Mala šola astrologije

1 2 3 4 5 6 7

4. Razlaga 12 astroloških hiš

Najpomembnejši od hiš sta prva in deseta.

1. hiša je Ascendent, to je najvzhodnejša točka našega osebnega horoskopa, znak, v katerem se pojavi, pa je naš vzhajajoči znak. 1. hiša kaže začetek naših podvigov, našo pojavnost, telo, videz, zdravje, itd. 

10. hiša je “vrh” našega neba - sredina neba - zenit - lat. medium coeli ali skrajšano MC. Predstavlja našo kariero, profesijo, k čemu težimo v življenju ter na kakšen način in na katerem področju bomo to dosegli.

Prva hiša - Ascendent (ASC)

Ovnova hiša, ki ji vlada Mars
1. hiša predstavlja naš videz, našo osebnost, pojavnost, začetke naših podvigov, našo individualnost in način izražanja - oblačenje, način govorjenja, kako hodimo, itd. Kaže način, na katerega dopuščamo oziroma želimo, da nas drugi vidijo in dojemajo. Kaže tudi na naše rojstvo, predstavlja telo, zdravje, na kakšen način stopamo v akcijo in se lotevamo podvigov, kakšen je naš osnovni pogled na svet in pristop do življenja.

Druga hiša

Bikova hiša, ki ji vlada Venera
Predstavlja zavedanje sebe, občutek lastne vrednosti in občutek za vrednost nasploh. Kaže naše naravne talente in osnovne vrednote in potrebo po izpolnitvi. Sicer je to tudi materialna, finančna hiša, ki predstavlja naše finančno poslovanje, naša vlaganja in investicije, naše imetje, možnosti zaslužka in način našega poslovanja. Kaže tudi dobičke in izgube na finančnem (materialnem) področju.

Tretja hiša

Dvojčkova hiša, ki ji vlada Merkur
Predstavlja naše neposredno okolje, sorodnike, sestre, brate, sosedske odnose, šolanje, izobraževanje, način naše komunikacije in sklepanja znanstev, kaže tudi naše zgodnje otroštvo, kakšen način komunikacije in kakšne sisteme učenja in izpopolnjevanja smo si privzgojili in pridobili. Kaže naš način doživljanja prometa in obnašanja v njem in (predvsem krajša) potovanja.

Četrta hiša - Imum Coeli (IC)

Rakova hiša, ki ji vlada Luna
Je točno nasproti MC, je os. 4. hiše in tudi zelo pomembna točka; IC ali lat. imum coeli - najjužnejša točka horoskopa - predstavlja naš dom, naše korenine (tudi psihološke) in naše začetke. Kaže naše starše, prednike in sorodstvene vezi; iz kakšne družine izviramo, kakšno je naše dojemanje družinskega življenja, prav tako pa kaže tudi, kakšne izkušnje in kakšne vrednote smo si na tem področju pridobili. Predstavlja imetje, naše privatno življenje. V bistvu predstavlja vse, kar je privatnega; temelje, na katerih gradimo svoj značaj. Kaže tudi na dediščine.

Peta hiša

Levova hiša, ki ji vlada Sonce
Predstavlja ljubezen, ki jo dajemo, dom in družino, ki si jo ustvarimo. Kaže na podvige, šport, hobije, našo kreativnost, umetniška nagnjenja in sposobnosti, naše družabno življenje, klube in organizacije, v katere se včlanjujemo. Kaže otroke, zadovoljstvo, zabave, dopuste, praznike, igre in špekulacije.

Šesta hiša

Devičina hiša, ki ji vlada Merkur
Kaže na sposobnost prilagajanja, usluge, ki jih nudimo in način, na katerega sprejemamo in na katerega se lotevamo svojega dela in poslovnih obveznosti. Predstavlja naše navade, videz, naš odnos do zdravja in osebne higiene in sploh vse okoliščine v zvezi z zdravjem. Kaže tudi naše hišne ljubljence.

Sedma hiša - DESCENDENT (DSC)

Tehtničina hiša, ki ji vlada Venera
DSC je točno nasproti ASC in kaže naše partnerstvo. Bolj kot na znaku, v katerem se pojavi DSC, je poudarek na tipu človeka s takšnimi osnovnimi značilnostmi. V mnogih starejših knjigah o astrologiji boste našli podatek, ki pravi, da DSC kaže na astrološko znamenje našega partnerja; to ne drži povsem - velikokrat je namreč praksa, da nas privlači ravno oseba, ki je rojena v znamenju našega ASC. In ne DSC. OPOMBA: nikoli se ne smemo striktno držati astroloških načel ujemanja. Kot smo videli, ima morda naš partner, tudi če se po Sončevem znaku ne ujemamo najbolje, zelo ujemajočo Luno ali ASC ali pa celo v istem znaku kot je naš Sončev znak. 7. hiša kaže predvsem kvaliteto naših partnerskih odnosov, tako intimnih kot tudi poslovnih. Kaže sporazume, pogodbe, posle z javnostjo, sodelovanje in način komuniciranja v partnerskem odnosu.

Osma hiša

Škorpijonova hiša, ki ji vlada Pluton
Predstavlja naše notranje duhovno življenje, naša najgloblja razmišljanja in raziskovanja, pa tudi spolnost in naše dojemanje spolnosti, ter našo udeležbo v intimnih odnosih. Predstavlja našo notranjo moč, sposobnost naše fizične in psihične regeneracije. Večkrat jo razlagajo kot hišo smrti. In res predstavlja tudi dediščine, imetje, ki ga dobimo npr. prek našega partnerja. Pokaže na tipe obolenj in na potencialne kirurške posege, pa tudi narkoze ali podobna stanja.

Deveta hiša

Strelčeva hiša, ki ji vlada Jupiter
Predstavlja naš super-ego. Naše ideale in vizije, nadgradnjo našega znanja, ki smo ga pridobili v življenju, potovanja, pa tudi duhovno raziskovanje. Kaže, na katerem področju in na kakšen način se bomo posvetili ideji in izpolnitvi, ki jo hočemo uresničiti v življenju. Predstavlja zanimanje za znanost, filozofijo, psihologijo, tuje in daljne dežele in njihove kulture, ukvarjanje z etiko, estetiko, moralo in pravom.

Deseta hiša - Medium Coeli (MC)

Kozorogova hiša, ki ji vlada Saturn
Predstavlja našo kariero, posel, dosežek v življenju, izpolnitev, področje in način, na katerega bomo dosegli uspeh. Pomeni profesijo, status, položaj, ugled, pozicijo v družbi. Kaže na vtis, ki ga naredimo, način, na katerega pravzaprav želimo, da nas drugi dojemajo in vrednotijo. Še bolj kot to, v katerem znaku se pojavi os 10. hiše (MC), je pomemben planet, ki se znajde v bližini, saj je najvišje na nebu - oz. v zenitu - v osebnem horoskopu. Pravimo mu Kulminantni planet in je zelo pomemben - zaokroža celotno sliko o človeku in je lahko bistven za razlago horoskopa.

Enajsta hiša

Vodnarjeva hiša, ki ji vlada Uran
Predstavlja naše dojemanje prijateljstva in stališče do prijateljstva, naše prijatelje in znance, družabno življenje. Odnose, ki niso le čustvene narave. Predstavlja naše cilje, naše sodelovanje v (predvsem humanitarnih in podobnih) organizacijah, način našega vključevanja v skupine, naše humanitarne interese, klube, institucije in organizacije, ki jim pripadamo.

Dvanajsta hiša

Ribja hiša, ki ji vlada Neptun
Je zadnja hiša, ki prav tako kot znamenje Rib nosi v sebi vse značilnosti prejšnjih hiš. Predstavlja naš notranji svet, naše sanje, nadčutne sposobnosti, našo ustvarjalnost, domišljijo, sposobnost vizualizacije. Pa tudi notranje raziskovanje, podzavest, kot tudi vse stvari, ki jih skrivamo pred drugimi. Predstavlja in kaže tudi naše skrivno delovanje, skrivnostne ljubezenske zveze ali nenavadne kozmične odnose. Pogosto ji pravijo Hiša karmičnega dolga. Je zadnja hiša, tik pred vzhodom in je zato podobna karti Lune v tarotu: pomeni pa najtemnejši čas pred svitanjem. Tako torej tudi vse naše strahove, skrite skrbi, bojazni, slutnje...

Nadaljuj z lekcijo o vplivu aspektov v osebnem horoskopu

Izračunaj svoj horoskop

Izberi datum rojstva in izračunaj osebni horoskop brezplačno.
Kdor nosi luč, se prej spotakne kot tisti, ki gre za njim.
J. P. Richter
X
E-novice

Prijavi se na naše e-novice

Vpiši svoj email naslov in prejemaj obvestila o novostih in zanimivostih s področja osebne rasti, astrologije, duhovnosti ter zdravega načina življenja.