ker je popolnoma nag ali opazimo, da mu na določenih delih telesa masažni prijemi niso všeč in postane napet in nemirem. V takem primeru je treba masažo nadaljevati še z večjim občutkom in ljubečo vztrajnostjo in potrpežljivim glasom spodbujati nežne gibe, ki jih je otrok deležen. Tako bo otrok začutil, da mu želimo vse dobro. Takrat se bo umiril, sprostil določen del telesa in sčasoma zaupal vase in v svoje zavedanje telesa.

S takšnimi pozitivnimi sporočili bo otrok lažje izžareval notranjo in zunanjo lepoto, to pa je bržkone ena izmed najlepših popotnic, ki jo otroku lahko damo starši na začetku njegove življenjske poti.

Mojca Kurent, višja medicinska sestra

************************************************

Voditeljica predavanj in tecajev

Višja medicinska sestra Mojca Kurent se že več kot desetletje zanima za različne masažne tehnike.

Izvaja klasično medicinsko masažo, refleksno masažo stopal, šola se za terapevta iz akupunkturne masaže. Najbolj jo je pritegnila masaža dojenčkov, ki je ena izmed najlepših komunikacij z dojenčkom in se ji posveča z vsem srcem.

Znanje o masaži dojenčkov v Evropi je bilo pozabljeno, ko pa je leta 1976 francoski zdravnik, ginekolog dr. Frederick Leboyer začel razvijati svojo zamisel o poteku poroda, je uvrstil masažo kot temeljno obliko komunikacije z novorojenčkom in od takrat se počasi uveljavlja tudi v evropskih porodnišnicah in enotah za intenzivno nego novorojencev (znana je njegova knjiga »Rojstvo brez nasilja«).

Kurentova je spomladi 2002 seznanila o masaži novorojenčkov sestre in fizioterapevtke Enote za intenzivno nego novorojenčkov v porodnišnici Kliničnega centra. Tudi zdravstveno osebje se zaveda, da nekatere »neterapevtske« tehnike ugodno vplivajo na razvoj malega bitja. Zadovoljne mamice, ki to počnejo, jih o tem rade obveščajo.

Kurentova z masažnimi prijemi in svetovanjem o zdravem načinu življenja pripomore tudi mladim mamicam, da lažje sprejmejo novo vlogo, se veselijo malega bitja in postanejo srečne in samozavestne mamice. Enkrat tedensko vodi srečanja za mamice po porodu (po 6 tednu), kjer si z dihalnimi in razteznimi vajami mamice krepijo svoje telo. Srečanja potekajo na Zavodu za gluhe v Ljubljani.Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Zdravje   › Masaza dojencka
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.