Moje zdravje

Članki in prispevki

Apofilit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Apofilit
Tetragonalni KCa4[F | (Si4O10)2] . 8H2O
Trdota: 4,5 - 5
Gostota: 2,3 – 2,5 g/cm3
Element: ogenj/voda

Izvor imena:

Ime izhaja iz grščine, kjer beseda apo pomeni od, fillon pa list; pri segrevanju se namreč razlista.

Je prozoren do prosojen in ima na svežih prelomih steklen oz. skoraj biserni sijaj. Zaradi različnih primesi je lahko obarvan belo, bledo zeleno, rumeno ali rožnato.


Nahajališča:

Avstralija (Broken Hill),Mehika, Brazilija, Italija.


Možnost zamenjave:

Na prvi pogled je lahko zelo podoben kameni streli, vendar ga od nje zlahka ločimo po piramidalnih zaključkih kristalov.


Ponaredki:

Gre za kristal, ki na trgu trenutno nima visoke cene, zato mi ni znano, da bi ga kdo ponarejal.


Tradicionalna uporaba:

V preteklosti ta lep kristal ni bil veliko uporabljan, saj je znan šele od začetka 19. stoletja. Zato tradicionalna uporaba ni znana.


Uporaba danes:

Njegova sestava kaže na mineral, ki mu vlada element voda, zaključki kristalov apofilita pa večkrat tvorijo povsem pravilne piramide. Transformacijski učinki piramide so znani - v njem je zato močno prisoten element ogenj. V ezoteriki se voda in ogenj na nek način nevtralizirata, posledica pa je okrepljena prisotnost elementa zraka. Zato verjetno ni presenetljivo, da imajo številni občutljivejši ljudje občutek, da iz kristalov apofilita piha, če nad njimi podržijo roko. Kaže, da se ogenj in voda res nevtralizirata v takšni meri, da ima ta kristal nekatere odlike zračnih kamnov; uporaben je npr. za zdravljenje astme, stimulira regeneracijo kože in sluznice, pomaga pa tudi pri alergijah.

Je zelo primeren meditacijski kamen, ki pomirja, nas dela odkritosrčne, raztaplja notranje strahove, zaskrbljenost, nezanesljivost in druge miselne vzorce, ki nas omejujejo. Zaradi tovrstnih učinkov so lahko večji primerki apofilita zelo primerni okrasni kamni za prostore, kjer počivamo oziroma spimo. Programiramo ga lahko za kakršne koli cilje. Ker vsebuje veliko vode, zelo rad »potegne« nase okoliške vibracije, ki niso vedno prijetne. Zato je morda primerneje, da ga ne nosimo pri sebi, temveč naj raje deluje iz mirnega, varnega prostora.


Astrološke povezave:

Tradicionalna astrologija ga v glavnem ne omenja. V mineralih je energijska kombinacija voda – ogenj zelo redka, zato mu je ob upoštevanju kombinacije sončnega in ascendentnega znamenja pripisana energijska simbolika, ki se ujema s kvalitetami ljudi, rojenih v več različnih kombinacijah - lev/ribi, ribi/lev, ribi/oven in ribi/strelec, lahko pa ga nosijo tudi rojeni v kombinaciji lev/rak in rak/lev.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.