Moje zdravje

Članki in prispevki

Edward Bach: 12 zdravilcev in njihovih pomocnikov

Objavljeno: 25.3.2004
Avtor: LN Uredništvo
Edvard Bach (1886-1936), angleški zdravnik, je želel najti zdravilo, ki bi pomagalo odpraviti temeljni vzrok bolezni, ne pa samo lajšalo simptome.

Pravi vzrok bolezni je videl v negativnih duhovnih in čustvenih stanjih, kot so sovraštvo, jeza, ljubosumnost, strah, obup, malodušjeŠ

Intuitivno je našel rastline, ki ta negativna stanja pomagajo odpraviti in jih spremeniti v pozitivna, kot so samozaupanje, ljubezen, sočutje, veselje, mirŠ

V delu »Zdravi se sam« je predstavil duhovne temelje svoje terapije s cvetličnimi esencami (Bachove kapljice), v spisu »Dvanajst zdravilcev in njihovih pomočnikov« pa opiše duševna stanja, ki jih določeni cvetovi pomagajo zdraviti, metode pripravljanja cvetnih zdravil in njihovo doziranje.


Edward Bach: »Dvanajst zdravilcev in njihovih pomočnikov«

Prevedla: Irena Roglič Kononenko, dipl. psihologinja in svetovalka s pomočjo natalnega horoskopa in Bachovih kapljic,

Plešičeva 49, Ljubljana, tel: 041-463704


Od nekdaj je znano, da je božja previdnost dala naravi sredstva za preprečitev in ozdravljenje bolezni v obliki zeli, rastlin in dreves, obogatenih z božansko močjo. Zdravilna sredstva narave, predstavljena v tem spisu, so dokazala, da je njihovo milostno delovanje bolj blagoslovljeno kot pri drugih in da jim je dana moč, da zdravijo vse vrste bolezni in trpljenja.

Pri zdravljenju s temi zdravilnimi sredstvi vrsti bolezni ne namenjamo pozornosti. Človeka zdravimo in medtem ko okreva, bolezen izgine, okrepljeno zdravje se otrese bolezni. Vsakdo ve, da ima lahko ista bolezen pri različnih ljudeh različne posledice. Te različne posledice so potrebne zdravljenja, kajti vodijo nas nazaj k pravim vzrokom.

Osebnost je najfinejši in najobčutljivejši del človeka in kaže začetek in potek bolezni veliko jasneje kot telo in tako nas značajska usmeritev opozarja na zdravilo ali zdravila, ki so potrebna.

V bolezni se značajska naravnanost spremeni v primerjavi s siceršnjim življenjem. Kdor pozorno opazuje, pogosto lahko to spremembo zazna pred - včasih celo veliko pred - nastopom bolezni in jo lahko z zdravljenjem težav pravočasno prepreči. Če bolezen že nekaj časa obstaja, nas bo bolnikovo razpoloženje ravno tako pripeljalo k pravemu zdravilu.

Pozorni torej nismo na bolezensko sliko, ampak mislimo samo na bolnikov odnos do življenja in na njegovo razpoloženje.

Na preprost način bomo opisali 38 različnih značajskih stanj. Ne bi smelo biti težko odkriti prevladujoče stanje ali kombinacijo značajskih stanj zase ali za koga drugega in tako dati potrebna zdravila, s katerimi dosežemo ozdravljenje.

Naslov tega spisa - »Dvanajst zdravilcev« - smo ohranili, ker je poznan mnogim bralcem.

Ublažitev trpljenja je bila v času, ko je bilo znano šele 12 zdravil, že tako jasna in blagodejna, da je postalo potrebno, da jo predstavimo javnosti, ne da bi čakali na odkritje preostalih 26 sredstev, ki so dopolnili niz. Prvotnih 12 zdravil je označenih z zvezdico.


Za tiste, ki jih je strah

26. POPON - ROCK ROSE*

Pomočnik v vseh stiskah, celo ko je videti, da ni več upanja, pri nesrečah in nenadnih boleznih, ko je pacienta zelo strah, pa tudi, ko so okoliščine tako slabe, da strah prevzame tudi vse prisotne. Če je pacient nezavesten, lahko s sredstvom ovlažimo njegove ustnice. Lahko so potrebna dodatna sredstva. Če je nezavest podobna globokemu spanju: clemantis - srobot; pri mučnih bolečinah: agrimony - repik ali drugo.

20. KRINKAR - MIMULUS*

Pri strahu pred posvetnimi stvarmi, boleznijo, bolečino, revščino, osamljenostjo, temo, nesrečami in nezgodami. To so strahovi vsakdanjega življenja. Ljudje zadržijo te strahove in bojazni zase. Zelo poredko govorijo o njih drugim.

6. ČEŠNJELIKA SLIVA - CHERRY PLUM

Pri strahu, da boš izgubil razum ali da bi lahko razum preobremenil ali pa da bi lahko napravil grozne, strah vzbujajoče stvari, za katere sicer veš, da so napačne in nezaželene, pa vseeno občutiš nek gon, nujo, da bi jih storil.

2. TREPETLIKA - ASPEN

Pri nedoločnih, nepoznanih bojaznih, za katere ne najdeš razlage, utemeljitve, pa te je vendarle strah, da bi se lahko nekaj groznega zgodilo, samo kaj bi to lahko bilo, tega ne veš. Ti nedoločni, nerazložljivi strahovi lahko človeka preganjajo dan in noč. Prizadeti se jih največkrat ne upajo zaupati drugim.

25. DIVJI KOSTANJ Z RDEčIMI CVETOVI - RED CHESTNUT

Je za tiste, ki se veliko preveč bojijo za druge. Večinoma so si že dolgo nazaj prenehali delati skrbi zase; toda za tiste, ki jih imajo radi, so zaskrbljeni, veliko trpijo in jih je strah, da bi se jim lahko kaj hudega zgodilo.

Za negotove

5. ROŽIč - CERATO*

Za tiste, ki nimajo dovolj zaupanja vase, da bi se sami odločali. Kar naprej sprašujejo druge za nasvet in pogosto jim potem napačno svetujejo.

28. MEŠIč - SCLERANTHUS*

Za tiste, ki jim je zelo težko odločiti se med dvema možnostima, kajti najprej se jim zdi pravilna ena, potem pa spet druga. Večinoma so to mirni ljudje, ki sami prenašajo svoje težave, ker se niso pripravljeni o njih pogovarjati z drugimi.

12. ENCIJAN - GENTIAN*

Za tiste, ki hitro izgubijo pogum. Lahko da dobro okrevajo, v vsakdanjem življenju dobro napredujejo, toda vsaka malenkostna upočasnitev, vsaka ovira pri napredovanju povzroči v njih dvom in jim vzame pogum.

13. ULEKS - GORSE

Za čisto obupane, ki so izgubili vso vero, ki bi jim še lahko pomagala. Soljudem na ljubo se pustijo prepričati, da preizkusijo vse mogoče recepte in zdravila, a jim istočasno zatrjujejo, da jim vse skupaj ne bo nič pomagalo.

17. GABER - HORNBEAM

Za tiste, ki menijo, da nimajo niti duševnih niti telesnih moči, da bi prenašali breme življenja. Vsakodnevne obremenitve se jim zdijo pretežke, čeprav svoje dnevno delo običajno obvladajo.

Sredstvo je tudi za tiste, ki menijo, da sta njihova duša ali telo potrebna okrepitve, da bodo zmogli svoje vsakdanje delo.

36. DIVJI OVES - WILD OAT

Za ambiciozne (zahtevne), ki hočejo narediti v življenju nekaj posebnega. Zbrati hočejo veliko izkušenj, užiti hočejo vse, kar je le mogoče, želijo uživati življenje. Njihova težava je v tem, da se ne morejo odločiti, katero delo (poklic) bi opravljali, kajti kljub veliki ambicioznosti se ne čutijo poklicane za nobeno. Posledica tega je lahko zavlačevanje, ki vodi v nezadovoljstvo.

Za tiste, ki nimajo dovolj interesa za trenutno situacijo

9. SROBOT - CLEMATIS*

Za dnevne sanjače in zaspane, ki niso nikoli čisto zbujeni in nimajo posebej velikega interesa za življenje. So bolj mirni in v svojem trenutnem položaju niso prav srečni , kajti bolj živijo v prihodnosti kot v sedanjosti. Vedno upajo na srečnejše čase, v katerih se bodo uresničili njihovi ideali.

Če zbolijo, ne napravijo veliko za to, da bi ozdraveli. V določenih primerih celo hrepenijo po smrti, v upanju na boljšo prihodnost, ali pa ker upajo, da bodo spet srečali ljubljenega človeka, ki so ga izgubili.

16. KOVAčNIK - HONEYSUCKLE

Za tiste, ki pogosto razmišljajo o svoji preteklosti, ker so bili tedaj srečni, ali ker ta vsebuje spomine na nekega prijatelja ali ker žalujejo za svojimi neuresničenimi sanjami.

37. DIVJA VRTNICA - WILD ROSE

Za tiste, ki so na videz brez zadostnega razloga do vsega dogajanja ravnodušni in gredo resignirano skozi življenje. Z vsem se sprijaznijo (vse prenašajo), ne trudijo se, da bi spremenili svoj položaj in na ta način spet našli nekaj veselja. Brez tožbe opustijo boj.

23. OLJKA - OLIVE

Potrebujejo jo tisti, ki so duševno ali telesno tako trpeli, so tako izčrpani in utrujeni, da menijo, da za nove napore ne bodo imeli več moči. Zanje je vsakodnevno življenje samo trdo delo brez veselja.

35. DIVJI KOSTANJ Z BELIMI CVETOVI - WHITE CHESTNUT

Za tiste, ki ne morejo preprečiti, da se ne bi nezaželene misli, ideje in argumenti nenehno vsiljevali njihovi zavesti. To se zgodi v glavnem tedaj, ko nobeno trenutno zanimanje ni dovolj močno, da bi priklenilo njihovo popolno pozornost. Potem je pogosto tako, da se take misli in predstave nenehno vrtijo in vrtijo v glavi, ne da bi se jih znebil. To je lahko prava muka. Prisotnost teh neprijetnih misli in slik prežene mir in okrne sposobnost, da bi koncentrirano mislili na vsakdanje življenje ali celo na veselje in zabavo.

21. GORJUŠICA - MUSTARD

Za vse tiste, ki postanejo občasno otožni, pobiti, potrti ali celo obupani. Tako je, kot bi jih prekril mrzel, temen oblak in jim ugasnil luč veselja. Zdi se, da je za te napade nemogoče najti kakršenkoli razlog ali razlago. V teh okoliščinah skoraj ni mogoče, da bi bil človek videti srečen ali vesel.

7. CVETNI POPEK DIVJEGA KOSTANJA - CHESTNUT BUD

Za tiste, ki se iz opazovanja in iz izkušenj nič ne naučijo in rabijo zato dalj časa kot drugi, da se naučijo lekcij vsakdanjega življenja.

Medtem ko nekaterim ljudem zadostuje ena sama izkušnja, jih potrebujejo ti ljudje pogosto več, včasih celo veliko, preden je lekcija utrjena. Tako ti ljudje na lastno obžalovanje vedno in vedno znova delajo iste napake, ko bi vendar moralo že enkrat zadostovati ali pa bi jih lahko že opazovanje drugih obvarovalo pred spodrsljajem.

Za osamljene

34. MOčVIRSKA GREBENIKA (VODNA VIJOLICA) - WATER VIOLET*

Za tiste, ki so - zdravi ali bolni - radi sami. To so mirni ljudje, ki se neslišno premikajo, malo govorijo in tisto malo, kar povedo, povedo mirno. To so vsekakor sposobni ljudje, zelo neodvisni in samozavestni, ki se ne brigajo za mnenje drugih. Gredo po svoji lastni poti, vzdržujejo distanco in pustijo druge pri miru. Pogosto so to pametni in nadarjeni ljudje. Njihova mirnost in njihov notranji mir je lahko blagoslov za druge.

(Težava pri tem stanju je v tem, da se ti ljudje zaradi resnične superiornosti z zadržanim ponosom potegnejo nazaj in se izolirajo od žive izmenjave energij. Najraje bi se vsemu umaknili. Pozabljajo, da so njihove posebne kvalitete tudi njihova obveznost: biti navdihujoči vzor za druge. - Opomba prevajalke.)

18. NEDOTIKA - IMPATIENS*

Za tiste, ki hitro mislijo in delujejo in zaradi tega hočejo napraviti vse hitro in brez oklevanja. Če zbolijo, želijo kar najhitreje ozdraveti.

Težko jim je biti potrpežljiv s soljudmi, ki reagirajo počasneje. Na njihovo počasnost gledajo kot na napako in kot na neupravičeno zapravljanje časa. Če se le da, poskušajo take ljudi priganjati. Če jim to ne uspe, pa mislijo in delajo raje sami. Kajti samo sami lahko vse uredijo v svojem običajnem tempu.

14. JESENSKO RESJE - HEATHER

Za tiste, ki morajo vedno v kakršnihkoli pogojih imeti družbo, vseeno čigavo. Čutijo neustavljivo potrebo, da se o svojih problemih pogovarjajo z drugimi in so zelo nesrečni, če so - pa četudi le za kratek čas - sami.

Za tiste, ki so preobčutljivi za vplivanje in ideje drugih

1. REPIK - AGRIMONY*

Za dobrodušne, vesele in humorne ljudi, ki imajo čez vse radi mir in zato ob različnosti mnenj in prepiranju zaidejo v veliko duševno stisko. Da bi se temu izognili, so se pripravljeni odpovedati mnogim stvarem in se zatajiti. Zato skrivajo svoje skrbi in težave in svoj zunanji in notranji nemir za masko humorja in šaljivosti in so zato zelo priljubljeni. Toda pogosto posegajo po alkoholu in drogah, da bi bili dobre volje in bi z veselostjo premagali svoje težave.

4. TAVŽENTROŽA - CENTAURY*

Za mirne, prijazne in ustrežljive ljudi, ki so pretirano plašni in služijo drugim. V svoji vnemi in zavzetosti radi precenijo svoje moči. Od želje po služenju so tako obsedeni, da postanejo bolj sužnji kot voljni pomočniki. Njihova dobrodušna narava jih zapelje, da storijo več kot to, kar bi bil njihov delež. Na ta način pridejo v nevarnost, da bodo zanemarili svojo resnično življenjsko nalogo.

33. OREH - WALNUT

Za tiste, ki imajo določene ideale in trdne cilje v življenju in jim zavzeto sledijo. Pogledi in prepričanja drugih, pa tudi njihov entuziazem, jih včasih pripeljejo v skušnjavo, da bi bili nezvesti lastnim idejam in ciljem. Oreh jim da stanovitnost in jih varuje pred vplivi od zunaj.

15. BODIKA - HOLLY

Za vse tiste, ki jih včasih napadejo negativne misli kot ljubosumje, nevoščljivost, maščevalnost in sumničavost (nezaupanje). Tudi za različne oblike jeze in nejevolje.

Možno je, da ti ljudje navznoter zelo trpijo, pogosto celo, ko ni nobenega pravega razloga za njihovo nesrečnost.

Za malodušne in obupane

19. MACESEN - LARCH

Za tiste, ki se imajo za manj sposobne in manj zmožne od drugih. Nočejo in ne morejo verjeti v svoj uspeh in pričakujejo zmerom samo neuspeh. Zato nič ne tvegajo in se veliko premalo trudijo, da bi bili uspešni.

24. BOR - PINE

Potrebujejo ga tisti, ki vedno iščejo krivdo pri samem sebi. Celo če so uspešni, menijo, da bi pravzaprav stvari lahko še bolje opravili. Zadovoljni niso niti s svojimi napori niti s svojimi uspehi. Trdo delajo in trpijo zaradi napak, ki si jih sami pripišejo. Včasih, ko gre za napako, ki so jo zakrivili drugi, tudi to vzamejo nase in se čutijo odgovorne.

11. BREST - ELM

Za tiste, ki dobro opravljajo svoje delo in zvesto sledijo svoji poklicanosti. Upajo, da bodo v življenju nekaj posebnega dosegli in to pogosto v dobro človeštva. So časi, ko se ti ljudje počutijo pobiti in obupani, namreč tedaj, ko čutijo, da je naloga, ki so si jo zastavili, pretežka, tako težka, da presega človeške moči.

30. PRAVI KOSTANJ - SWEET CHESTNUT

Lahko pomaga v tistih trenutkih, ko človekov obup naraste v taki meri, da je videti nevzdržno. So trenutki, ko telo in duša čutita, da sta bila prignana do skrajne meje vzdržljivosti in da bosta morala popustiti in se vdati. Videti je, kot da je edini izhod samo še propad in uničenje.

29. BETLEHEMSKA ZVEZDA - STAR OF BETHLEHEM

Za tiste, ki so v veliki stiski ali v okoliščinah, ki jih delajo zelo nesrečne. Sem spada stanje šoka, do katerega pogosto pride, ko človeku prenesejo usodne novice, ob izgubi ljubljenega človeka, zaradi strahu ob nesreči in podobno. Toda tudi tistim, ki dalj časa nočejo sprejeti tolažbe, je ta cvet v pomoč.

38. VRBA - WILLOW

Za tiste, ki jih je doletela nesreča ali smola. Težko jim je sprejeti usodo brez tožbe in zagrenjenosti, kajti življenje sodijo po uspešnosti. Tudi so mnenja, da si tako težke preizkušnje niso zaslužili in da je to bilo nepravično. Ob tem so zagrenjeni. Pogosto popusti njihova aktivnost in zanimanje za stvari, ki so jih prej veselile in v katerih so našli zadovoljstvo.

22. HRAST - OAK

Za tiste, ki si v primeru bolezni zelo prizadevajo, da bi hitro ozdraveli. Ti ljudje se ravno tako močno in vztrajno borijo, ko gre za izpolnjevanje njihovih vsakodnevnih dolžnosti. Ne odnehajo in preizkusijo drugo za drugim sredstva in možnosti, da bi spet obvladali svoj položaj. To počno tudi še potem, ko je njihov položaj videti brezupen.

Ne odnehajo. Tako so sami s sabo pogosto nezadovoljni, če jim bolezen ali druge težave preprečijo, da bi izpolnili svoje dolžnosti, ali pa če niso sposobni, da bi drugim pomagali.

To so pogumni ljudje, ki se ubadajo z velikimi težavami, ne da bi pri tem izgubili upanje ali se vdali.

10. LESNIKA - CRAB APPLE

To je sredstvo, ki služi za očiščenje. Kot očiščevalno sredstvo pomaga predvsem tistim, ki se ne morejo znebiti občutka, da so nečisti. Pogosto gre pri tem za kaj na videz malo pomembnega. Včasih pa gre lahko za resno bolezen. A je ta skoraj neopažena v primerjavi s problemom, da se počuti človek nečistega. V obeh primerih gre za ljudi, ki si prestrašeno prizadevajo, da bi se osvobodili stvari, ki obvladuje vse njihovo mišljenje. Da, njim se zdi le-ta tako pomembna, da si na vsak način želijo, osvoboditi se je. Taki ljudje obupajo, če zdravljenje ne pomaga.

S svojo očiščujočo močjo čisti to zdravilo tudi rane, za katere pacient misli, da so vanje prodrle strupene snovi, ki bi jih bilo treba odstraniti.

Za tiste, ki so preveč zaskrbljeni za druge

8. CIKORIJA - CHICORY*

Za tiste, ki jih skrbi blagor drugih in so preveč zaskrbljeni za otroke, sorodnike, prijatelje, in vedno kaj najdejo, kar je še potrebno urediti. Stalno popravljajo, kar je po njihovem mnenju še potrebno urediti, in v tej vlogi uživajo. Tiste, za katere jih skrbi, želijo imeti v svoji bližini.

31. SPORIŠ - VERVAIN*

Za tiste, ki imajo fiksne ideje in principe, ki jih imajo za pravilne in jih zato le redko spreminjajo. Zelo si želijo, da bi vse okrog sebe spreobrnili k svojim nazorom. So odločni in pogumni, če so prepričani o stvareh; in hočejo te stvari naučiti tudi druge. Če so bolni, delajo naprej še tedaj, ko bi drugi že zdavnaj opustili svoje zadolžitve.

32. VINSKA TRTA - VINE

Za samozavestne, sposobne ljudi, ki verjamejo v svoj uspeh in menijo, da bi moralo biti tudi drugim v prid, če bi vse naredili tako kot oni sami, saj so prepričani, da je le tako prav. Svojo okolico učijo celo še takrat, ko so bolni. Zato se v stiski odlično obnesejo.

2. BUKEV - BEECH

Za tiste, ki čutijo potrebo, da v vsem, kar jih obdaja, vidijo dobro in lepo, in čeprav mnoge stvari potekajo narobe, želijo biti sposobni videti, kako dobro v notranjosti raste. Trudijo se, da bi postali bolj tolerantni in popustljivi in da bi kazali vse večje razumevanje za različne poti, na katerih vsak posameznik in vse stvari rastejo do končne popolnosti.

(Ljudje, ki potrebujejo bukev, radi kritizirajo, so arogantnii in nestrpni. Obsojajo druge brez vsakega razumevanja za njihove poglede in položaj. Ne morejo se vživeti v čustva drugih, ker so njihova lastna čustva blokirana. - Opomba prevajalke.)

27. STUDENčNICA - ROCK WATER

Za tiste, ki so v svoji življenjski naravnanosti zelo striktni in se zato odpovedujejo mnogim veseljem in zadovoljstvom. Bojijo se, da bi ta škodovala njihovemu delu in stvaritvam. Vadijo se v veliki samodisciplini, so nepopustljivi do samih sebe in želijo biti močni, zdravi in dejavni in taki tudi ostati. Vedno upajo, da bodo drugim za vzgled, tako da bodo le-ti sprejeli njihove ideje, jim sledili in tako postali boljši ljudje.

Metode in doziranje

Ker so vsa ta zdravila čista in neškodljiva, ni nevarnosti, da bi jih prepogosto jemali ali da bi jemali prevelike odmerke, čeprav so potrebne le najmanjše količine. Nobeno zdravilo tudi ne more povzročiti škode, četudi se izkaže, da v določenem primeru ni pravo.

Vzamemo približno dve kapljici iz steklenice za hranjenje in jih damo v majhno stekleničko, ki jo skoraj do vrha napolnimo z vodo. Če želimo, da nekaj časa obstane, dodamo malo vinjaka za konzerviranje (danes za konzerviranje uporabljamo sadno žganje - opomba prevajalke).

To stekleničko uporabljamo zdaj za jemanje, vendar damo samo nekaj kapljic v malo vode, mleka ali v kako drugo pijačo. V nujnih primerih jemljemo odmerke vsakih nekaj minut, vse dokler ne nastopi izboljšanje; v resnih primerih približno vsake pol ure in pri boleznih, ki trajajo že dalj časa vsaki dve do tri ure; pogosteje ali manj pogosto, kot se zdi pacientu potrebno.

Nezavestnim pogosto omočimo ustnice.

Pri bolečinah, togosti (otrplosti), vnetjih ali vsakršnih lokalnih težavah lahko dodatno uporabimo losjon. Nekaj kapljic iz stekleničke za jemanje damo v skodelo vode in z vodo napojimo krpo, s katero pokrijemo prizadeto mesto; po potrebi lahko krpo od časa do časa na novo navlažimo.

Kopel ali drgnjenje (otiranje) z gobo in vodo, v katero smo dali nekaj kapljic zdravila, se lahko včasih izkaže kot koristno.

Metode izdelovanja (priprave)

Obstajata dve metodi za pripravo teh zdravil.

1. Sončna metoda

Skodelo iz tankega stekla skoraj napolnimo z najčistejšo vodo, ki nam je na razpolago, po možnosti iz bližnjega izvira.

Cvetove rastline potrgamo in jih takoj položimo na vodno površino, dokler je ne prekrijejo. Potem pustimo skodelo stati tri do štiri ure na žarečem soncu - ali pa krajši čas, če začnejo cvetovi veneti. Potem cvetove previdno dvignemo iz vode in vodo nalijemo v steklenice, ki jih do polovice napolnimo. Potem steklenice napolnimo z vinjakom, da bi zdravilo dobro zavarovali.

Te steklenice so steklenice za hranjenje; njihova vsebina ni namenjena direktnemu jemanju. Nekaj kapljic iz take steklenice damo v drugo stekleničko, s katero se bo zdravil pacient, tako da zagotavljajo steklenice za hranjenje dolgo preskrbo. Steklenice za hranjenje iz lekarne uporabljamo na enak način.

Naslednja zdravila so pripravljena po tej metodi: repik (agrimony), tavžentroža (centaury), rožič (cerato), cikorija (chicory), srobot (clematis), encijan (gentian), uleks (gorse), jesensko resje (heather), nedotika (impatiens), krinkar (mimulus), hrast (oak), oljka (olive), popon (rock rose), studenčnica (rock water), mešič (scleranthus), divji oves (wild oat), sporiš (vervain), vinska trta (vine), močvirska grebenika (water violet), divji kostanj z belimi cvetovi (white chestnut).

Studenčnica (rock water): Že dolgo je znano, da dajejo določeni izviri in vodnjaki vodo, ki ima moč zdraviti ljudi; taki izviri so znani po svojih lastnostih. Vsak izvir z vodo, ki ima zdravilni učinek in ki se nahaja še v svojem naravnem stanju, torej ni zazidana s zgradbami, lahko uporabimo za pridobivanje zdravila.

2. Kuhalna metoda

Preostala zdravila pridobimo s kuhanjem na opisani način:

Material (kot bo kasneje naveden) kuhamo pol ure v čisti vodi.

Potem tekočino precedimo (filtriramo), z njo do polovice napolnimo steklenice, ki jih potem, ko se vsebina ohladi, do kraja napolnimo z vinjakom za konzerviranje.

Cvetni popek divjega kostanja (chestnut bud): za to zdravilo naberemo listne popke belo cvetočega kostanja, tik preden se odpro in sprostijo liste.

Pri drugih uporabimo cvetove skupaj z majhnimi koščki debla ali peclja, in če obstajajo, s svežimi listi.

Vse navedene zdravilne rastline najdemo divje rastoče na britanskih otokih, razen vinske trte (vine), oljke (olive) in rožiča (cerato), čeprav nekatere od njih prvotno izvirajo iz drugih dežel srednje in južne Evrope pa vse do severne Indije in Tibeta.

**************************************************č

Prevedla: Irena Roglič Kononenko, dipl. psihologinja in svetovalka s pomočjo natalnega horoskopa in Bachovih kapljic,

Plešičeva 49, Ljubljana, tel: 041-463704


Oglejte si se:

http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/povzetki/zdravisam.htm

Moje zdravje   › Članki in prispevki   › Zdravje   › Edward Bach: 12 zdravilcev in njihovih pomocnikov
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.