Moje zdravje

Članki in prispevki

Lapis lazuli

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Lapis lazuli
Kubični (Na, Ca)8 [(SO4, S, Cl)2 | ( AlSiO4)6]
Pogoste primesi: Fe, K, OH, CO3, NO3, Be, Mg
Trdota: 5 – 5,5
Gostota: 2,4 –2,9 g/cm3
Element: zemlja/zrak

Izvor imena:

V arabščini pomeni beseda azul nebo, oz. modrino. Lapis je latinska beseda za kamen.

Lapis lazuli je kamnina iz lazurita z belimi kalcitnimi in zlato rumenimi piritnimi vključki. Lazuritu dajo bleščečo modro barvo atomi žvepla in lapis lazuli je tem bolj cenjen, čim več je v njem lazurita. Kanadski lapis je nekoliko svetlejši, ameriški pa kar temen.


Nahajališča:

Najkvalitetnejši lapis prihaja iz Afganistana (afganistanski je bil npr. uporabljen v Tutankamonovi maski). Zelo kvaliteten je tudi argentinski, čilski in ruski lapis.


Možnost zamenjave:

Podobna sta mu lahko sodalit in azurit. Lapis lazuli je bolj temno moder od sodalita, in precej trši od azurita.


Ponaredki:

Včasih pod imenom lapis lazuli prodajajo jaspis, premazan s pasto, ki vsebuje bakrene vključke. To nas lahko zavede, saj smo običajno pri ugotavljanju pristnosti minerala pozorni predvsem na svetleče vključke, ki so sicer v lapisu posledica zrnc pirita.. Ker so najbolj cenjene temno modre inačice lapis lazulija, ga pogosto naoljijo ali dodatno obarvajo. Če je kamen pobarvan, lahko preverimo s krpico, namočeno v aceton. Dostikrat prahu lapis lazulija dodajo veziva in ga oblikujejo v različne figurice. Na trgu so tudi sintetični lapisi (Pierre Gilson - Francija).


Tradicionalna uporaba:

Zaradi modre barve je bil vedno tesno povezan z religijo – menili so, da seva s sveto močjo. V Mezopotamiji, starem Egiptu in predkolumbovski Ameriki je simboliziral zvezdno noč in je bil kamen vladarjev in magov. Na muslimanskem vzhodu je veljal za amulet zoper uroke. Nosili so ga predvsem otroci, z njim pa so radi okrasili tudi konje.

Prvo omembo zdravilnih učinkov lapis lazulija najdemo na papirusu Ebers (iz obdobja okoli 1600 p.n.št.), kjer zasledimo podatek, da so Egipčani z mešanico lapisa, mleka in blata iz Nila zdravili bolezni oči. Uporabljali so ga tudi proti glavobolom in nevralgijam. Amuletno moč so mu pripisovali tudi v Indiji, kjer so ploščice lapisa vgradili v zlate obročke in jih nosili kot zaščito pred zunanjimi energijskimi vplivi. Amulete iz lapisa so nosili tudi v Makedoniji – tam so bile nosečnice prepričane, da jih varuje pred splavom.

V srednjem veku so v Evropi iz lapis lazulija pridobivali barvilo ultramarin, ki je bilo tisti čas precej uporabljano med slikarji. Prepričani so tudi bili, da je lapis lazuli zelo učinkovit za zdravljenje melanholije, stanj po kapi, epilepsije, obolele vranice in blaznosti.


Uporaba danes:

Učinkovito aktivira žlezo ščitnico in uravnava krvni pritisk (polaganje na peto čakro, nošenje ogrlic iz lapisa, tudi pitje eliksirov). Eliksir, blaži tudi vročico in zdravi krvne bolezni, ter po prepričanju nekaterih sodobnih ezoterikov okrepi sposobnost energijskega dela na daljavo.

Na fino energijskih ravneh nas osvobaja bojazni, zaradi katerih smo pasivni, nam daje modrost in nam pomaga izraziti misli in čustva. Primeren je za programiranje priklica duhovne ljubezni. Kombiniramo ga lahko tako z zlatom, kot s srebrom.


Astrološke povezave:

Večina astrologov ga pripisuje devici. Če upoštevamo kombinacijo sončnega znamenja in ascendenta, pripada kombinacijam devica/vodnar in vodnar/kozorog (energijski vzorec v trenutku rojstva ljudi v teh dveh kombinacijah, je zelo soroden lapisovemu energijskemu vzorcu). Ljudje, rojeni v nekaterih drugih astroloških kombinacijah, pa ga lahko nosijo predvsem zato, da jim pomaga do energijskega ravnotežja. Astrološke kombinacije, ki jih uravnoteža vibracija lapisa so: strelec/devica, strelec/škorpijon, dvojčka/ribi, devica/tehtnica, kozorog/tehtnica in kozorog/dvojčka.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.