Moje zdravje

Članki in prispevki

Kalcedon

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Kalcedon
Trigonalni SiO2 z vključki H2O
Trdota: 6,5 – 7
Gostota: 2,58 – 2,64 g/cm3
Element: voda/zrak

Izvor imena:

Ime je dobil po mestu Halkedon pri Bosporju.

Ime kalcedon pravzaprav označuje celo skupino različno obarvanih drobnozrnatih mikrokristalnih vlaknatih kremenov, ki so najpogosteje grozdastih, kroglastih, ledvičastih, sigastih ali nepravilnih natečnih oblik. Med njimi so najbolj znani:

  • karneol, ki mu dajo rdečo barvo primesi železa,
  • hrizopraz je kalcedon, ki ga zeleno obarvajo primesi niklja,
  • sard, ki je rjavkast in prepušča rdečo svetlobo,
  • jaspis, ki je različnih barv (poznamo jih preko 80 vrst),
  • ahat, pri katerem gre za ritmično izmenjevanje plasti kalcedona, opala in kristalnega kremena.

Ko govorimo o okrasnih kamnih, uporabljamo ime kalcedon za nežno modro različico tega minerala.

Zaradi drobnozrnate strukture se vsi kalcedoni v KOH topijo lažje kot prozorni kremen. Gre za čisti vlaknati kremen, barva pa je modra zaradi loma svetlobe skozi fine kristale, kjer se rdeči del svetlobe absorbira, modri pa zrcali. Vlaknata struktura in medsebojni vpliv vlaken je tudi razlog, da se fizikalne lastnosti kalcedonov nekoliko razlikujejo od lastnosti prozornega kremena. Med kalcedone uvrščamo tudi navadno gručasto ali protasto pojavno obliko, ki pa je, za razliko od vseh ostalih vrst kalcedonov, ne uvrščamo med okrasne kamne.


Nahajališča:

Pomembnejša nahajališča so v Nemčiji, Italiji, Poljski, na Islandiji, Slovaškem, Rusiji, Kazahstanu, Armeniji, ZDA, Urugvaju, Braziliji, Mehiki in Avstraliji.


Možnosti zamenjave:

Po trdoti in topnosti v kislinah se loči od vseh podobnih mineralov.


Ponaredki:

Ni mi znano, da bi modro različico kalcedona ponarejali; morda le iz stekla. Velja pa obratno. Modre kalcedone pogosto barvajo in jih prodajajo pod kakšnim drugim imenom (karneol, ahat …).


Tradicionalna uporaba:

Kot tipični kamen energije vode in zraka, so ga čarovniki v 16. stoletju uporabljali pri vremenski magiji in za zdravljenje vseh bolezni, povezanih z vremenom, kot so mrzlica, občutljivost na vremenske spremembe, problemi cirkulacije … Veljal je za kamen govornikov in v ta namen so ga nosili okoli vratu. Nekateri avtorji iz 17. stoletja so ga priporočali kot zaščito pred nočnimi morami, a se glede na energije, ki mu vladajo, s tem ne morem strinjati. Njegova nežna energija sicer prinaša miren sen, nima pa zaščitne funkcije.


Uporaba danes:

Predstavlja oba aspekta komunikacije, tako govoriti, kot biti sposoben poslušati. Položen pod posteljno blazino, naj bi preganjal nočne more in strah pred temo. Kalcedon je zelo učinkovit pri astmi, težavah z dihali zaradi pretiranega kajenja, regenerativno pa deluje tudi na sluznico; v ta namen ga polagamo na srčno čakro. Kalcedonov eliksir blaži vnetja, niža krvni pritisk, stimulira tok telesnih fluidov in produkcijo inzulina, tako da pomaga tudi v zgodnjem stadiju sladkorne bolezni. Poleg tega dejansko odpravlja občutljivost na spremembe vremena in deluje ugodno pri vnetjih ledvic, a ni tako učinkovit kot nefrit.

Bolj se obnese kot kamen za krepitev eteričnega telesa. Kalcedon velikosti otroške pesti vzamemo v levo roko, se sprostimo in v telesu ustvarimo občutek, kot da je naše telo na vseh straneh širše za približno 5 cm - občutek zavedanja eteričnega telesa. Takšna krepitev eteričnega telesa je zlasti koristna tedaj, ko zbolimo, kajti ob bolezni daje vranica minimalno energijo eteričnemu telesu, ki v fazi bolezni slabi. Nošenje obeskov iz kalcedona čustveno zmehča in odpira pretirano vase zaprte ljudi ter jih napolni s svetlobo in ljubeznijo do vseh živih bitij. Izboljšuje percepcijo in nam daje vpogled v resnične motive naših dejanj. Programiramo ga običajno proti nočnim moram, pa tudi kot prinašalca sreče in osebnega miru.


Astrološke povezave:

Najprimernejši je za ljudi, rojene v kombinaciji sončnega in ascendentnega znamenja devica/kozorog in vodnar/ribi.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.