Mala šola astrologije

1 2 3 4 5 6 7

4. Astrološke hiše

Astrološke hiše razdelijo osebni horoskop na dvanajst delov - dvanajst področij našega življenja. Hiše v osebnem horoskopu temeljijo na položaju Ascendenta, ki je najvzhodnejša točka v trenutku našega rojstva. Ascendent predstavlja tudi os prve hiše in je ena najpomembnejših točk v osebnem horoskopu vsakega posameznika.

Ascendent (skrajšano ASC) je ena od treh najpomembnejših točk osebnega horoskopa. Predstavlja najvzhodnejšo točko v trenutku našega rojstva, znamenje, v katerem se pojavi, pa imenujemo “vzhajajoče znamenje”. Če se nekdo, na primer, rodi točno ob sončnem vzhodu, to pomeni, da ima Sonce in Ascendent v istem znamenju.

Tabela astroloških hiš

Ascendent

Ascendent je zelo natančna točka osebnega horoskopa in s svojim položajem močno vpliva na vse ostale elemente horoskopa. Natančen je zato, ker se v posameznem znamenju zadržuje v povprečju samo 2 uri in naredi cel krog skozi zodiak v enem dnevu. Torej imata lahko tudi dvojčka, rojena v kratkem razmaku, kljub temu različna položaja Ascendenta.

Ascendent predstavlja naš videz, našo osebnost, pojavnost, začetke naših podvigov, našo individualnost in način izražanja - oblačenje, način govorjenja, kako hodimo, itd. Kaže način, na katerega dopuščamo oziroma želimo, da nas drugi vidijo in dojemajo. Kaže tudi na naše rojstvo, predstavlja telo, zdravje, na kakšen način stopamo v akcijo in se lotevamo podvigov, kakšen je naš osnovni pogled na svet in pristop do življenja. Kaže našo osnovno bit. Podobno kot Sonce, le da Ascendent predstavlja našo karmično nalogo, rdečo nit, test, ki ga moramo rešiti v tem življenju.

Naša prva hiša se torej začne v tistem znamenju, kjer imamo Ascendent, vse naslednje hiše pa se pomikajo naprej po znamenjih (vsaka hiša ima približno 30 stopinj). Vsak osebni horoskop ima vseh 12 hiš, niso pa vse hiše zasedene - hiš je 12, planetov pa samo 10, torej imamo lahko celo več hiš popolnoma praznih.

Planeti v hišah

Bolj kot hiše v znakih so pravzaprav pomembni planeti v hišah. Če se planet pojavi v neki hiši, to pomeni, da je področje, ki ga predstavlja ta hiša, za nas pomembno. Več kot imamo planetov v neki hiši, bolj je ta hiša pomembna za nas.

Vladarji hiš

Vse hiše imajo osnovne značilnosti naravnih vladarjev hiš; naravni vladar prve hiše je Mars, druge Venera itd. Vsaka hiša tudi pripada enemu od 12 znamenj in nosi njegove značilnosti.

Preberi tudi razlago, kakšen vpliv v osebnem horoskopu imajo posamezne astrološke hiše

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
Vsak kraj, kamor boš morda pobegnil, bo podoben kraju, od koder si pobegnil.
Robert Penn Warren
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.