Moje zdravje

Članki in prispevki

Jantar

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Jantar
Fosilna smola iglavcev
Trdota: 2 –2,5
Gostota: 1,05 – 1,09 g/cm3
Element: akaša

Izvor imena:

Večina poznavalcev meni, da izhaja ime jantar iz ne povsem pojasnjene litovske besede gintaras. Grški filozof Tales pa je odkril, da se nabije z električno negativnim nabojem, če ga podrgnemo z bombažno krpo – takrat so mu rekli elektron, kar je izvor besede elektrika.

Jantar je okamenela smola iglavcev nastala v sedimentnem okolju v obdobju terciarja in kolikor mi je znano, najstarejši dragoceni mineral v zgodovini človeštva. Pojavlja se v različnih, na površini pogosto razpokanih oblikah. Najpogosteje je rumen do oranžen, lahko pa je tudi zelen, vijoličast ali črn. Neredko vsebuje ostanke žuželk ali rastlin, kar je običajno lepo vidno, saj je jantar največkrat prozoren ali vsaj prosojen.


Nahajališča:

Največ jantarja prihaja iz Baltika (Poljska, Rusija), lep je tudi jantar iz Burme (burmit) in Sicilije (simetit). Ostala pomembnejša nahajališča jantarja so še v Mehiki, ZDA, Kanadi in Dominikanski republiki.


Možnosti zamenjave:

Zamenjava skorajda ni mogoča, je pa na trgu zelo veliko ponaredkov.


Ponaredki:

Jantar pogosto ponarejajo iz umetnih mas, včasih pa le »izboljšajo« pravega - ker je najbolj cenjen prozoren jantar, z različnimi postopki neprozornega »zbistrijo«. V ta namen ga »kuhajo«, pri čemer odstranijo plinaste in tekočinske vključke. »Kuhan« jantar spoznamo po značilnih okroglih tankih ploščatih napetostnih vključkih, ki jih pogosto vidimo s prostim očesom.

Jantar »narejen« iz umetne mase spoznamo tako, da se ga dotaknemo z razžarjeno iglo. Ponaredek zasmrdi po plastiki, jantar pa po kadilu. V nasičeni raztopini soli jantar plava, ponaredki pa potonejo.


Tradicionalna uporaba:

Kot zdravilni kamen in amulet ga uporabljajo že vsaj 7000 let. Simbolizira sonce in duhovno povezanost. Psevdo-Dionizij Areopagit je menil, da vsebuje jantar kvalitete zlata in srebra. V preteklosti so ga veliko uporabljali za lajšanje glavobolov, bolezni grla, ušes in oči. Vonj zažganega jantarja naj bi prinašal moč jasnovidnosti.

Včasih so magi jantar uporabljali za krepitev svojih obredov, zelo pa je bil znan obred, ki ga za zaščito uporabijo ljudje, ki menijo, da jih nekatere situacije in ljudje izčrpujejo, oziroma da so žrtve psihičnega napada:

V čistem in tihem prostoru prižgi belo svečo in sedi na pod. Okoli sebe naredi krog iz majhnih koščkov jantarja; pred tabo, znotraj tega kroga, naj bo tudi sveča. Zapri oči in vizualiziraj, kako plamen sveče hrani tvojo avro, jo krepi in dela neobčutljivo za vse zunanje vplive. Najbolje je, če vizualiziramo vdih energije plamena skozi temensko čakro, izdihnemo pa jo skozi vse pore in čutimo, da je z vsakim izdihom naša avra močnejša. Če je potrebno, postopek po nekaj dneh ponovimo.


Uporaba danes:

Jantar lahko uporabljamo na tretji čakri kot ognjeni kamen, po drugi strani pa ima, nabit z negativnimi ioni, magnetno moč, ki je atribut srebra oz. elementa vode. Če ga nosimo na goli koži na področju solarnega pleksusa, oblečeni pa smo v bombažno majico, se zaradi trenja med majico in mineralom v slednjem neprestano ustvarjajo negativni ioni, ki učinkovito čistijo blokade na tretji čakri in nas osvobajajo strahov, lahko pa ga uporabljamo tudi za odpravo vseh drugih blokad. Pomaga tudi pri želodčnih in žolčnih težavah, stimulira obnovo hrustanca v sklepih, pospešuje celjenje ran in blaži bolečine pri rasti zob majhnih otrok. Sončna vibracija jantarja krepi samozavest, v ozadju katere pa je nežna duša. Dela nas odprte, a naklonjene tradiciji. Kljub temu, da ne vsebuje silicija, ga programiramo kot prinašalca sreče in uspehov.


Astrološke povezave:

Klasični astrologi so ga povezovali s Soncem, torej z levom. Z upoštevanjem ascendenta je primeren za kombinacije lev/oven, lev/strelec, dvojčka/vodnar, pri odpravljanju težav s samozavestjo pa pomaga tudi kombinaciji devica/bik in ribi/tehtnica, čeprav jim barvno običajno ne ustreza.
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.