Mala šola astrologije

1 2 3 4 5 6 7

2. Elementi osebnega horoskopa

Znamenja horoskopa

Osebni horoskop je v bistvu dvodimenzionalna karta, na kateri so prikazani položaji planetov in drugih točk na zodiakalnem krogu, sestavljenem iz dvanajstih znamenj. Vsako znamenje nosi v sebi eno od polarnosti (pozitivno, negativno), eno od treh kvalitet (kardinalni, stalni, nestalni) in enega od štirih elementov (ogenj, zemlja, zrak, voda). Vsako znamenje je tako edinstvena kombinacija teh treh komponent.

Astroloških znakov je 12. Delimo jih:
• na polovico po polarnosti
• na tretjine po kvaliteti
• na četrtine po elementu 

POLARNOST

+ Pozitivni: ogenj in zrak (Oven, Dvojčka, Lev, Tehtnica, Strelec, Vodnar)
- Negativni: zemlja in voda (Bik, Rak, Devica, Škorpijon, Kozorog, Ribi)

KVALITETA

Kardinalni: Oven, Rak, Tehtnica, Kozorog
Kardinalni znaki so prvi, nosilci letnih časov. Z Ovnom se začne pomlad, z Rakom poletje, s Tehtnico jesen in s Kozorogom zima.

Stalni: Bik, Lev, Škorpijon, Vodnar
Stalni znaki so v sredini letnega časa, trdno stoječi in že usidrani vanj.

Nestalni: Dvojčka, Devica, Strelec, Ribi
Nestalni znaki pa so tisti, ki so na koncu letnega časa, prinašajo spremembe in so znanilci novega letnega časa.

ELEMENT

Ogenj: Oven, Lev, Strelec
Zrak: Dvojčka, Tehtnica, Vodnar
Zemlja: Bik, Devica, Kozorog
Voda: Rak, Škorpijon, Ribi

Tabela astroloških znamenj

Najpomembnejše točke

Najpomembnejše točke v osebnem horoskopu so Sonce, Luna in Ascendent, katerim dajemo pri razlagi poseben poudarek. Zanima nas predvsem njihov položaj v znamenju in hiši, poleg tega pa tudi vsi aspekti, ki jih te točke tvorijo z ostalimi točkami.

Osebni planeti

Za razlago osebnega horoskopa so zelo pomembni tudi štirje planeti, ki jim pravimo osebni planeti: Merkur, Venera, Mars in Jupiter, ki definirajo posamezen del naše osebnosti.

Zunanji planeti

Zunanji planeti (Saturn, Uran, Neptun in Pluton), potujejo zelo počasi in jim pravimo generacijski planeti. Neptun in Pluton imajo, npr., cele generacije v istem znaku, zato nas položaj teh planetov v znamenju ne zanima tako zelo. Je pa zato toliko bolj pomembno, če so generacijski planeti na pomembnih točkah, če tvorijo pomembne aspekte in pa seveda, v katerih hišah se nahajajo.

Tabela planetov

Astrološke hiše

Zodiakalni krog je dodatno razdeljen še na dvanajst hiš, ki jih definira Ascendent, najvzhodnejša točka ob trenutku našega rojstva. Hiše predstavljajo določena področja našega življenja in nekatere med hišami so napolnjene s planeti, ki to področje dodatno poudarijo in obarvajo.

Tabela astroloških hiš

Aspekti

Vsi ti elementi so astronomsko izračunani in prikazani na krožnici. Med sabo so v določenih kotih, ki jim pravimo aspekti. Nekateri od teh kotov so zelo pomembni za razlago osebnega horoskopa, saj dodatno obarvajo npr. razlago položaja planetov v posameznih znamenjih.

Tabela aspektov

Pomembne točke

Poleg planetov in hiš so za razlago osebnega horoskopa pomembne tudi nekatere druge točke, od katerih na Astrocaffe upoštevamo naslednje: dve arabski točki (Točka duha in Točka fortune), Severni vozel, kulminantni planet, vzhajajoči planet in planete v domicilu.

Spoznaj vpliv nebesnih teles v osebnem horoskopu

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
Čas ni ovira, temveč sredstvo za uresničitev možnega.
I CHING
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.