Mala šola astrologije

1 2 3 4 5 6 7

5. Aspekti

Zelo pomemben element vsakega osebnega horoskopa so tudi aspekti - to so koti, ki jih tvorijo planeti in druge pomembne točke med seboj. Na Lunin.net upoštevamo šest najpomembnejših aspektov: konjunkcija (0 stopinj), sekstil (60 stopinj), kvadrat (90 stopinj), trikotnik (120 stopinj), inkonjunkcija (150 stopinj), opozicija (180 stopinj).

Čimbolj natančen je kot med dvema planetoma, tembolj pomemben in sovpliven je njun odnos v horoskopu vsakega posameznika. Pri izračunavanju aspektov upoštevamo tudi določeno odstopanje, ki je odvisno od pomembnosti aspekta in vpletenih planetov (odstopanje je lahko 5 do 10 stopinj od točnega kota).

Obstaja pa tudi veliko manjših aspektov, ki pa štejejo samo, če so zelo natančni (do 1 stopinje) in imajo seveda manjšo moč oz. vpliv. Lahko so nam v pomoč pri še podrobnejši in še bolj poglobljeni razlagi oz. opisu osebnega horoskopa, vendar jih na Astrocaffe zaenkrat ne upoštevamo.

Tabela aspektov

Konjunkcija - 0 stopinj

Konjunkcija je zelo močen aspekt. Planeta sta navidezno drug poleg drugega. Ko je mlaj, je konjunkcija Sonca in Lune. V drugih primerih pač delujejo planeti drugih energij - odvisno, za katera planeta gre. 

Planeta v konjunkciji imata močen vpliv drug na drugega, delujeta vzajemno, in če gre za konjunkcije močnih planetov z zelo osebnimi planeti ali točkami osebnega horoskopa, je takšen vpliv pač toliko bolj močan. Deluje direktno, neposredno, nedvomno in očitno. Je pa konjunkcija odvisna od znakov, v katerih se pojavi. Težko rečemo, da je slaba ali dobra. Odvisno, za kaj gre in na katerem področju ... :-) 

Če se več planetov znajde v konjunkciji (v znaku ali hiši, lahko pa tudi skozi dva znaka oz. hiši), rečemo, da gre za STELIJ in je to zelo opazna in močna zvezdna konfiguracija; spet pa je seveda odvisno in pomembno, v katerem znaku se pojavi: če gre za Stelij v Ribah, Tehtnici, Raku ali drugem “šibkejšem” znaku, se često zgodi, da so planeti, ki so udeleženi v Steliju, pomembnejši kot znak ali hiša, v katerem se pojavi slednji.

Sekstil - 60 stopinj

Sekstil je dober, a relativno šibek aspekt. Planeta sta v medsebojni harmoniji. Omogoča možnost in lahkotnost v razumevanju in izražanju.

Kvadrat - 90 stopinj

Težek, a ne vedno in nujno slab aspekt. Prinaša napetost, izzive in prepreke, pa tudi akcijo, energijo, dinamiko in ambicijo.

Trigon ali Trikotnik- 120 stopinj

Zelo dober in močen aspekt. Planeta sta v medsebojni harmoniji, njuni energiji imata najboljšo možnost, da izrazita svoje potenciale. Omogoča lahkotnost, tok, harmonijo, inspiracijo in idealizem, negativno pa se odraža kot linija najmanjšega odpora.

Inkonjunkcija - 150 stopinj

To je kot med znakoma, ki sicer nimata prav nič skupnega; ne polarnosti, ne elementa, ne kvalitete. Zato je pri tem aspektu potrebno prilagajanje obeh sil (planetov, ki tvorita inkonjunkcijo).

Opozicija - 180 stopinj

Zelo močen in očiten aspekt, ki ga ponavadi opredeljujejo za slabega, ni pa tak vpliv nujen; v partnerskem odnosu je tak aspekt, npr., prav zaželen. Pomeni pa nasprotja in zato tudi konflikte, izzive, spremembe in prelomne situacije.

Nadaljuj z ostalimi točkami, ki so pomembne v osebnem horoskopu

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
Spoznaj pravi trenutek!
PITAKOS
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.