Moje zdravje

Članki in prispevki

Malahit

Objavljeno: 14.7.2004
Avtor: Tadej Pretner
Malahit
Monoklinski Cu2 [(OH)2 |CO3]
Pogoste primesi: Ca, Fe
Trdota: 3,5 - 4
Gostota: 3,75 – 3,95 g/cm3
Element: voda/zemlja

Izvor imena:

Latinska beseda malakos pomeni slez (zaradi barve). Poimenoval ga je Plinij.

Malahit je svetlozelen mineral, ki se pojavlja v vzporednih, včasih koncentričnih plasteh. Običajno je žarkovitih vlaken, natečene stalaktitne mase, zrnat in prsten. Je diamantnega do prstenega sijaja, v vlaknatih različkih pogosto svilnat, v prstenih skupkih pa moten. Nastaja tedaj, ko so prvotni bakrovi sulfidni minerali blizu zemeljske površine izpostavljeni oksidaciji.


Nahajališča:

Največja nahajališča so v Franciji (Chessy), Italiji (Elba, Sardinija), Nemčiji (Betzdorf, St. Avold, Wallerfangen), Madžarskem (Rudabanya), Rusiji (Mednorudjansk na Uralu, Gumeševsk), Zairu (Katanga) Namibiji (Tsumeb), Avstraliji (Burra, Wallarroo) itd. V Sloveniji so ga našli v Savskih jamah, v okolici Cerknega, v Dovjem, na Močilnem pri Radečah itd.


Možnost zamenjave:

Včasih naletimo na primerek hrizokole, ki je lahko zelo podobna malahitu. Zanesljivo ju ločimo po tem, da malahit, omočen z razredčeno HCl, zašumi.


Ponaredki:

Na trgu naletimo tudi na rekonstruiran malahit – malahitov prah pomešajo z umetno smolo in ga stisnejo (razlika med naravnim in rekonstruiranim malahitom je očitna, saj lahko pri naravnem jasno sledimo različnim plastem minerala, pri rekonstruiranem pa ne). Slabe so tudi imitacije iz obarvanega ahata ali jaspisa. Na trgu naletimo tudi na kamen, ki ga prodajajo pod trgovskim imenom »rdeči malahit«. Z malahitom nima nič skupnega, saj gre za jaspis.


Tradicionalna uporaba:

Simbolizira skušnjavo, senzualnost, estetiko in naravo jeseni. Kot ženski kamen so ga vedno povezovali z boginjami; v starem Egiptu z boginjo Hator, v grško-rimski mitologiji z Afrodito oziroma z Venero, v severni Evropi pa s Freyo. Po ruski legendi je to kamen gospodarice Bakrene gore (Ural), ki ima zelene oči in obleko iz malahita; včasih prevzame obliko zelenega kuščarja. Tako kot zlato, je tudi baker povezan z mitično kačo, zato je gospodarico Bakrene gore mogoče srečati na noč kačjega praznika (25. septembra), toda srečanje z njo je usodno. Kdor jo vidi, umre od hrepenenja.

V srednjem veku so z malahitom lajšali menstrualne probleme in porodne krče; rekli so mu kamen babic. Med epidemijami kolere, ki so bile v starem Egiptu pogoste, so opazili, da tisti ki so delali v rudnikih malahita niso nikoli zboleli. Kmalu so ugotovili, da baker, ki je prisoten v malahitu, veže nase slabe energije, nošen kot nakit pa tudi čisti telo. Zato so začeli nositi bakrene zapestnice, ki jih v arabskih in afriških deželah najdemo še danes. Zaradi te lastnosti je malahit primeren tudi kot zaščitni kamen za prostor. Malahit in baker sta hitro postala zaščitna amuleta za vse bolezni in magijske vplive, pokazalo pa se je, da je nošenje tovrstnega nakita zelo učinkovito proti astmi in revmatizmu. Malahit torej veže nase strupe in hkrati njegova zemeljska energija tudi energizira. Nujno pa je potrebno redno čiščenje malahitnega nakita. Malahitov prah so mešali tudi z mlekom in pitje tako obogatenega mleka je prinašalo zaščito pred zlomi, kilo, lajšalo bolečine pri srčnih napadih … Za zaustavljanje krvavitev so malahitov prah mešali z medom in s tem namazali rano. Gledanje v malahit ali držanje tega minerala v roki, pomirja in ublaži močna čustva. Za zaščito proti urokom, so malahit oblikovali trikotno in ga okovali v srebro.


Uporaba danes:

Ker vsebuje velik delež bakra, uporabljamo eliksir za odpravo motenj, ki so posledica pomanjkanja bakra v telesu (slabokrvnost, motnje v pigmentaciji, infekcije in alergije, motnje v okušanju…), za detoksifikacijo, redukcijo telesne kislosti in stimulacijo jeter. Polaganje malahita na prizadeto mesto ublaži revmo in astmo.

Malahit povečuje vrednotenje estetike, inspirirani z malahitom imamo radi riziko in računamo na srečo. Stimulira tudi notranje podobe, dela nas bolj čustvene, zlasti pa pripomore k podoživljanju in transformaciji potlačenih čustev.

Tudi malahitu pripisujejo moč, da pomaga pri ugodnih poslovnih odločitvah. Za okrepitev tovrstnih učinkov ga lahko tudi programiramo, vendar pa je treba program večkrat obnavljati.


Astrološke povezave:

Klasični astrologi ga energijsko povezujejo z Venero (bik, tehtnica). Ob upoštevanju sončnega znamenja in ascendenta simbolizira energije kombinacije bik/rak, primeren pa je tudi za kombinacijo rak/bik.

X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.